Satelliittikuvien vuotamisen voikin nähdä Iranille annettuna varoituksena: Israel vihjaa iskevänsä, jos Iran siirtää Syyriaan lisää joukkojaan tai tekee uusia lennokkihyökkäyksiä Israelin puolelle.

 

Israelin ilmavoimien F-16-hävittäjä. Kuva: IDF / Cpl. Eden Briand

Iran kokoaa ilmavoimia Syyriaan, Israel uhkaa

iskulla

 

Israelin medialle vuodettujen satelliittikuvien mukaan Iranin joukot toimivat aktiivisesti ainakin viidellä lentokentällä Syyriassa.

 

Israelin armeija väittää Iranin siirtäneen lentokoneitaan syyrialaisille sotilaslentokentille, kertoo Business Insider.

Armeija julkaisi paikalliselle medialle satelliittikuvia viidestä lentokentästä, joita Iranin kerrotaan käyttävän huoltolennoilla ja lennokkien tukikohtina.

 

– Iranilaiset ovat hyödyntäneet Syyrian sisällissodan kaaosta ja vahvistaneet joukkojaan alueella. Tarkoituksena on Israelin uhkaaminen ja kehittyneiden asejärjestelmien lähettäminen Libanoniin, FDD-ajatuspajan Tony Badran ja Jonathan Schanzer totesivat WSJ:lle aiemmin keväällä.

Asiantuntijoiden mukaan Syyrian sijoitetut iranilaiset ovat silti haavoittuvaisia Israelin mahdollisille ilmaiskuille.

Pääministeri Benjamin Netanyahun mukaan Israel aikoo tehdä kaikkensa estääkseen Iranin vaikutusvallan kasvun lähellä rajojaan.

Israel tuhosi helmikuussa alueelleen lentäneen iranilaisen lennokin, joka oli armeijan mukaan aseistettu räjähteillä.

 

Iran ja Venäjä ovat syyttäneet Israelia huhtikuun 9. päivänä tehdystä ilmaiskusta Syyriassa sijaitsevalle T-4-lentokentälle. Iskussa kuoli seitsemän Iranin vallankumouskaartin jäsentä. Iranin johto on luvannut kostaa iskun.

Tilanteen kärjistymisestä kertoo myös Israelin päätös perua F-15-hävittäjäosaston lähettämisen Yhdysvalloissa järjestettävään sotaharjoitukseen. Koneet pysyvät valmiustilassa Israelissa.

Syyriassa arvioidaan olevan noin 15 000 iranilaissotilasta, minkä lisäksi alueella toimii kymmeniä tuhansia sen rahoittamia miliisitaistelijoita.

 


 

Kansainvälisen yhteisön reaktio on ollut ristiriitainen. Yhdysvallat syytti väkivaltaisuuksista yksinomaan Hamasia kun taas esimerkiksi Ranska tuomitsi Israelin joukkojen toiminnan. EU ja Britannia ovat vaatineet osapuolia hillitsemään väkivaltaisuuksia. Saksan mukaan Israelilla on oikeus puolustaa itseään, mutta sen tulisi tehdä niin oikeasuhtaisesti.

 

Mielenosoituksiin osallistui jopa kymmeniä tuhansia palestiinalaisia. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Thomas Coex

Gazan väkivallan pelätään jatkuvan: Hamas

valmistautunut kuukausia

 

 

Palestiinalaisalueilla muistellaan tiistaina Israelin perustamisen ”katastrofia”.

 

Israelin joukkojen ja palestiinalaisten mielenosoittajien välisissä yhteenotoissa maanantaina menehtyi Gazan viranomaisten mukaan 58 palestiinalaista ja loukkaantui noin 2 400. Washington Postin mukaan kyseessä oli verisin päivä alueella sitten vuoden 2014 sodan Israelia vastaan.

 

BBC:n mukaan väkivaltaisuuksien odotetaan jatkuvan. Palestiinalaiset viettävät tiistainan Nakbana tai ”katastrofina” tunnettua vuosipäivää. Tuolloin muistellaan Israelin valtion luomisen aikaan kodeistaan vuonna 1948 paenneita.

Gazassa on osoitettu mieltä jo kuusi viikkoa. Maanantaina mellakointi oli reaktio Yhdysvaltojen suurlähetystön siirtämiseen Tel Avivista Jerusalemiin. Israel on kertonut kaikkiaan noin 40 000 palestiinalaisen ottaneen osaa mielenosoituksiin 13 eri paikassa Gazan aidalla.

Israelin mukaan mielenosoituksia järjestävä Hamas-järjestö oli valmistellut Gazan aitaa vastaan hyökkäämistä jo kuukausia. Muun muassa Haaretz on arvostellut Israelin viranomaisia siitä, ettei tilanteeseen puututtu, vaikka siitä tiedettiin etukäteen. Eturivin israelilaislehti kutsui maanantain tapahtumia ”ennalta arvattavaksi katastrofiksi”.

 

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on puolustanut sotilaiden toimintaa.

– Jokaisella maalla on velvollisuus puolustaa rajojaan. Hamas-terroristijärjestö kertoo aikeeksen tuhota Israelin ja lähettää tuhansia murtamaan raja-aidan saavuttaakseen tään päämäärän. Tulemme toimimaan päättäväisesti puolustaaksemme koskemattomuuttamme ja kansalaisiamme.

 


 

Viron puolustusvoimien komentaja suhtautuu pessimistisesti siihen, että lännen ja Venäjän suhteissa tulisi käänne parempaan.

 

Sotilasparaati Moskovassa. LEHTIKUVA / ILKKA RANTA

Kenraali Riho Terraksen mukaan lännen ja Venäjän suhteissa ei näy käännettä parempaan

 

Viron puolustusvoimien komentaja, kenraali Riho Terraksen mukaan maaliskuussa jatkokaudelle valitun Venäjän presidentti Vladimir Putinin seuraavia siirtoja on vielä liian aikaista arvioida.

– Ainakin kesä- ja heinäkuussa pidettävien jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen ajaksi on odotettavissa rauhallisia aikoja, sillä Putinin tavoitteena on tehdä Venäjän maineen kiillotuskampanjaa kisojen avulla, Terras arvioi Viron puolustusvoimien tuoreessa vuosiraportissa.

Presidentti Putin kertoi maaliskuussa, että Venäjä kehittää uudenlaisia ydinaseita länsimaita ja erityisesti Yhdysvaltoja vastaan. Viron puolustusvoimien komentajan mukaan Venäjä uhittelee ydinaseilla, koska sillä ei ole muuta.

– Venäjällä, jonka talous on Hollannin tai korkeintaan Italian kokoinen, ei ole länsimaiden pelottelemiseksi muuta keinoa kuin ydinaseet. Ja näin Venäjä toimii, jotta se pääsisi takaisin päättäviin pöytiin ja globaaliksi toimijaksi, Terras kirjoittaa.

 

– Kriisi Ukrainassa jatkuu. Ei ole nähtävissä läpimurtoa, että niin sanotut Itä-Ukrainan tasavallat luopuisivat vallastaan ja alueistaan. Ukraina ei myöskään voi sallia sitä, että Krimin lisäksi jokin muu osa valtiosta lähtee vieraan vallan alaisuuteen.

– Venäjä on puolestaan vaikeassa diplomaattisessa umpikujassa, jossa ”Krim on meidän” -hokemalla ei ole mahdollista palauttaa normaaleja poliittisia ja taloudellisia suhteita demokraattisen maailman kanssa, Terras kirjoittaa.

Virolaiskenraalin mukaan Venäjän suhtautuminen Natoon on jyrkän kielteinen. Tämä tuli Terraksen mukaan ilmi Venäjän Zapad (Länsi) -suursotaharjoituksessa.

– Valheet ovat sekoittuneet puolitotuuksiin ja peiteoperaatiot todellisiksi toimintasuunnitelmiksi.

Terraksen mukaan Venäjällä leviää narratiivi, jonka mukaan länsi on russofobinen ja arvioi asioita väärin.

– Totuus on valitettavasti se, että me emme arvioi asioita väärin vaan Venäjä harjoitteli sotaharjoituksessa hyökkäämistä Nato-maihin, Terras kirjoittaa.

 


 

Kommunismin rikosten museo vie noin 5 000 neliötä Patarein itäsiivestä. Martin Andrellerin mukaan Viron valtio ei ole vielä ratkaissut, mitä rakennuksen muille osille tehdään. Hän kertoo, että museon rahoitus on osin auki, mutta hanke käynnistyy Viron valtion rahoituksella.


  

 

Tallinnaan perustetaan museo, joka tarjoaa

vastalääkettä neuvostonostalgiaan –

Kansainvälinen museohanke avaa

kommunistimaiden julmuuksia

 

Japanilaisen arkkitehdin laatima design alleviivaa Itä-Euroopan asemaa kahden totalitaristisen vallan puristuksessa.

 

Kommunismi
Kommunismin rikosten museo ja tutkimuskeskus perustetaan entiseen Patarein vankilaan, jossa monet poliittiset vangit
 istuivat neuvostoaikana.
Kommunismin rikosten museo ja tutkimuskeskus perustetaan entiseen Patarein vankilaan, jossa monet poliittiset vangit istuivat neuvostoaikana.Markus Kuokkanen
 

TALLINNATallinnaan perustetaan viiden maan yhteistyönä "Kommunismin rikosten museo ja tutkimuskeskus". Museon tarkoituksena on esitellä kommunistihallintojen rikoksia ihmisyyttä vastaan kaikkialla maailmassa.

 

Museo perustetaan Patarein entiseen vankilaan, jossa istui neuvostoaikana kymmeniä tuhansia poliittisia vankeja.

Viron historiallisen muistin instituutin kuraattori ja tutkija Martin Andreller pohtii, että virolaisilla on velvollisuus kertoa maailmalle totalitarismin karusta todellisuudesta, koska maalla on kokemusta sekä natsi-Saksan että Neuvostoliiton miehityksistä.

 

Patarein selleissä museovieraat saavat tuntumaa vankien arkeen.
Patarein selleissä museovieraat saavat tuntumaa vankien arkeen.Markus Kuokkanen

 

– On ihmisiä, jotka ikävöivät neuvostoaikaa. He haluaisivat olla taas osa suurta supervaltaa. Mutta on pidettävä mielessä, että vaikka Neuvostoliitto oli supervalta, se ei ollut humaani eikä demokraattinen, hän sanoo.

 

Hankkeeseen menee vielä vuosia

Hankkeessa ovat mukana Viron historiallisen muistin instituutti, Latvian miehitysmuseo, Liettuan kansanmurhan ja vastarinnan tutkimuskeskus, Puolan kansallisen muistin instituutti sekä Itä-Saksan kommunistisen diktatuurin tutkimista tukeva Saksan liittovaltion säätiö.

 

Viron historiallisen
 muistin instituutin tutkija ja kuraattori Martin Andreller esittelee Patarein teloitushuonetta.
Viron historiallisen muistin instituutin tutkija ja kuraattori Martin Andreller esittelee Patarein teloitushuonetta.Markus Kuokkanen

 

Patarein historiallisen rakennuksen kunnustamiseen menee kuitenkin vuosia. Martin Andreller arvioi, että Kommunismin rikosten museo avaa ovensa ehkä kuuden vuoden päästä.

Itä-Saksan diktatuurin tutkimussäätion johtaja Anna Kaminsky perustelee kansainvälistä museohanketta sillä, että kommunismikin oli kansainvälinen ilmiö.

– Kommunismi oli maailmanlaajuinen liike. 1980-luvulla yli kolmannes ihmiskunnasta eli kommunistisissa diktatuureissa. Tässä museossa voi saada käsityksen kommunistisen ideologian juurista ja siitä, millaisilla eri tavoilla äärivasemmistolaista ideologiaa toteutettiin diktatuureissaa, Kaminsky sanoo.

 

Tukea kansainväliselle tutkimukselle

Museo on tarkoitettu eläväksi monumentiksi, jolla kunnioitetaan kommunismin uhrien muistoa.

 

Ennen kuin uusi museo voidaan avata, Patarein laaja rakennuskompleksi
 pitää kunnostaa. Kunnostusurakkaan menee vuosia.
Ennen kuin uusi museo voidaan avata, Patarein laaja rakennuskompleksi pitää kunnostaa. Kunnostusurakkaan menee vuosia.Markus Kuokkanen

 

Hankkeen verkkosivulla linjataan, että keskus tutkii ja esittelee historiaa objektiivisesti sotkeutumatta kansallisiin poliittisiin väittelyihin.

Tutkimuskeskus aikoo muun muassa järjestää konferensseja, organisoida kansainvälistä tutkimusta ja luoda opetusmateriaaleja. Sen on tarkoitus myös tukea tutkijoita, joiden omassa maassa laki estää historian julmuuksien tutkimisen.

– Museo ja keskus puolustavat globaalisti ihmisiä, joita vainotaan, koska he tekevät työtä kommunismin rikosten paljastamiseksi, tai jotka kamppailevat aktiivisesti nykyisiä totalitaristisia hallintoja vastaan, hankkeen sivuilla kerrotaan.

 

Design-kilpailun voitto Japaniin

Patareihin rakennettava näyttely kertoo kommunismiajan lisäksi myös holokaustista, sillä se on osa rakennuksen historiaa.

 

Patarei rakennettiin alunperin 1800-luvulla linnoitukseksi. Viimeisen sadan vuoden ajan se on toiminut pääasiassa
 vankilana.
Patarei rakennettiin alunperin 1800-luvulla linnoitukseksi. Viimeisen sadan vuoden ajan se on toiminut pääasiassa vankilana.Markus Kuokkanen

 

Patareissa teloitettiin juutalaisia Viron saksalaismiehityksen aikana. Myös museon design nostaa natsi-Saksan roolin vahvasti esiin.

Japanilainen arkkitehti Shuhei Endo voitti huhtikuussa museon design-kilpailun. Hänen suunnitelmassaan museoon saapuva kulkuväylä on piirretty sellaiseen kulmaan, että se kulkee Berliinin suunnasta Pietarin suuntaan, lävistäen Patarein.

Tämä natsi-Saksan ja Neuvostoliiton välille jännittyvä linja symboloi arkkitehdin mukaan Viron historiaa, jossa väkivallan aallot ovat saapuneet molemmista suunnista.

 

Patarein rannan piikkilanka-aita välittää nyt rakkauden viestiä.
Patarein rannan piikkilanka-aita välittää nyt rakkauden viestiä.Markus Kuokkanen

 

***Kommunismin rikosten museo vie noin 5 000 neliötä Patarein itäsiivestä. Martin Andrellerin mukaan Viron valtio ei ole vielä ratkaissut, mitä rakennuksen muille osille tehdään. Hän kertoo, että museon rahoitus on osin auki, mutta hanke käynnistyy Viron valtion rahoituksella.

Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa keskustellaan siitä tarvitaanko uutta kommunisajan rikoksista kertovaa museota.

 


 

Vuosien 2007–2009 talouskriisi seurannais vaikutuksineen herätti jälleen kiinnostusta Marxin ajatteluun, mutta kriisin jälkimainingeissa länsimaisessa politiikassa tuntuivat nousevan etualalle pikemminkin oikeistopopulistiset ja kansallismieliset puolueet. - Näkökulma: Muistan 1970-luvulla Helsingissä, taistolaisten neropattien lausuneen ulkoa Marxin teesejä! - Mies oli mitä ilmeisimmin talousteoreettinen nero, jota tosin lainattiin väärin, ja teoriat ajautuivat vääriin käsiin!? Ei ole hänen vikansa, että Stalin teloitutti, tai tuhosi Siperian leireillä yli 20 miljoonaa ihmistä 1930-40-luvulla. Se muisto käydään tosin läpi Tallinnan uudessa kommunismin hirmutekojen museossa. Hanke on kansainvälinen, mutta keskittyy erityisesti Itämeren alueen kommunismin hirmutekoihin. -KimsBlog


 

Talousfilosofin ja nykyaikaisen sosialismin

isän syntymästä 200 vuotta – "Marx on

ajankohtaisempi tänään kuin Pääoman

kirjoitusaikaan"

 

 

Marx ei tunnistaisi Nyky-Kiinan kommunismissa itseään, sillä tiukka puoluekommunismi ei edustanut "julmetun kriitikon" omaa ajattelua, sanoo sosiologian professori Harri Melin.

 

Karl Marx
Pieni joukko nuoria ihmisiä punaisten banderollien kanssa makailee ja istuskelee jyhkeän betonisen Marxin päätä esittävän patsaan jalustan juurella. Taustalla vaalea DDR-tyylinen kerrostalo.
Vasemmiston kannattajia Marxin patsaalla Chemnitzissä vappuna. DDR:n aikaan kaupunki tunnettiin nimellä Karl-Marx-Stadt.Franz Fischer / EPA

Karl Marxin syntymän 200-vuotispäivän aattona Kiinan presidentti Xi Jinping vannoi tiukasti Marxin nimeen.

 

Vaan tunnistaisiko Marx itseään Kiinaa hallitsevan kommunistipuolueen ideologiasta?

– Ei tunnistaisi. Eläessään Marx irtisanoutui erilaisista marxismeista, sosiologian professori Harri Melin Tampereen yliopistosta sanoo.

 

Melinin mukaan Neuvostoliitossa kehitetty virallinen marxismi-leninismi vääristi kuvaa Marxin ajattelusta.

– Marx varmaan olisi koko tämän puoluekommunismin kaikkein armottomin kriitikko.

Kommunistipuolueen johtama jättivaltio Kiina todistelee noudattavansa Marxin oppeja, mutta käytännössä se toteuttaa aggressiivista kapitalismia yksipuoluejärjestelmän rautaisessa otteessa.

 

Seinällä suurten punaisten lippujen reunustamana on Marxin
 kuva, jonka alla lukee 1818 - 2018. Pulpettiriveillä kuvan alla seisoo joukko puoluetyöläisiä, pääosin mustissa puvuissa.
Kiinan kommunistipuolue juhlisti Karl Marxia, jonka syntymästä on kulunut 200 vuotta.

 

Kiinassa on nyt yli 370 miljardööriä, kaupunkien eliitin ja maaseudun köyhälistön välinen tulokuilu on vain kasvanut viime vuosina.

 

"Julmettu kriitikko"

Professori Melin nostaa kaksi olennaista puolta Marxin tuotannosta.

– Hän on nimenomaan kapitalistisen talouden analyytikko ja taloustieteen kriitikko. Hänen keskeinen tuotantonsa suuntautui oman aikansa talouden liikelakien löytämiseen, Melin sanoo.

– Hän oli julmettu yhteiskuntakriitikko, Melin sanoo.

Marxin ajatus oli, että yhteiskunnallinen kehitys ei edisty ilman vallitsevien olojen tiukkaa arvostelua.

– Marxin tavoite oli, että pitää pyrkiä luomaan sellaiset yhteiskunnalliset olosuhteet, joissa ihmisen vapaa inhimillisyys toteutuu. Kritiikin kautta päästään tilanteeseen, jossa ihminen voi vapaasti toteuttaa itseään.

Porvarillinen perhetausta

Jopa liikennevalot on valjastettu käyttöön, kun Rheinland Pfalzin osavaltiossa sijaitsevassa Trierin kaupungissa vietetään kaupungin suuren pojan 200-vuotispäiviä. Pieni punainen Marx-ukko pysäyttää liikenteen, pieni vihreä Marx kävelee.

 

Liikennevalotolppa.
 Punainen Karl Marx näyttää käsillään pysähtymismerkkiä, vihreä Karl Marx kävelee.
Karl Marx on löytänyt Trierissä tiensä jopa liikennevaloihin.Ronald Wittek / EPA

 

Kiinan lahjoittama 5,5 metrin korkuinen Marx-patsas sen sijaan herätti ristiriitaisia tuntemuksia.

– Minä en ole koskaan tarvinnut häntä, 76-vuotias eläkeläinen Helene Schmidt sanoi.

Moni samaistaa Karl Marxin (1818–1883) Stalinin ja Maon hirmuhallintoihin ja kommunististen yksipuoluejärjestelmien pakkovaltaan.

Talousfilosofi, sosialismin teoreetikko ja vallankumouksellinen Karl Marx syntyi juutalaiseen perheeseen Trierissä 5. toukokuuta 1818.

Marxin isä Heinrich oli protestanttiseen kristinuskoon kääntynyt lakimies. Myös nuori Karl aloitti lakimiehen opinnot Bonnissa ennen kuin siirtyi Berliiniin.

– Marx ja Engels elivät tämän päivän näkökulmasta hyvin porvarillista ylemmän keskiluokan arkea. Heidän sosialistitoverinsakin kuuluivat pääsääntöisesti sivistyneistöön ja porvaristoon, professori Melin sanoo.

– Se maailma oli aivan toisenlainen kuin se, johon Marx on erilaisissa mytologioissa totuttu kiinnittämään.

Berliinissä opiskellessaan Marx suuntautui filosofiaan ja päätyi nuorhegeliläiseen piireihin. Marx eriytyi sittemmin Hegelin filosofiasta, mutta se jätti syvät jälkensä hänen ajatteluunsa.

Marxista tuli vallankumouksellinen ajattelija ja sosialismin teoreetikko.

 

Filosofit ovat vain eri tavoin selittäneet maailmaa, mutta tehtävänä on sen muuttaminen.

KARL MARX: TEESEJÄ FEUERBACHISTA

Euroopan hulluna vuonna 1848 Marx ja hänen läheinen ystävänsä ja työtoverinsa Friedrich Engels kirjoittivat Brysselissä Kommunistien liiton (Bund der Kommunisten) ohjelmajulistukseksi pamfletin Kommunistinen manifesti.

– Marx ja Engels voittivat tehtäväkseen tilaustyön, jonka he lupasivat kirjoittaa kansainväliselle liikkeelle, Melin kertoo.

 

Porvariston vallankumouksellinen voima

Manifesti oli kirjoitettu hetken tarpeisiin ja Kommunistien liittokin hajotettiin 1852, mutta ajan myötä Kommunistisesta manifestista siitä tuli yksi maailmanhistorian tunnetuimmista poliittisista kirjoituksista.

 

Aave kummittelee Euroopassa – kommunismin aave.

KARL MARX JA FRIEDRICH ENGELS: KOMMUNISTINEN MANIFESTI

Manifestissa Marx ja Engels tarkastelivat vanhat perinteet ja rakenteet murskaavaa vallankumouksellisen dynaamista voimaa. Tuo voima oli kapitalismi, vaikka manifestissa tuota termiä ei käytetä, vaan Marx ja Engels kirjoittavat porvaristosta.

Manifestin mukaan kapitalismi synnyttää myös omat kukistajansa, modernit työläiset, proletaarit.

Maanpaossa Lontoossa Marx aloitti suurtyönsä, tuolloisen porvarillisen taloustieteen kritiikin kirjoittamisen.

Pääomasta ehti ilmestyä Marxin eläessä vain sen ensimmäinen osa. Marx kuoli Lontoossa 1883. Marxin ystävä ja työtoveri Engels viimeisteli toisen ja kolmannen osan Marxin muistiinpanojen perusteella.

 

Työläinen ei tuota itseään, vaan pääomaa varten. Sen tähden ei enää riitä se, että hän ylipäätään tuottaa. Hänen täytyy tuottaa lisäarvoa.

KARL MARX: PÄÄOMA, OSA I

– Marx tuotannossaan osoitti työväenliikkeen oikeutuksen. Marxin tuotanto paljasti talouden liikelait ja sen, minkä johdosta työväenluokka on alisteisessa asemassa. Siinä mielessä Marx on ollut hyvin keskeinen työväenliikkeelle, Melin sanoo.

Sen sijaan Marx ei tuotannossaan määritellyt, miten hallinto ja talous olisi tarkalleen ottaen järjestetty kommunismissa.

Marxin nimiin vannoneet vallankumoukselliset yrittivät keksiä vastauksen siihen kysymykseen myöhemmin Venäjällä ja Kiinassa.

 

"Maailma on palkkatyöläisempi kuin koskaan"

Kun Neuvostoliitto romahti 1991, Marxin arvostelijat katsoivat, että filosofin teoriat joutivat nyt historian roskakoriin. Marx nähtiin kommunistisen hirmuvallan symbolina, jolla ei ole sijaa nykymaailmassa.

Esimerkiksi Stalinin hallinnon vainot ja maatalouden pakkokollektivisoinnit vaativat miljoonia uhreja.

– Karl Marx kehitti perustan, jolle kaikki kommunistiset diktatuurit ovat rakentaneet tähän päivään saakka, Dieter Dombrovski Kommunistidiktatuurien uhriryhmien liitosta(siirryt toiseen palveluun) sanoi uutistoimisto AFP:lle.

– Jos joku yllyttää murhaan toista henkilöä murhaan ja jos tämä toinen tekee murhan, sitten myös lietsoja tuomitaan, Dombrovski sanoi.

 

Toisaalta voitiin ajatella niinkin, että Marx vapautui nyt reaalisosialismin ideologisesta painolastista, joka esti Marxin ajattelun vapaan tarkastelun ja kehittämisen.

– Oma tulkintani on, että Marx on ajankohtaisempi tänään kuin silloin, kun hän on Pääoma-kirjaansa kirjoitellut ja pohdiskellut, professori Harri Melin sanoo.

Marx käsitteli muun muassa finanssipääoman kysymystä ja nykyistenkin talouskriisien taustalla olevaa kehitystä, jossa finanssikapitalismi irtautuu reaalitaloudesta, tavarantuotannosta. Talouskriisit olivat Marxin mukaan kapitalismin sisäsyntyinen ominaisuus.

 

Marx myös ennakoi sitä ilmiötä, josta nyt puhutaan globalisaationa. Vasta nyt Marxin kuvaama kapitalismi on levittäytynyt kaikkialle maapallolla.

Melin katsoo, että on ennenaikaista puhua palkkatyön lopusta. Automaatio hävittää ammatteja ja tehtäviä, mutta uutta työtä tulee tilalle. Niinpä Marxin pohdiskelut työn ja pääoman suhteesta ovat edelleen ajankohtaisia.

– Maailma on tänä päivänä palkkatyöläisempi koskaan. Kaikkein suurin yhteiskunnallinen muutos on palkkatyöläistyminen. Maailma palkkatyöläistyy Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa, Melin sanoo.

 

Samaan aikaan hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam raportoi(siirryt toiseen palveluun), että 82 prosenttia viime vuonna tuotetusta varallisuudesta meni rikkaimmalle 1 prosentille maapallon väestöstä. Sen sijaan maailman väestön köyhemmän puoliskon – noin 3,7 miljardin ihmisen – varallisuus ei kasvanut lainkaan.

 

Kaikki säätyperäinen ja pysyväinen haihtuu utuna ilmaan, kaikki pyhä häväistään, ja ihmisten on lopulta pakko katsoa elämäntilannettaan ja keskinäisiä suhteitaan vailla harhakuvia.

KARL MARX JA FRIEDRICH ENGELS: KOMMUNISTINEN MANIFESTI

Informaatiokapitalismin keskittyminen Googlen ja Facebookin kaltaisten jättiyritysten käsiin ei yllättäisi Marxia.

– Marx näki talouden monopolisoituvan ja suuryritysten merkityksen kasvavan ja kapitalismin kansainvälistyvän. Niinhän siinä on käynyt, Harri Melin sanoo.

 

Voiko Marxilla vielä olla poliittista merkitystä?

***Vuosien 2007–2009 talouskriisi seurannaisvaikutuksineen herätti jälleen kiinnostusta Marxin ajatteluun, mutta kriisin jälkimainingeissa länsimaisessa politiikassa tuntuivat nousevan etualalle pikemminkin oikeistopopulistiset ja kansallismieliset puolueet.***

Onko Marxilla enää poliittista merkitystä?

– Itse uskon vielä, että tulee sellaisia poliittisia liikkeitä, jotka ammentavat voimaansa Marxin kapitalismianalyysistä, professori Harri Melin Tampereen yliopistosta sanoo.

Melin ei näe, että uusi liike syntyisi nykyisen työväenliikkeen piiristä. Melin arvioi, että kyseeseen voisi tulla ekologinen liike, jossa myös palattaisiin Marxin pohdintoihin vieraantumisesta ja ihmisenä olemisen ehdoista.

 


 

Yhdysvallat uskoo Kiinan käyttävän samanlaisia lasereita myös Etelä-Kiinan merellä häiritäkseen USA:n lentokoneita.

 

Kahden C-130-rahtikoneen lentäjän kerrotaan kärsineen pienistä silmävammoista. U.S. Air Force/Wikimedia Commons

Kiina käytti laseria USA:n koneita vastaan:

Lentäjiä loukkaantui

 

 

USA:n asevoimien mukaan Kiinan armeija käyttää lasereita lentokoneiden ja laivojen häiritsemiseen.

 

Yhdysvaltain sotilasvirkailijoiden mukaan amerikkalaisia lentäjiä on loukkaantunut Kiinan armeijan Djiboutissa käyttämien lasereiden vuoksi, kertoo CNN.

Kiina on rakentanut ensimmäisen merentakaisen sotilastukikohtansa Djiboutiin. Se sijaitsee Yhdysvaltain tukikohdan lähellä. Yhdysvallat on jättänyt laserhyökkäykseen liittyen diplomaattisen protestin.

Yhdysvaltain asevoimat on varoittanut lentäjiään mahdollisista laserhyökkäyksistä Afrikan sarven alueella. Varoituksen mukaan Kiinan Djiboutissa sijaitsevan tukikohdan lähettyvillä on käytetty useaan otteeseen korkeaenergistä laseria viime aikoina. Laser voi sokeuttaa tilapäisesti ihmisen. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

 

Kahden C-130-rahtikoneen lentäjän kerrotaan kärsineen pienistä silmävammoista, koska he altistuivat väitetysti kiinalaistukikohdasta suunnatulle laserille.
Yhdysvallat on pyytänyt Kiinaa aloittamaan oman tutkintansa asiaan liittyen.

 


 

Venäjällä Armenian mielenosoituksia on seurattu tarkalla silmällä. Armenia on ollut Venäjä-mielinen, mutta Kremlin pelkona on, että se kääntyy mielenosoitusten myötä liittolaisesta vastustajaksi Ukrainan ja Georgian mallia seuraten. Pashinian on vakuuttanut, että Armenia pysyy Venäjän liittolaisena, vaikka hän nousisikin pääministeriksi.


 

 

Armeniassa jälleen kymmenet tuhannet

kaduilla – oppositiojohtaja varoittaa

"poliittisesta tsunamista"

 

 

Oppositiojohtaja Nikol Pashinianin valinta pääministeriksi on mutkistunut. Parlamentti on parhaillaan koolla päättämässä pääministerivalinnasta.

 

Armenia
Kymmenet tuhannet ihmiset ovat kaduilla oppositiota tukevassa mielenosoituksessa.
Kymmenet tuhannet ihmiset ovat kaduilla oppositiota tukevassa mielenosoituksessa 1. toukokuuta.Zurab Kurtsikidze / EPA
 

Armenian pääkaupungissa Jerevanissa kymmenet tuhannet ihmiset ovat jälleen kaduilla oppositiota tukevassa mielenosoituksessa. Oppositiojohtaja Nikol Pashinian kutsui tukijansa kadulle ja varoitti "poliittisesta tsunamista", mikäli vanha hallinto takertuu valtaan.

Armenian parlamentti on parhaillaan koolla päättämässä uudesta pääministeristä. Pashinian, 42, on ainoa ehdokas, sillä hallituspuolue ei asettanut omaa ehdokasta tilannetta rauhoittaakseen.

 

Pashinian ei kuitenkaan välttämättä saa tuekseen tarvittavaa määrää edustajia.

– Tietojen mukaan entiset presidentit Serzh Sarkisian ja Robert Kotsharian – kuuluisa tandem – suunnittelevat ottavansa vallan takaisin, Pashinian sanoi parlamentin istunnossa.

Kymmenen vuotta presidenttinä ollut Sakisian erosi viime maanantaina pääministerin virasta mielenosoitusten jälkeen.

– Haluan varoittaa heitä, hyvät herrat, siitä virheestä, että tulkitsisitte ihmisten kärsivällisyyden heikkoudeksi, sillä se voi johtaa poliittiseen tsunamiin, hän jatkoi.

 

Nikol Pashinian
Oppositiojohtaja Nikol Pashinian.Zurab Kurtsikidze / EPA

 

Kissa ja hiiri -leikki

Pashinianin valinnan piti olla jo lähes sovittu maata pitkään hallinneen republikaanipuolueen kanssa, mutta oppositiojohtajan mukaan republikaanit ovat perääntyneet sopimuksesta.

– Sitä luulisi, että tässä tilanteessa olisi vedetty johtopäätökset, mutta republikaanipuolue on aloittanut kissa ja hiiri -leikin kansalaisten kanssa, sanoi Pashinian.

Pashinian tarvitsisi tuekseen enemmistön eli 53 ääntä 105-paikkaisesta parlamentista. Tiettävästi häntä tukee 47 edustajaa.

Parlamenttilähteiden mukaan Pashinian voidaan silti edelleen valita, mutta se vaatisi useiden republikaaniedustajien itsenäistä äänestyspäätöstä.

– Republikaanipuolueen johto roikkuu kiinni vallassa ja vastustaa Pashinianin valintaa. Vaalin tulos riippuu siitä, miten itsenäisesti tasavaltalaiset äänestävät, nimettömänä pysytellyt lähde sanoi uutistoimisto AFP:lle.

 

Armenialaiset osoittavat mieltään oppositiota tukevassa mielenilmauksessa.
Zurab Kurtsikidze / EPA

 

Muutos Armeniassa

Mielenosoittajat seuraavat Jerevanin Tasavallan aukiolla parlamentin istuntoa videoscreeneiltä.

– Olen varma, että voitamme tänään, Armenia voittaa, sanoi opiskelija Suren Gevorkian.

Mikäli Pashinian nousee pääministeriksi, kyseessä olisi dramaattinen muutos Armenian politiikassa. Republikaanipuolue on hallinnut maata 1990-luvun lopulta saakka.

Sarkisian oli Armenian presidenttinä kaksi kautta, minkä jälkeen hänet valittiin pääministeriksi. Hän ajoi läpi perustuslain muutoksen, jossa pääministerin valtaoikeuksia on kasvatettu ja presidentin valtaoikeuksia heikennetty.

 


 

Neuvotteluissa keskustellaan muun muassa Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta ja rauhansopimuksesta, joka muodollisesti päättäisi Korean sodan.

 

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kättelevät rajalla. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Korea Summit Press Pool / Korea Summit Press Pool

Pohjoiskorealaiset eivät uskalla sanoa 

sanaakaan huipputapaamisesta

 

 

Pohjoiskorealaiset eivät ole tietoisia Koreoiden välisistä neuvotteluista.

Suurin osa pohjoiskorealaisista ei tiedä, että Koreat käyvät neuvotteluja perjantaina demilitarisoidulla vyöhykkeellä sijaitsevassa Rauhan talossa, kertoo uutissivusto Radio Free Asia.

 

 

Kiinaan usein matkustavat ja Etelä-Korean mediaa salaa seuraavat pohjoiskorealaiset ovat tietoisia huipputapaamisesta, mutta eivät uskalla puhua siitä julkisesti.

– He eivät uskalla sanoa sankaan. Jos he puhuvat tästä ja valtion turvallisuusviranomaiset saavat heidät kiinni, he saavat ankaran rangaistuksen, kertoo Kiinassa vieraileva nimettömänä esiintyvä pohjoiskorealainen.

– Poliisin kasvaneiden tarkastusten ja laajan ilmiantajaverkoston vuoksi kansalaiset ovat tavallista varovaisempia sanomisistaan.

Kim Jong-unin henkivartiokaartin kerrotaan myös ottaneen haltuunsa suuren valtatien Pjongjangin ja Etelä-Korean rajan välillä.

– Pjongjangista Kaesongiin johtava valtatie on yleensä avoin vain virrallisille ajoneuvoille ja ulkomaalaisia kuljettaville busseille. Tavalliset kansalaiset eivät saa käyttää tietä, kertoo Pohjois-Pyeonganin maakunnassa asuva lähde.

– Tie on kuitenkin ollut täysin suljettu kaikilta ajoneuvoilta 24. huhtikuuta lähtien. Henkivartiokaarti ja paikalliset turvallisuusviranomaiset vartioivat aluetta yötä päivää.

 


 

Oppositiojohtaja Nikol Pashinyan päästettiin vapaaksi maanantaina. Hänet oli pidätetty sunnuntaina sen jälkeen, kun neuvottelut Sargsyanin kanssa päättyivät tuloksettomina. - Näkökulma: Kuvat kertovat enemmän kuin tuhannet tukahdetut ja vaietut sanat Armeniassa. - KimsBlog

 

Mielenosoittajia Jerevanissa maanantaina. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Vano Shlamov

Armenian pääministeri erosi – Jerevanin

kaduilla tanssitaan

 

Serzh Sargsyania vastaan oli järjestetty mielenosoituksia jo yli viikon ajan.

Armenian pääministeri Serzh Sargsyan on eronnut 11 päivää kestäneiden mielenosoitusten jälkeen, kertoo BBC.

Ihmisten kerrottiin kokoontuneen kadulle juhlimaan eropäätöstä.

Oppositio on syyttänyt Sargsyania valtaan takertumisesta, sillä hän oli ollut aiemmin presidenttinä enimmäisajan eli kymmenen vuotta.

– Kansanliike on suunnattu sitä vastaan, että jatkaisin virassani. Tottelen vaatimustanne, Sargsyan sanoi valtiollisen television mukaan.

Sargsyan nimitettiin pääministeriksi viime viikon tiistaina.

 Näytä kuva Twitterissä
RFE/RL
 
 

– Presidenttimme täytyy edustaa kunnioitusta ja noudattaa maan ydinarvoja. Tärkein niistä on totuus. Tämä presidentti ei pysty siihen.


  

 

FBI:n entinen johtaja: Trump on moraalisesti

epäpätevä presidentiksi – "kohtelee naisia

lihapaloina"

 

 

James Comey kuvaili presidentti Donald Trumpia keskimääräistä älykkäämmäksi.

 

James Comey
James Comey
FBI:n entinen johtaja James Comey kesäkuussa 2017.Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin entinen johtaja James Comey arvostelee presidentti Donald Trumpia "moraalisesti epäpäteväksi" johtajaksi, joka tekee "suunnatonta vahinkoa" maan hallinnolle.

 

Comey puhui ABC-kanavan haastattelussa(siirryt toiseen palveluun) varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa.

– Hän puhuu ja kohtelee naisia kuin lihapaloina, valehtelee toistuvasti sekä pienistä että suurista asioista ja vaatii amerikkalaisia uskomaan ne. Sellainen henkilö ei ole moraalisesti pätevä Yhdysvaltain presidentiksi, Comey sanoi ABC:lle.

 

Comey kuvaili Trumpia keskimääräistä älykkäämmäksi henkilöksi, joka muistaa käymänsä keskustelut. Mielenterveysongelmia hän ei usko presidentillä olevan.

Trump erotti James Comeyn viime vuoden toukokuussa. Comeyn Trumpista kirjoittama kirja(siirryt toiseen palveluun) Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership ilmestyy tiistaina.

Comeyn mukaan teoksen nimi juontuu "absurdista keskustelusta", jonka hän kävi Trumpin kanssa tämän astuttua virkaansa tammikuussa 2017. Trump oli Comeyn mukaan pyytänyt tältä lojaaliuslupausta, minkä Trump on kiistänyt.

– Lojaaliuteni tulee kohdistua amerikkalaisille ihmisille ja [FBI:n] instituutiolle, Comey sanoi ABC:lle.

 


 

Laaksossa on yhteensä 139 aseiden valmistajaa, joiden tuotteiden vienti tuottaa seitsemän miljardia euroa vuodessa. Peräti 90 prosenttia aseista viedään ulkomaille. Viennistä 45 prosenttia suuntautuu Yhdysvaltoihin ja 35 prosenttia EU:n alueelle.


 

 

Tämä soma alppikylä on maailman

asepääkaupunki: valmistaa 40 prosenttia

käsiaseista

 

   
 

Gardone Val Trompia sijaitsee Alppien kainalossa.
Gardone Val Trompia sijaitsee Alppien kainalossa. KUVA: RUUTUKAAPPAUS, POLITICO
 
 
 

Kuvankauniista italialaiskylästä lähti esimerkiksi Yhdysvaltoihin 395 000 ampuma-asetta pelkästään vuonna 2016

 

Brescian maakunnassa Pohjois-Italiassa sijaitseva Gardone Val Trompia on päälle päin kuin mikä tahansa lumihuippuisten vuorten rajaama alppikylä, mutta se on erikoistunut käsiaseiden tuotantoon ehkä enemmän kuin yksikään toinen paikkakunta maailmassa. Politicoesittelee kylän laajassa kuvareportaasissaan.

Vain noin 10 000 asukkaan alppikylä valmistaa 40 prosenttia koko maailman pienistä tuliaseista, mutta esimerkiksi EU:n mittakaavassa se tuottaa niistä jo 70 prosenttia.

Tällaisia aseita käytetään yleensä urheilussa ja metsästyksessä. Silti Politico kuvaa Gardone Val Trompiaa kyläksi, josta on lähtöisin Al Pacinon pistooli Arpinaamassa.

Kylän asetuotannon juuret ovat runsaissa rautamalmivarannoissa. Kylän läpi virtaa Mella-joki, joka takaa tehtaiden ja pajojen tarvitseman vesihuollon.

Esimerkiksi vuonna 2016 laaksosta lähti pelkästään Yhdysvaltoihin 395 000 asetta.

 

Kylän keskus on Berettan tehdas. Suomessa yhtiö omistaa Sakon. 

Beretta aloitti toimintansa Gardone Val Trompiassa jo vuonna 1526 ja edelleen se ylläpitää pääkonttoriaan siellä. Beretta on vanhin tuliaseiden valmistaja maailmassa.

***

Laaksossa on yhteensä 139 aseiden valmistajaa, joiden tuotteiden vienti tuottaa seitsemän miljardia euroa vuodessa. Peräti 90 prosenttia aseista viedään ulkomaille. Viennistä 45 prosenttia suuntautuu Yhdysvaltoihin ja 35 prosenttia EU:n alueelle.

***

Berettan massatuotannon lisäksi kylässä valmistetaan paljon aseita käsityönä. Näissä pajoissa syntyy muun muassa vanhoja aseita jäljitteleviä aseita. Kylässä on pajoja, jota tuottavat enintään kymmenen kivääriä vuodessa.

Vuoden 2016 olympialaisissa Rio de Janeirossa 90 prosenttia ammuntaan osallistuneista 133 urheilijasta käytti alueella valmistettuja aseita.

 


 

Tutkimuksessa vertailtiin 44 eri maata Euroopassa ja Aasiassa. Näiden kohdalla tutkittiin maantieteen, uskonnon, poliittisen järjestelmän ja kulttuuriperinnön vaikutusta. Tuloksia verrattiin YK:n inhimillisen kehityksen indeksiin (HDI), joka mittaa muun muassa tulotasoa ja elinajanodotetta.

 

DDR:n juhlaparaati Berliinissä vuonna 1989. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Tutkimus: Kommunismi heikentää terveyttä

ja aiheuttaa köyhyyttä

 

 

Kielteinen vaikutus on kestänyt vuosikymmeniä järjestelmän romahtamisen jälkeen.

Entisten kommunistimaiden asukkaat ovat muita köyhempiä ja sairaampia, vaikka kommunismin romahduksesta on jo lähes 30 vuotta.

 

Britannian Royal Society Open Science -sivustolla julkistetussa tutkimuksessa vertailtiin historiallisten tapahtumien ja kulttuuristen tekijöiden vaikutusta inhimillisen kehityksen indeksiin.

– Alhaisen elinajanodotteen taustalla vaikuttavat monet tekijät. Näitä ovat muun muassa korkea alkoholinkulutus, tupakointi, heikot työolosuhteet ja huonolaatuinen ruokavalio, tutkijat kirjoittavat.

– Maiden köyhtymisen vuoksi myös asuinalueet ovat muita heikommalla tasolla.

Kulttuuritaustan havaittiin olevan yhteydessä HDI:hin ja sen eri osiin. Kun maantieteellinen läheisyys otetaan huomioon, vain tulotason ja terveyden osalta voidaan havaita pieniä eroja.

Kun tarkasteluun otettiin mukaan kommunismi ja uskonto, ei kulttuurisella taustalla ollut enää väliä. Kommunismi ennakoi voimakkaasti kielteistä HDI-vaikutusta tulotason ja terveyden osalta.

Tutkimuksen mukaan lähihistorialla on usein suurempi vaikutus yhteiskuntien nykyiseen tilanteeseen kuin syvemmillä kulttuurisilla tekijöillä.

 


 

– Olkaa onnellisia ja nauttikaa hyvästä elämästä oikeudenmukaisen ja reilun islamilaisen hallinnon alla sekä iloitkaa (elämästä) maalla, jota muslimit hallitsevat, perustamiskirjassa todetaan. Julistusta seuraa synkkä kehotus. – Mitä tulee vääräuskoisiin, jotka jatkavat vanhojen tapojensa noudattamista – he voivat odottaa saavansa meiltä vain kuolemaa.

 

Mosulin vanha kaupunki tuhoutui viime vuosien taisteluissa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Ahmad Al-Rubaye

”Nauttikaa elämästä muslimivallan alla –

 

vääräuskoisia odottaa kuolema”

 

ISIS:n omat arkistot kertovat julmasta hallinnosta.

ISIS-jihadisteilta vapautetusta Irakin Mosulista löydettyjen asiakirjojen perusteella terroristijärjestö hallitsi alamaisiaan tiukalla uskonnollisella kurilla.

 

Verkkouutiset kertoi New York Timesin Mosulin ISIS-hallinnon rakennuksista hankkimista tuhansista asiakirjoista tässä jutussa. Paperit maalaavat kuvan tehokkaasta ja byrokraattisesta hallinnosta, joka keräsi valtavasti varoja veroilla ja kaupankäynnillä. ISIS onnistui myös luomaan alueelleen enemmän tai vähemmän toimivat julkiset palvelut ja oman hallinnon ministeriöineen ja virastoineen.

ISIS hallitsi alueitaan kuitenkin verisellä terrorilla ja julmalla uskonnollisella kurilla. Tähän kerättyjen esimerkkiasiakirjojen joukossa on muun muassa ISIS:n Mosulin perustamiskirja. Järjestön mustalla lipulla ryyditetyssä koristeellisessa asiakirjassa kehutaan ensin järjestön saavutuksia kuten suuria valloituksia Irakissa ja Syyriassa.

 

Uskonnollinen poliisi

Mosulin asukkaat oppivat nopeasti pelkäämään ISIS:n uskonnollista poliisia. Se jakoi rangaistuksia pienimmistäkin ISIS:n jyrkän islamin tulkinnan loukkauksista.

Asiakirjojen joukosta löytyi virallisia lomakkeita, joita rikkeistä kiinni jääneet ovat joutuneet täyttämään. Esimerkiksi partojen pituuksia valvottiin tiukasti.

– Minä, allekirjoittanut, vannon, etten koskaan enää leikkaa partaani. Jos teen niin uudestaan, seuraa siitä minulle kaikenlaisia rangaistuksia, joita Hisbah-keskus voi minuun kohdistaa, valmiissa lomakepohjassa todetaan.

Toisessa asiakirjassa on selostettu pitkästi ja kuvien kanssa, minne asti miehen housujen lahkeet saavat ulottua.

Tiukat säännöt koskivat myös lapsia. Eräässä uskonnollisen poliisin pidätyspaperissa on kirjattu 13-14-vuotiaiden poikien rikkomuksia ruokoushetken aikana. Pidätyksen syyksi kerrotaan ”hyveellisyyden edistäminen ja paheiden ehkäisy”. Rikos oli ”pelleily rukoushetken aikana”. Yksi 14-vuotias poika vangittiin ja otettiin uskonnollisen poliisin haltuun.

Lapsia pyrittiin ehdollistamaan ISIS-elämään heti pienestä pitäen. Arkistosta löytynyt nuorille koululaisille tehty englanninkielen oppikirja maalaa karun kuvan opetuksesta. Esimerkisanoina on muun muassa ase, tarkka-ampuja, lääkeruisku, moskeija, huivi ja marttyyri. Naisen kuvan kohdalla on pelkkä mustaksi väritetty hahmo ja aseen kohdalla Kalashnikov-rynnäkkökivääri. Esimerkkinä käytännön keskustelusta käytetään kuvasarjaa, jossa jihadisti esittelee toiselle ISIS:n mustaa lippua.

 

Kovat rangaistukset

ISIS-johto pystytti alkuvuodesta 2015 ympäri Mosulia kylttejä, joissa näytettiin malliksi kasvot peittävään huiviin puettu nainen. ISIS:n hallitsema tekstiilitehdas alkoi pian suoltaa tuhansia ja taas tuhansia huiviasuja. Pukeutumissääntöjä valvottiin ankarasti.

Eräs Sara-niminen mosulilaisnainen kertoo New York Timesille lähteneensä kerran ulos kodistaan hoitamaan nopeasti asioita. Hän unohti peittää silmänsä ja jäi uskonnollisen poliisin haaviin. ISIS-poliisi löi häntä heti nyrkillä silmään. Sen jälkeen Sara poistui kotoa vain lääkärikäynneille. Hänen näkönsä ei palannut normaaliksi koskaan.

Saran kohtalo oli silti parempi kuin monella muulla Mosulin naisella ja tytöllä. Saran isä Muhammad kertoo todistaneensa, kun aviorikoksesta syytetty teinityttö raahattiin pakettiautosta torille ja teloitettiin pudottamalla kivi hänen päähänsä.

Jotkut ulkomailta ISIS-alueelle matkanneet olivat kuitenkin tyytyväisiä. Etenkin tulokkaille Euroopasta pyrittiin järjestämään hyvät oltavat – usein mosulilaisten kustannuksella.

– Olen Mosulissa ja täällä on ihan huippua. Minulla on täysin sisustettu asunto, en maksa vuokraa tai mitään edes sähköstä tai vedestä. LOL. Tämä on hyvää elämää!!! En ole ostanut haarukkaakaan, Kahina el-Hadra kirjoitti lukion opettajalleen vuonna 2015.

Nuori ranskalaisnainen el-Hadra oli liittynyt ISIS:n riveihin ja matkannut Irakiin. Hänen viestinsä päätyivät Ranskan viranomaisten haaviin.

Opettaja kirjoitti el-Hadralle, että asunto oli todennäköisesti varastettu toiselta perheeltä.

– Se on heille oikein, likaiset shiiat, el-Hadra vastasi.

Kahina el-Hadra paljastui myöhemmin erään Pariisin vuoden 2015 terrori-iskun itsemurhapommittajan vaimoksi. Hän oli tuolloin raskaana.

 


 

Lisää kiinnostusta äänestykseen tuo se, että erosopimusta saattavat vastustaa sekä Brexitin kannattajat että Brexitin vastustajat. Brexitin kannattajat haluavat hylätä erosopimuksen, koska he vaativat niin sanottua kovaa eroa, joka tarkoittaa, että Brexitin ehtoja ei lievennetä millään sopimuksilla. Brexitin vastustajat taas haluavat kaataa erospimuksen, jotta Britannia voisi säilyä EU:n jäsenenä.

 

EU-vastustajat polttivat viikonloppuna veneen mielenosoituksessa Britanniassa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Niklas Hallen

Enemmistö briteistä haluaa uuden

kansanäänestyksen Brexitistä

 

Jos uusi äänestys järjestetään, sen kysymyksenasettelussa kohdataan ongelmia.

 

Enemmistö Britannian kansalaisista sanoo, että kansan täytyy saada äänestää Britannian EU-erosopimuksesta. Tuoreen kyselyn mukaan 44 prosenttia briteistä kannattaa kansanäänestystä ja 36 prosenttia vastustaa.

 

Kyselyn teetti Brexitiä vastustava Best for Britain -järjestö. Kyselyn teki YouGov-tutkimuslaitos. Asiasta kertovat brittilehdet, muun muassa Independent.

Saman kyselyn mukaan 44 prosenttia briteistä haluaa, että Britannia pysyy EU:n jäsenenä. 41 prosenttia haluaa, että Britannia eroaa EU:sta.

Britannia järjesti kansanäänestyksen EU-erosta eli Brexitistä kesäkuussa 2016. Se ilmoitti maaliskuussa 2017, että se eroaa EU:sta. Parhaillaan EU ja Britannia neuvottelevat siitä, millä ehdoin Britannia eroaa. Tulevaisuudessa käynnistetään neuvottelut siitä, millaiset ovat Britannian ja EU:n suhteet eron jälkeen.

 

Uusi kansanäänestys järjestettäisiin todennäköisesti ensi syksynä sen jälkeen, kun EU:n ja Britannian Brexit-neuvottelut ovat ohi. Britannian kansa voisi silloin päättää, hyväksyykö vai hylkääkö se erosopimuksen.

Äänestyksen asetelmaa vaikeuttaa se, että äänestyshetkellä ei ole vielä tiedossa, millainen on EU:n ja Britannian suhde Brexitin jälkeen.

Britannian pääministeri Theresa May vastustaa uuden kansanäänestyksen järjestämistä.

 


 

– Tulevaisuus on Jumalan käsissä. Asiaamme uskovat ihmiset jatkavat työtämme. Maailmalla tunnetaan myötätuntoa liikettämme kohtaan, Gülen sanoo ja toteaa, että lähes kaikki Suomeen tulleet liikkeen kannattajat ovat myös saaneet luvan jäädä maahan. Sekin on Gülenin mukaan osoitus siitä, että liikkeen edustama veljeyden henki on hyväksytty maailmalla. Turkin vallankaappausyrityksen jälkeen Suomeen on tullut joitakin kymmeniä gülenistitaustaisia turvapaikanhakijoita.


 

 

Vallankaappaaja vai maltillinen uskonnollinen

johtaja? Yle tapasi Turkin etsityimmän

miehen Pennsylvaniassa

 

Mitä tekee Turkissa viime vuosina lähes paholaisen asemaan nostettu mies Yhdysvaltain Pennsylvanian takamailla? Ylen Tom Kankkonen matkusti Pocono-vuoristoon tapaamaan harvoin haastatteluihin suostuvaa saarnaajaa Fethullah Güleniä.

 

Turkki
Fethullah Gülen kiistää syytökset osallistuudestaan vuoden 2016 vallankaappaukseen.
 
 
Lempeän oloinen Fethullah Gülen herättää voimakkaita tunteita. Joidenkin turkkilaisten silmissä hän on vastuussa satojen ihmisten kuolemasta vuoden 2016 vallankaappausyrityksen yhteydessä. Hän kiistää sotkeutuneensa kaappausyritykseen.
 

SAYLORSBURG Vierailu Fethullah Gülenin luona saa yllättävän käänteen heti alkuunsa. Tummanruskea Honda kaahaa meitä vastaan väärällä puolella tietä. Kuljettaja huutaa: ”häipykää!”

Olemme Saylorsburgin kylän liepeillä noin kahden tunnin matkan päässä New Yorkista.

 


 

Räntäinen katu ja kyltti. Saylorsburg
Fethullah Gülen on asunut pienessä Saylorsburgissa kohta 20 vuotta.Yle

 

Täällä asuu virallisen Turkin vihollinen numero yksi, saarnaaja Fethullah Gülen, jota syytetään Turkin vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä. Kaappausyrityksessä heinäkuussa 2016 kuoli noin 300 ihmistä, monet heistä siviilejä.

Vielä joitakin vuosia sitten Güleniä pidettiin Turkin toiseksi vaikutusvaltaisimpana miehenä, heti Turkin nykyisen presidentin Recep Tayyip Erdoğanin jälkeen. Nyt suurin osa vallasta on mennyt.

Gülen on seurannut liikkeensä nousua ja tuhoa kaukana Turkista keskellä Pennsylvanian maaseutua.

Vallankaappausyrityksen jälkeen olen raportoinut Gülenin ilmeisen viattomien rivikannattajien pidätyksistä ja vainosta Turkissa. Se saattaa olla selitys sille, että harvoin haastatteluja antava Gülen ottaa meidät vastaan. Aloitamme kuitenkin Gülenin naapureista.

Runsaan tuhannen asukkaan Saylorsburgissa tiedetään, että kylässä asuu ”jostakin Lähi-Idästä tullut mies”, joka on kuuluisa. Noin 10 hehtaarin tila herättää uteliaisuutta paikallisissa.

– Kun muutin tänne, serkkuni varoitti minua paikasta. Hän sanoi, että siellä tapahtuu outoja juttuja ja siellä on aseistettuja vartijoita, kuvailee lomakylässä työskentelevä Frank Newman, kun tapaamme Saylorsburgin ainoan huoltoaseman pihalla.

Newman kertoo, että joidenkin asukkaiden mielestä salaperäinen mies on terroristi. Toisaalta hän on myös kuullut, että terroristiväitteet ovat Turkin levittämää propagandaa.

 

He ovat hyvin ystävällisiä ja kutsuvat eri uskontokuntien edustajia illalliselle pari kertaa vuodessa

SAYLORSBURGILAINEN LINDA BREITLAUCH GÜLENIN KANNATTAJISTA

Pääkadun varrelta löytyy eläinlääkäriasema. Vastaanotossa työskentelevälle Linda Breitlauchille Gülenin seuraajat ovat tuttuja.

– He ovat hyvin ystävällisiä ja kutsuvat eri uskontokuntien edustajia illalliselle pari kertaa vuodessa. He hakevat yhteyksiä ympäröivään yhteiskuntaan, ja sillä tavalla olen heihin tutustunut, Breitlauch kertoo.

Pienen matkan päässä sijaitseva Fethullah Gülenin vartioitu asuinalue tuo mieleen urheiluopiston tai kurssikeskuksen.

 


 

Keltaisia taloja
Saylorsburgista löytyy taloja vierailijoille ja opiskelijoille. Tunnelma on kuin kurssikeskuksessa.Yle

 

Pocono-vuoristo on suosittua patikointialuetta ja ympärillä on kaunista maaseutua.

Haastattelua odotellessa meille esitellään paikkoja. Alue on Gülen-liikettä lähellä olevan säätiön hallinnassa.

Gülenin lisäksi täällä oleskelee pysyvästi noin 30 ihmistä. Osa on Gülenin lailla uskonoppineita tai hänen opetuslapsiaan, mutta joukosta löytyy myös muun muassa Güleniä vuosia palvellut puutarhuri. Gülen on asunut täällä lähes 20 vuotta.

Täällä on useita kaksikerroksisia omakotitaloja vieraita ja opiskelijoita varten. Alueelta löytyy muun muassa ruokala, moskeija ja Gülenin asunto.

 


 

Kupoleita sisäkatossa
Gülen-liikkeen Saylorsburgin leiristä löytyy myös moskeija, jonka kupolit on piilotettu rakennuksen sisäkattoon, koska paikalliset viranmomaiset eivät sallinneet perinteisen moskeijan rakentamista.Yle

 

Gülen ottaa meidät vastaan alueen suurimmassa rakennuksessa, joka on lahja Güleniä lähellä olevalta liikemieheltä.

Turkin hallituksen lailla moni turkkilainen uskoo, että edessämme istuva hyvin kohteliaan oloinen vanha mies on Turkin vuoden 2016 vallankaappausyrityksen päätekijä.

– Onko mitään puhelinkeskustelua? Onko joku kertonut minun käskeneen heitä toimimaan tai onko joku sanonut, että idea olisi tullut minulta? Gülen kysyy.

Gülen on toivonut kansainvälistä tutkimusta ja vakuuttaa, että hänellä on ollut aivan muita asioita mielessä.

– Tärkeintä on olla hyödyksi ihmiskunnalle, se on meidän koulutustoimintamme ydin. Suurimmat ongelmat ovat köyhyys, koulutuksen puute ja ihmisten väliset kiistat, Gülen kuvailee.

Gülen-liikkeen virallinen julkisivu rakentuu maltillisesta islamista, koulutuksesta ja keskusteluyhteyksistä muihin uskontoihin.

 


 

Mies istuu tuolissa. Fethullah Gülen
Fethullah Gülen perjantairukouksessa.Yle

 

Turkissa imaamikoulutuksen saanut Gülen rakensi kannattajiensa kanssa uskonnollisen imperiumin, joka vaikutti miljoonien turkkilaisten elämään. Turkissa Hizmetinä, eli palveluna, tunnettu liike on nyt painettu maan alle.

Gülen ja hänen seuraajansa – gülenistit – keskittyivät aikaisessa vaiheessa uskonnon lisäksi koulutukseen. 1960-luvulta lähtien he perustivat Turkkiin iltakursseja ja järjestivät nuorille kesäleirejä.

Kurssikeskukset täydensivät turkkilaisten koulujen usein puutteellista perusopetusta. Iltakursseilla ja myöhemmin perustetuilla yksityiskouluilla oli Turkissa hyvä maine. Liikkeen kannattajat perustivat myös useita yksityisiä yliopistoja.

Lukuisat opinahjot olivat hyviä paikkoja kannattajien rekrytoimiseen, vaikka opetus ei ollut uskonnollista.

Liike kasvoi ja laajeni ulkomaille ja uusille alueille. 1980- ja 1990-luvuilla syntyi Güleniä tukevia tv-kanavia, lehtiä ja myös iso liikepankki.

Nyt Turkin viranomaiset ovat lakkauttaneet tai ottaneet haltuunsa kaikki Gülen-koulut, tiedotusvälineet ja muut liikettä lähellä olevat yritykset.

Suuruuden ajat ovat muisto vain.

 


 

Kartta

Saylorsburgin vierastalossa tapaamme tänne paenneen liikemiehen, joka ei halua kasvojaan tai nimeään julkisuuteen. Gülenin seuraajan kiireinen ja vauras elämä Turkissa on vaihtunut pieneksi huoneeksi Pennsylvaniassa. Turkki ei tiedä hänen olevan täällä.

 

Saksassa tapahtui tällaista. Lähihistoriassa näimme tämän Saddamin Irakissa, Jemenissä ja Libyassa

FETHULLAH GÜLEN TURKIN TILANTEESTA

Gülenin kannattajia jahdataan armotta Turkissa ja kaikkialla maailmassa. Noin 150 000 ihmistä on menettänyt työnsä ja yli 50 000 on pidätetty, suurin osa heistä väitettyjä gülenistejä mutta myös muita hallituksen arvostelijoita.

 


 

Toimittaja ja Fethullah Gülen
Fethullah Gülen on viime aikoina antanut haastatteluja harvakseltaan.Yle

 

Gülen kertoo ajattelevansa kannattajiensa kohtaloa öisin. Hän hakee vertauskuvia muun muassa Hitlerin Saksasta, kun hän kuvailee kehitystä Turkissa.

– Saksassa tapahtui tällaista. Lähihistoriassa näimme tämän Saddamin Irakissa, Jemenissä ja Libyassa Gaddafin aikaan.

Gülen puhuu välillä vanhanaikaista turkkia, eikä hän juurikaan ota suuhunsa presidentti Recep Tayyip Erdoğanin nimeä.

Hänen viestinsä on kuitenkin se, että Turkkia hallitsee nyt vainoharhainen yksinvaltias. Myös Turkissa oppositio syyttää Erdoğania yrityksistä keskittää kaikki valta itselleen.

Erdoğan ei kuitenkaan aina ollut Gülenin vihollinen.

Ennen kuin matkustin tapaamaan Güleniä, kävin Cambridgen yliopistossa Englannissa tapaamassa tutkija Caroline Teetä. Hän on yksi harvoista Gülen-liikettä hyvin tuntevista tutkijoista. Tee on viettänyt aikaa gülenistien seurassa muun muassa liikkeen yliopistoissa ja kouluissa. Teen mukaan Gülen oli vuosien ajan Erdoğanin tärkein liittolainen.

 


 

Tutkija kirjastossa
Tutkija Caroline Tee on seurannut Gülen-liikettä.Tom Kankkonen / Yle

 

– Kun (Erdoğanin) oikeus- ja kehityspuolue toimi hallituksessa ja parlamentissa, gülenistit keräsivät valtaa valtion muissa elimissä mielessään samat tavoitteet kuin oikeus- ja kehityspuolueella.

Erdoğanin ja Gülenin yhteisenä tavoitteena oli islamin roolin vahvistaminen, heidän mielestään liian maallisen valtion julkisessa elämässä.

Sillä välin kun vuonna 2003 pääministeriksi noussut Erdoğan hääri politiikassa, gülenistit vahvistivat asemiaan erityisesti poliisissa ja oikeuslaitoksessa.

Gülenin ja Erdoğanin suunnitelmien tiellä seisoivat sotilaat, jotka suojelivat ei-uskonnollista valtiota.

Vuonna 2008 alkoi oikeudenkäyntien sarja, jossa satoja upseereita syytettiin vallankaappaussuunnitelmista. Syytteitä on väitetty tekaistuiksi, ja sotilaat vapautettiin myöhemmin. Myös joukko toimittajia otettiin kiinni, tunnetuin heistä on Ahmet Şık, joka oli muun muassa tutkinut gülenistien soluttautumista poliisiin ja muualle valtionhallintoon(siirryt toiseen palveluun).

 


 

miehiä ja hirttosilmukka ovat ihan tulessa
Vuoden 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen hallitusta kannattavat mielenosoittajat esittelivät omatekoisia hirttosilmukoita Gülenin teloittamiseksi.Sedat Suna / EPA

 

Sotilaat selätettiin, mutta pian Gülen ja Erdoğan riitaantuivat.

Gülenin mukaan mitään yhteistyötä Erdoğanin kanssa ei koskaan ollut. Hän melkein kiihtyy, kun kysyn asiasta.

– Vannon, että en ole tällaisista asioista keskustellut kenenkään kanssa. Uskon, että paras tie on demokratia, ja olen sanonut sen moneen kertaan.

Gülen-liikkeen kannattajien määrää on vaikea arvioida, koska varsinaista jäsenyyttä ei ole.

Tutkija Caroline Tee arvioi, että ydinkannattajia oli Turkissa vuonna 2013 noin puolesta miljoonasta kahteen miljoonaan.

– He halusivat rakentaa parempaa Turkkia ja kehittää vuoropuhelua muiden uskontojen ja maiden kanssa, Caroline Tee sanoo.

Rivijäsenet, kuten Güleniä lähellä olevissa kouluissa työskennelleet opettajat, tuskin tiesivät mistään vallankaappaushankkeista, heihin vetosi Gülenin sanoma.

Sen sijaan on epätodennäköistä, että Gülenin kannattajat asevoimissa olisivat ryhtyneet kaappausyritykseen ilman johtajansa hyväksyntää, Tee uskoo. Mutta olivatko kaappaajat loppujen lopuksi gülenistejä ja mikä tarkalleen ottaen oli Gülenin rooli? Siihen Tee ei ota kantaa.

 


 

Mies rukoilee
Perjantairukous kerää moskeijan täyteen väkeä Saylorsburgissa.Yle

 

Turkki yrittää saada ulkomaille paenneita gülenistejä oikeuden eteen Turkissa. Useimmat länsimaat eivät ole tähän suostuneet. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet Turkin epäinhimillisistä vankilaoloista, kidutuksesta ja muista ihmisoikeusrikkomuksista.

Turkki vaatii myös itse Güleniä luovutettavaksi. Se sanoo toimittaneensa Yhdysvaltoihin laatikkokaupalla todistusaineistoa miehen sotkeutumisesta vallankaappausyritykseen.

Turkkia on viime aikoina syytetty jopa gülenistien sieppauksista ulkomailta(siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltalaisten lehtitietojen mukaan presidentti Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn olisi 15 miljoonan dollarin palkkion toivossa suunnitellut Gülenin lennättämistä Turkkiin(siirryt toiseen palveluun). Suunnitelmia oli hiottu ennen kenraali Flynnin lyhyttä uraa Valkoisessa Talossa.

Gülenin tiluksilla on varauduttu hyökkäyksiin.

 


 

Talo ja puomi.
Gülen on muuttanut turvallisempaan asuntoon, koska on epäilty, että Turkki voisi suunnitella hänen surmaamistaan.Yle

 

Gülen asui aiemmin tilansa reunalla hiukan vanhemmassa puutalossa. Nyt hän nukkuu yönsä toisessa paikassa, koska neuvonantajien mielestä talo oli turvaton.

– Minulle sanottiin, että puutalossa minut olisi voitu surmata pommi-iskulla. Turkki voisi sen tehdä, Gülen sanoo.

Käymme hänen asunnossaan, joka on täynnä uskonnollisia kirjoja ja vieraiden tuomia lahjoja. Työhuoneen kirjahyllyn takaa löytyy kapea sänky.

Turkissa hallitusta tukeva lehdistö on ajoittain kuvaillut Gülenin luksuselämää Amerikassa, mutta siitä ei näy merkkejä.

79-vuotias Gülen kertoo syövänsä useita eri lääkkeitä iän mukanaan tuomiin vaivoihin. Kannattajat puhuvat jo ajasta Gülenin jälkeen.

Kolme Suomesta tullutta vierasta ovat tuoneet Gülenille porontaljan lahjaksi.

 


 

Kolme miestä seisoo porontaljan päällä Pennsylvaniassa.
Suomesta tulleet vieraat ovat tuoneet porontaljan lahjaksi Fethullah Gülenille. Niin kuin monet muut vieraat Saylorsburgissa he eivät halua näyttää kasvojaan julkisuudessa.Tom Kankkonen / Yle

 

Haluamme kuvata Güleniä perjantairukouksessa seuraavana päivänä, joten jäämme yöksi vierastaloon. Hikoilen, koska huone on turkkilaiseen tapaan hyvin lämmin.

Keskipäivän rukouksen aikaan moskeija on lähes täynnä. Tänne on tullut myös lähiseudulla asuvia Gülenin seuraajia.

Gülen tulee paikalle viimeisenä ja asettuu salin takaosaan. Kun hän horjahtaa, useat ihmiset rientävät nopeasti auttamaan häntä.

Kun poistumme rukouksesta, näemme pihalla tutun auton, tummanruskean Hondan.

Meitä tulomatkalla hätistellyt vihainen mies tuli täältä. Ehkä hän luuli meitä Turkin hallitusmedian toimittajiksi. Saylorsburgilaisten mukaan ainakin yksi turkkilainen tv-ryhmä on etsinyt naapureita, joilla olisi jotain pahaa sanottavaa Gülenistä.

Coup plotter or moderate religious leader? Yle meets Turkey’s most wanted man

 

– Normaalissa maassa hallituksen uskoisi pyrkivän neuvotteluihin kiistassa, joka on jatkunut vuosikausia. Espanjan hallitus on silti kieltäytynyt neuvotteluista. Tämä osoittaa sen todellisen luonteen. Hallitus pyrkii ratkaisemaan ongelman voimatoimin. Assumpcio Laillan mukaan Madridin ja Barcelonan välinen kiista on pattitilanteessa, ja se voi vain pahentua, ellei Madrid tule neuvottelupöytään. Hän mielestään ainoa ulospääsy on ulkopuolisen välittäjän, EU:n, puuttuminen kiistaan.


 

 

“Kahdeksan kaveriani on poliisitutkinnassa” –

Katalonian itsenäisyysliikkeen aktiivit varovat

askeliaan

 

Osa Katalonian itsenäisyysaktivisteista kieltäytyy Ylen haastattelusta. He pelkäävät joutuvansa poliisin kynsiin.

 

Katalonia
Marta Rosique
Marta Rosique on Katalonian itsenäisyyttä ajavan opiskelijajärjestön puhemies Barcelonassa.Antti Kuronen / Yle
 

BARCELONA Katalonian itsenäisyysäänestyksen jälkeen yliopistoaktiivi Marta Rosique järjesti mielenosoituksen Barcelonan rautatieasemalla. Suuri ryhmä nuoria istahti Madridiin menevän junan raiteille

 

– Halusimme saada Madridin huomion, Marta kertoo lähes puoli vuotta myöhemmin.

Silloin itsenäisyysliike oli voimiensa tunnossa. Yksi opiskelijamielenosoituksista keräsi ennätykselliset yli 70 000 osallistuja.

Nyt on hiljaisempaa, yksi syy on huoli oikeustoimista.

Kahdeksan Martan juna-asemalla järjestettyyn mielenilmaukseen osallistuneista ystävistä on tällä hetkellä tutkinnan kohteena, ja he voivat joutua oikeuteen.

– Tiedän, että minäkin olen Espanjan poliisin kiinnostuksen kohde, vaikka ei minulla tähän mennessä ole ollut mitään ongelmia, Marta sanoo.

 

Aktivistikomiteat välttävät julkisuutta

Viime kuukausina epävirallisesti järjestätytyneet, niin kutsutut komiteat (Comités de Defensa de la República), ovat vastanneet monista tempauksista. Kun entinen aluejohtaja Carles Puigdemont kiinniotettiin Saksassa, komiteat järjestivät tiesulkuja Barcelonan sisääntuloteillä.

Viime viikolla Espanjan syyttäjänvirasto ilmoitti ryhtyvänsä tiukkoihin oikeustoimiin komiteoita vastaan. Viime maanantaina mielenilmaukset lopetettiin.

Martan kaveri on aktiivinen yhdessä Barcelonan komiteoista. Hän ei halua antaa haastattelua, koska komiteat ovat pari päivää aiemmin päättäneet, etteivät he esiinny julkisuudessa. Se herättäisi viranomaisten kiinnostuksen, ja voisi johtaa oikeustoimiin, Martan kaveri kertoo.

 

Adria Alsina.
Adria Alsina on yksi Katalonian itsenäisyyttä ajavan Assemblea-järjestön puhemiehistä.Antti Kuronen / Yle

 

Espanjan valtio käyttää pelottelutaktiikkaa, sanoo aktivisti

Assemblea-järjestön kaksikerroksinen toimisto on tilava. Se on yksi suurimmista Katalonian itsenäisyyttä ajavista järjestöistä. Vuodesta 2011 lähtien se on ollut mukana järjestämässä Barcelonan suurmielenosoituksia.

Seinillä on kuvia Madridissa tutkintavankeudessa olevasta puheenjohtaja Jordi Sànchezista.

– Espanjan valtio pitää häntä panttivankina. Se on pelottelutaktiikka. He haluavat näyttää mitä tapahtuu, jos ajaa Katalonian itsenäisyyttä, sanoo Adria Alsina. Hän on yksi järjestön puhemiehistä.

 

Adrian puheessa toistuu jatkuvasti sana sorto. Näin puhuvat muutkin itsenäisyysaktivistit. Heidän mukaansa Espanjan keskushallinto on ryhtynyt vakaviin sortotoimenpiteisiin Kataloniassa, mutta myös muualla Espanjassa.

Adrian mukaan noin kaksisataa aluehallinnon virkamiestä on joko erotettu tai alennettu. Oikeustoimet seitsemääsataa pormestaria ja kunnanvaltuutettua vastaan jatkuvat.

 


 
Keltaiset nauhat parlamentin istuntosalissa ovat vangittujen katalaaniaktiivien symboleja.
Keltaiset nauhat ovat vangittujen katalaaniaktiivien symboli. Kymmenen korkea-arvoista poliitikkoa ja kansalaisaktiivia on tutkintavankeudessa Espanjassa.Antti Kuronen / Yle

 

 

Kymmenen korkean tason katalaanipoliitikkoa ja -aktivistia on tutkintavankeudessa

 

– Tämä ongelma ei koske pelkästään Kataloniaa. Viime aikoina Espanjassa on jouduttu vankilaan myös kuninkaan halventamisesta. Kaksi rap-artistia sai kovat vankeustuomiot kuninkaan ja Espanjan halventamisesta.

Espanjan korkeimman oikeuden mukaan artistit lietsoivat lyriikoillaan terrorismia, joka on rikos Espanjassa.

– Espanja on luisumassa samanlaiseen rajoitettujen oikeuksien aikaan, joka vallitsi heti diktaattori Francon kuoleman jälkeen vuosina 1977-78. Tämä on kansanpuolueen tavoite. Äänistäjilleen he myyvät kansalaisoikeuksien rajoittamista välttämättömyytenä Katalonian ja Baskimaan separatismin sekä sosiaalisen liikehdinnän suitsimiseksi.

 


 
Jordi Sanchez on ollut pian puoli vuotta tutkintavankeudessa Madridissa.
Kansalaisaktivisti Jordi Sanchez on ollut pian puoli vuotta tutkintavankeudessa Madridissa. Hän on Assemblea-järjestön puheenjohtaja.Antti Kuronen / Yle

 

Assemblea-järjestön puheenjohtaja Jordi Sanchez on ollut tutkintavankeudessa pian puoli vuotta, jonka johdosta Kataloniaan ollaan järjestämässä suurmielenosoituksia. Muutoin toiminta on ollut varovaisempaa.

–Viime kuukaudet olemme eläneet eräänlaista suruaikaa. Itsenäisyyspuolustajat ovat olleet varovaisia. He näkivät kuinka heidän esimiehiään ja ystäviään joutui oikeuteen.

Adria Alsinan mukaan ihmiset ovat silti sitoutuneita itsenäisyysliikkeeseen. Rahallista tukea on ollut helppo saada. Ihmiset lahjoittivat yli 200 000 euroa parissa tunnissa, kun entinen aluehallinnon ministeri Clara Ponsati pyysi tukea oikeuskuluihin Skotlannissa.

 

Alueparlamentti valmistautuu nimeämään uuden aluejohtajan

Katalonian alueparlamenttia ympäröivä puisto on suljettu yleisöltä täysistunnon aikana. Syksyllä täällä järjestettiin suurmielenosoituksia, nyt alueelle päästetään vain ne joiden nimi on turvatarkastajien listassa.

Parlamenttisalissa keskustellaan aluejohtajan nimityksestä. Asiaa on vatvottu kuukausia, koska itsenäisyysmieliset haluavat nimittää yhden vankilassa tai ulkomailla olevista kansanedustajista.

Assemblea-järjestön vangittu puheenjohtaja Jordi Sànchez on vahva ehdokas. Häntä tuskin valitaan juridisista syistä, mutta tarkoitus onkin saada kansainvälistä julkisuutta.

– On häpeällistä, että puolet laillisesti valitusta hallituksestamme on vankilassa, loput maanpaossa, sanoo Assumpcio Lailla ja jatkaa. Se on häpeä kaikille oikeusvaltioille, myös EU:lle.

 


 
Assumpcio Lailla
Assumpcio Lailla, kristillisdemokraattien kansanedustaja Katalonian alueparlamentissa.Antti Kuronen / Yle

 

Kristillisdemokraattien alueparlamentin kansanedustajan mielestä on hyvä asia, että Espanjan luovutuspyyntöjä käsitellään eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Saksassa, Belgiassa ja Skotlannissa.

– Se pakottaa Euroopan ottamaan kantaa tähän häpeälliseen tilanteeseen.

Saksan päätös olla luovuttamatta entistä aluejohtaja Carles Puigdemontia on Assumpcion mielestä merkittävä. Saksalainen tuomioistuimen tulkinnan mukaan Puigdemont ei ole osallistunut sen kaltaiseen väkivaltaan, josta kapinarikoksessa on kyse.

Assumpcion ei halua paljastaa käydäänkö Madridin ja Barcelonan välillä salaisia neuvotteluja. Hänen mukaansa konflikti on vain syvenemässä.

 


 

NAIROBI Jotkut kenialaiset kutsuvat niitä “Kuolleiden valkoisten ihmisten vaatteiksi”. Heitä, jotka tekevät niin, ei kuitenkaan täältä löydy. Gikomba-markkinoilla Kenian pääkaupungissa Nairobissa myydään kaikkea, mitä kuvitella saattaa: vaatteita, kenkiä, laukkuja, vuodevaatteita, pyyhkeitä… Ja lähes kaikki on jo vähintään kertaalleen käytetty.


  

 

Kenia halusi kieltää käytettyjen vaatteiden

tuonnin, mutta Yhdysvallat esti aikeet –

Länsimaista tuodut käytetyt vaatteet

rampauttivat kenialaisen tekstiiliteollisuuden

 

 

Itä-Afrikan suurimmilla ulkoilmamarkkinoilla myyjät ovat helpottuneita siitä, ettei vaatteiden tuontikieltoa tullut.

 

Kierrätys
Meshack Muli on juuri avannut aamulla ostamansa vaatepaalin.
Meshack Muli on juuri avannut aamulla ostamansa vaatepaalin. Hän pettyi, kun kaunis kukkakuosikangas osoittautuikin tyynyliinaksi eikä pussilakanaksi.Liselott Lindström / Yle
 

 

Kello on kahdeksan aamulla, ja markkinoilla kuhisee jo. Moni on pystyttänyt kojunsa, toiset kantavat suuria viidenkymmenen kilon muoviin pakattuja vaatepaaleja kapeita kulkuväyliä pitkin.

 

Keniassa on parhaillaan sadekausi, ja muta värjää kaikkien markkinoilla olevien kengät samaan harmaaseen sävyyn.

Vaatepaalit myydään jo ennen auringonnousua isoista rekoista, jotka ovat tuoneet vaatteet Nairobiin satamakaupunki Mombasasta.

 

Rose Akinyi sanoo, että kauppa käy todella huonosti.
 Hän uskoo Kenian heikentyneen talouden olevan syypää.
Rose Akinyi sanoo, että kauppa käy todella huonosti. Hän uskoo Kenian heikentyneen talouden olevan syypää.Liselott Lindström / Yle

 

Vaatepaalien hinnat hurjassa nousussa – voitot menevät muualle

– Mia mbili! Mia mbili!

Meshack Muli taittelee petivaatteita tyynyliinoja ja huutelee samalla ulos hintoja. Tämä vaaleansininen pussilakana lähtisi kahdellasadalla shillingillä, eli noin puolellatoista eurolla.

Muli on myynyt Gikomba-markkinoilla lakanoita viitisen vuotta, ja ostaa myös itse kaikki vaatteensa täältä.

Enää ei mene niin hyvin kuin vielä muutama vuosi sitten. Hinnat ovat nousseet.

– Ennen yhdestä viidenkymmenen kilon vaatepaalista sai maksaa noin 8 000 shillinkiä, eli noin 65 euroa. Nyt hinnat ovat lähes kaksinkertaistuneet, Muli sanoo.

Samalla laatu on heikentynyt.

 

“Älkää lähettäkö lumppuja”

Swahilin kielellä käytettyjä vaatteita kutsutaan mitumbaksi. Sana tarkoittaa paalia.

Vaatteet tulevat Keniaan etenkin Pohjois-Amerikasta, Saksasta ja Britanniasta, mutta moni myyjä mainitsee myös Puolan. Itä-Afrikassa myös Kiina on suuri maahantuoja.

Yhdysvaltalaisen kierrätyslaatikkoon heittämä vaate päätyy usein ensin kierrätyskauppaan kotimaassa. Jos se ei myy, se matkaa usein edelleen Afrikkaan. Monessa vaatteessa on vielä hintalappuja dollari- tai puntamerkeillä.

Value Village-nimisessä kaupassa paitaa oli yritetty myydä neljällä dollarilla. Gikombassa se löytyy 15 sentin kasasta.

 

Richard Mweya sanoo, että jos mitumba kiellettäisiin, hän yrittäisi saada töitä vaatekaupasta keskustassa.
Richard Mweya sanoo, että jos mitumba kiellettäisiin, hän yrittäisi saada töitä vaatekaupasta keskustassa.Liselott Lindström / Yle

 

Meshack Mulin vieressä Richard Mweya kauppaa käytettyjä pyyhkeitä. Hän taittelee ne tarkasti ja ripustaa narulle riviin.

Hänkin kertoo, että kannattavuus on laskenut, koska vaatteiden ja tekstiilien laatu on huonompi kuin vielä muutama vuosi sitten. Mweya kertoo, että käytettyjen vaatteiden myyjät ostavat sian säkissä.

– Ostohetkellä en voi tietää, mitä paalin sisällä on. Tiedän vain, että se sisältää pyyhkeitä.

Usein sieltä paljastuu huonolaatuista tavaraa ja myyntivoitto on olematon.

Richard Mweyalla on yksi toive: älkää lähettäkö meille lumppuja vaan laadukkaita tekstiilejä.

 

Kenia taipui Yhdysvalloille – koska käytetyt vaatteet työllistävät amerikkalaisia

Käytettyjen vaatteiden kauppa työllistää kymmeniä tuhansia Keniassa. Gikomba-markkinoilta paaleja viedään myös muualle Nairobiin ja Keniaan.

Itä-Afrikassa Uganda, Ruanda ja Tansania ovat kieltämässä käytettyjen vaatteiden tuonnin ensi vuonna, mutta Kenia luopui kieltoaikeista Yhdysvaltojen painostuksesta.

Yhdysvallat uhkasi potkia Kenian pois maalle tärkeästä AGOA-kauppasopimuksesta.(siirryt toiseen palveluun)

Se takaa esimerkiksi kenialaiselle kahville ja muille tärkeille vientituotteille matalammat tullit, kun niitä viedään Yhdysvaltojen markkinoille.

Yhdysvallat on Kenialle tärkeä kauppakumppani, kun taas Uganda, Ruanda ja Tansania arvelevat pärjäävänsä ilman sopimusta.

Suurin osa voitosta ei mene kenialaisille myyjille, vaan yhdysvaltalaisille yrityksille, jotka vievät lahjoitettuja vaatteita myytäväksi kehitysmaihin.

Myös Yhdysvalloissa käytettyjen vaatteiden vienti työllistää parikymmentä tuhatta ihmisiä.

 


 

Vaatteet tulevat
 myyjille paaleina.
Swahilin sana mitumba tulee paaleista, joissa vaatteet tulevat myyjille. Paalia ostaessa on kuitenkin mahdotonta tietää, minkä laatuista tavaraa paaleissa on.Liselott Lindström / Yle

 

Rose Akinyi helistelee kädessään pientä kolikkopussukkaa. Gikombassa jo yli 20 vuotta vaatteita myynyt nainen ostaa housupaaleja, ja ompelee housut shortseiksi.

Mitumba ei ole häviämässä minnekään pitkään aikaan, hän veikkaa.

– Kenialaiset pitävät mitumbasta. Vaatteet ovat trendikkäitä ja usein laadukkaampia kuin uudet vaatteet kaupoissa.

Akinyi on muiden myyjien tavoin helpottunut, että mitumbakieltoa ei tullut. Se olisi vienyt köyhimmiltä elinkeinon.

 

Ympäristöystävällistä ja eettistä – mutta mihin hintaan?

Käytetyistä vaatteista puhutaan myös halveksuvasti. Esimerkiksi lehtikirjoituksissa on toivottu kieltoa(siirryt toiseen palveluun) sen perusteella, että afrikkalaisista tulee toisen luokan ihmisiä, jos he käyttävät vain toisen luokan vaatteita. On kyse ylpeydestä ja arvokkuudesta.

Vielä 80-luvulla Kenian oma tekstiiliteollisuus työllisti noin puoli miljoonaa ihmistä, nyt enää 20 000. Mitumbamyyjiä arvellaan olevan noin 80 000.(siirryt toiseen palveluun)

Tekstiiliteollisuuden alamäki alkoi, kun muun muassa Maailmanpankin puoltama markkinoiden vapauttaminen avasi Kenian talouden käytettyjen vaatteiden myynnille. Ennen sitä käytetyt vaatteet lahjoitettiin köyhille ilmaiseksi.

 

Suurimpiin käytettyjen vaatteiden maahantuojiin kuuluu myös länsimaita. Esimerkiksi Saksa, Puola ja Kanada löytyvät Top 10-listalta.
Suurimpiin käytettyjen vaatteiden maahantuojiin kuuluu myös länsimaita. Esimerkiksi Saksa, Puola ja Kanada löytyvät Top 10-listalta.Liselott Lindström / Yle

 

Itä-Afrikan oman tekstiilituotannon elvyttäminen ei tapahdu kädenkäänteessä. Vaikeuttavia tekijöitä on monta.

Sähkön hinta on esimerkiksi täällä maailman korkeimpia. Samalla järkevät verokannustimet ja toimivat luottojärjestelmät puuttuvat.

Vaatteiden ja tekstiilien tuottaminen on kallista. Mitumban kielto tulee luultavasti myös lyhyellä aikavälillä rohkaisemaan salakuljetukseen, jolloin valtio menettää verotuloja.

Ne jotka ostavat mitumbaa, eivät ympäristöstä puhu. Mutta monet käytettyjen vaatteiden myynnin puolestapuhujat ulkomailla nostavat esiin uudelleenkäytön ympäristöystävällisyyden.

Toisaalta myös vaatteiden rahti kuormittaa ympäristöä. Ja miksi juuri kehitysmaiden maiden pitäisi puhdistaa länsimaalaisten omatunnon oman teollisuuden ja sen kautta talouden elvyttämisen hinnalla, kysyvät afrikkalaiset poliitikot.

 

“Gikomba on köyhien aluetta”

Ugandan presidentti Yoweri Museveni on kehottanut ugandalaisia käyttämään perjantaisin kitengeä, eli värikkäitä afrikkalaisia kuoseja.

Hän itse lupasi maaliskuun alussa, että käyttää tästä lähtien pelkästään Ugandassa valmistettuja paitoja. Museveni haluaa Twitter-viestiensä mukaan(siirryt toiseen palveluun) tukea uusia tehtaita, kun mitumbakielto astuu voimaan.

 

Nancy Achieng on löytänyt tavan lyödä rahaksi mitumballa. Hän ostaa parhaimmat löytämänsä vaatteet ja myy ne eteenpäin muualla. Tässä hän etsii parhaita leggingsejä.
Nancy Achieng on löytänyt tavan lyödä rahaksi mitumballa. Hän ostaa parhaimmat löytämänsä vaatteet ja myy ne eteenpäin muualla. Tässä hän etsii parhaita leggingsejä.Liselott Lindström / Yle

 

Monelle mitumba on kuitenkin ainoa vaihtoehto, sanoo Nancy Achieng.

Achieng penkoo isoa kasaa leggingsejä. Hän kiertää Gikombaa, etsii parhaat palat eri paaleista ja myy ne edelleen muualla - paljon korkeampaan hintaan. Hän sanoo, että mitumballa on omat markkinansa. Hän kuitenkin toteaa, että ne ovat köyhien markkinat.

Varakkaammat ihmiset käyvät mieluummin ostoksilla oikeissa kaupoissa eivätkä pahamaineisilla markkinoilla. Heillä on myös varaa halveksua käytettyjä vaatteita, Achieng sanoo.

 

Eri maiden osuus käytettyjen vaatteiden viennistä maailmassa

1. Yhdysvallat 19.5%

2. Iso-Britannia 13.3%

3. Saksa 11.5%

4. Kiina 7.9%

5. Alankomaat 5.4%

6. Belgia 4.0%

--

Muut 27.2%

Lähde: The Impact of Second Hand Clothes and Shoes in East Africa(siirryt toiseen palveluun) (2017)

 

Kenian oma muotiala nostaa päätään

Nairobin vilkkaassa keskustassa minibussit ajelevat hurjaa vauhtia autojen seassa. Pienistä myyntikojuista huudellaan, mitä on myytävänä ja mitä se maksaa. Autojen torvista ja ihmisten äänistä syntyy mahtava kakofonia.

Korkeiden tornitalojen seasta löytyy matalampi kerrostalo.

Seitsemännessä kerroksessa työskentelee muotisuunnittelija Kenneth Ndolo, taiteilijanimeltään Ken Pope. Pienessä tilassa työskentelee kolme räätäliä, ja seinät ovat täynnä miesten pukuja ja naisten paitoja. Ulkona soivasta musiikista kuuluu raskas basso.

Tehdessään mallin työtä Ndolo näki markkinaraon. Nyt hän vaatettaa julkkiksia ja tv-persoonia. Suurin osa hänen myynnistään tapahtuu sosiaalisen median kautta.

Ndolo suunnittelee etenkin räätälöityjä pukuja miehille, mutta tekee myös tilaustyönä melkein mitä vaan.

Kenian muotiala on nousussa, ja yhä useampi haluaa Keniassa valmistettuja ja suunniteltuja vaatteita. Mutta vain rikkailla on varaa tällaiseen. Yli 60 prosenttia keski- ja vähätuloisista kenialaisista ostaa edelleen mitumbaa.(siirryt toiseen palveluun)

 

Kenneth Ndolo tekee myös tilauksesta afrikkalaisista kuoseista
 vaatteita, vaikka ne hänen mielestään on enemmän Länsi-Afrikkalaista kulttuuria.
Kenneth Ndolo tekee myös tilauksesta afrikkalaisista kuoseista vaatteita, vaikka ne hänen mielestään on enemmän Länsi-Afrikkalaista kulttuuria.Liselott Lindström / Yle

 

“Osta kenialaista – rakenna Keniaa”

Kenian oman vaatetuotannon laantuminen ei johdu yksin mitumbasta, vaan myös tehtaiden huonosta johtamisesta, Ndolo sanoo. Siinä hän on tutkimusten mukaan oikeassa – mitumban tulo markkinoille sulki noin puolet tehtaista.

– Toivoisin, että ihmiset ostaisivat mieluummin Keniassa valmistettuja vaatteita kuin mitumbaa, hän sanoo.

Itse Ndolo osti mitumbaa viimeksi 15 vuotta sitten. Nyt hän ei osta, koska hänellä on varaa olla ostamatta. Hän ymmärtää kuitenkin, miksi käytetyt vaatteet ovat suosittuja. Paaleista löytyy usein uniikkeja vaatteita.

– Ostakaa kenialaista niin rakennatte Keniaa, on Ndolon viesti maanmiehilleen.

Hän sanoo, että suuri ongelma on se, ettei kenialaisilla ole yhteistä vaatekulttuuria. Värikkäät kitenge-kankaat ovat yleisempiä Länsi-Afrikassa.

Kenialaisiin usein liitetty maasai-kulttuuri ja sille tyypilliset punaiset ja siniset ruudulliset ja raidalliset kankaat ovat vain yhden kenialaisen heimon kulttuuria. Niin kauan, kun on mitumbaa, on Ndolon mukaan vaikea vahvistaa kenialaista vaatekulttuuria.

– Täällä on jatkuvasti ylimääräistä työvoimaa. Tarvitsisimme nyt halvempia kotimaisia materiaaleja ja raaka-aineita, jotta Kenialainen vaatetuotanto saataisiin nousuun, Ndolo sanoo.

Kuten suurin osa vaatetehtaista Keniassa, Ndolokin tuo kankaansa ulkomailta, koska laatu siellä on parempi.

 

“Kaikki eivät ole samanarvoisia”

On toki olemassa myös välimaastoa huippusuunnittelijoiden, prameiden kauppakeskusten kauppojen ja mitumban välillä.

Rauhallisilla Kenyatta-markkinoilla keskustan ulkopuolella kuuluu ompelukoneiden rytminen kolke.

Pauline Atieno ompelee afrikkalaisista värikkäistä kankaista hameita, mekkoja ja paitoja. Hän ei näe mitumbaa kilpailijana.

– Tämän mekon myymme 1300 shillingillä, eli kymmenellä eurolla. Mitumbaa saa alle eurolla. Jos ei ole varaa ostaa tällaista, voi ostaa mitumbaa. Kaikki ihmiset eivät ole samanarvoisia, Atieno sanoo.

Kuuntelee lisää käytettyjen vaatteiden kaupasta

Maailmanpolitiikan arkipäivää


 

Asevoimien reservinä toimivaa kansalliskaartia on käytetty aiemminkin valvontatehtävissä Meksikon rajalla, myös presidentti Barack Obaman kaudella. Obama lähetti rajalle noin 1 200 sotilasta vuoden ajaksi. - Näkökulma: Saman ongelman ratkaisu on edessä myös Euroopassa. Eurooppa ei voi vastaanottaa 1-5 miljoonaa afrikkalaista, missään olosuhteissa; koska ongelman potentiaali on 20-50 miljoonaa pakolaista ylikansoittuneesta - kaoottisesta Afrikasta ja muista kriisimaista! - KimsBlog


  

 

Yhdysvaltain kansalliskaartin joukkoja alkaa

siirtyä Meksikon rajalle

 

Meksiko syyttää Trumpia sisäpoliittisesta pelaamisesta

 

Donald Trump
Yhdysvaltain ja Meksikon raja.
Yhdysvaltain ja Meksikon raja.Alejando Bringas / EPA

Yhdysvaltain kansalliskaartin joukkoja aletaan siirtää Meksikon rajalle. Texasin ja Arizonan osavaltiot ovat ilmoittaneet lähettävänsä alueelle yhteensä 400 kansalliskaartilaista lähipäivinä. Joukkoja odotetaan myös New Mexicon ja Kalifornian osavaltioilta.

 

Presidentti Donald Trump on sanonut, että rajalle tarvitaan jopa 4 000 kansalliskaartilaista kamppailemaan huumeiden salakuljetusta ja laitonta maahanmuuttoa vastaan. Trumpin mukaan joukot pidetään rajalla, kunnes hänen lupaamansa muuri on rakennettu.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ei ole kertonut, mistä varoista operaatio rahoitetaan. Myös Trump on sanonut, että kustannuksia vielä selvitetään.

 

Päätös heikentää entisestään Yhdysvaltain ja Meksikon suhteita. Presidentti Enrique Pena Nieto pitää Trumpin toimia perusteettomina, uhkaavina ja epäkunnioittavina. Hänen mielestään Trump vaarantaa maiden välit sisäpoliittisista syistä.

– Jos teidän viimeaikaiset lausuntonne johtuvat turhautumisesta sisäpoliittisiin kysymyksiin, lakeihinne tai kongressiinne, teidän pitäisi kääntyä niiden puoleen, ei meksikolaisten, Pena Nieto sanoi puheessaan kuluneella viikolla.

 


 

Rajoitukset tekevät kuitenkin vaikeammaksi käyttää vääriä henkilöllisyyksiä ja väärennettyjä sivuja mainosten levittämiseen, kuten venäläiset tekivät vuoden 2016 presidentinvaaleissa, Zuckerberg sanoi.


  

 

Facebook alkaa vaatia maksajan nimen

poliittisiin mainoksiin

 

STT Bryssel/Washington
 

Tietovuoto- ja vaalimanipulointiskandaalissa ryvettynyt Facebook aikoo jatkossa vaatia maksajan nimen kaikkiin poliittisiin mainoksiin. Yhtiön toimitusjohtaja Mark Zuckerberg ilmoitti, että maksajan henkilöllisyyden pitää myös olla varmistettu.

 

Zuckerberg myönsi, ettei näillä toimilla voida estää ihmisiä yrittämästä väärinkäytöksiä. Rajoitukset tekevät kuitenkin vaikeammaksi käyttää vääriä henkilöllisyyksiä ja väärennettyjä sivuja mainosten levittämiseen, kuten venäläiset tekivät vuoden 2016 presidentinvaaleissa, Zuckerberg sanoi.

 


 

 

Ennen sotaa Puolan yhteiskunta oli käymistilassa diktatuurissa koko 1930-luvun. Monta miehittäjää ja ­väestöryhmää historiassaan kokeneella alueella lujitettiin katoliseen kirkkoon nojaavaa puolalaista nationalismia. Yksi vallan väline oli avoin antisemitismi.

 

 
 
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus
 

Puola muuntaa historiaa nationalismin

välineeksi

 

Puolan hallitus tekee vahinkoa maalleen yrittämällä peitellä toisen maailmansodan väkivallan ristiriitaisuuksia lainsäädännöllä.

 
ON VAIKEA löytää epäonnistuneemmalta vaikuttavaa lainsäädäntöä kuin Puolan uusi laki, jonka mukaan on rikos asettaa Puolan valtio tai Puolan kansa edes osavastuuseen Saksan natsihallituksen hirmuteoista tai muista sotarikoksista Puolassa toisen maailman­sodan aikana tai sen jälkeen.


Oikeistonationalistisen Laki ja oikeus -puolueen (PiS) parlamenttienemmistön turvin hyväksytty ja Puolan presidentin vahvistama laki on nostattanut maailmalla vyöryn vastalauseita historian vääris­telyn vuoksi. Niissä on toistuvasti mainittu ­esimerkiksi ”puolalaiset keskitysleirit” – sanat, jotka lailla halutaan kieltää.

Puolan hallituksen kannalta laki voi kuitenkin olla onnistunut. Se ruokkii kannattajakunnan nationalismia. Sivuvaikutuksena pintaan nousee myös sitkeää antisemitismiä eli juutalaisvastaisuutta.

Siitä ei ole epäselvyyttä, että syyllisyys ja vastuu Puolan alueella sodan aikana toimineista kuudesta keskitysleireistä kuului yksin natsi-Saksalle. Puola oli uhri, joka joutui kestämään natsien hirmutöiden jälkeen neuvostomiehityksen.


Yhteiskunnan jännitteet vaikuttivat tapahtumiin myös sodan aikana, mutta todellisuuden ristiriitaisuus ei istu Puolan hallituksen vaalimaan historiakuvaan.

Natsien järjestelmällisen tuhoamisen kohteena olivat Puolan koulutettu ja johtava väestönosa sekä koko juutalaisväestö. Sodan ajalta on tietoa tilanteista, joissa kristityt puolalaiset suojelivat juutalaisväestöä henkensä uhalla, mutta myös ­tapauksia, joissa pääväestö surmasi juutalaisia ja auttoi saksalaisia.

Puolan juutalaisväestöstä 90 prosenttia eli kolme miljoonaa ihmistä tuhottiin sodan aikana. Puolan kristittyjä kuoli ­sodan oloissa lähes yhtä monta.

Neuvostovallan vuosina puolalainen nationalismi vetäytyi puolustusasemiin katolisen kirkon tukemana ja antisemitismi koteloitui sen kylkeen. Nyt Puolan hallitus ruokkii tätä perintöä.

 

 

 

Selvitykset paljastivat: Kremlin piti vain

sotkea vaalit, mutta "venäläinen Watergate"

nostikin Trumpin valtaan

 

Venäjä sotkeutui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, koska se halusi aiheuttaa sekaannusta maan politiikassa, sanoo brittitoimittaja Luke Harding Ylen haastattelussa. Lopulta Venäjä päätyi avittamaan Donald Trumpia valtaan – mikä oli järkytys ja yllätys kaikille.

 

Donald Trump

Putin ja Trump tapaavat.
Presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin tapasivat marraskuussa 2017 Vietnamissa järjestetyssä huippukokouksessa.Mikhail Klimentyev / EPA
 

Syksyllä 2016 Washingtonissa alkoi kiertää huhu. Republikaanien presidenttiehdokkaasta Donald Trumpista oli laadittu raportti, jonka sisältö oli tulenarkaa.

Raportti sisälsi väitteitä Trumpin Venäjä-kytköksistä, “seksuaalisista perversioista” ja siitä, kuinka presidentti Vladimir Putin oli saanut tämän yhdysvaltalaisen miljardöörin pihteihinsä.

 

Tieto raportista kantautui myös mediataloihin Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Yksi väitteitä penkomaan alkanut toimittaja oli brittiläisen The Guardianin entinen Moskovan-kirjeenvaihtaja Luke Harding. Hän ei hätkähtänyt raportissa esitettyjä väitteitä: Harding tuntee venäläisten vakoojien ja valtionhallinnon toimintatavat hyvin. Yle tapasi Hardingin tammikuussa Lontoossa hänen työpaikallaan. Harding on kirjoittanut Trumpin ja tämän lähipiirin Venäjä-yhteyksiä kirjan, joka julkaistiin muutama kuukausi sitten myös suomeksi.

Washingtonia kuohuttaneen raportin oli kirjoittanut Britannian tiedustelupalvelun MI6:n entinen työntekijä Christopher Steele. Vakoojapiireissä Steele oli tuttu ja arvostettu alansa ammattilainen.

Politiikan ulkopuolelta tullut Trump oli kulkenut jo kohusta toiseen. Hän oli nimittänyt meksikolaisia “raiskaajiksi” ja luvannut rakentaa muurin Meksikon väliselle rajalle. Julkisuuteen oli vuotanut nauha, jossa Trump kehui, kuinka julkisuuden henkilönä hän voisi “tarttua naisia pillusta”.

 

Venäjän karkottama toimittaja

  • Luke Harding (s. 1968) on Venäjään erikoistunut brittilehti Guardianin toimittaja.
  • Harding oli vuosina 2007–2011 lehden Moskovan kirjeenvaihtaja, kunnes Venäjä karkotti hänet. Syynä olivat ilmeisesti Hardinginin kirjoittamat kriittiset jutut Venäjän johdosta.
  • Harding on kirjoittanut useita Venäjä-aiheisia kirjoja, kuten entisen FSB-agentin Aleksander Litvinenkon murhasta sekä kokemuksistaan Venäjällä.

Trump oli solvannut suurin piirtein kaikkia ja kaikkea mahdollista.

Tämä ei ollut pysäyttänyt Trumpia, joka murskasi yksi kerrallaan republikaanisen puolueen muut presidenttiehdokkaat. Kenen tahansa muun poliitikon kampanja olisi kaatunut vastaaviin kohuihin. Trump näytti olevan teflonia, johon mikään lika ei tartu.

Trump lupasi ennen valintaansa “kuivattaa suon” eli pistää Washingtonin eliitin kuriin. Kulisseissa oli kuitenkin käynnissä jo tutkimuksia, joista tulisi pitkäaikainen piina Trumpille.

Yhdysvaltain 45. presidentin kautta on hallinnut yli kaiken yksi teema: Venäjä, Venäjä, Venäjä.

 


Christopher Steele Neuvostoliitossa
Brittiläinen MI6-vakooja Christopher Steele Neuvostoliitossa vuonna 1991. Hän matkusti eri puolilla maata, ja oli muun muassa ensimmäinen, joka sai vierailla Stalinin bunkkerissa Samarassa. Kuva on Luke Hardingin kirjasta "Salajuoni".Salajuoni / Into Kustannus

 

Moskovan kultainen suihku

Lontoossa Guardianin toimituksessa tehtiin hartiavoimin töitä. Yhdysvaltojen presidentinvaalit lähestyivät. Hardingin tajusi tutkivansa jotain hyvin poikkeuksellista: olivatko maailman vaikutusvaltaisimman miehen virasta taisteleva Trump ja tämän kampanja tehnyt yhteistyötä vieraan vallan edustajien kanssa?

Harding oli tavannut Christopher Steelen työnsä puolesta jo ennen kuin tieto Steelen laatimasta tulenarasta raportista oli vuotanut julkisuuteen syksyllä 2016 (täsmällisesti ottaen Steele kirjoitti kesä-joulukuun 2016 välisenä aikana 17 lyhyttä raporttia tai täydennystä alkuperäiseen raporttiin). Harding tiesi Steelen olevan kokenut tiedustelualan ammattilainen, jolla oli erinomaisia lähteitä Venäjällä – myös vallan ytimessä eli Kremlissä.

Steelen raportista alkoi kiertää kopioita ja useissa toimituksissa eri puolilla Atlanttia pyrittiin tarkastamaan, pitivätkö siinä esitetyt tiedot paikkaansa. Tuloksia syntyi ensin kituliaasti.

Tammikuun 11. päivänä 2017 yhdysvaltalainen verkkolehti BuzzFeed teki kuitenkin kovan päätöksen: se julkaisi koko raportin(siirryt toiseen palveluun). BuzzFeedia syytettiin likasankojournalismista, mutta myös kiitettiin siitä, että Washingtonissa sisäpiirin jo tietämät tiedot annettiin kaiken kansan luettavaksi.

 

Trumpin vastaus tuli tuttuun tapaan Twitterissä: “VALEUUTINEN — PELKKÄÄ POLIITTISTA NOITAVAINOA!”

Oli jälleen yhden uuden Trump-kohun aika. Media tarttui etenkin raportin kohtaan, jossa kerrottiin Trumpin Moskovan-vierailusta vuonna 2013.

Trump oli tuolloin Venäjällä pyörittämässä Miss Universum -kisojen aikaista rumbaa. Trump omisti lähes kahden vuosikymmenen ajan kisojen oikeudet.

Kisojen alla Trump twiittasi: “Tuleekohan Putin marraskuussa Moskovaan Miss Universum -kisoihin — ja jos, niin tuleekohan hänestä uusi paras ystäväni?”

 


Donald Trump
Donald Trump Miss Maailma -kisoissa Moskovassa vuonna 2013.Sergei Ilnitsky / EPA

 

Steelen raportin mukaan Trump majoittui Moskovan ylellisessä Ritz-Carltonin hotellissa samaan huoneeseen, jossa Trumpin edeltäjä Barack Obama oli yöpynyt vaimonsa Michelle Obaman kanssa.

Siellä Trump oli raportin mukaan “häpäissyt” presidenttiparin vuoteen. Joukko prostituoituja oli — Steelen raportin mukaan — virtsannut sänkyyn. Steelen mukaan oli lähes varmaa, että Venäjän tiedustelupalvelu FSB oli tallentanut väitetyn tapahtuman.

 

Trump ei ole peitellyt Obamaa kohtaan tuntemaansa halveksuntaa

Kiinteisömoguli on esimerkiksi vihjaillut, että Obama ei ole syntynyt Yhdysvalloissa, eikä perustuslain mukaan voisi olla maan presidentti. Hän on myös väittänyt — virheellisesti —Obaman määränneen Yhdysvaltain tiedusteluelinten salakuuntelemaan Trumpia. Näin Trump twiittasi: “Kauheaa! Sain juuri tietää että Obama ‘salakuunteli’ minua Trump Towerissa juuri ennen voittoani. Ei löytänyt mitään. Tämä on mccarthyismiä!”

Lehtien otsikoissa ja talk show -isäntien vitseissä puhuttiin “kultaisista suihkuista”. Raportin tekijän nimi paljastui, ja entinen MI6-vakooja Christopher Steele pakeni maan alle. Ilta moskovalaisessa hotellissa prostituoitujen kanssa oli kuitenkin vähiten tulenarkaa ainesta raportissa.

Steele väitti — lähteiltään saamiinsa tietoihin perustaen — Trumpin käytännössä solmineen salajuonen venäläisten kanssa. Muun muassa näin Steele kirjoittaa raportissaan:

 

  • Venäjän hallinto on tukenut, auttanut ja valmistellut suhteita Trumpiin ainakin viiden vuoden ajan.
  • Kreml on syöttänyt Trumpille ja hänen avustajilleen arvokasta tiedustelutietoja poliittisista vastustajista.
  • Venäläiset saavat tietoja Yhdysvalloista asuvista oligarkeista ja heidän perheistään Trumpin avustajilta.
  • Hankkeelle oli Vladimir Putinin hyväksyntä ja hän valvoi sen toteuttamista.

Etenkin republikaanit leimasivat Steelen kahjoksi, joka kehitteli mielikuvituksellisia salaliittoteorioita. Vaikka raportissa oli joitain virheitä, jälkikäteen Steelen raportissa esitetyistä väitteistä moni on kuitenkin osoitettu paikkansapitäviksi.

— Steele on itse arvioinut, että raportin sisällöstä pitää paikkansa 70–90 prosenttia. Arvio on minusta aika täsmällinen. On hyvä muistaa, mikä on Steelen tausta, sanoo toimittaja Luke Harding Ylen haastattelussa.

Trumpin ja hänen lähipiirinsä Venäjä-kytköksistä kertovaa kirjaansa "Salajuoni" varten Harding selvitti Steelen taustoja ja uraa. Hän myös tapasi Steelen uudestaan.

— Steele ei ole fantasioija tai aktivisti, huolimatta siitä, mitä republikaanit ovat sanoneet. Hän työskenteli 22 vuotta MI6:ssa, osan aikaa siitä Moskovassa. Steele hyödynsi raportissaan luotettavia lähteitä, joiden tiedot ovat toistuvasti osoittautuneet paikkansa pitäviksi, Harding sanoo.

Steelen raportti päätyi loppuvuodesta 2016 viimeisiä hetkiään Yhdysvaltain presidenttinä toimineen Barack Obaman pöydälle. Siihen oli alettu suhtautua vakavasti, sillä Yhdysvaltain omat turvallisuuselimet olivat tehneet samoja huomioita.

Trumpin ja hänen avustajakuntansa toiminta oli kaukana siitä, mitä oli totuttu näkemään presidenttiehdokkaalta – puhumattakaan presidentiksi valitulta.

 

"Salajuoni oli olemassa"

Yhdysvalloissa Trumpin Venäjä-yhteyksiin liittyvää tutkintaa ja kohua on nimitetty usein “typerysten Watergateksi”. Vuonna 1974 presidentti Richard Nixon joutui eroamaan vyyhdissä, johon liittyi muun muassa murtautuminen demokraattipuolueen tiloihin hotelli Watergatessa Washingtonissa.

 

Harding on itsekin käyttänyt vertausta, koska se on osittain osuva.

Trumpin lähipiirin ja avustajien yhteydenpito venäläisiin sekä siihen liittyvät selitykset ovat muistuttaneet aika ajoin B-luokan komedialeffaa — typerysten toilailua. Ihmiset eivät muista mistä ja miten heidän pitäisi valehdella, puhuvat ohi suunsa ja päätyvät syventämään kuoppaa, jossa he seisovat.

Hardingin mielestä Trumpin toimintaa ja siihen liittyvää tutkimusta ei kuitenkaan pidä humorisoida liikaa. Presidentti Nixon käytti valtaansa väärin, mutta Trumpin kohdalla on vahvoja viitteitä siitä, että vieras valtio oli auttamassa hänen nousuaan valtaan.

— Watergatessa yhdysvaltalaiset eli Nixon ja hänen avustajansa suhmuroivat toisia yhdysvaltalaisia vastaan. Tällä kertaa syytökset ovat vakavimpia. Nyt on kyse amerikkalaisista, joiden väitetään tehneen salajuonen vieraan vallan kanssa, tarkoituksenaan murskata Hillary Clinton. Joten se on paljon vakavampaa, mutta myös tyhmää, sillä juonittelu on ollut hirvittävää, Harding sanoo.

Oliko Trumpin tai hänen esikuntansa ja Venäjän välillä sitten salajuoni?

— Kyllä, salajuoni oli olemassa.

 


Luke Harding
Luke Harding on The Guardian lehden toimittaja. Hän on kirjoittanut useita Venäjä-aiheisia kirjoja.Into Kustannus

 

Inhottava “Venäjä-juttu”

Venäjä ei ole uusi asia Donald Trumpille. Hän teki ensimmäiset matkansa silloiseen Neuvostoliittoon jo 1980-luvulla. Harding uskoo, että tiedustelupalvelut seurasivat Trumpin edellistä vaimoa Ivana Trumpia (os. Zelníčková). Ivana Trump on kotoisin Tšekkoslovakiasta, ja todennäköisesi sekä tšekkiläiset että läntiset vakoojat olivat kiinnostuneita hänestä.
Donald Trump tapasi Neuvostoliiton edustajia jo 1980-luvulla New Yorkissa. Harding uskoo, että Venäjän tiedustelupalvelu KGB kiinnitti huomiota Trumpiin tuossa vaiheessa.

— Trump oli nelikymppinen kiinteistömoguli, jota ei kiinnostunut politiikka. Hän tapasi Neuvostoliiton suurlähettilään Juri Dubininin. Kun Trump ja Dubinin olivat Trump Towerin katolla, suurlähettiläs kätteli Trumpia ja sanoi "Herra Trump, olen teidän suuri ihailijanne". Tämän jälkeen Dubinin kutsui Trumpin Moskovaan, Harding sanoo.

 

Trump harkitsi presidenttiehdokkuutta jo 1980-luvulla — heti Moskovan-matkansa jälkeen.

 

Trump lähti matkalle, jonka järjestelyistä vastasi Neuvostoliiton matkatoimisto Inturist. Se oli käytännössä Neuvostoliiton tiedustelupalvelun KGB:n osasto, jonka kautta valvottiin maahan saapuvia ulkomaalaisia.

Trumpin suunnitelmissa oli rakentaa hotelli Moskovaan. Hanke ei koskaan toteutunut.

— Muutama viikko matkan jälkeen Trump osti useista yhdysvaltalaisista lehdistä ilmoituksia, joissa kritisoitiin Ronald Reagania. Trump myös kertoi uudesta ideastaan: hän harkitsi presidenttiehdokkuutta.

Hardingin mielestä Trump on persoonaltaan juuri sen kaltainen ihminen, joka kiinnosti Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB:tä. Luke Harding listaa, millaisia ihmisiä KGB pyrki lähestymään: ylpeitä, ylimielisiä, itsekkäitä, kunnianhimoisia ja turhamaisia. Eli juuri sellaisia kuin Donald J. Trump.

 

Nyt, maailman vaikutusvaltaisempana miehenä, Venäjästä on tullut Trumpille valtava taakka. Median ja etenkin erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkimukset ovat olleet Trumpille kiusallisia. Ne ovat kuin tv-sarja, jonka jokainen jakso on edellistä dramaattisempi. Useat Trumpin kampanjaan kuuluvista henkilöistä ovat saaneet jo syytteen esimerkiksi valehtelusta liittovaltion poliisille FBI:lle.

Valheet ovat liittyneet Trumpin kampanjan yhteydenpitoon venäläisten kanssa. Samalla selvitetään, tekikö Trump saman kuin Nixon eli onko hän väärinkäyttänyt valtaansa. Trump antoi esimerkiksi potkut liittovaltion poliisin FBI:n johtajalle James Comeylle, joka oli käynnistänyt Venäjä–Trump-tutkinnan. Kirjeessä, jossa Trump kertoi Comeylle potkuistaan, viitattiin juuri Venäjä-tutkintaan. Myöhemmin Trump myönsi medialle saman asian(siirryt toiseen palveluun): hän oli vihainen “Venäjä-jutusta”. Yrittikö Trump siis saada tutkimukset loppuun antamalla potkut FBI:n johtajalle?

 

Onko Kreml voinut kiristää Donald Trumpia?

 

Kiristääkö Kreml Trumpia?

Yhdysvalloissa Trumpin hallinnon Venäjä-tutkimuksissa yksi keskeinen haara liittyy demokraattisen puolueen sähköpostien hakkerointiin.

Vuotosivusto Wikileaks julkaisi kesällä 2016 lähes 20 000 demokraattipuolueen sähköpostiviestiä. Tiedot julkaistiin samaan aikaan, kun demokraatit olivat kokoontuneet valitsemaan Hillary Clintonin presidenttiehdokkaakseen. Vuoto aiheutti kaaoksen Clintonin kampanjassa.

 

Liittovaltion poliisi FBI aloitti vuodon tutkimukset. Jäljet johtivat hyvin pian Venäjälle: hakkeroinnin takana lähes täydellä varmuudella venäläiset hakkeriryhmät. Niiden uskotaan toimineen Kremlin käskystä tai vähintään hyväksynnän saaneena. Hakkerointi sinänsä ei ollut yllättävää tai uutta, kuten Harding kirjoittaa teoksessaan Salajuoni:

Yhdysvaltalaisten tiedusteluelinten NSA:n ja CIA:n entinen johtaja, kenraali Mike Hayden totesi vastustajan sähköpostien varastamisen olevan ”kunniakasta kansainvälistä vakoojatoimintaa”. Kaikki tekevät sitä, myös Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa ja muut länsimaat.

”Se on hyväksytty kansainvälinen käytäntö. Jos olisin pystynyt murtautumaan venäläisten palvelimiin, olisin itsekin tehnyt niin”, hän totesi. Haydenin mukaan hakkeroinnista tekikin poikkeuksellisen se, mitä sen jälkeen tapahtui. Venäjä ”muutti tiedot aseeksi ja ampui sillä Yhdysvaltoihin”.

 

Trumpin suhtautuminen Venäjän mahdollisiin vaikutuspyrkimyksiin oli erikoinen. Sen sijaan että Trump olisi tuominnut Venäjän toiminnan, hän käänsi puheen Hillary Clintoniin.

— Venäjä, jos satutte olemaan kuulolla: toivottavasti löydätte ne [Clintonin] hukassa olevat 30 000 sähköpostiviestiä, Trump sanoi kampanjatilaisuudessaan heinäkuussa 2016.

Yhdysvaltain turvallisuuselimet CIA, FBI ja NSA laativat yhdessä raportin, jossa käsiteltiin hakkerointia. Raportin mukaan hakkerit keräsivät aineistoa myös “republikaaneihin yhdistetyistä kohteista”. Näitä tietoja ei kuitenkaan ole koskaan vuodettu.

Harding kertoo kirjassaan, että venäläiset olivat jo aiemmin kertoneet Trumpin kampanjatiimin jäsenelle, että Kremlillä oli “raskauttavia tietoja” Hillary Clintonista – mutta myös Trumpista. Venäläiset olivat keränneet kompromaattia eli kiusallisia tietoja Trumpista ilmeisesti jo pitkään.

Luke Harding on tutustunut tapaan, jolla ensin KGB ja myöhemmin sen perillinen FSB kiristää ja uhkailee ihmisiä keräämiensä tietojen avulla. Harding on pohtinut sitä, onko Venäjä voinut kiristää Trumpia.

— Pidän sitä mahdollisena. Tässä vaiheessa on kuitenkin mahdotonta sanoa, onko kyse kiristyksestä, vaikutusvallasta tai painostuksesta, Harding sanoo.

Hardingin mukaan Trumpin tapauksen tutkiminen on yhdessä suhteessa klassista journalismia: kannattaa seurata rahaa.

— Trumpin kiinteistöimperiumi on toiminut pesulana venäläiselle rahalle, Harding sanoo.

Harding käy kirjassaan läpi Trumpin yhteisiä bisneksiä venäläisten kanssa. Jo 1980-luvulla Trumpin ympärillä pyöri esimerkiksi venäläinen Vjatšeslav Ivankov, joka oli kuuluisa moskovalainen rikollinen. Trumpin Yhdysvaltain Atlantassa oleva kasino sai 1990-luvulla sakot rahanpesusta. Kasino oli rikkonut rahanpesusäädöksiä yli sata kertaa.(siirryt toiseen palveluun) Sen asiakaskunnassa oli paljon juuri venäläisiä.

1990- ja 2000-luvulla Trump on taas tehnyt useita isoja kiinteistökauppoja venäläisten kanssa – joista osa on syntynyt presidentiksi nousseen liikemiehen kannalta erinomaisilla ehdoilla.

 


Vjatšeslav Ivankov oli tunnettu venäläinen mafiajohtaja
Vjatšeslav Ivankov oli tunnettu venäläinen mafiajohtaja. Vuonna 1992 hän siirtyi Yhdysvaltoihin, jossa FBI etsi häntä kolmen vuoden ajan. Hän löytyi Trump Towerista, jossa hän asui ylellisessä asunnossa. Ivankov on yksi monista Trumpiin liittyvistä hahmoista, joista Luke Harding kertoo Salajuoni-kirjassaan.Salajuoni / Into Kustannus

 

Salainen kiinteistöimperiumi

Diilien mestarina itseään pitävä Donald Trump on onnistunut yhdessä asiassa: hän on rakentanut itsestään brändin, jonka koko maailma tietää.

Sen sijaan Trumpin kiinteistöimperiumista tai raha-asioista tiedetään yllättävän vähän.

Trump ei ole suostunut julkistamaan verotodistuksiaan tai yksityiskohtaisia tietoja yritystensä taloudellisesta tilanteesta. Miksi? Harding epäilee, että vastaus saattaa piillä Trumpin liiketoimien rahoituksen alkuperästä, joka ei kestä päivänvaloa.

Harding oli osa tutkivien toimittajien ryhmää, joka tutki keväällä 2017 laajaa venäläisten rahanpesuvyyhtiä. Yli 20 miljardia euroa pestyä venäläisrahaa päätyi monimutkaisten järjestelyiden kautta Euroopan unionin alueelle. Ylen MOT oli ainoa suomalainen toimitus, joka oli mukana tutkimassa “pesulaksi” nimitettyä hanketta.

 

Donald Trump ei suostunut maksamaan lainojensa lyhennyksiä. Sen sijaan hän vaati pankiltaan miljardikorvauksia "finanssikriisin aiheuttamisesta."

 

Yksi keskeisistä pankeista, joiden kautta pestyä rahaa kierrätettiin, oli saksalainen Deutsche Bank. Donald Trump tuntee pankin erittäin hyvin.

— Deutsche Bank oli käytännössä ainoa pankki, joka suostui lainaamaan Trumpille rahaa 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Vuoden 2008 finanssikriisin aikana tämä osoittautui pankille kuitenkin huonoksi päätökseksi, Harding sanoo.

Trump laiminlöi lainanlyhennyksensä, ja pankki vaatii häneltä heti 40 miljoonan dollarin maksua.

 

Maksamisen sijaan Trump haastoi Deutsche Bankin oikeuteen. Trumpin mukaan hänen ei tarvitsisi maksaa mitään, koska käsillä oli force majeure -tilanne, ylittämätön este.

— Trump sanoi suunnilleen näin: Te pojat aiheutitte finanssikriisin, enkä maksa teille penniäkään. Te voitte sen sijaan maksaa minulle kolme miljardia dollaria (korvauksia), Harding kertoo.

Kiistaa puitiin oikeudessa — kunnes vuonna 2010 tapahtui yllättävä käänne. Trump ja Deutsche Bank sopivat riidan.

Trump maksoi lainansa ottamalla toisen 300 miljoonan dollarin lainan — jonka myönsi Deutsche Bank. Tämä on poikkeuksellista. Yleensä pankki haluaa päästä eroon asiakkaasta, joka ei huolehdi lainojensa maksusta. Saksalaispankki sen sijaan lapioi lisää rahaa Trumpille, joka oli osoittanut poikkeuksellisesti ylimielisyyttä ja piittaamattomuutta pankkia kohtaan.

Deutsche Bankin rooli (siirryt toiseen palveluun)on mukana erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnassa. Trumpille raha-asioiden penkominen on vähintään kiusallinen asia. Tiedetään, ettei Trump ole vältellyt tarvittaessa härskejä temppuja bisneksiä pyörittäessään.

Harding on pyrkinyt selvittämään, voiko Deutsche Bankin venäläisbisneksillä ja Trump saamilla lainoilla olla jotain yhteyttä.

 

— Deutsche Bank osallistuu Moskovassa miljardien eurojen arvoiseen venäläiseen rahanpesuun. Samaan aikaan New Yorkissa pankki päättää antaaa Trumpille 300 miljoonaa lisää rahaa. Todisteita siitä, että venäläinen raha päätyy Trumpille, ei ole. Mutta toistaiseksi pankki ei ole suostunut vastaamaan mihinkään kysymyksiin asiaan liittyen, Harding sanoo.

Deutsche Bank on käytännössä Valkoisen talon suosikkipankki: pankki on lainannut rahaa myös Trumpin tyttärelle Ivankalle, tämän miehelle Jared Kushnerille ja Kushnerin äidille.

Harding käy kirjassaan läpi myös Trumpin ja venäläisten välisiä kiinteistökauppoja.

Esimerkiksi Trumpin Floridassa sijaitsevasta pilvenpiirtäjästä venäläiset ovat ostaneet asuntoja lähes sadalla miljoonalla eurolla. Vuonna 2008 Trump myi Floridassa kartanon venäläiselle oligarkille 95 miljoonalla dollarilla. Neljä vuotta aiemmin Trump oli maksanut samasta kartanosta vain 41 miljoonaa dollaria.

 


Trump-tower
 New Yorkissa.
Donald Trumpin pilvenpiirtäjä eli Trump Tower New Yorkin Manhattanilla.Jason Szenes / EPA

Mikä oli Venäjän motiivi?

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiistänyt, että maa olisi puuttunut Yhdysvaltain presidentinvaaleihin tai auttanut Trumpia nousemaan valtaan. Sen verran Putin on myöntänyt, että lännessä tapahtuneiden hakkerointioperaatioiden takana on saattanut olla venäläisiä – mutta ei missään nimessä Venäjän valtio.

 

Syytettyjä ja syytöksiä


Jeff Sessions
Jeff SessionsEPA Michael Reynolds

Jeff Sessions

Yhdysvaltain oikeusministeri.

Ministeriehdokkaan kuulemistilaisuudessa Jeff Sessions kertoi, ettei hän ollut vuoden 2016 aikana yhteydessä Venäjän hallinnon edustajiin. Tämä paljastui valheeksi: Sessions oli tavannut kesällä ja alkusyksystä 2016 Venäjän suurlähettilästä Sergei Kisljakia. Valehtelun takia Sessions on jäävännyt itsensä Venäjä-tutkimusten valvonnasta.

Michael Flynn
Michael FlynnEPA JIM LO SCALZO

Michael Flynn

Entinen turvallisuuspoliittinen neuvonantaja

Entinen kenraali Michael Flynn ehti toimia vain kuukauden ajan Donald Trumpin neuvonantajana. Hän joutui eroamaan valehdeltuaan varapresidentti Mike Pencelle Venäjän suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa käymistään keskusteluista. Flynn on tunnustanut valehdelleensa myös liittovaltion poliisille FBI:lle. Kyse on Yhdysvaltain lain mukaan rikoksesta.

Paul Manafort

Lobbari, Trumpin kampanjan työntekijä

Pitkän linjan lobbari ja pr-ammattilainen Paul Manafort on työskennellyt aiemmin muun muassa Ukrainan syrjäytetylle presidentille Viktor Janukovitšille sekä ukrainalaisille oligarkeille. Manafort oli mukana myös Trumpin kampanjassa. Hän on saanut syytteet muun muassa salaliitosta, verorikoksista, rahanpesusta ja laittomasta lobbauksesta.

 


Donald
 Trump JR
Donald Trump JREPA SHAWN THEW

Donald Trump Jr.

Presidentti Trumpin poika

Kesäkuussa 2016 Donald Trump Jr. viestitteli Trumpin perhetutun, brittiläisen Rob Goldstonen kanssa mahdollisuudesta hankkia venäläisten kautta ”arkaluontoista tietoa” demokraattien presidenttiehdokkaasta Hillary Clintonista. Myöhemmin Donald Trump Jr. tapasi venäläisen asianajaja Natalia Veselnitskajan, jolla ei kuitenkaan ollut tietoja Clintonista. Tapaamiseen osallistui myös muun muassa entinen Venäjän vakooja Rinat Akhmetsin.

George Papadopoulos

Trumpin kampanjan työntekijä

Kreikkalaisamerikkalainen Papadopoulos työskenteli ulkopoliittisena asiantuntijana Trumpin kampanjassa. Hän yritti järjestää tapaamista Trumpin sekä Venäjän presidentin Vladimir Putinin välillä. Papadopoulos sai lokakuussa 2017 syytteen FBI:lle valehtelusta. Syytekirjelmän mukaan Papadopoulos oli tiennyt jo huhtikuussa 2016 venäläisten hakkeroineen demokraattisen puolueen sähköposteja.

 


Jared Kushner
Jared KushnerEPA MICHAEL REYNOLDS

Jared Kushner

Presidentin neuvontajana ja vävy

Liikemies Jared Kushner on naimisissa Donald Trumpin tyttären Ivanka Trumpin kanssa. Hän on myös presidentin neuvonantaja. Kushner jätti kertomatta kahdesta puhelinkeskustelusta, jotka hän kävi vuoden 2016 aikana Venäjän suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa. Hän ei myöskään kertonut tavanneensa Kisljakin lisäksi Venäjän valtion omistaman Vnesheconombankin johtajan. Pankki on Yhdysvaltain pakotelistalla.

— Hakkerit ovat vapaita ihmisiä, kuin taiteilijoita. Jos mieliala on hyvä, taiteilijat nousevat aamulla ja maalaavat. Niin hakkeritkin – jos he ovat heränneet tänään ja lukeneet, että valtioiden välisissä suhteissa tapahtuu jotakin ja ovat isänmaallisesti asennoituneita – ryhtyvät kantamaan korttaan kekoon, kuten oikeaksi näkevät taistelussa niitä vastaan, jotka ovat puhuneet pahaa Venäjästä. Valtion tasolla emme harrasta tällaista, se on kaikkein tärkeintä, Putin sanoi(siirryt toiseen palveluun)kesäkuussa 2017.

 

Todistusaineisto puhuu kuitenkin toista: on lähes varmaa, että Venäjä sotkeutui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ennennäkemättömällä tavalla. Mutta mikä Venäjän motiivi on ollut?

Kirjassaan Harding siteeraa kolmen yhdysvaltalaisen turvallisuuselimen eli FBI:n, CIA:n ja NSA:n raporttia:

— Arviomme mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi vuonna 2016 kampanjan, jolla oli määrä vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Venäjän päämäärä oli heikentää yleistä luottamusta Yhdysvaltojen demokraattista prosessia kohtaan, mustamaalata ministeri Clintonia ja vahingoittaa hänen valintakelpoisuuttaan sekä mahdollista presidenttiyttä. Lisäksi arvioimme, että Putin ja Venäjän hallinto asettuivat selvästi suosimaan presidenttiehdokas Trumpia. Kaikki kolme turvallisuuspalvelua ovat tästä yhtä mieltä, raportissa todetaan.

Raportissa kerrotaan Putinin syyttäneen Hillary Clintonia muuun muassa:

 

  1. Vuosien 2011–2012 Kremlin vastaisista mielenosoituksista
  2. Venäjän valtion dopingohjelman paljastamisesta
  3. Panaman papereiden veroparatiiseja koskevasta tietovuodoista, joka paljasti uutta tietoa Putinin lähipiirin salaisista rahavirroista.

Clintonin tiedettiin suhtautuvan Venäjään ja sen johtoon selvästi Trumpia vihamielisemmin. Trumpin jatkuvalta solvausten sarjalta ei ole välttynyt juuri kukaan muu paitsi Vladimir Putin.

Demokraattien sähköpostien hakkeroinnin ja julkisuuteen vuotamisen lisäksi Venäjä oli aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Kongressin arvion mukaan Venäjän poliittiseen vaikuttamiseen törmäsi sosiaalisessa mediassa arviolta yli 120 miljoonaa Yhdysvaltalaista.

Harding arvioi, että venäläiset tuskin odottivat Donald Trumpin voittavan vaaleja. Hän ei myöskään halua vähätellä vaalitulosta: Yhdysvaltain kansa äänesti Trumpin valtaan. On mahdotonta sanoa, miten suuri rooli Venäjällä lopulta oli Trumpin voitossa.

 

Venäjän kannalta tilanne oli kuitenkin erinomainen: repivän vaalikampanjan seurauksena Hillary Clintonin asema Yhdysvaltain presidenttinä olisi ollut heikko. Lisäksi Trumpin räyhähenkinen kampanja syvensi Yhdysvaltain politiikan jakolinjoja. Se tekee Yhdysvalloista poliittisesti heikomman. Trumpin kaudella Yhdysvaltojen välit perinteisiin liittolaisiin ovat heikentyneet ja Trump on puhunut kriittisesti myös puolustusliitto Natosta. Tämä sopii erinomaisesti Kremlille.

Trump näytti huonosti valmistautuneelta presidentin tehtävään – koska hän ei ilmeisesti itsekään uskonut voittoonsa. Toimittaja Michael Wolffin tammikuussa 2018 julkaistussa kirjassa Fire and Fury on kuvaus, jonka mukaan jopa Trumpin kampanjaväki oli järkyttynyt, kun heidän ehdokkaansa valittiin Yhdysvaltain 45. presidentiksi.

Wolffin mielestä Trumpille kampanja oli pikemmin tilaisuus rakentaa brändiään, jota hän hyödyntäisi myöhemmin esimerkiksi oman tv-kanavan luomisessa.

— Kahdeksan jälkeen varmistui, että ennakko-odotuksista huolimatta Trump voittaisi sittenkin vaalit. Don Jr. (Trumpin poika) kertoi, että hänen isänsä näytti siltä kuin olisi nähnyt aaveen. Melania (Trumpin vaimo) itki – eivätkä ne olleet onnen kyyneliä, Wolff kirjoittaa teoksessaan.

 

Trump ja Putin nuket
Espanjan Valenciassa taidenäyttelyssä on esillä puuveistos Donald Trumpista ja Vladimir Putinista.Juan Carlos Cardenas / EPA

Hardingin mielestä Venäjä samaan aikaan sekä onnistui että epäonnistui räikeästi operaatiossaan.

— Moskova onnistui vahingoittamaan Hillary Clintonia, jonka he luulivat olevan Yhdysvaltain seuraava presidentti. Ja – halleluja – Trumpista tulikin presidentti. Mutta samalla hanke epäonnistui, sillä Venäjä-skandaalin takia Trump on siinä asemassa, ettei hän voi tehdä Putinin kannalta mieluisia päätöksiä. Putin haluaisi eroon etenkin talouspakotteista.

Savuavaa asetta, joka pakottaisi Trumpin eroamaan, ei ole löytynyt. Venäjä-tutkinta on kuitenkin lähestynyt koko ajan Trumpia ja hänen välitöntä lähipiiriään. Palveleeko Trump täydet neljä vuotta Yhdysvaltain presidenttinä?

— Erittäin vaikea sanoa. Tällä hetkellä kallistun siihen, että todennäköisesti kyllä. Pitää muistaa, että lopulta kyse on politiikasta, ei juridiikasta, Harding sanoo.

Luke Hardingin kirja Salajuoni. Kuinka Venäjä auttoi Trumpin Valkoiseen (Into-kustannus) taloon ilmestyi Suomeksi loppuvuodesta 2017.