Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer ennakoikin, että lähes kaikki tunnetut globaalit organisaatiot kuten EU, Nato, G20 ja WTO muuttavat tulevina vuosina muotoaan ja osa saattaa hajota kokonaan.


 

 

Palkitulta professorilta jäätävä ennuste: ”En

muista pelottavampaa hetkeä aikuisikäni

ajalta - olemme hyvin lähellä

suurvaltakonfliktia”

 
Jaa artikkeli:
 
 
Luotu: 
12.1.2019 12:20

 • Kuva: Skagen
  Kuva
  Professori, Pulizer-palkittu tietokirjailija Anne Applebaum uskoo, että elämme juuri nyt historiallista ajanjaksoa.
 • Kuva: Skagen
   
   
  Kuva
  Wolfson-talouspalkinnon saanut tunnettu brittiläinen ekonomisti Roger Bootle odottaa Eurooppaan myllerrystä: euroalueen ja ehkä koko EU:n hajoamista.
 
|

London School of  Economicsin professori, Pulizer-palkittu tietokirjailija Anne Applebaum uskoo, että elämme juuri nyt historiallista ajanjaksoa

 

”En muista pelottavampaa hetkeä aikuisikäni ajalta, kuin mitä elämme nyt. Olemme hyvin lähellä läntisten liittoumien murenemista ja suurvaltakonfliktia,”, hän kommentoi Uudelle Suomelle rahastoyhtiö Skagenin sijoittajakonferenssin yhteydessä Tukholmassa.

Puolassa asuva Applebaum nostaa esiin populistien nousun valtaan useissa Euroopan maissa kuten Unkarissa, Puolassa ja Italiassa. Lisäksi hän mainitsee Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin politiikan ja liikkeellä olevan disinformaation, joka jakaa ihmiset rajusti äärilaitoihin eri asioissa.

 

 

”Ihmisillä ei enää ole vain erilaiset mielipiteet, heillä on nyt myös erilaiset faktat riippuen siitä, mitä lähteitä he seuraavat. ”

Populismin nousu liittyy Applebaumin mukaan kiinteästi nationalismin nousuun. Hän mainitsee esimerkkinä erityisesti Unkarin, jossa istuva hallitus on muun muassa kansallistanut pankkeja ja ottanut mediayhtiöitä valtion haltuun. Italian populistihallituksessa erityisesti Viiden tähden liike on tuonut esiin samoja asioita, ja Ranskassa Marine Le Pen puhuu samoista teemoista.

”Kehitys on Euroopassa pisimmällä Unkarissa. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että nationalistit pitävät riippumattomuutta ja itsemääräämisoikeutta tärkeämpinä kuin talouskasvua ja hyvinvointia”, hän luonnehtii.

 

Nationalismi on Appelbaumin mukaan ainakin osittain myös mahdollisen suurvaltakonfliktin laukaiseva tekijä. Suurvaltakonfliktia hän pitää todennäköisenä joko Venäjän ja Yhdysvaltojen tai Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä.

”Suurvaltakonflikti on juuri nyt osa kotimaan politiikkaan niin USA:ssa, Venäjällä kuin Kiinassakin. (Venäjän presidentti Vladimir) Putin ei epäröi kriisin luomista, jos hän voi siten turvata valta-asemansa ja Putin ei kaikkien tekemistensä jälkeen voi yksinkertaisesti tulla syrjäytetyksi. (Yhdysvaltain presidentti Donald) Trump haluaa yhteenottoa egonsa ja poliittisen profiilinsa vuoksi. Mitä Kiinaan ja Yhdysvaltoihin tulee, niin Kiinan presidentti Xi Jinping saattaa jossain vaiheessa ottaa Trumpin kauppapolitiikan henkilökohtaisesti ja aloittaa aseellisen konfliktin esimerkiksi Taiwanissa”, hän ennustaa.

 

”Kyseessä on geopoliittinen ilmastonmuutos”

Myös Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer sanoo geopoliittisen tilanteen olevan menossa ”täysin väärään suuntaan”. Myös hänen mukaansa elämme historiallista aikaa.

”Tämä on täysin uutta minun elinaikanani. Kyseessä on geopoliittinen ilmastonmuutos”, hän kirjoittaa vuonna 2019 ennakoivassa raportissaan.

Anne Applebaumin tavoin hän nostaa esiin Yhdysvaltojen ja Kiinan välit sekä Yhdysvaltojen ja Venäjän välit.

”Tänä vuonna maailmanpolitiikassa istutetaan siemeniä, jotka tulevina vuosina uhkaavat koko globaalia järjestystä. Yhdysvaltojen ja Kiinan välit ovat rikki. Yhdysvalloissa ja Venäjällä molemmilla hallinnoilla on poliittisia kannustimia taistelun aloittamiseen vastapuolen kanssa. Molemmat toki haluavat pitää yhteenoton rajattuna, mutta konflikti saattaa alkaa elämään omaa elämäänsä”, Bremmer kuvailee.

Populisteille hän ennakoi suurvoittoa toukokuun eurovaaleissa ja sitä kautta tärkeitä paikkoja Euroopan komissiossa ja Eurooppa-neuvostossa. 

”Se auttaa heitä haastamaan Euroopan nykyisen politiikan esimerkiksi maahanmuutossa, kaupassa ja jäseniä koskevissa säännöissä. Sisäiset erimielisyydet vahingoittavat EU:n kykyä reagoida kriiseihin.”

Bremmer ennakoikin, että lähes kaikki tunnetut globaalit organisaatiot kuten EU, Nato, G20 ja WTO muuttavat tulevina vuosina muotoaan ja osa saattaa hajota kokonaan.

 

”Italia on se maa, josta meidän kaikkien tulee olla huolissamme”

 

Wolfson-talouspalkinnon saanut tunnettu brittiläinen ekonomisti Roger Bootle odottaa Eurooppaan juuri Bremmerin ennustamaa myllerrystä: euroalueen ja ehkä koko EU:n hajoamista.

”Jotta euroalue voitaisiin pelastaa, Saksan pitäisi erota yhteisvaluutasta ja viedä mukanaan Pohjois-Euroopan vauraat maat. Nämä maat pystyvät kestämään euroeron vaikutukset ja kustannukset. Jos Saksa ei näin tee, Italian tulisi jättää euro ja todennäköisesti näin myös tapahtuu”, Bootle sanoi Skagenin konferenssissa.

”Italia on se maa, josta meidän kaikkien tulee olla huolissamme. Ainoa kysymysmerkki on, milloin ja miten maa lähtee eurosta. Italian euroerosta seuraa katastrofi, joka todennäköisesti kaataa koko euron. Jos hyvin käy, se kaataa koko EU:n”, hän jatkaa.

Bootle myöntää olevansa sekä euro- että EU-skeptikko, vaikka alun perin olikin unionin ja yhteisvaluutan kannalla. Mikä meni pieleen?

 

”EU ja euro ovat tuoneet mukanaan liikaa sääntelyä ja liikaa veroja. Ei ole mitenkään mahdollista, että hyvin erilaiset maat pakotetaan samoihin sääntöihin valuuttaunionissa. Eurooppa on myös menettänyt kilpailukykynsä eikä Euroopasta tule enää lainkaan innovaatioita. Kun aasialaiset miettivät, minkälaisesta järjestelmästä he voisivat ottaa mallia ja oppia, Eurooppa ei todellakaan tule kenenkään mieleen. Siis ei todellakaan kenenkään!”

Samalla Bootle kuitenkin kiistää olevansa pessimisti.

”Tämä on optimistinen näkemys. Pessimistinen näkemys on se, että jatkamme nykyistä menoa.”

Harvardin yliopiston taloustieteen professori, entinen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääekonomisti Kenneth Rogoff arvioi jo pari vuotta sitten, että noin 15 vuoden aikajänteellä vähintään osa euromaista jättää yhteisvaluutan. Suomen euroeroa hän pitää perusteltuna siinä tapauksessa, että Saksakin lähtee eurosta.

*

Lue myös:

EU-parlamenttia odottaa iso myllerrys – Kansallismielisille jopa neljännes paikoista?

Synkkä ennuste Suomesta: EU voi murtua ensi vuonna – ”Syntyy kaaos”

Tunnettu taloustieteilijä tyrmää Suomen euroeron juuri nyt: ”Itsetuhoinen ratkaisu”

Vladimir Putinilta jäätävä vastaus ydinaseista Donald Trumpille: ”Sitten mekin teemme niin”

Presidentti Niinistö varoittaa ”jääkylmästä sodasta” USA:n ja Venäjän välillä

 


 

Olosuhteet ovat johtaneet varkauksien ja murtojen yleistymiseen eri puolilla maata. Esimerkiksi Anjun kaupungissa talveksi varastoitu kimchi varastettiin viidestä kodista, mikä aiheutti suurta raivoa alueella. – Asukkaat epäilevät teoista sotilaita, jotka ovat työskennelleet läheisellä tietyömaalla. Sotilasyksikköä on alettu kutsua rosvojoukkioksi, lähde selostaa.


 
Viennin jyrkkä lasku tuntuu monilla aloilla Pohjois-Koreassa. / Jaka Parker / Youtube

Vienti romahti – Pohjois-Koreassa rikosaalto

ja kylmää

 

 

Kiina-viennin hyytymisen kerrotaan johtaneen rikoksiin eri puolilla maata.

 

Pohjois-Koreaa vastaan asetetut kansainväliset talouspakotteet ovat tyrehdyttäneet tuotteiden ja raaka-aineiden viennin Kiinaan.

Kiinan virallisten tullitietojen mukaan maiden välisen kaupan arvo oli vuonna 2018 vajaat 170 miljardia euroa eli 88,6 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Romahduksen kerrotaan aiheuttaneen merkittäviä vaikeuksia pohjoiskorealaiselle kaivosteollisuudelle ja esimerkiksi ravintola- ja logistiikka-alalle.

– Vain kymmenen prosenttia maatiloista pystyy lämmittämään kotejaan aamuisin polttopuulla. Suurin osa haja-asutusalueilla asuvista joutuu keittämään ruokansa yöaikaan, DailyNK-julkaisun lähde Etelä-Pyeonganin maakunnasta kertoo.

Ilman lämmitystä sinnittelevien perheiden kerrotaan värjöttelevän yhdessä peittojen alla. Etelä-Pyeongan on Pohjois-Korean tärkeimpiä maatalousalueita, eli tilanne vuoristoseuduilla voi olla vielä vaikeampi.

 


 

Neljästätoista maasta koostuva Liman ryhmä on vaatinut, että Maduro luovuttaisi vallan parlamentille, kunnes maassa voidaan pitää vapaat vaalit. Liman ryhmään kuuluvat muun muassa muun muassa Brasilia, Argentiina, Peru, Kolumbia, Meksiko ja Kanada. Perun ulkoministeri Nestor Popolizio totesi Ylen mukaan maiden ulkoministerien kokouksessa Perun pääkaupungissa Limassa, että Liman ryhmään kuuluvat eivät tunnusta Venezuelan hallinnon uutta toimikautta.


 
Nicolas Maduro. LEHTIKUVA / AFP Marcelo Garcia

Venezuelan korkeimman oikeuden tuomari

pakeni maasta

 

Paennut tuomari syyttää presidetti Nicolas Maduroa oikeuden manipuloinnista ja vaalivilpistä.

Venezuelan korkeimman oikeuden tuomari Christian Zerpa on paennut maasta Yhdysvaltoihin.

 

Zerpa on aiemmin ollut Venezuelan presidentti Nicolas Maduron uskollinen tukija, mutta nyt hän on BBC:n mukaan todennut floridalaiselle radioasemalle, että Venezuelan viime vuoden vaalit eivät olleet vapaat.

Hän kertoi, ettei aiemmin ole arvostellut vaaleja, koska hän halusi varmistaa, että hän pääsisi perheineen turvallisesti pakemaan Yhdysvaltoihin.

Lisäksi hän syytti Maduroa korkeimman oikeuden asioiden järjestelmällisestä manipuloinnista. Venezuelan korkein oikeus on sitä vastoin ilmoittanut, että Zerpa on paennut epäilyjä seksuaalisesta häirinnästä.

Maduro aloittaa tällä viikolla toisen presidenttikautensa.

 


 

Trump on vaatinut Euroopan Nato-maita panostamaan enemmän puolustukseensa ja tukeutumaan vähemmän Yhdysvaltain apuun. Kauppapolitiikassa hän on syyttänyt Eurooppaa USA:n ”tappamisesta”epäreiluiksi katsomillaan tuontitulleilla.


  

Eurooppalaiset eivät luota Trumpiin – “Minun

ei kuulu olla suosittu Euroopassa ?

 

 

3.1.2019 11:02 | Kauppalehti

Kuvahaun tulos haulle KUVA: MICHAEL REYNOLDS Donald trump

Epäluottamus. Esimerkiksi saksalaisista vain kymmenen prosenttia näki Trumpin toiminnan maailmanpolitiikassa positiivisessa valossa.KUVA: MICHAEL REYNOLDS
 
 

Tuore Pew-tutkimuslaitoksen kysely osoitti, että presidentti Trump on hyvin epäsuosittu Euroopassa.

 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tyytyväinen siihen, että eurooppalaiset eivät luota häneen, Saksan yleisradion Deutsche Welle kertoo.

Tuore Pew-tutkimuslaitoksen kysely osoitti, että Trump on hyvin epäsuosittu Euroopassa. Esimerkiksi saksalaisista vain kymmenen prosenttia näki Trumpin toiminnan maailmanpolitiikassa positiivisessa valossa ja luotti häneen.

“Siksi minut valittiin”, Trump kommentoi kyselyä DW:n mukaan.

 

”Minun ei kuulu olla suosittu Euroopassa. Jos olisi suosittu Euroopassa, en tekisi työtäni.”

Presidentti Trump viittaa esimerkiksi kauppapolitiikkaan ja puolustusmenoihin, joissa hän katsoo Euroopan tähän asti kohdelleen Yhdysvaltoja epäreilusti.

*

Trump on vaatinut Euroopan Nato-maita panostamaan enemmän puolustukseensa ja tukeutumaan vähemmän Yhdysvaltain apuun. Kauppapolitiikassa hän on syyttänyt Eurooppaa USA:n ”tappamisesta”epäreiluiksi katsomillaan tuontitulleilla.

*

 • Maija Tamminen
  Kauppalehti
   

Kun Yhdysvaltain kongressi aloittaa tammikuussa työskentelynsä uudella, äskettäisten välivaalien jälkeisellä kokoonpanollaan, maan sisäpolitiikka käy suurlähettiläs James Dobbinsin mukaan todennäköisesti yhä myrskyisämmäksi.


 
USA:n sotilasajoneuvoja Syyriassa 30. joulukuuta. LEHTIKUVA/AFP

Donald Trumpin Syyria-päätös – suurin virhe

sitten Vietnamin?

 

Amerikkalaisjoukkojen odottamaton kotiuttaminen voi entisen huippuvirkamiehen mukaan aiheuttaa historiallisen suurta vahinkoa.

 

Presidentti Donald Trumpin äskettäinen ilmoitus amerikkalaisjoukkojen vetämisestä pois Syyriasta saattaa Yhdysvaltain entisen apulaisulkoministerin, suurlähettiläs James Dobbinsin mukaan johtaa katastrofaalisiin seurauksiin. Vetäytyminen voi hänen mielestään olla perusteltua sinänsä, mutta päätös siitä tehtiin väärään aikaan ja väärällä tavalla.

Dobbins toteaa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusstrategian jo vuonna 2017 korostaneen voimien keskittämistä ensisijaisesti Venäjän ja Kiinan muodostaman uhan torjuntaan. Vaikka Syyria, Irak ja Afganistan ovat tässä asetelmassa toissijaisia, niistä irtautuminen ei ole mutkatonta.

– On tehty sitoumuksia, otettu vastaan velvoitteita, tarjottu juhlallisia lupauksia, rakennettu liittokuntia, värvätty paikallisia kumppaneita. Kaikki se, mitä tästä seuraa, lepää Yhdysvaltojen hyvän tahdon ja luotettavuuden varassa, Dobbins sanoo RAND-ajatushautomon julkaisemassa kirjoituksessaan.

– Jos [Syyriasta] nyt vain käveltäisiin pois ja sallittaisiin entisten liittolaisten jäädä kahden vihamielisen voiman murskaamiksi, kyse olisi pahimmasta Yhdysvaltojen kärsimästä fiaskosta sitten Etelä-Vietnamin kukistumisen, hän arvioi.

Suurlähettiläs Dobbins on tehnyt pitkän virkauran keskeisissä ulko- ja turvallisuuspoliittisissa tehtävissä Yhdysvaltain ulkoministeriössä ja Valkoisessa talossa Bill ClintoninGeorge W. Bushin ja Barack Obamanpresidenttikausien aikana. Nykyisin hän toimii tutkijana RAND-ajatushautomossa.

 

Odotettavissa kylmää kyytiä

Jos presidentti Trump on tehnyt päätöksensä amerikkalaisjoukkojen kotiuttamisesta poliittisen motiivin ohjaamana, tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun vastaavaa tapahtuu, Dobbins sanoo.

– Päätöksen impulsiiviselta vaikuttava luonne, piittaamattomuus sen ilmeisistä seurauksista ja puuttuva koordinointi liittolaisten tai edes asian kannalta merkityksellisten USA:n viranomaisten kanssa ovat kuitenkin asioita, joihin tulisi suhtautua hälyttävinä, hän toteaa.

– Suhteellisesta kokemattomuudestaan huolimatta Trump on toistaiseksi välttänyt sellaiset sotilaalliset munaukset, jotka ovat turmelleet hänen useiden edeltäjiensä saavutuksia historian valossa: John F. KennedynSikojenlahtiLyndon B. Johnsonin Tonkinin jälkeinen eskalaatio Vietnamissa [LINKKI: ], Bill Clintonin Black Hawk -helikopterin menetykseen johtanut taistelu SomaliassaGeorge W. Bushin hyökkäys Irakiin ja Obaman vetäytyminen vuonna 2011 sieltä. Pian tilanne voi olla toinen.

 

– Jos tämä turbulenssi kuohuu yli myös kansallisen turvallisuuden puolelle, meillä kaikilla saattaa olla edessä saattaa olla hyvinkin kylmää kyytiä, hän varoittaa.

 


 

Trumpin jatkokausi on mahdollinen, sillä paljastukset ja skandaalit eivät ole toistaiseksi vaikuttaneet juurikaan hänen peruskannattajiinsa. Noin 42 prosenttia amerikkalaisista luottaa yhä presidenttiinsä. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua. Tuoreen kyselyn mukaan valtaosa amerikkalaisista epäilee Trumpin valehtelevan, kun hän kiistää tehneensä venäläisten kanssa yhteistyötä vuoden 2016 vaalien voittamiseksi.


 

 

Demokraatit kiistelevät Trumpin

viraltapanosta – ”Rikollinen on pantava

syytteeseen”

 

Erikoissyyttäjä Muellerin tutkimukset keskittyvät nyt presidentin liiketoimiin.
 
 
AMERIKKA 20.12.2018 15:40 | Suomen Kuvalehti

Donald Trump Valkoisessa talossa joulukuussa 2018. © EVAN VUCCI / AP / LEHTIKUVA

 

 

ERIKOISSYYTTÄJÄ Robert Muellerin tutkimukset presidentti Donald Trumpin kampanjatiimin Venäjän-yhteyksistä ovat edenneet loppusuoralle.

Tuloksia on tarkoitus arvioida tammikuussa, kun uusi demokraattienemmistöinen kongressi kokoontuu Washingtonissa 2.1.2019.

 

Osa demokraateista vaatii kongressia nostamaan virkarikossyytteen Trumpia vastaan. Kalifornialaisen kansanedustajan Maxine Watersin mukaan Trump on rikollinen, koska hän maksoi vaalikampanjan aikana suuria summia kahdelle naiselle, jotta nämä vaikenisivat suhteestaan häneen.

”Tämä rikollinen on pantava syytteeseen, muuten laiminlyömme velvollisuutemme”, Waters sanoo.

Yhdysvaltojen perustuslain mukaan presidentti voidaan erottaa virkasyytteen avulla, jos hän on syyllistynyt maanpetokseen, lahjontaan tai muuhun vakavaan rikokseen. Syytteen nostaminen edellyttää yksinkertaista enemmistöä edustajainhuoneessa. Varsinainen oikeudenkäynti käydään senaatissa, jossa viraltapano edellyttää kahden kolmasosan enemmistöä.

Edustajainhuoneen puhemieheksi todennäköisesti nouseva demokraatti Nancy Pelosi jarruttelee syytteen nostamista. Hän perustelee kantaansa sillä, että erikoisyyttäjä Muellerille on annettava työrauha, jotta tutkinta saadaan vietyä huolellisesti loppuun.

”Meidän on suojeltava Muellerin tutkinnan koskemattomuutta, jotta amerikkalaiset saavat tietää täydellisen totuuden”, Pelosi sanoo Politico-lehdelle.

Tosiasiassa taustalla saattaa olla myös kyyninen analyysi, jonka mukaan virkasyyte saattaisi kääntyä demokraatteja vastaan, jos se koetaan poliittiseksi ajojahdiksi.

Presidentti Bill Clintonin kannatusluvut olivat lähes yhtä alhaalla kuin Trumpin, runsaassa 40 prosentissa, kun republikaanit ryhtyivät ajamaan häntä vastaan virkasyytettä 1990-luvulla. Pian sen jälkeen Clintonin kannatus kohosi 73 prosenttiin, vaikka hänen todettiin valehdelleen suhteestaan Valkoisen talon harjoittelijaan Monica Lewinskyyn.

 

ERIKOISSYYTTÄJÄ Robert Muellerin johtamassa tutkinnassa on selvitelty Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Keskeinen kysymys kuuluu, tekikö Trumpin kampanjatiimi yhteistyötä Venäjän kanssa demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin maineen pilaamiseksi. Samalla selvitetään sitä, onko Trump yrittänyt estää oikeuden toteutumista.

Senaatin tiedusteluvaliokunnan tilaama selvitys piirtää varsin selkeän kuvan venäläisten trollien ja maan sotilastiedustelun palkkaamien hakkereiden toimintatavoista. Selvityksen mukaan ne pyrkivät lietsomaan eripuraa ja epäluuloja amerikkalaiseen yhteiskuntaan levittämällä valheellisia tietoja sosiaalisessa mediassa.

Hillary Clintonin lisäksi kritiikin kohteeksi joutuivat Trumpia arvostelleet republikaanit kuten Ted CruzMarco RubioLindsay GrahamJohn McCain ja Ben Carson.

Lokaamiskampanja kohdistui myös erikoissyyttäjä Muelleriin. Trollit ovat levittäneet viestejä, joiden mukaan hän olisi korruptoitunut ja työskennellyt muun muassa ”radikaalien islamistiryhmien” palveluksessa.

Tiedusteluvaliokunnan selvityksessä arvioidaan, että Venäjän trollit tavoittivat vuoden 2016 vaalikampanjan aikana 133 Instagram-tilin kautta noin 20 miljoonaa amerikkalaista. Facebook on puolestaan arvioinut, että trollien viestit tavoittivat sen kautta 126 miljoonaa käyttäjää.

 

MUELLERIN tutkinnan aikana on nostettu syytteitä yli 30:tä ihmistä vastaan. Neljä on tuomittu vankilaan.

Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort tuomittiin syyskuussa lukuisista talousrikoksista ja valtion vastaisesta salaliitosta.

Manafort lupasi tehdä yhteistyötä tutkijoiden kanssa tuomionsa lieventämiseksi. Marraskuussa Mueller kuitenkin ilmoitti, että yhteistyösopimus on rauennut, koska Manafort oli valehdellut toistuvasti kuulusteluissa.

Trumpin entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan, entisen kolmen tähden kenraalin Michael Flynnin tuomiota lykättiin alkuviikosta kolmella kuukaudella. Hänet määrättiin pysyttelemään Washingtonin seudulla ja luovuttamaan passinsa.

Flynniä syytetään valehtelemisesta liittovaltion poliisin FBI:n kuulusteluissa, jotka koskivat hänen yhteyksiään Venäjän suurlähettilääseen Sergei Kisljakiin. Flynn on myöntänyt toimineensa myös Turkin hallituksen lobbarina vaalikampanjan aikana ilmoittautumatta ulkovallan edustajaksi.

Liittovaltion tuomari Emmet Sullivan arvosteli voimakkaasti hänen toimintaansa. ”Sinun voidaan katsoa myyneen maasi. En salaa inhoani, halveksuntaani tämän rikoksen takia”, Sullivan sanoi oikeudenkäynnissä.

Hän perui kuitenkin puheitaan myöhemmin, kun kävi ilmi, että Flynn oli toiminut ”ulkomaisena agenttina” ennen kuin hänet oli nimitetty Valkoisen talon turvallisuusneuvonantajaksi.

 

TRUMPIN entinen asianajaja Michael Cohen tunnusti aiemmin joulukuussa syyllistyneensä rikoksiin esimiehensä kehotuksesta. Hän kertoi maksaneensa korvauksia kahdelle naiselle, jotta nämä vaikenisivat suhteistaan Trumpiin.

Trump on myöntänyt maksut. Hän kiistää kuitenkin, että maksuilla olisi mitään yhteyttä vuoden 2016 presidentinvaalikampanjaan.

Cohen tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Samaan aikaan Muellerin tutkimukset etenivät yhä syvemmälle Trumpin ja hänen perheensä liiketoimintaan.

Cohen paljasti oikeudessa, että Trump pyrki edistämään liiketoimiaan Moskovassa presidenttiehdokkuutensa avulla. Trumpin suunnittelemaan pilvenpiirtäjähotelliin olisi tarvittu Kremlin hyväksyntä, ja neuvottelut jatkuivat vaalikampanjan ollessa kuumimmillaan kesäkuussa 2016. Tutkijoiden mukaan se saattaa selittää Trumpin myönteiset lausunnot Venäjästä ja presidentti Vladimir Putinista.

Erikoistutkija Mueller arvioi, että Moskovan-hankkeet olisivat tuottaneet Trumpille satoja miljoonia dollareita lisenssimaksuina ja erilaisina palkkioina. Se olisi riittänyt kattamaan moninkertaisesti ne 66 miljoonaa dollaria, jotka Trump sijoitti presidentinvaalikampanjaansa.

Muellerin muistiossa kerrotaan, että Kremlin luottohenkilöksi esittäytynyt venäläinen tarjosi marraskuussa Trumpin vaalikampanjalle hallitustason yhteistyötä. Samalla hän ehdotti, että Trump ja Putin tapaisivat toisensa.

 

MICHAEL COHENIN kuulusteluissa on noussut esiin epäilys, että Trump olisi pyrkinyt käyttämään poliittista asemaansa hyväkseen myös muissa yhteyksissä.

Hän antoi myönteisiä lausuntoja muun muassa Turkin, Filippiinien ja Saudi-Arabian yksinvaltaisista johtajista samaan aikaan kun hänellä oli vireillä liiketoimia näissä maissa. Lisäksi Trumpin hotellit ovat saaneet korkean tason asiakkaita kyseisistä maista.

Päinvastoin kuin Yhdysvaltain edelliset presidentit, Donald Trump ei ole paljastanut verotietojaan eikä luopunut yritystoiminnastaan. Hän on siirtänyt vetovastuun yrityksistään kahdelle aikuiselle pojalleen, mutta hän vastaa kaikesta päätellen edelleen kaikista tärkeistä päätöksistä.

Trumpin liiketoiminnasta on meneillään kaksi oikeusjuttua. Yhdysvaltain perustuslaki kieltää presidenttiä ottamasta vastaan palkkioita tai lahjoja ulkomailta. Trumpin epäillään nyt rikkoneen tätä pykälää (The Emoluments Clause).

 

TIISTAINA 18. joulukuuta kerrottiin, että Trumpin perustama hyväntekeväisyyssäätiö lakkautetaan. Samalla säätiö joutuu luopumaan hallussaan olevista 1,7 miljoonan dollarin varoista.

Syyttäjän mukaan Trump on käyttänyt säätiötä hyväkseen ajaessaan poliittisia ja taloudellisia etujaan. Säätiö on rikkonut lakeja muun muassa osallistumalla presidentinvaalikampanjan rahoittamiseen.

 

Myös presidentin tyttären Ivanka Trumpin väitetetään tavoitelleen taloudellista etua poliittisen asemansa avulla. Hän  voitti tavaramerkkioikeudet seitsemään tuotteeseen Kiinassa samaan aikaan, kun hänen isänsä kävi kauppaneuvotteluja Kiinan johdon kanssa.

Ivanka Trump on sittemmin ilmoittanut luopuvansa muotibisneksestä. Hänen aviomiehensä Jared Kushnerin epäillään kuitenkin yrittäneen käyttää asemaansa hyväkseen etsiessään helpotusta perheensä velkoihin, jotka ovat syntyneet kiinteistöbisneksissä.

 

PRESIDENTTI Trump pyrkii pysymään vallassa ja voittamaan vuoden 2020 presidentinvaalit. Se saattaisi säästää hänet oikeudenkäynniltä ja mahdolliselta vankeustuomiolta.

 

 


 

 
 

THE NEW YORK TIMESIN mukaan edustajainhuone äänestäisi demokraattien ratkaisuehdotuksesta torstaina 3. tammikuuta. Uusi kongressi kokoontuu ensimmäiseen istuntoonsa 2. tammikuuta. Demokraatit esittävät lehden mukaan joko väliaikaista rahoitusta, joka jatkuisi helmikuuhun asti, väliaikaista rahoitusta syyskuun loppuun asti tai koko vuoden budjettia, joka sisältäisi kaikki muut liittovaltion toiminnot paitsi kotimaan turvallisuusministeriön.


 
Ulkomaat
 
 

Valta vaihtuu USA:n edustajain­huoneessa

kesken hallinnon alasajon – demokraateilla on

kolme vaihto­ehtoa, mutta niistä yksikään ei

täytä Trumpin toivetta

 

 

Sadattuhannet liittovaltion työntekijät elävät epätietoisuudessa, milloin he saavat seuraavan palkkansa.


  Kuvahaun tulos haulle (KUVA: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

Kuvahaun tulos haulle Liittovaltion rakennuksia on suljettu Washingtonissa budjettikiistan takia. (KUVA: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) 

YHDYSVALTAIN ensi viikolla työnsä aloittava uusi kongressi pääsee ensi töikseen ratkomaan budjettikiistaa, jonka takia noin 800 000 liittovaltion työntekijää on lomautettu tai tekee työtä palkatta.

Demokraateilla, joilla on uudessa edustajainhuoneessa enemmistö, on uutistoimisto Reutersin ja sanomalehti The New York Timesin mukaan kolme ratkaisuvaihtoehtoa, miten liittovaltion sulkemisesta päästäisiin eteenpäin.


Yksikään vaihtoehdoista ei sisällä lisärahoitusta presidentti Donald Trumpin ajamalle Meksikon-muurille, joten on epävarmaa, hyväksyisikö Trump esitystä.

Neljännes Yhdysvaltain liittovaltion hallinnosta on ollut suljettuna viime viikon lauantaista asti.
 


Turvallisuusministeriö vastaa rajavalvonnasta. Sille esitettäisiin omaa erillisbudjettia, jonka menot olisivat nykyisellä tasolla.

HALLINNON alasajo johtuu muurin rahoitukseen liittyvästä kiistasta. Trump vaatii kongressilta muurin rakentamiseen viiden miljardin dollarin eli noin 4,4 miljardin euron rahoitusta. Väistyvä kongressi on luvannut 1,3 miljardia dollaria rajavalvonnan vahvistamiseen.

Republikaanienemmistöinen senaatti hyväksyi ennen joulua yksimielisesti väliaikaisratkaisun, joka olisi rahoittanut hallintoa helmikuulle asti. Se ei toteutunut, koska Trump aikoi käyttää veto-oikeuttaan.

Muurin rakentaminen maksaisi arviolta noin 23 miljardia dollaria. Demokraatit ovat valmiita myöntämään rahaa Meksikon-vastaisen rajan vahvistamiseen. Muuria he eivät kuitenkaan halua.
 

Kaikki republikaanitkaan eivät tue rajamuuria, koska pitävät sitä liian kalliina tai tehottomana tapana puuttua siirtolaisuuteen.

Trump on ilmoittanut, että hän varautuu pitkään hallinnon alasajoon.

”Presidentti ei halua, että hallinto pysyy suljettuna, mutta hän ei allekirjoita ehdotusta, joka ei aseta maamme turvallisuutta ja suojaa etusijalle”, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders torstaina.


SAMAAN aikaan sadattuhannet liittovaltion työntekijät elävät epävarmuudessa, milloin he saavat seuraavan palkkansa. Liittovaltion henkilöstöhallinto on ohjeistanut työntekijöitä neuvottelemaan vuokran, lainanlyhennysten ja muiden erääntyvien laskujen lykkäämisestä.

Esimerkiksi 44 000 rannikkovartioston työntekijän palkka jää maksamatta jo 1. tammikuuta, jos budjettisopuun ei päästä 28. joulukuuta, kertoo uutissivusto Huffington Post.

Liittovaltiolla on yli kaksi miljoonaa kokopäiväistä työntekijää. Heistä noin 380 000 on lomautettu, ja noin 420 000 työskentelee välttämättömiksi katsotuissa tehtävissä ilman palkkaa.

Monet työntekijät ja heidän perheenjäsenensä kertovat kokemuksistaan Twitterissä aihetunnisteella #ShutdownStories.
 

 
 
LAIN mukaan vain Yhdysvaltain kongressilla on valta päättää valtion rahankäytöstä. Hallinnon sulkemisella uhkailusta on tullut hyväksytty osa politiikkaa, ja se on jo lähes jokavuotista rutiinia.

Tähän mennessä pisimpään, 21 päivää, hallinto on ollut alasajettuna presidentti Bill Clintonin aikana vuonna 1997.

Työntekijät ovat jälkeenpäin saaneet maksamatta jääneet palkkansa, mutta liittovaltiolle työskenteleville urakoitsijoille menetykset ovat pysyviä.

Aiemmin liittovaltion sulkeminen on kostautunut puolueelle, jota on pidetty syypäänä. Siksi presidentti ja kongressi syyttävät toisiaan siitä, ettei sopua ole syntynyt. Todennäköisesti se osapuoli, jonka kannatus alkaa kärsiä, antaa ensin periksi.

Tuoreessa Reuters-Ipsos-mielipidekyselyssä 47 prosenttia vastaajista pitää Trumpia vastuussa tilanteesta. Kongressin demokraatteja syyttää 33 prosenttia ja republikaaneja seitsemän prosenttia kyselyyn vastanneista. Kysely tehtiin 21.–25. joulukuuta.
 
*

Näkökulma: Presidentti Trump on selvästi hätää kärsimässä, poliittisessa ahdingossa! Kun hän ei pysty ratkaisemaan kauppasotaa Kiinan kanssa, hän säätää politiikkansa digitaaliselle tasolle. Hätä ei tunne lakeja! - Kiinalla on aikaa. Trumpilla on kiire seuraaviin vaaleihin!? - KimsBlog


 

 

Reuters: Trump pohtii kansallisen hätätilan

julistamista – sulkisi markkinat Huaweilta ja

ZTE:ltä

 

Kiinalaisten teleyritysten laitteita voidaan käyttää vakoiluun, sanoo Yhdysvaltain hallitus.

 

Yhdysvallat
Donald Trump.
Mandel Ngan / AOP
 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump harkitsee kansallisen hätätilan julistamista, jolla estettäisiin maan yrityksiä ostamasta telelaitteita, jotka ovat kiinalaisten Huawein ja ZTE:n valmistamia.

Asiasta kertoo kolme uutistoimisto Reutersin lähdettä.

 

Yhdysvaltain hallituksen mukaan yritykset toimivat Kiinan valtion käskystä. Lisäksi hallituksen mukaan yritysten laitteita voidaan käyttää vakoiluun.

Trumpin määräys on ollut harkinnassa yli kahdeksan kuukautta, ja se voi tulla voimaan jo tammikuussa.

Presidentin määräys olisi jatkoa elokuussa säädetylle laille, joka kieltää Yhdysvaltain liittovaltiota käyttämästä Huawein ja ZTE:n valmistamia tuotteita.

Huawei ja ZTE eivät ole kommentoineet asiaa. Molemmat yritykset ovat aiemmin kiistäneet väitteet, joiden mukaan niiden laitteita käytettäisiin vakoiluun.

Myöskään Valkoinen talo ei ole kommentoinut asiaa.

Wall Street Journal -lehti kertoi jo toukokuussa presidentin määräyksen olevan harkinnassa.

*

Lue myös:

Kosto Huawei-pomon pidätyksestä? Kiinan epäillään vanginneen entisen kanadalaisdiplomaatin

Huawein talousjohtaja vapautetaan takuita vastaan

Huawein talousjohtaja pidätetty Kanadassa

 

Lähteet: REUTERS

Lähettilään mukaan Claas Relotius käytti hyväkseen Der Spiegelin antiamerikkalaisuutta, USA-vastaisuutta. Relotiuksen on kuvailtu antaneen lehdelle sitä, mitä siellä haluttiin kuulla. Der Spiegel kiistää asian. Richard Grenell on kasannut argumentikseen oheisen twiitin koosteen Der Spiegelin etusivuista. Ne ovat lähettilään mukaan ”vain muutama” esimerkki saksalaislehden USA-vastaisista kannanotoista – jo ennen Donald Trumpin presidenttiyttä.


 
USA:n suurlähettiläs keräsi nämä USA-vastaiset Der Spiegelin kannet. Twitter

”Der Spiegelin USA-vastaisuus mahdollisti

huijaritoimittajan”

 

USA:n suurlähettilään mielestä saksalaislehdessä haluttiin uskoa feikkitoimittajan satuihin.

 

Saksalaisen Der Spiegel -lehden tähtitoimittaja, CNN:n vuoden toimittajaksi valitsema Claas Relotius jäi kiinni suuresta tekaistujen juttujen sarjasta. Yhdysvaltain Saksan suurlähettiläs Richard Grenellin mielestä Der Spiegelin paljon kehuttu laadunvalvonta pettää vain silloin, kun kyse on juutalaisia, Israelia, USA:ta tai amerikkalaisia koskevasta raportoinnista.

*

Lähettilään mukaan Claas Relotius käytti hyväkseen Der Spiegelin antiamerikkalaisuutta, USA-vastaisuutta. Relotiuksen on kuvailtu antaneen lehdelle sitä, mitä siellä haluttiin kuulla. Der Spiegel kiistää asian.

Richard Grenell on kasannut argumentikseen oheisen twiitin koosteen Der Spiegelin etusivuista. Ne ovat lähettilään mukaan ”vain muutama” esimerkki saksalaislehden USA-vastaisista kannanotoista – jo ennen Donald Trumpin presidenttiyttä.

*

– Me arvostamme politiikan arvostelua. Me rakastamme vapaata lehdistöä. Mutta Der Spiegel kirjaimellisesti sepitti juttuja joiden mukaan ihmiset (amerikkalaiset) olivat rasisteja & muukalaisvihaajia. He keksivät tapahtumia, yksityiskohtia & valheita – eikä yksikään toimittaja tarkastanut juttuja. Jokaisen todellisen journalistin pitäisi olla raivoissaan tästä, Grenell twiittaa.

– Spiegel ei ole vastannut, miten tämä tapahtui. Yksi toimittaja kykeni julkaisemaan antiamerikkalaista propagandaa vuosia ilman käsittelevää toimittajaa tai faktantarkistajaa? On absurdia, että he teeskentelevät tämän olevan vain yksi toimittaja.

Richard Grenell
 
@RichardGrenell
 
 

. @DerSPIEGEL says they don’t have any anti-American bias. But the facts tell a different story. Below are only a few examples. @sefi99

Perinne valaistusta joulukuusesta valkoisen talon vierailukeskuksessa syntyi jo vuonna 1923. Se on palanut joka joulu jo 90 vuoden ajan. Valkoisen talon budjettipäällikkö Mick Mulvaney on pitänyt mahdollisena, että hallinnon sulku jatkuu vuodenvaihteen yli. - Näkökulma: Tai kongressin demokraattien tiukassa otteessa, vielä selvästi pidempään!? - KimsBlog


 
Kansallisessa joulukuusessa on yli 2500 hehkulamppua. KUVA: U.S. Air Force photo / Senior Airman Jordyn Fetter

Kansallisesta joulukuusesta riidan symboli

 

Kansallisen joulukuusen valot ja sähkölaitteet on sammutettu.

 

Valkoisen talon vierailukeskus ja pihamaa suljetaan yleisöltä. Aiheesta kertoo liittovaltion julkisia tiloja hoitava hallinto tiedotteessaan.

Yhdysvaltojen hallinnon sulku jatkuu tänään neljättä päivää. Sulku liittyy senaatin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin erimielisyyksiin Meksikon rajalle kaavaillun muurin rakentamisesta.

Hallinnon sulku vaikuttaa Yhdysvalloissa muun muassa kansallispuistojen ja yhdeksän Yhdysvaltain ministeriön sulkemiseen. Nyt myös joulun symbolina tunnetusta kansallisesta joulukuusesta on sammutettu valot.

 


 

Hallinnon osittaisen sulkemisen on arvioitu jatkuvan vuodenvaihteen yli. Viime viikko ei muutenkaan ollut erityisen hellä Yhdysvaltain hallinnolle. Epävarmuus on heilutellut kansainvälisiä osakemarkkinoita, ja viime viikolla puolustusministeri Jim Mattis irtisanoutui, koska hänen näkemyksensä erosivat presidentin kannoista.


 

 

Sadattuhannet Yhdysvaltain hallinnon

työntekijät viettävät joulunsa palkatta –

 

Valkoisen talon joulukuusen valot jäävät

pimeiksi

 

Viime viikko ei ollut paras mahdollinen lomanaloitus koko hallinnolle.

 

Työntekijät
Joulukuusi aidan takana.
Washingtonissa Valkoisen talon vierailukeskus sekä pihamaa, jolle on pystytetty "kansallinen joulukuusi", jäävät ilman jouluvaloja hallinnon osittaisen sulkemisen vuoksi.Mark Wilson / AFP
 

Yhdysvalloissa hallinnon sulkeminen näkyy myös joulunvietossa. Washingtonissa Valkoisen talon pihamaalle pystytetty "kansallinen joulukuusi" jää ilman jouluvaloja.

 

Liittovaltion julkisia tiloja hoitava hallinto ilmoittaa(siirryt toiseen palveluun), että Valkoisen talon vierailukeskus sekä pihamaa, jolla joulukuusi on, suljetaan yleisöltä. Syynä tähän on hallinnon osittainen sulkeminen.

Sadattuhannet Yhdysvaltain liittovaltion työntekijät jäävät jouluna vaille palkkaa maan hallinnon sulkemisen vuoksi.

Hallinto suljettiin budjettikiistan vuoksi, sillä demokraatit eivät ole suostuneet presidentti Donald Trumpin vaatimukseen varata rahaa Meksikon rajalle rakennettavaan muuriin.

Hallinnon työntekijöitä edustava liitto American Federation of Government Employees kertoo, että noin 400 000 työntekijää on tänään nimellisesti töissä, mutta palkkaa ei ole tulossa. Toiset 400 000 on pakotettu olemaan poissa töistä ja palkatta.

– Minkään yksityisen yrityksen ei annettaisi kohdella työntekijöitään tai vaikeuttaa heidän elämäänsä tällä tavalla, liitto sanoo kirjeessään edustajainhuoneelle ja senaatille.

 

Stop-kyltti Capitol-kukkulalla.
Yhdysvaltain hallinnon osittaisen sulkemisen on arvioitu jatkuvan vuodenvaihteen yli.Mark Wilson / AFP
 

Muuri on Trumpin lempilapsi

Noin kolme neljäsosaa hallinnosta on rahoitettu ensi vuoden syyskuulle asti, mutta monien merkittävien toimintojen oli pakko sulkeutua lauantaina budjettikiistan vuoksi.

Valkoisen talon budjettipäällikkö Mick Mulvaney on pitänyt mahdollisena, että sulku jatkuu yli vuodenvaihteen. Mulvaney on yrittänyt syyttää tilanteesta demokraatteja, mutta Fox Newsin haastattelussa hän myönsi myös Trumpin vankkumattoman muurikannan olevan kiistassa merkittävä tekijä.

Budjettikiistan ratkaiseminen saattaa jäädä uudelle kongressille. Valta kongressin edustajainhuoneessa siirtyy välivaalit voittaneille demokraateille, kun kongressi aloittaa työnsä 3. tammikuuta.

Trump on perunut joululomansa Floridassa budjettiväännön vuoksi.

Meksikon rajamuuri on hänelle henkilökohtaisesti tärkeä asia, sillä se oli yksi hänen näkyvimmistä vaalilupauksistaan presidentinvaalikampanjassa. Trumpin mielestä muuri on ainoa tapa saada pysäytettyä esimerkiksi huumeet ja ihmiskauppa rajalle.

*

Lisää aiheesta:

Yhdysvaltain hallinto suljettiin osittain jo kolmatta kertaa tänä vuonna – Meksikon muurikiistassa ei sopua

24.12. klo 13.30 Artikkelin alkuun lisätty tieto joulukuusesta.

 

Lähteet: STT


 

Ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, ekonomisti ja Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin kuulunut Anders Åslund puolestaan varoittaa Trumpin ulkopolitiikan seurauksista. ”Olen hyvin huolissani siitä, että (Venäjän presidentti Vladimir) Putin käyttää tilannetta hyväkseen ja tekee jonkinlaisen hyökkäyksen Ukrainaan joulunpyhien aikana”, Åslund tviittaa. Hänen mukaansa Trumpin päätös joukkojen vetämisestä Syyriasta syö Yhdysvaltojen luotettavuutta sen liittolaisten silmissä.


 

 

USA:n rahaministeriltä täysin

poikkeuksellinen liike – Tutkija: ”Olen hyvin

huolissani siitä, että Vladimir Putin käyttää

tilannetta hyväkseen”

 
 
 
Luotu: 
24.12.2018 10:07

 • Kuva: EPA / All Over Press
  Kuva
  Varoitukset Donald Trumpin politiikan seurauksista ovat yltyneet jouluaattona.
 
|

Varoitukset Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin politiikan seurauksista ovat yltyneet jouluaattona. Viime viikolla Trump ilmoitti vetävänsä amerikkalaisjoukot Syyriasta, minkä seurauksena puolustusministeri James Mattis erosi. Lisäksi uutistoimisto Bloomberg on kertonut Trumpin harkitsevan Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pääjohtajan erottamista.

 

Tällä hetkellä asiantuntijat odottavat sijoitusmarkkinoiden avautumista New Yorkissa myöhemmin tänään huolestuneina. Viime perjantaina päättynyt pörssiviikko oli Yhdysvalloissa huonoin vuosikymmeneen: Dow Jones -indeksi laski viikon aikana alimmilleen yli vuoteen ja laaja S&P 500 on laskenut 15 prosenttia kuluvan vuosineljänneksen aikana.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin kertoo Twitterissä olleensa yhteydessä maan kuuden suurimman pankin johtajiin varmistaakseen, että pankkien maksuvalmius on riittävällä tasolla.  

 

Arvostettu geopolitiikan asiantuntija, Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer pitää Mnuchinin toimintaa poikkeuksellisena. 

” Ei varsinaisesti lisää luottamusta”, hän toteaa Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

 

ian bremmer
 
@ianbremmer
 
 

The Secretary of Treasury calling the nation’s top bankers on a Sunday to confirm they have cash to lend. Not exactly confidence inspiring.

Steven Mnuchin
 
@stevenmnuchin1
 

Today I convened individual calls with the CEOs of the nation's six largest banks. See attached statement.

 

View image on Twitter
 
1,737 people are talking about this
 

 

Michiganin yliopiston taloustieteen professori Justin Wolfers varoittaa paniikista sijoitusmarkkinoilla.

”Jos haluat luoda kovaa heilunta markkinoille, se tehdään juuri näin. En pysty käsittämään, miksi valtiovarainministeri toimii näin”, hän kommentoi Financial Timesille.

 

”Tilanne on todella kamala. Yhdysvaltoja pidetään epäluotettavana liittolaisena tai jopa pahempana. ”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

Anders Åslund@anders_aslund
 
 

I am very worried that Putin will utilize the US absence for some kind of attack on Ukraine during Christmas holidays. God forbid that it happens!

 
114 people are talking about this
 

 

 

Anders Åslund@anders_aslund
 
 

This is a truly awful situation. The rest of the world will see the US as unreliable allies or worse. As Trump withdraws the US troops from Syria, he effectively ends NATO, as it is based on trust & nobody can trust the US any longer when an unhinged president is so powerful.

Olga Lautman@olgaNYC1211
 

I don’t know why anyone thought Mattis would resign and stay until the end of Feb. Mattis will be out next week which leaves Ukraine, Syria, and our allies in a worse position

 
208 people are talking about this
 

 

Uutistoimisto Reuters kertoi perjantaina yli kymmenen venäläishävittäjän laskeutuneen Krimin niemimaalle Sevastopolin lähellä sijaitsevaan Belbekin lentotukikohtaan. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan on syyttänyt Ukrainan valmistelevan jonkinlaista "provokaatiota" Krimillä ennen vuodenvaihdetta.

Donald Trump nimitti sunnuntaina apulaispuolustusministeri Patrick Shanahanin virkaa tekeväksi puolustusministeriksi tammikuun alusta lähtien. Myös tämä liike sai osakseen arvosteluryöpyn. 

”Hän on ollut hallituksessa 18 kuukautta. Ei aikaisempaa kokemusta kansainvälisistä suhteista. Hän voi olla hyvä tyyppi, mutta tämä on absurdia”, entinen amerikkalaisdiplomaatti, John Sloan Dickey Centerin johtaja Daniel Benjamin kommentoi.

*

Lisää aiheesta:

Donald Trump nimitti virkaa tekevän puolustusministerin – Heti tyly lyttäys: ”Absurdia”

Jäätävä arvio Donald Trumpin hallinnon viikosta: ”Terrori-iskujen riski meillä ja muualla kasvaa valtavasti”

Näin Trumpin ”Hullun koiran” ero vaikuttaa Suomeen: ”Täydellisesti alistettu USA:n presidentin ailahtelevalle törmäilylle”

 


 

Unkarin hallitus on rajoittanut median ja kansalaisjärjestöjen toimintavapautta ja kaventanut esimerkiksi turvapaikanhakijoiden oikeuksia. Euroopan parlamentti päätti syyskuussa, että EU:n pitäisi käynnistää sanktiomenettely Unkaria vastaan. Asiasta keskusteltiin viime viikolla eurooppaministerien kokouksessa, mutta esitys ei ole johtanut vielä konkreettisiin toimenpiteisiin.


 

 

Yle Budapestissa: Orbánin viime uudistukset

olivat liikaa – unkarilaiset lähtivät kaduille

laajalla rintamalla

 

Budapestissä vaaditaan viidettä iltaa muutoksia työaikalakiin ja tuomio- ja toimeenpanovaltaa sekoittavaan lakiin, kertoo Ylen EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio Budapestista.

 

Unkari
Mielenosoittajia Budapestin kadulla sunnuntaina.
Momentum-puolueen varapuheenjohtaja Anna Donath piteli savukranaattia hallituksenvastaisessa mielenosoituksessa Budapestissa sunnuntaina.Balazs Mohai / EPA
 

BUDAPEST

 

Iskulauseet kaikuvat Budapestin illassa Unkarin yleisradioyhtiön MTV:n toimitalon ulkopuolella, Budan pohjoisosassa.

Pakkasta on pari astetta, joten puolueiden edustajat pitävät puheitaan toppatakit yllä ja pipot päässä.

Paikalla on arviolta reilu tuhat mielenosoittajaa, jotka heiluttavat EU:n lippuja, Eurooppa-mielisiä kylttejä ja pääministeri Viktor Orbánia vastustavia tekstejä.

Siniasuiset poliisit valvovat rauhanomaista mielenosoitusta väljässä rivissä. Heidän pipojaan koristavat Unkarin liput.

 

– Nykyhallitus on romuttamassa kaikki demokraattiset instituutiot. Asun tällä hetkellä ulkomailla. Haluaisin palata vapaaseen maahan, jossa kukin saa tehdä, mitä haluaa, maahanmuuton parissa työskentelevä Eszter sanoo Ylelle.

 

– Demokratian pohja on kadonnut pääministerimme harjoittaman diktatuurin takia, sanoo puolestaan yliopistonopettaja ja professori Gábor Schein.

 

mielenosoittajia
Yleisradiotalon ulkopuolella mieltään osoittavan Demokraattinen koalitio -puolueen kannattajan kyltissä sanotaan unkarilaisten kuuluvan Eurooppaan.Jeroen Mortier
 

1) Miksi unkarilaiset osoittavat nyt mieltään?

Mielenosoitukset alkoivat viime viikon keskiviikkona sen jälkeen, kun Unkarin parlamentti oli hyväksynyt kaksi hallituksen lakiesitystä.

Ensimmäinen koskee työaikasääntöjä: vuosittaisen ylityön enimmäismäärä nostetaan 250:stä 400 tuntiin. Työnantajalla on jatkossa kolme vuotta aikaa korvata ylityöt, kun nykylaissa aikaa on vuosi.

Oppositio on nimennyt uuden lain "orjatyölaiksi", sillä se heikentää työntekijän asemaa merkittävästi.

 

mielenosoittajia aukiolla
"Hyvää joulua, herra pääministeri" -niminen protesti kokosi hallituksen vastustajia Sankarien aukiolle Budapestin keskustaan sunnuntaina.Balazs Mohai / EPA
 
 

Toinen uusi laki siirtää osan Unkarin tuomioistuimista suoraan oikeusministerin alaisuuteen. Unkarin Helsinki-komitean mukaan ministeri saa oikeuden nimittää tuomareita korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja alempiin hallinto-oikeuksiin.

Komitean ja oppositiopuolueiden mukaan laki vaarantaa vallan kolmijaon ja on vakava uhka oikeusvaltiolle Unkarissa.

2) Miten laajaa unkarilaisten liikehdintä on?

Budapestin kaduilla oli sunnuntaina eri arvioiden mukaan 10 000–15 000 ihmistä. Mielenosoitus oli suurin pitkään aikaan.

Viidettä päivää jatkuvissa protesteissa osallistujamäärä on kasvanut päivästä toiseen.

Merkittävää mielenosoituksissa on ollut, että Unkarin hajanaiset oppositiopuolueet ovat osallistuneet niihin rinnakkain, laitaoikeiston Jobbikista sosialisteihin.

– Tekojen takana oli aiemmin aina yksi puolue, mutta nyt koko oppositio on täällä puhumassa arvoista, yleisradiotalolla mieltään osoittava Eszter toteaa.

3) Miten hallitus on reagoinut mielenosoituksiin?

Fidesz-puolue on pyrkinyt leimaamaan mielenosoitukset rikollisten katumellakoinniksi. Se on myös syyttänyt unkarilaista, Yhdysvalloissa asuvaa miljardööriä George Sorosia mielenosoitusten masinoimisesta.

Soros on ollut Fideszin ja Orbánin tähtäimessä aiemminkin. Hallitus on kampanjoinut häntä vastaan muun muassa katumainoksin ja syyttänyt Sorosia esimerkiksi sallivan siirtolaispolitiikan ajamisesta.

Toisaalta hallituksen hallussa oleva media on pyrkinyt vaikenemaan mielenosoituksista.

Esimerkiksi yleisradioyhtiö MTV:n aamu-uutiset tuskin noteerasivat protesteja, vaikka joukko opposition kansanedustajia oli viettänyt yönsä yhtiön aulassa, jotta pääsisi esittämään vaatimuksensa julkisuudessa.

4) Miksei oppositio torppaa lakeja parlamentissa?

Pääministeri Viktor Orbánin Fidesz-puolueella on yksinkertainen enemmistö parlamentissa. Sillä on kahden kolmasosan enemmistö yhdessä läheisen liittolaisensa, Kristillisdemokraattisen kansanpuolueen kanssa.

Asetelma sallii Orbánin muuttaa perustuslakia oppositiosta välittämättä.

Oppositiopuolueet yrittivät protestoida muutoksia vastaan parlamentissa, mutta niillä ei ole käytännössä keinoja vaikuttaa Fideszin ajamaan lainsäädäntöön.

5) Mitä EU tekee?

EU-komissio ei ole reagoinut viimeisimpiin lakiesityksiin tai mielenosoituksiin. Unkari on kuitenkin ollut unionin silmätikkuna hallituksen aiempien toimien takia.

 

satoja mielenosoittajia kännykät kädessä
Mielenosoittajat heiluttivat kännyköidensä valoja sunnuntain protestissa.Balazs Mohai / EPA
 

Menettelyn rajuin sanktio olisi evätä Unkarilta äänioikeus EU:n ministerineuvostossa. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että tällaista päätöstä saataisiin aikaan. Se nimittäin vaatii muiden jäsenmaiden yksimielisen ratkaisun, ja ainakin Puola luultavasti tukisi Unkaria.

EU-tuomioistuin on puolestaan todennut useaan kertaan Unkarin rikkoneen EU:n perussopimuksia vastaan. Unkari on joissain tapauksissa muuttanut linjaansa ratkaisujen seurauksena.

Yksi selitys EU:n verkkaisiin liikkeisiin on se, että Orbánin Fidesz-puolue kuuluu Euroopan poliittiseen valtakeskittymään eli Euroopan kansanpuolueen EPP:n ryhmään.

EPP ei ole halunnut edes harkita Fideszin erottamista ryhmästä, johon kuuluvat Euroopan komission, Eurooppa-neuvoston ja Euroopan parlamentin ylimmät johtajat, esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Suomen kokoomuspuolue.

*

Lisää aiheesta:

Tuhannet ihmiset protestoivat Unkarissa maan hallitusta vastaan

 


 

Venäjän television Eurooppa-uutisointi kertoo faktuaalisesti kuitenkin yhden asian. Lännellä on tällä hetkellä kädet täynnä omia ongelmia. Ukraina saattaa jäädä turhan vähälle huomiolle ja vaille suojaa. Se jättää tilaa Putinille touhuta entisellä puskurivyöhykkeellään melko vapaasti.


 

 

Kirjeenvaihtajan analyysi: Venäjän televisio

juhlii Euroopan kaaosta

 

Euroopan viimeaikaiset tapahtumat ovat varmistaneet sen, että Venäjän television propagandakoneistolla on ollut erityisen helpot ajat, kirjoittaa Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki.

 

Venäjä
Venäläinen mies katsoo Putinin puhetta televisiosta elektroniikkakaupassa.
Juri Kochetkov / EPA
 

MOSKOVAVenäjän valtionhallinnon ohjailemilla televisiokanavilta piirtyy lohduton kuva Euroopan tilasta. Pariisi on liekeissä, Britannia kaaoksessa ja Helsingin kaduilla marssivat natsit.

 

Mutta eihän faktoja voi kiistää. Britanniassa on hallituskriisi, eikä kukaan tiedä, miten maan EU-erossa käy. Tyytymättömyys Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia kohtaan sen kun kasvaa, ja keltaliiviset mielenosoittajat vaativat muutosta ympäri maata. Ja toki niitä natsi-lippuja itsenäisyyspäivänä Helsingin kaduilla liehui.

 

Venäjän valtionjohdon ohjailemat televisiokanavat ovat osa Kremlin propagandakoneistoa. Niiden uutisoinnissa kuvastuu halveksunta eurooppalaisia liberaaleja arvoja kuten kansalaisvapauksia ja demokratiaa kohtaan. Ne ovat kirosanoja presidentti Vladimir Putinille, joka pelkää valtansa menettämistä.

Siksi Venäjän televisio yrittää varoittavasti näyttää, mihin vapaus voi johtaa. Sanoma uppoaa hedelmälliseen maaperään. Monet venäläiset muistavat vielä 1990-luvun kaaoksen ajan, jolloin valuutta oli kriisissä ja ruoka loppui kaupoista.

Demokratia-kokeilu tarkoitti kurjuutta ja katkeruutta. Sen päälle tuli vielä nöyryytys, kun länsi pakotti entisen suurvallan polvilleen ja Berliinin muurikin murtui. Liian monet Neuvostoliiton etupiiriin kuuluneet maat pääsivät livahtamaan länsiliittoihin, EU:hun ja Natoon.

Eipä pääse enää. Venäjän televisio piirtää karua kuvaa kaoottisesta Euroopasta erityisen laajalla pensselillä juuri nyt, sillä Ukraina tempoilee sen otteesta haparoivin askelin kohti länttä.

 

Kolmisen viikkoa sitten Venäjä tulitti kolmea ukrainalaisalusta Kertšinsalmella ja kaappasi niiden miehistöt. Se näyttää olleen vastaisku pullikoivalle Ukrainalle, joka on jo menettänyt Krimin niemimaan ja osittain myös itäosansa separatistien taisteluissa.

Lokakuussa Ukrainan ortodoksikirkko sai pitkän väännön jälkeen itsenäisen aseman, kun Konstantinopolin patriarkka ilmoitti, että se ei enää pidä Ukrainan kirkkoa Moskovan patriarkaattiin kuuluvaksi. Lauantaina Ukraina ilmoitti, että itsenäinen kirkko perustetaan.

Kyse on isosta asiasta, sillä ortodoksiusko on Venäjää ja Ukrainaa kulttuurisesti vahvasti sitova tekijä. Venäjää edeltäneen Kiovan Venäjän ruhtinas Vladimir Suuri kastettiin Krimin niemimaalla ortodoksiuskoon ja samalla siitä tuli koko valtakunnan uskonto.

Viikko sitten Ukrainan presidentti Petro Porošenko allekirjoitti lain, jolla Ukraina irtisanoo Venäjän kanssa vuonna 1997 solmimansa YYA-sopimuksen. Kyllä, ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimuksen.

 

Seuraavaksi Venäjä voi väittää, että sen Ukrainan kanssa solmimat sopimukset ovat mitättömiä, sillä niissä viitataan YYA-sopimuksen pykäliin. Sellaisia sopimuksia on Ukrainan ex-ulkoministerin Leonid Kožaran mukaan kolme tuhatta. Yksi niistä koskee liikennöintiä Kertšinsalmella ja Asovanmerellä.

*

Venäjän television Eurooppa-uutisointi kertoo faktuaalisesti kuitenkin yhden asian. Lännellä on tällä hetkellä kädet täynnä omia ongelmia. Ukraina saattaa jäädä turhan vähälle huomiolle ja vaille suojaa.

Se jättää tilaa Putinille touhuta entisellä puskurivyöhykkeellään melko vapaasti.

*

Ukraina valitsee ensi vuonna maalleen sekä presidentin että parlamentin. Se, joka maata seuraavaksi johtaa ei ole Venäjälle avainkysymys. Tärkeintä on se, että Ukraina jää tarpeeksi yksin, jotta se ei pääsisi lähentymään lännen kanssa.


 

 

Kosovossa sankareina pidettyjä sotilasjohtajia

kutsuttu sotarikostuomiostuimeen –

odotettavissa uusi kansalliskiista

 

Kosovossa kiistellään, pitääkö itsenäistymissodan kapinallisjohtajien mennä oikeuden kuultaviksi vai ei.

 

Kosovo
Kosovon vapautusarmeijan taistelijoita kuvattuna Morinassa.
Kosovon vapautusarmeijan taistelijoita kuvattuna MorinassaFehim Demir / EPA
 

Haagissa vuonna 2015 perustettu Kosovon sodan sotarikoksia tutkiva tuomioistuin on aloittelemassa toimintaansa. Asiasta kertoo muiden muassa Ruotsin radio(siirryt toiseen palveluun).

 

Tuomioistuin on kutsunut kuultavaksi kosovolaisia kapinallisjohtajia. Tuomioistuin ei itse tiedota kutsuistaan, mutta ainakin neljä kosovolaista entistä sotilasjohtajaa on kertonut julkisuuteen saaneensa kutsun.

 

Ainakaan tässä vaiheessa kyse ei ole syytteistä, vaan kuulemisista.

Kosovon sota vuosina 1996–1999 oli osa Jugoslavian hajoamista. Sodassa kosovolaisjoukot taistelivat miehittäjinä pidettyä Serbiaa vastaan. Sodassa kuoli tai katosi 13 000 ihmistä, joista enemmistö kosovonalbaaneja, mutta myös serbejä ja muita kansallisuuksia.

Molempien osapuolten edustajia on syytetty sotarikoksista. Osa kutsutuista on jo saanut tuomion Kosovossa. Esimerkiksi Kosovon vapautusarmeijan komentajiin kuulunut Rrustem Mustafa kärsi kolmen vuoden vankeustuomion sotavankien kiduttamisesta.

Komentajiin myös kuulunut Sami Lushtaku on saanut 12 vuoden tuomion murhasta. Tuomio alennettiin ylemmässä oikeusistuimessa seitsemään vuoteen, sillä oikeus perui murhatuomion. Lushtakulle jäi tuomio ruumiinvammojen tuottamisesta siviileille Likovcin vankileirillä, kertoo Balkan Insight(siirryt toiseen palveluun).

 


Sami Lushtaku
Sami Lushtaku huhtikuussa 2000.Valdrin Xhemaj / EPA
 
 

Matkustaako Haagiin vai ei?

Tuomioistuimen toiminta herättää Kosovossa vastustusta jo lähtökohtaisesti, sillä itsenäistymissodan johtajia pidetään kansallissankareina.

Sellainen on muiden muassa maan pääministeri Ramush Haradinaj. Hän on kirjoittanut Facebookiin, että itsenäistymissota oli "puhdas ja pyhä", kertoo The Washington Post(siirryt toiseen palveluun).

Monen kosovolaisen mielestä tuomioistuimella ei ole laillista perustaa. Vastustusta nostattaa myös se, että kutsuja ovat tässä vaiheessa saaneet vain kosovolaiset, eivät serbiosapuolen edustajat.

Kosovon vapautusarmeijassa yksikön komentajana toiminut Remzi Shala, sotilasnimeltään "Punainen omena", sanoo Balkan Insight -julkaisulle(siirryt toiseen palveluun), ettei aio noudattaa kutsua.

Shalaa on epäilty serbien kanssa mahdollisesti yhteistyötä tehneiden albaanien laittomasta vangitsemisesta.

Pääministeri Haradinaj kuitenkin sanoo, ettei kenenkään pitäisi "häpäistä Kosovoa piiloutumalla ja välttelemällä oikeutta". Pääministeri lupaa maaltaan kaiken avun niille, jotka mahdollisesti saavat syytteen Haagin oikeudessa.

 

Ramush Haradinaj
Pääministeri Ramush Haradinaj puhui Kosovon parlamentissa Pristinassa marraskuussa.
 

Kosovon tapahtumien todistaminen on osoittautunut vaikeaksi. Todistajia ei ole tahtonut löytyä ja todistajat ovat usein muuttaneet lausuntoaan jouduttuaan mahdollisesti painostuksen kohteeksi.

*

Lue lisää

Kosovon sodan sotarikokset tutkitaan – muuttuvatko sotasankarit sotarikollisiksi?


 
Ulkomaat
 
 

Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy

uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan

­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin

peloissani”, julisti Nigel Farage

 

Brittien brexit-into ei ole laantunut. Vannoutuneet brexitin kannattajat kertoivat lähtevänsä ”barrikadeille” ja mielenosoituksiin, jos EU-eroa ei tulekaan.

Kuvahaun tulos haulle (KUVA: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP)

LONTOO

AINAKIN yksi asia brexitin suhteen on varmaa: Britanniassa on yhä miljoonia äänestäjiä, jotka odottavat malttamattomasti EU-eroa.

Heitä ei brexit kaduta. Päinvastoin. He haluavat nopeasti ulos EU:sta, vaikka sitten ilman erosopimusta.

Iskulauseet rintanapeissa ja julisteissa kertovat kaiken:

Leave Means Leave. EU-ero tarkoittaa EU-eroa.
 

No Deal? No Problem! Ei brexit-sopimusta? Ei hätää!

Believe in Britain. Luota Britanniaan.

BREXIT-KANSAAA oli koolla perjantai-iltana hengennostatustilaisuudessa Lontoon keskustassa, aivan parlamenttitalon kupeessa.

Lähinnä keski-ikäistä siistiä väkeä. Fiksua väkeä myös, Timesin ja Telegraphin lukijoita. Brexitin kannattajat eivät istu yhteen muottiin.

Sali oli täynnä, vaikka liput maksoivat 20 puntaa. Tosin ovelta niitä ei enää saanut. Tilaisuus oli loppuunmyyty.
Osa on tullut paikalle matkan takaa, kuten Lawrence Flowers, joka asuu Brightonin lähellä Sussexissa.
 

FLOWERS on huolissaan brexitin tulevaisuudesta. Brittimedia on hänestä puolueellinen ja selvästi kallellaan EU-jäsenyyden suuntaan:

”Peruin BBC:n takia televisioluvan, kun yleisradioyhtiön asenteellisuus suututti.”

Flowers on pettynyt myös pääministeri Theresa Maynvoimattomuuteen EU:n edessä. May putoaa kuulemma jokaiseen EU:n asettamaan ansaan, eikä saa eroa kasaan.


”Tarvitaan uusi pääministeri.”

Ja nyt taivaanrannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansanäänestys.

”Lähden barrikadeille, jos brexit peruuntuu.”


BREXITIÄ vaanivista vaaroista varoitti perjantaina myös arkki-brexiteeri ja euroedustaja Nigel Farage, yksi illan pääpuhujista.

Farage lipui estradille, messusi ja vitsaili, haukkui EU:n ja Mayn ja komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin, ja yleisö hihkui ja taputti.

Tämän kaiken Farage on sanonut monta kertaa aiemminkin.

Mahdollisesta uudesta EU-kansanäänestyksestä puhuessaan Farage kuitenkin vakavoitui:

”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani.”

VIELÄ vuosi sitten tuskin kukaan olisi uskonut, että britit saatetaan panna äänestämään EU-erosta vielä uudelleen.

Poliittinen kriisi on muuttanut kaiken. Entistä useampi poliitikko pitää äänivallan antamista kansalle ainoana vaihtoehtona ratkaista pattitilanne.

Mutta ei tämä porukka. Eikä Farage.

”Nyt pitää panna uusi vaihde päälle”, hän kannusti.

Tämä tarkoittaa valmistautumista kansanäänestyksen vastaiseen taisteluun. Pitää vahvistaa ruohonjuuritason brexit-verkostoa. Täytyy soitella kansanedustajille ja painottaa heille, että brexitin perujille ei kunnian kukko laula.

”Ja jos toinen kansanäänestys tulee, me voitamme sen entistä suuremmalla marginaalilla”, Farage lupasi riemuitsevalle yleisölle.

FARAGEN lupaus ei ole aivan tuulesta temmattu. Moni EU-eron vastustaja pelkää, että toinenkin kansanäänestys voisi päättyä jälleen brexit-leirin voittoon.

Uusimpien mielipidemittausten mukaan äänestäjien enemmistö on brexitiä vastaan. Etumatka brexitin kannattajiin ei ole kuitenkaan iso.


Myös lontoolainen Rachel Latham kuuluu niihin, joita brexitin pitkittyminen on alkanut huolestuttaa:

”Olin viime viikolla ensimmäistä kertaa elämässäni mielenosoituksessa. Lähdimme kadulle brexitin puolesta.”

KUN Britannian liittyi vuonna 1973 nyky-EU:n esiasteeseen, puhuttiin vain yhteismarkkinoille menemisestä, Latham muistuttaa.

Sittemmin yhteistyö on laajentunut, syventynyt ja tiivistynyt, eikä kansalta ole kysytty missään vaiheessa uudelleen, tätäkö he oikeasti haluavat.

Paitsi viimein kesällä 2016.

”Brexitin puolesta äänesti yli 17 miljoonaa ihmistä. Jos heidät petetään, tietää se isoa iskua demokratialle”, sanoo Lathamin seuralainen Andrew, joka ei halua kertoa sukunimeään.

MUUALTA Eurooppaa katsottuna Britannian brexit-ongelmat turhauttavat. Eikö EU-eroa muka voisi perua, kun ero tulisi niin kalliiksikin?

Brexitin kannattajille EU-erossa ei ole kyse vain rahasta. Eron ytimessä elää unelma itsenäisestä Britanniasta, joka säätää itse lakinsa eikä ole muiden pompoteltavana.

Mutta tuleeko brexit? Vai peruuntuuko se viime metreillä?

Vastaan kävelee konservatiivipuolueen kansanedustaja Jacob Rees-Mogg, yksi brexit-leirin näkyvimpiä hahmoja. Kysytään häneltä.

”Ehdottomasti uskon siihen, että brexit tulee. Meillä on jo sitä varten säädetty lakikin.”
 
*

Fakta

Brexit-päivä koittaa maaliskuussa


 Britannian on määrä erota EU:sta maaliskuun 29. päivä. 

 Britannia ja muu EU ovat sopineet jo eron ehdoista, mutta sopimus ei kelpaa brittiparlamentille. 

 Pääministeri Theresa May on yrittänyt saada EU:lta lisämyönnytyksiä, mutta huonoin tuloksin.
 

 

Emmanuel Macronin lupaamat etuudet merkitsevät sitä, että Ranskan ensi vuoden alijäämä nousee 3,4 prosenttiin, ja rikkoo siten hyvin selvästi yhdessä sovittuja sääntöjä. Menoja tasapainottavia toimia ei ole odotettavissa. Esille on otettu amerikkalaisten it-alan yhtiöiden verottaminen. Mutta se tuskin toteutuisi ilman amerikkalaisten kovia vastatoimia. EU:n komission pitäisikin nyt heti puuttua Macronin menolupauksiin. Se on poliittisesti vaikeaa, mutta jos sitä ei tehdä, menettää komissio uskottavuutensa.

 

Emmanuel Macron lupaamassa lisäetuuksia kansalaisilleen 10. joulukuuta. LEHTIKUVA/AFP

Kimmo Sasi: Ranska rikkoo euron sääntöjä –

katsotaanko läpi sormien?

 

Presidentti Emmanuel Macron lupasi vuositasolla 10 miljardin euron veronkevennykset ja lisäetuudet ranskalaisille.

 

Hän lupasi myös, että budjettia tasapainottavia polttoaineveron lisäkiristyksiä ei toteuteta.

Yhteisvaluutan sääntöjen mukaan julkisen talouden alijäämä saa vuosittain olla enintään kolme prosenttia kansantuotteesta. Ranskan budjettiehdotuksen mukaan alijäämä olisi ollut ensi vuonna 2,8 prosenttia.

*

Kun Italian ensi vuoden velka oli ylittämässä vähemmän kuin Ranska nyt kolmen prosentin rajan, on komissio kovistellut koko syksyn Italiaa ja vaatinut sitä muuttamaan ensi vuoden budjettiaan. Italia on lopultakin nyt pyrkimässä alle kolmen prosentin alijäämään.

Ranskaa toki voidaan puolustella sillä, että Ranskan valtion velka on 97 prosenttia bruttokansantuotteesta, kun Italian vastaava on 132 prosenttia. Voidaan myös sanoa, että presidentti oli pakotettu menolisäyksiin. Viime kädessä kuitenkin kysymys on siitä, kohdellaanko EU:n jäsenvaltioita yhdenvertaisesti.

Huolestuttavinta maanantain lupauksissa on, että Macronin pyrkimys Ranskan talouden tasapainottamiseen on nyt joutunut pois oikealta kurssilta. Maa, joka tekee yli kolmen prosentin alijäämää noususuhdanteen huipulla, on selkeästi tuleva kriisimaa. Jos Ranska kriisiytyy, on euro todellisissa vaikeuksissa.

Komissio ei voi katsoa Ranskan tilannetta läpi sormien. Sen on nyt vaadittava sääntöjen noudattamista.

 


 

– USA:n merivoimat on ilmoittanut eilen Turkille, että Italiasta käsin toimivan kuudennen laivaston alus on kulkemassa Bosporinsalmen läpi, The Times raportoi. Venäjän otettua helmikuussa 2014 Krimin laittomasti haltuunsa Naton alukset ovat partioineet säännöllisesti Mustallamerellä.

 

Ukrainalaisjoukkoja lähdössä Itä-Ukrainaan 6. joulukuuta. LEHTIKUVA/AFP

USA lähetti lentokoneensa Ukrainaan –

sotalaiva Mustallemerelle

 

 

Tavoitteena on hillitä Venäjän yhä aggressiivisempia toimia Ukrainaa kohtaan

 

Yhdysvallat kertoo toteuttaneensa yhdessä liittolaistensa kanssa ylimääräisen tarkkailulennon Ukrainan ilmatilassa. Lento tehtiin USA:n puolustusministeriön mukaan torstaina kansainvälisen Open Skies -sopimuksen nojalla.

– Lennon ajoituksen tarkoituksena on antaa uusi vakuutus Yhdysvaltain sitoutumisesta Ukrainaan ja muihin kumppanimaihinsa. USA antaa järkkymättömän tukensa eurooppalaisten kansakuntien turvallisuudelle, Pentagon toteaa asiasta antamassaan lausunnossa.

Äskettäistä hyökkäystä Ukrainan laivaston aluksia vastaan Kertšinsalmen tuntumassa Pentagon luonnehtii vaaralliseksi eskalaatioksi Venäjän yhä provokatiivisemmaksi ja uhkaavammaksi muodostuneessa käyttäytymisessä.

– Yhdysvallat tavoittelee parempia suhteita Venäjään. Sellaisiin ei kuitenkaan ole edellytyksiä niin kauan kuin sen laittomat horjuttamistoimet Ukrainassa ja muualla jatkuvat, Pentagon huomauttaa.

Open Skies -tarkkailulennoista ilmoitetaan RFE/RL-uutispalvelun mukaan yleensä kohdevaltiolle selvästi etukäteen.  Tällä kertaa menettelystä kuitenkin poikettiin USA:n ja Ukrainan yhteisellä sopimuksella.

Euroopan turvallisuusjärjestö Etyjin asevalvontajärjestelmään kuuluvan Open Skies -sopimuksen tavoitteena on mahdollistaa jäsenvaltioiden tarkkailu- ja kuvauslennot toistensa ilmatilassa ennalta laadittujen lentosuunnitelmien mukaisesti. Suomi on liittynyt sopimukseen vuonna 2003.

 

Naton alukset ärsyttävät Venäjää

Brittiläisen The Times -lehden mukaan Yhdysvallat on alkanut myös valmistella sotalaivan lähettämistä Mustallemerelle.

*

– USA:n merivoimat on ilmoittanut eilen Turkille, että Italiasta käsin toimivan kuudennen laivaston alus on kulkemassa Bosporinsalmen läpi, The Times raportoi.

Venäjän otettua helmikuussa 2014 Krimin laittomasti haltuunsa Naton alukset ovat partioineet säännöllisesti Mustallamerellä.

*

– Toteutamme rutiininomaisesti operaatioita turvallisuuden ja vakauden edistämiseksi Yhdysvaltain kuudennen laivaston koko toiminta-alueella – myös Mustanmeren kansainvälisillä vesillä ja ilmatilassa. Pidätämme oikeuden toimia vapaasti, kansainvälisiä lakeja ja määräyksiä noudattaen, kuudennen laivaston tiedottaja, kommodori Kyle Raines toteaa.

Venäjää Naton lisääntynyt läsnäolo Mustallamerellä kuitenkin ilmiselvästi ärsyttää. Marraskuussa ilmeni, että Britannian kuninkaallisen laivaston hävittäjäalus HMS Duncan oli joutunut aiemmin tänä vuonna peräti seitsemäntoista Venäjän ilmavoimien hävittäjän hätyyttämäksi Krimin edustalla.

Myös Mustallemerelle lähetettyjä amerikkalaisaluksia on ahdisteltu useaan otteeseen.

 


 

Vaikka kielteisesti juutalaisiin suhtautuvien osuus väestöstä on sinänsä merkittävä, selvästi useampi suhtautuu kielteisesti muihin vähemmistöihin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kielteisesti suhtautuvia on 36 prosenttia, muslimeihin ja romaneihin vielä hitusen tätäkin enemmän. Kuva on kuitenkin toinen, kun eurooppalaisten näkemyksiä juutalaisista kysytään tarkemmin. Perinteisiin juutalaisvastaisiin stereotypisiin väittämiin uskovia on selvästi enemmän kuin niitä, jotka myöntävät suhtautuvansa juutalaisiin kielteisesti.


 

 

CNN:n kysely: Juutalaisvastaiset stereotypiat

yhä voimissaan Euroopassa – Joka kolmas ei

tiedä juuri mitään holokaustista

 

Moni vastaaja on huolissaan antisemitismin lisääntymisestä, mutta paljon on myös niitä, jotka syyttävät siitä juutalaisten omaa käytöstä.

 

antisemitismi
Auschwitzin keskitysleirin pääportti.
Kyselyyn vastanneista viisi prosenttia ei ollut kuullutkaan holokaustista. Kuvassa natsi-Saksan perustamista keskitysleireistä tuhoisin, Auschwitz-Birkenau.Joel Saget / AFP
 
 

Eurooppalaisista suhteellisen harva myöntää suhtautuvansa kielteisesti juutalaisiin, mutta vanhat juutalaisvastaiset stereotypiat elävät edelleen, ilmenee yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n kyselystä.(siirryt toiseen palveluun)

Moni eurooppalainen myös uskoo, että juutalaisia on paljon enemmän kuin heitä oikeasti on, seitsemässä EU-maassa tehty kysely kertoo.

 

Samaan aikaan on hiipumassa eurooppalaisten tietämys juutalaisten joukkomurhasta toisen maailmansodan aikana. Kolmannes vastaajista sanoi, että he tietävät vähän tai eivät tiedän mitään natsien tekemästä joukkomurhasta.

Kyselyä varten tehtiin haastatteluja Itävallassa, Ranskassa, Saksassa, Puolassa, Unkarissa, Ruotsissa ja Britanniassa. Kussakin maassa haastateltiin yli tuhatta ihmistä.

 

Unohtuuko holokausti?

Selvälle enemmistölle vastaajista juutalaisten toisen maailmansodan aikainen joukkomurha on tuttu asia. Melko paljon tai paljon siitä tiesi noin 70 prosenttia vastaajista.

Kuitenkin joka kolmas eurooppalainen ei tiedä kuuden miljoonan ihmisen joukkomurhasta juuri mitään. Viisi prosenttia sanoo, ettei ole kuullutkaan siitä.

 

Muistolaattoja kadun kivetyksen seassa.
Liki jokaisen saksalaiskaupungin kaduilla voi törmätä messinkisiin muistokiviin, jotka dokumentoivat juutalaisten asukkaiden kohtaloita.Craig Stennett / AOP
 

Tietämättömien osuus on suurin Adolf Hitlerin synnyinmaassa Itävallassa. 40 prosenttia itävaltalaisaikuisista sanoi, ettei tiedä holokaustista paljoakaan. Nuorista peräti 12 prosenttia ei ollut koskaan kuullutkaan siitä.

 

Miksi pitäisi muistaa?

Kaksi kolmasosaa vastaajista uskoo holokaustin muistamisen auttavan varmistamaan, ettei vastaavaa pääse enää tapahtumaan.

Puolalaisista näin ajattelee jopa 80 prosenttia. Natsi-Saksan kaikkein tuhoisin keskitysleiri Auschwitz-Birkenau(siirryt toiseen palveluun) sijaitsi miehitetyssä Puolassa.

Puolet vastaajista uskoo, että toisen maailmansodan aikaisen juutalaisten joukkotuhon muistaminen auttaa torjumaan antisemitismiä nykypäivänä.

 

Antisemitismiä pidetään kasvava ongelma

Puolet vastaajista pitää tärkeänä, että heidän maansa hallitus taistelisi entistä jämäkämmin antisemitismiä vastaan. 40 prosenttia uskoo, että juutalaisilla on riski joutua rasistisen väkivallan kohteeksi vastaajan kotimaassa.

Kuitenkin lähes viidennes syytti antisemitismistä juutalaisten käyttäytymistä. Yli viidenneksen mielestä syynä antisemitismiin on Israelin valtion toiminta.

 

Ennakkoluuloja ja stereotypioita

Joka kymmenes vastaaja sanoi suhtautuvansa kielteisesti juutalaisiin. Puolassa luku oli peräti 15 prosenttia ja Unkarissa 19 prosenttia.

 

Yksi Euroopan suurimmista synagogista sijaitsee Budapestissa kaupungiosassa, joka houkuttelee nykyään erityisesti juhlimaan tulleita turisteja.
 Aiemmin alue tunnettiin juutalaiskortteleina.
 
Yksi Euroopan suurimmista synagogista sijaitsee Budapestissa kaupungiosassa, joka houkuttelee nykyään erityisesti juhlimaan tulleita turisteja. Aiemmin alue tunnettiin juutalaiskortteleina.Uwe Tautenhahn
 
*

Vaikka kielteisesti juutalaisiin suhtautuvien osuus väestöstä on sinänsä merkittävä, selvästi useampi suhtautuu kielteisesti muihin vähemmistöihin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kielteisesti suhtautuvia on 36 prosenttia, muslimeihin ja romaneihin vielä hitusen tätäkin enemmän.

Kuva on kuitenkin toinen, kun eurooppalaisten näkemyksiä juutalaisista kysytään tarkemmin. Perinteisiin juutalaisvastaisiin stereotypisiin väittämiin uskovia on selvästi enemmän kuin niitä, jotka myöntävät suhtautuvansa juutalaisiin kielteisesti.

*

Puolassa ja Unkarissa joka kymmenes uskoo, että juutalaisilla on liian paljon taloudellista valtaa maailmassa. Joka kolmas uskoo heillä olevan liikaa poliittista vaikutusvaltaa ja joka neljännes liikaa valtaa mediassa.

Itävaltalaisista peräti kolmannes pitää juutalaisten taloudellista vaikutusvaltaa liian suurena, ranskalaisista ja saksalaisista neljännes. Kaikissa kolmessa maassa juutalaisten valtaa mediaan pitää liian suurena kolmannes ja valtaa sodissa ja konflikteissa neljännes.

 

Juutalaisia ei tunneta, mutta heitä uskotaan olevan paljon

Kaksi kolmasosaa vastaajista arvioi juutalaisten määrän todellista isommaksi sekä maailmassa että kotimaassaan.

Neljännes unkarilaisista sekä viidennes briteistä ja puolalaisista uskoo, että juutalaisia on maailman väestöstä 20 prosenttia. Todellisuudessa heitä on 0,2 prosenttia.

40 prosenttia vastaajista arvioi juutalaisten osuudeksi oman maansa väestöstä 3–10 prosenttia. Todellisuudessa missään muualla kuin Israelissa juutalaisia ei ole enempää kuin kaksi prosenttia(siirryt toiseen palveluun)maan väestöstä.

Juutalaisten määrä yliarvioitiin siitä huolimatta että enemmistö vastaajista ei ollut ollut tekemisissä kenenkään juutalaisen kanssa.

 

Suhtautuminen Israelin arvosteluun jakaa mielipiteitä

54 prosenttia vastaajista katsoo, että Israelilla on oikeus olla olemassa juutalaisena valtiona. Puolalaisista näin ajattelee kaksi kolmasosaa.

Joka kolmas uskoo, että Israelin arvostelemisen motiivina on usein antisemitismi. Yhtä moni uskoo, että Israelin tukijat käyttävät antisemitismi-syytöksiä vaientaakseen Israelin arvostelijat.

Kolmannes uskoo, että Israel käyttää holokaustia tekojensa oikeuttajana.

*

Lue myös:

"Israeliakin pitää voida arvostella" – Israelissa kiistellään siitä, mitä on juutalaisvastaisuus

"Näin se silloinkin alkoi" – holokaustista selvinnyt Margot Friedländer huolestui juutalaisvastaisuuden noususta Saksassa

Paavi varoitti liettualaisia antisemitismin uudesta noususta

 


 

Yhdysvaltain entinen Ukraina-suurlähettiläs John Herbst kehottaa Ukrainaa suhtautumaan maltilla Kertsinsalmen kriisiin. Hänen mukaansa presidentti Vladimir Putinin pyrkimyksenä on provosoida Ukrainan hallintoa ylimitoitettuihin sotilaallisiin vastatoimenpiteisiin, joiden avulla Venäjä voisi oikeuttaa laajemman hyökkäyksen Ukrainaan.

 

Venäjän rynnäkkökoneita Kertsinsalmen sillan yllä sunnuntaina. / KERCH INFO / AFP / - LEHTIKUVA

USA:n ex-lähettiläs: Venäjä yritti provosoida

Ukrainan sotaan

 

John Herbstin mukaan Ukrainan tulisi vastata Kertsinsalmen tapahtumiin hillitysti.

*

Yhdysvaltain entinen Ukraina-suurlähettiläs John Herbst kehottaa Ukrainaa suhtautumaan maltilla Kertsinsalmen kriisiin.

Hänen mukaansa presidentti Vladimir Putinin pyrkimyksenä on provosoida Ukrainan hallintoa ylimitoitettuihin sotilaallisiin vastatoimenpiteisiin, joiden avulla Venäjä voisi oikeuttaa laajemman hyökkäyksen Ukrainaan.

*

– Jos Kiovan hallinto suhtautuu tilanteeseen hillitysti ja rajoittaa vastauksensa pääasiassa diplomatian saralle, voidaan Venäjän taktinen voitto kääntää strategiseksi tappioksi, Herbst sanoi medialle Atlantic Council -ajatuspajan tilaisuudessa.

Entinen suurlähettiläs olettaa Yhdysvaltain hallinnon vastaavan tilanteeseen uusilla talouspakotteilla, jotka voivat myös nakertaa Putinin tasaisesti laskevaa kannatusta.

– Odotan hyvin tiukkaa reaktiota [presidentti Donald Trumpin] hallinnolta. Ei ehkä niin nopeaa kuin haluaisimme, mutta sellainen tulee vielä. Jos länsimaat eivät vastaa tilanteeseen mitenkään, tulevat provokaatiot lisääntymään, John Herbst sanoi.

 
Upotettu video
Atlantic Council
 
@AtlanticCouncil
 
 

On Sunday, in a new effort by Moscow to violate ’s sovereignty and territorial integrity, the Russian navy blocked the Kerch Strait and seized 3 Ukrainian vessels and 23 Ukrainian sailors in the Sea of .

Read our latest analysis: //bit.ly/SeaofAzov 

Tutkimuksessa vertailtiin 44 eri maata Euroopassa ja Aasiassa. Näiden kohdalla tutkittiin maantieteen, uskonnon, poliittisen järjestelmän ja kulttuuriperinnön vaikutusta. Tuloksia verrattiin YK:n inhimillisen kehityksen indeksiin (HDI), joka mittaa muun muassa tulotasoa ja elinajanodotetta.

 

DDR:n juhlaparaati Berliinissä vuonna 1989. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Tutkimus: Kommunismi heikentää terveyttä

ja aiheuttaa köyhyyttä

 

 

Kielteinen vaikutus on kestänyt vuosikymmeniä järjestelmän romahtamisen jälkeen.

Entisten kommunistimaiden asukkaat ovat muita köyhempiä ja sairaampia, vaikka kommunismin romahduksesta on jo lähes 30 vuotta.

 

Britannian Royal Society Open Science -sivustolla julkistetussa tutkimuksessa vertailtiin historiallisten tapahtumien ja kulttuuristen tekijöiden vaikutusta inhimillisen kehityksen indeksiin.

– Alhaisen elinajanodotteen taustalla vaikuttavat monet tekijät. Näitä ovat muun muassa korkea alkoholinkulutus, tupakointi, heikot työolosuhteet ja huonolaatuinen ruokavalio, tutkijat kirjoittavat.

– Maiden köyhtymisen vuoksi myös asuinalueet ovat muita heikommalla tasolla.

Kulttuuritaustan havaittiin olevan yhteydessä HDI:hin ja sen eri osiin. Kun maantieteellinen läheisyys otetaan huomioon, vain tulotason ja terveyden osalta voidaan havaita pieniä eroja.

Kun tarkasteluun otettiin mukaan kommunismi ja uskonto, ei kulttuurisella taustalla ollut enää väliä. Kommunismi ennakoi voimakkaasti kielteistä HDI-vaikutusta tulotason ja terveyden osalta.

Tutkimuksen mukaan lähihistorialla on usein suurempi vaikutus yhteiskuntien nykyiseen tilanteeseen kuin syvemmillä kulttuurisilla tekijöillä.