Mielenkiintoista haastattelussa on Alpo Rusin mukaan myös Schröderin ehdotus, jonka mukaan Euroopan komission seuraavaksi puheenjohtajaksi tulisi nostaa tanskalainen komissaari, keskustaliberaali Margrethe Vestager. Schröder itse on sosiaalidemokraatti. EPP:n tuore kärkiehdokas, Schröderin tavoin saksalainen Manfred Weber vastustaa Schröderin lobbaamaa Nord Stream 2- kaasuputkea, jota EPP:n kärkiehdokas pitää Rusin mukaan Putinin poliittisena projektina.

 

Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ

”Saksan entinen liittokansleri saa miljoonia

Venäjältä

 

Alpo Rusin mukaan Saksan entinen kansleri on ottanut itselleen roolin Venäjän Eurooppa-emissaarina.

 

Ex-suurlähettiläs, valtiotieteen tohtori Alpo Rusi ihmettelee Iltalehden näkökulma-kirjoituksessaan Saksan entisen liittokansleri Gerhard Schröderin Aachener Nachrichten -lehdelle antamaa haastattelua.

 

– Schröder puhuu Saksan strategisista eduista, jotka liittyvät Venäjältä saatavaan energiaan. Entisen liitokanslerin sanoma voisi olla uskottava, ellei hän olisi nauttinut jo vuodesta 2005 miljoonatuloja Venäjän energiayhtiöiden johtotehtävistä. Sitä on arvosteltu ei vain Saksassa vaan laajemminkin, kun Kremlin tihutöistä länsimaiden horjuttamiseksi on saatu uusia todisteita, Rusi kiroittaa.

 

Schröder ehdottaa haastattelussa uudenlaisen EU:n ja Venäjän välisen kumppanuus- ja lähentymissopimuksen solmimista, mikä helpottaisi hänen mukaansa Ukrainan poliittisen kriisin ratkaisemista. Rusi arvioi, että Schröderin ehdotukset tuskin ilahduttavat Saksan nyky-hallitusta.

– Hänen mukaansa ”Venäjän ja Euroopan välissä ei ole Atlanttia” . Tämän jälkeen hän esittää väitteen, jonka mukaan ”Yhdysvallat haluaa Venäjän pysyvän vähäpätöisenä valtiona”.

Rusin mukaan Schröderin esittämä Venäjä-kumppanuus johtaisi automaattisesti Yhdysvaltojen eurooppalaisen roolin heikkenemiseen, vaikka juuri nyt maanosan vakaus edellyttää vahvaa transatlanttista kumppanuutta.

– Schröder ehdottaa käytännössä järjestelyä, joka varmuudella heikentäisi Euroopan turvallisuutta ja sitoisi EU:n lopullisesti epävakaan ja autoritäärisen Venäjän sotilaalliseen etupiiriin.

*

Mielenkiintoista haastattelussa on Rusin mukaan myös Schröderin ehdotus, jonka mukaan Euroopan komission seuraavaksi puheenjohtajaksi tulisi nostaa tanskalainen komissaari, keskustaliberaali Margrethe Vestager. Schröder itse on sosiaalidemokraatti. EPP:n tuore kärkiehdokas, Schröderin tavoin saksalainen Manfred Weber vastustaa Schröderin lobbaamaa Nord Stream 2- kaasuputkea, jota EPP:n kärkiehdokas pitää Rusin mukaan Putinin poliittisena projektina.

*

– Ehdotus on sinänsä varteenotettava, mutta varmasti tarkoitettu murentamaan EPP:n vastavalitun EU-vaalin kärkiehdokkaan Manfred Weberin asemia. Weber on vaatinut EU:lta tiukempaa Venäjä-politiikkaa.

 


 

Seehofer kertoi päätöksestään lehdistötilaisuudessa Görlitzissä Saksin osavaltiossa. Seehoferin ilmoituksesta kertovat Saksan mediat. - Näkökulma: Poliittiset seuraukset rapauttavat kansleri Merkelin asemaa, entisestään! - KimsBlog


 

 

Saksan sisäministeri Horst Seehofer eroaa

CSU:n johdosta

 

Seehofer ilmoittaa aikovansa pysyä Saksan sisäministerinä.

 

Saksa

Horst
 Seehofer
Horst SeehoferHayoung Jeon / EPA
 

Saksan sisäministeri Horst Seehofer eroaa tehtävästään kristillisdemokraattien Baijerin sisarpuolueen CSU:n johtajana.

 

Hän aikoo kuitenkin jatkaa Saksan sisäministerinä.

Seehofer kertoi päätöksestään lehdistötilaisuudessa Görlitzissä Saksin osavaltiossa. Seehoferin ilmoituksesta kertovat Saksan mediat.

– Päätökseni ei vaikuta mitenkään sisäministerin tehtävän hoitoon, Seehofer sanoi Spiegel-lehden(siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Puolueelle valitaan uusi puheenjohtaja ensi vuoden alkupuolella ylimääräisessä puoluekokouksessa, kertoo Bild-lehti(siirryt toiseen palveluun).

 


 

PUOLIKAS tappio olisi Trumpille tietenkin parempi uutinen kuin molempien kamarien menettäminen demokraateille. Edustajainhuoneeseen liittyy kuitenkin erityisongelma: sillä on perustuslain takaama oikeus vetää presidentti valtakunnanoikeuteen. Presidentin syrjäyttämisyritykseen tähtäävät syytteet voidaan nostaa edustajainhuoneen enemmistöllä. Erottamisesta päättäisi kuitenkin senaatti ja siihen tarvittaisiin kahden kolmasosan enemmistö, mikä ei voisi toteutua juuri mitenkään.


 
 
Ulkomaat
 
 

Yksi Trumpin kauhu­kuvista voi toteutua –

 

 

Vaaliguru ennustaa: republikaanien tappio

edustajain­huoneen vaaleissa erittäin

todennäköinen

 

Monet vaalit oikein ennustaneen Nate Silverin mukaan demokraatit voittavat edustajainhuoneen 85 prosentin todennäköisyydellä, mutta senaatti jäänee republikaanien hallintaan. Edustajainhuoneella olisi valta viedä Venäjä-kytköksistä tutkittu Trump valtakunnanoikeuteen.

 

Kuvahaun tulos haulle Kuva nate silver / brian cahn

 Presidentti Donald Trump puhui vaalitilaisuudessa Floridassa lauantaina. (KUVA: CARLOS BARRIA / REUTERS)

YHDYSVALTAIN kongressivaaleissa ensi tiistaina uhkaa toteutua yksi republikaanipresidentti Donald Trumpin kauhukuvista: enemmistö edustajainhuoneessa menee hyvin suurella todennäköisyydellä demokraattipuolueelle.


Näin ennustaa Yhdysvaltain tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin vaalitilastojen tutkijoihin kuuluva Nate Silver tuoreessa kirjoituksessaan FiveThirtyEight-sivustollaan.

Silver ennusti aiemmin tällä viikolla, että republikaanit ovat kuitenkin hyvällä todennäköisyydellä säilyttämässä enemmistönsä senaatissa, jonka jäsenistä kolmannes valitaan uudelleen kongressin välivaaleissa.

Silverin mukaan vaalitulos on jotain muuta kuin hänen ennustamansa vain silloin, jos kyselytutkimukset ovat merkittävästi pielessä verrattuna kansan todellisiin aikeisiin.
 

Tarkoista laskelmistaan ja monista onnistuneista ennusteistaan kuulu Silver kertoo, että demokraateilla on vain 15,9 prosentin mahdollisuus voittaa satahenkisen senaatin enemmistö. Sen sijaan 435-paikkaisen edustajainhuoneen demokraatit voittavat 85 prosentin todennäköisyydellä.


Tällä hetkellä republikaanit ovat enemmistössä liittovaltion kongressin molemmissa kamareissa.

*
 
PUOLIKAS tappio olisi Trumpille tietenkin parempi uutinen kuin molempien kamarien menettäminen demokraateille. Edustajainhuoneeseen liittyy kuitenkin erityisongelma: sillä on perustuslain takaama oikeus vetää presidentti valtakunnanoikeuteen.

Presidentin syrjäyttämisyritykseen tähtäävät syytteet voidaan nostaa edustajainhuoneen enemmistöllä. Erottamisesta päättäisi kuitenkin senaatti ja siihen tarvittaisiin kahden kolmasosan enemmistö, mikä ei voisi toteutua juuri mitenkään.
 
*

Newsweek-lehden mukaan onkin hyvin epävarmaa, yrittäisivätkö demokraatit syrjäyttää Trumpia, jos he voittaisivatkin vaalit. Lehden mukaan on ainakin hyvin oletettavaa, että ensin odoteltaisiin erikoistutkija Robert Muellerin tutkimusta Trumpin presidentinvaalikampanjan ja Venäjän kytköksistä.

Muellerin tutkimusten tulokset voisivat kannustaa tai lannistaa demokraatteja jatkotoimien osalta.
 

Joka tapauksessa Trumpin vetäminen valtakunnanoikeuteen on kongressivaalien taustalla väijyvä peikko, jota jotkut demokraatit ja republikaanit ovat pitäneet esillä. Esimerkiksi varapresidentti Mike Pence on vedonnut republikaaniäänestäjiin, että heidän tulisi aktivoitua vaalipäivänä, jotta demokraatit eivät pääse toteuttamaan suunnitelmiaan.

Texasilainen edustajainhuoneen demokraattijäsen Al Green puolestaan on pitänyt toistuvasti esillä Trumpin syyttämisteemaa. Hänen mukaansa vaaleissa on kyse nimenomaan Trumpin kaatamisesta, ja siihen hänkin toivoo äänestäjien apua.

Green ja toinen kongressiedustaja, demokraattien Brad Sherman ovat aiemmin yrittäneet viedä Trumpin valtakunnanoikeuteen, ilman menestystä. Kaksikon mukaan Trump on syyllistynyt virka-asemansa väärinkäyttöön ja oikeuden estämiseen esimerkiksi liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn erottamisessa.
 

 
 
VAIKKA seuraavat presidentinvaalit pidetään vuonna 2020, moni amerikkalainen pitää kongressivaaleja eräänlaisena kansanäänestyksenä Trumpin vallankäytöstä, kuten The New Yorker -lehtikin äskettäin kirjoitti.

”Vaalien yhteydessä on väitelty kiistämättä lukemattomista paikallisista ja alueellisista kysymyksistä. Mutta ylitse kaiken vaali on kansanäänestys Trumpista”, lehti totesi.

Myös Trump pitää kongressivaaleja tärkeänä, ja hän on järjestänyt viime viikkoina suuria joukkotilaisuuksia joka puolella maata. Esimerkiksi lauantai-iltana hän esiintyi suurelle väkijoukolle Floridassa.

Trump on viime päivinä yrittänyt vedota kansalaisten turvallisuudentunteeseen pitämällä yllä uhkaa maahan Etelä-Amerikasta luvatta tulevista ihmisistä.

”Jos haluatte puolustaa rikollisia ulkomaalaisia – ÄÄNESTÄKÄÄ DEMOKRAATTEJA. Jos haluatte puolustaa lainkuuliaisia amerikkalaisia – ÄÄNESTÄKÄÄ REPUBLIKAANEJA!” Trump tviittasi varhain sunnuntaina Suomen aikaa.
 

VAALI- ja tilastotutkija Nate Silver käyttää arvioissaan laajaa kyselyaineistoa eri puolilta Yhdysvaltoja. Hän nousi maailmanmaineeseen vuoden 2008 presidentinvaaleissa, kun hän ennusti demokraatti Barack Obaman voittoon johtaneen tuloksen oikein 49 osavaltiossa 50:stä. Tuolloin hän ennusti oikein myös jokaisen 35 senaattorivaalin tuloksen.
 
*

Vuonna 2012 Silverin laskennat tuottivat oikean tuloksen kaikissa osavaltioissa. Mutta vuoden 2016 vaaleissa myös Silver epäonnistui, kun hän ennakoi presidentinvaalin voittajaksi Trumpin sijaan demokraatti Hillary Clintonia.

Vaalien kynnyksellä hän arvioi, että Clinton voittaa 71,4 prosentin todennäköisyydellä.

Nate Silver puolustautui myöhemmin toteamalla, että hänen laskelmansa antoivat Trumpin voitolle kuitenkin merkittävästi korkeamman todennäköisyyden – 29 prosenttia – kuin monet muut kyselyitä analysoivat tahot.


Silver huomauttaa kuitenkin tämän vuoden vaalien osalta, että kyselytutkimukset voivat olla vinossa useassa paikassa yhtä aikaa ja niin ollen taistelu kongressista on hyvin tiukka.

Hän pitää mahdollisena sitäkin, että vaalitulos valmistuu vasta useita päiviä myöhemmin, koska joissakin äärimmäisen tiukoissa taistoissa voidaan joutua odottamaan postitse annettujen äänten laskemista.

Liittovaltion kongressin lisäksi tiistain vaaleissa valitaan esimerkiksi 36 kuvernööriä sekä ratkaistaan, kumpi pääpuolueista pitää valtaa osavaltioissa.
 
 

Etelämantereen meren elollisten luonnonvarojen suojelukomission (CCAMLR) jäsenvaltiot eivät päässeet asiassa yhteisymmärryksen perjantaisessa kokouksessaan. Komissio valvoo alueen kestävää käyttöä. Suojelualueen toteutumiseksi olisi tarvittu kaikkien 24 jäsenmaan ja Euroopan unionin hyväksyntä. Venäjä, Kiina ja Norja vastustivat esitystä, kertovat ympäristöjärjestöt. 1,8 miljoonan neliökilometrin laajuinen suojelualue olisi kieltänyt kalastamisen ja suojellut hylkeitä, pingviinejä ja valaita laajalti Weddellinmerellä. Kooltaan suojelualue olisi ollut viiden Saksan valtion kokoinen. Weddellinmeren alueen lisäksi kaksi muuta ehdotusta suojelualueiksi hylättiin aiemmin tänä vuonna. Aiemmin torpatut suojelualueet sijaitsevat Itä-Etelämantreella ja Antarkiksen niemimaalla.


  

Suunnitelmat maailman suurimmasta

merensuojelualueesta kaatuivat –

Ympäristöjärjestöt: Venäjä, Kiina ja Norja

vastahankaan

 

Alueelle olisi mahtunut viisi kertaa Saksan valtion pinta-ala.

 

Luonnonsuojelu
Pingviinejä Weddellin meren rantajäillä 300 km Aboasta.
Pingviinejä Weddellin meren rantajäillä 300 km Aboasta.Matti Leppäranta
 

Suunnitelmat maailman suurimmasta, Antarktiksen vesille perustettavasta, merensuojelualueesta kariutuivat perjantaina.

*

Etelämantereen meren elollisten luonnonvarojen suojelukomission (CCAMLR) jäsenvaltiot eivät päässeet asiassa yhteisymmärryksen perjantaisessa kokouksessaan. Komissio valvoo alueen kestävää käyttöä.

Suojelualueen toteutumiseksi olisi tarvittu kaikkien 24 jäsenmaan ja Euroopan unionin hyväksyntä. Venäjä, Kiina ja Norja vastustivat esitystä, kertovat ympäristöjärjestöt.

1,8 miljoonan neliökilometrin laajuinen suojelualue olisi kieltänyt kalastamisen ja suojellut hylkeitä, pingviinejä ja valaita laajalti Weddellinmerellä.

Kooltaan suojelualue olisi ollut viiden Saksan valtion kokoinen.

Weddellinmeren alueen lisäksi kaksi muuta ehdotusta suojelualueiksi hylättiin aiemmin tänä vuonna. Aiemmin torpatut suojelualueet sijaitsevat Itä-Etelämantreella ja Antarkiksen niemimaalla.

*

Lue myös:

EU:n idea: Viiden Saksan kokoinen suojelualue Etelämantereelle

Viidessä valtiossa yli 70 prosenttia maapallon koskemattomasta maasta, kertoo tutkimus

Etelämantereesta irtosi erikoisen muotoinen jäävuori – tutkija hämmästelee: En ole koskaan nähnyt tällaista

Maailman suurin kuningaspingviiniyhdyskunta kutistunut 90 prosentilla – syy mysteeri

Lähteet: AFP

 


 

11 ihmisen hengen lauantaina vaatinut verilöyly on pahin juutalaisvastainen isku Yhdysvaltain historiassa.


 

 

Trumpit vierailevat Pittsburghissa, kaupungin

juutalaisjohtajat vaativat presidenttiä

tuomitsemaan valkoisen nationalismin

 

"Juutalaisen tradition mukaan vieraillessasi talossa, jossa surraan, sinä et puhu, sinä kuuntelet. Rukoilen, että hän kuuntelee, mitä meillä on sanottavana", toteaa pittsburghilaisen juutalaiskomitean jäsen.

 

Antisemitismi
Pittsburghin juutalaisyhteisön jäsenet surivat synagogaiskun uhreja 28. lokakuuta 2018.
Pittsburghin juutalaisyhteisön jäsenet surivat synagogaiskun uhreja 28. lokakuuta 2018.EPA-EFE
 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja hänen vaimonsa Melania vierailevat tiistaina Pittsburghissa, missä surraan viikonloppuna tehdyn synagogaiskun uhreja.

 

Valkoisen talon mukaan presidenttipari haluaa vierailullaan osoittaa amerikkalaisten tukea Pittsburghin juutalaisyhteisölle ja surra heidän kanssaan.

 

Monet kaupungin juutalaisjohtajat vaativat kuitenkin Trumpia tuomitsemaan yksiselitteisesti valkoisen nationalismin.

– Presidentti Trump, et ole tervetullut Pittsburghiin, ennen kuin tuomitset täysin valkoisen nationalismin, todetaan Bend the Arc -juutalaisorganisaation Trumpille osoittamassa avoimessa kirjeessä.(siirryt toiseen palveluun)

Kirjeen on allekirjoittanut organisaation Pittsburghin-hallintokomitea sekä 43 000 kansalaista.

*

– Juutalaisen tradition mukaan vieraillessasi talossa, jossa surraan, sinä et puhu, sinä kuuntelet. Rukoilen, että hän kuuntelee, mitä meillä on sanottavana, toteaa komitean jäsen Tammy Hepps.

11 ihmisen hengen lauantaina vaatinut verilöyly on pahin juutalaisvastainen isku Yhdysvaltain historiassa.

*

Samaan aikaan kun rikosten määrä Yhdysvaltain suurimmissa kaupungeissa on vähentynyt 1990-luvulta alkaen, on viharikosten määrä neljän viime vuoden aikana kasvanut. Monet syyttävät tilanteesta presidentti Trumpin siirtolais- ja muslimivastaista retoriikkaa.

– Viimeisten kolmen vuoden aikana sanasi ja harjoittamasi politiikka ovat rohkaisseet kasvavaa valkoisen nationalismin liikettä, todetaan avoimessa kirjeessä.

Ainakin kahden synagogaiskussa kuolleen hautajaiset järjestetään Pittsburghissa samaan aikaan presidenttiparin vierailun kanssa.

 

Synagoga-ampumisesta syytetty astui oikeuden eteen pyörätuolissa ja vaitonaisena

Pittsburghin synagoga-ampumisesta epäilty mies astui maanantaina oikeuden eteen vaitonaisena ja pyörätuolissa, kertoo yhdysvaltalaismedia.

46-vuotias epäilty haavoittui ampumisessa poliisien luodeista. Miestä ei ole nähty julkisuudessa sitten lauantaisen ampumisen.

Mies oli sairaalassa noin 48 tuntia ja pääsi sieltä pois vain hieman oikeudenistuntoa.

Miestä vastaan on nostettu kymmeniä syytteitä, ja syyttäjä vaatii hänelle kuolemanrangaistusta.

Paikalla oikeudessa oli myös juutalaisyhteisön jäsen, 64-vuotias Jon Pushinsky, kertoo Washington Post(siirryt toiseen palveluun).

Hänen mukaansa on tärkeää näyttää, että yhteisö pysyy vahvana ja nousee ylös myös vihollisen edessä

Toimittajalta: Viharikosten viikon jälkeen herää kysymys, mitä ihmettä Yhdysvalloissa oikein tapahtuu

 

Lähteet: REUTERS

 


 

Turistikaupunkia koettelevat tulvat ovat rikkoneet 150 senttimetrin rajan ainoastaan viisi kertaa mittaushistorian aikana ennen eilisiä tulvia. Pahin tulva koettiin Venetsiassa vuonna 1966, tuolloin vedenpinta nousi lähes kahteen metriin.


 

 

Kuvat: Ihmiset kahlaavat Venetsian kaduilla –

vedenpinta nousi yli puolitoista metriä

 

Ainakin viiden ihmisen kerrotaan kuolleen Italiaa ravisuttavassa myrskysäässä.

 

Tulvat

Turisti kahlasi tulvivassa Venetsiassa 29. lokakuuta 2018.
Turisti kahlasi tulvivassa Venetsiassa 29. lokakuuta 2018.EPA
 

Italian Venetsiassa tulvat nostivat vedenpinnan maanantaina ennätykselliseen 156 senttimetriin.

 

Paikalliset ja turistit kahlasivat kaupungin kaduilla, monet olivat laittaneet jalkoihinsa reisin asti ulottuvat kumisaappaat.

Viranomaiset sulkivat turisteilta muun muassa kuuluisan Pyhän Markuksen aukion tulvavesien vuoksi.

 

Mies tyhjentää tulvavesien valtaamaa liiketilaansa Venetsiassa 29. lokakuuta 2018.
Mies tyhjentää tulvavesien valtaamaa liiketilaansa Venetsiassa 29. lokakuuta 2018.EPA
 
*

Turistikaupunkia koettelevat tulvat ovat rikkoneet 150 senttimetrin rajan ainoastaan viisi kertaa mittaushistorian aikana ennen eilisiä tulvia. Pahin tulva koettiin Venetsiassa vuonna 1966, tuolloin vedenpinta nousi lähes kahteen metriin. *

Veneton maakunnan johtaja Luca Zaia varoitti The Guardianin(siirryt toiseen palveluun) mukaan, että tulvat saattavat nostaa vedenpintaa tällä viikolla vuoden 1966 tasolle asti. Maakunnan koulut pysyvät suljettuina myös tänään.

 

70 prosenttia Venetsian historiallisesta keskuksesta on jäänyt tulvavesien alle.
70 prosenttia Venetsian historiallisesta keskuksesta on jäänyt tulvavesien alle.EPA
 

Ihmisiä kuollut kaatuneiden puiden alle

Kovien tuulien, rankkasateiden ja tulvien vuoksi lähes koko pohjoinen Italia on valmiustilassa. Vettä on satanut paikoin saman verran kuin tavallisesti usean kuukauden aikana.

 


Monet kulkivat Venetsian kaduilla reisin asti ulottuvissa kumisaappaissa.
Monet kulkivat Venetsian kaduilla reisin asti ulottuvissa kumisaappaissa.EPA
 

Kovat tuulet ja tulvat ovat riepotelleet myös maan etelä- ja keskiosia. Ainakin neljä ihmistä on kuollut kaatuneiden puiden alle: kolme menehtyi Rooman lähistöllä ja yksi Napolin alueella. Lisäksi Savonan kaupungin alueella katolta pudonnut kattolistan palanen surmasi yhden ihmisen.

Rooman tunnetuin nähtävyys Colosseum sekä Forum Romanum suljettiin turisteilta maanantaina rankkasateiden vuoksi.

Lähteet: AFP

– Emme ole koskaan aikaisemmin todistaneet tapauksia, joissa poliitikot räikeästi, toistuvasti, kaunistelemattomasti ja häpeilemättömästi valehtelevat julkisessa keskustelussa. He vain keksivät asioita, Obama totesi. Obama otti myös esille Trumpin hallinnon henkilöstön saamat syytteet. Obaman mukaan syytteitä on jaettu jo ”yhden jalkapallojoukkueellisen verran”.

 

Barack Obama. (Lehtikuva/Scott Olson)

Barack Obama arvostelee republikaaneja

valehtelusta

 

Yhdysvaltain entinen presidentti sanoi republikaanipoliitikkojen ’heittävän asioita hatusta’.

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama suomi nykyistä presidenttiä Donald Trumpia perjantaina puheissaan demokraattien vaalitilaisuuksissa Detroitissa ja Milwaukeessa. Fox Newsin mukaan Obama kritisoi Trumpin väitteitä asettaa veronalennuksia ennen marraskuun välivaaleja.

 

– Kongressilla ei edes ole istuntoa ennen vaaleja! Hän vain heittää sen hatusta!

Milwaukeessa Obama arvosteli republikaanikuvernööri Scott Walkeria tämän puheista. Obaman mukaan Walker on toistuvasti valehdellut vaalimainoksissaan.

*

– Emme ole koskaan aikaisemmin todistaneet tapauksia, joissa poliitikot räikeästi, toistuvasti, kaunistelemattomasti ja häpeilemättömästi valehtelevat julkisessa keskustelussa. He vain keksivät asioita, Obama totesi.

Obama otti myös esille Trumpin hallinnon henkilöstön saamat syytteet. Obaman mukaan syytteitä on jaettu jo ”yhden jalkapallojoukkueellisen verran”.

*

Presidenttien sanailu on kiihtynyt välivaalien lähestyessä. Yhdysvaltain välivaalit käydään 6. marraskuuta.

 


 

Iranin surkeasta taloustilanteesta ei voi syyttää pelkästään Trumpia ja uusia pakotteita. Korruptio Iranissa on laajaa, ja merkittävää osaa talouselämästä hallitsevat uskonnolliseen johtoon ja esimerkiksi vallankumouskaartiin kytköksissä olevat yhtiöt ja säätiöt.


  

Trumpin pakotteet sekoittivat

iranilaisperheen raha-asiat

– "Nyt meillä ei ole varaa edes korjauttaa

jääkaappia"

 

Vauvan vaipat loppuivat kaupoista, kun teheranilaiset hamstrasivat hyllyt tyhjiksi. Yhdysvaltain pakotteiden toinen aalto tulee voimaan marraskuussa, ja iranilaisten tulevaisuudenusko on koetuksella.

 

Talouspakotteet
Fatime
 Sadeghin mukaan perheen kaikki rahat kuluvat nyt ruokaan ja asumiseen.
Fatime Sadeghin mukaan perheen kaikki rahat kuluvat nyt ruokaan ja asumiseen, eikä mitään jää säästöön. Mayar ja Mohammad saivat silti vielä mehujäät.Jussi Koivunoro / Yle

TEHERAN

Ruokaöljypullo teheranilaisessa pikkukaupassa maksoi vielä muutama kuukausi sitten 250 000 rialia eli noin 2,50 euroa. Nyt siitä joutuu maksamaan kaksi kertaa enemmän.

Aiempaa kalliimpia ovat myös riisi, kananmunat ja liha. Jopa tomaattipyre, jota iranilaisessa keittiössä tarvitaan lähes jokaiseen ruokalajiin.

 

Kahden pienen pojan äiti Fateme Sadeghi kertoo, että perheellä kuluu ruokaan rahaa kaksi kertaa enemmän rahaa kuin vielä pari kuukautta sitten.

– Pakkohan sitä on ostaa. Ilmankaan ei voi olla.

Hintojennousun taustalla on Yhdysvaltojen irtautuminen Iranin ydinsopimuksesta toukokuussa sekä uudet talouspakotteet, jotka presidentti Donald Trump asetti Iranille elokuun alussa. Samaan aikaan Iranin valuutan rialin arvo on romahtanut.

– Mitään ei jää säästöön lasten tulevaisuutta varten, perheenäiti suree.

Ihan heti tilanne ei ole tasaantumassa. Marraskuun alussa tulee voimaan Trumpin pakotteiden toinen vaihe, joka kohdistuu Iranille tärkeään öljynvientiin.

 


Myös vihannesten hinnat ovat nousseet kaksin-
 tai kolminkertaisiksi.
Myös vihannesten hinnat ovat nousseet kaksin- tai kolminkertaisiksi.Jussi Koivunoro / Yle
 

Kortteli Teheranin itälaidalla on rauhallinen. Fateme Sadeghi ja hänen miehensä Hamid Seyfi asuvat viisi- ja seitsemänvuotiaiden poikiensa kanssa kerrostalokolmiossa.

Ekaluokkalaisen Mohammad Matinin koulu on kymmenen minuutin kävelymatkan päässä.

 

Ennen meillä oli tapana kutsua siskon perhe syömään. Nyt se tulisi liian kalliiksi.

Fateme Sadeghi

– Ennen meillä oli tapana kutsua siskon perhe syömään. Nyt se tulisi liian kalliiksi, Fateme kertoo.

Hamid työskentelee apumiehenä autokaupassa. Hän elättää perhettään 18 miljoonan rialin eli vajaan 200 euron kuukausipalkalla.

Vielä jokin aika sitten perhe suunnitteli oman asunnon ostamista. Nyt ei ole varaa ostaa edes uutta jääkaappia reistailevan tilalle.

Itse asiassa rahat eivät riitä edes vanhan jääkaapin korjaamiseen tarvittavaan varaosaan.

 

Hamid Seyfin työpaikalla autokaupassa on nyt rauhallista.
Hamid Seyfin työpaikalla autokaupassa on nyt rauhallista.Jussi Koivunoro / Yle
 

Kun hintojennousu oli kovinta, autot Hamid Seyfin työpaikalla kävivät kaupaksi paremmin kuin ennen. Kun hinnat hieman laskivat, on ollut rauhallisempaa. Henkilökuntaa huvittaa.

– Täällä islamilaisessa tasavallassa kaikki on ylösalaisin, Hamid naurahtaa.

 

Ostimme riisiä varastoon, koska pelkäsimme, että se loppuu.

Fateme Sadeghi

Monen muun iranilaisen tapaan pariskunta uskoo, että suurin syy hintaralliin on ollut juuri se, että Yhdysvaltain pakotteita säikähtäneet ihmiset ryntäsivät kauppoihin ja hamstrasivat hyllyt tyhjiksi.

Esimerkiksi vauvan vaipat loppuivat kaupoista joksikin aikaa kokonaan.

Paniikki levisi kymmenien miljoonien iranilaisten käyttämässä sosiaalisen median palvelussa Telegramissa. Monen mielestä presidentin ja hallituksen olisi pitänyt kyetä estämään ostohysteria.

– Toisaalta syyllistyimme hamstraukseen itsekin. Ostimme riisiä varastoon, koska pelkäsimme, että se loppuu, Fateme tunnustaa.

– Mutta meillä on pienet tulot ja kaksi lasta. Mitä meidän olisi pitänyt tehdä?

 

Rakennus
Iran on ollut talouspakotteiden kohteena islamilaisesta vallankumouksesta lähtien.Jussi Koivunoro / Yle
 

Talouspakotteet eivät ole Iranissa uusi asia. Maa on ollut erilaisten kauppasaartojen ja pakotteiden kohteena vuoden 1979 islamilaisesta vallankumouksesta lähtien – eli kohta 40 vuotta.

 

Tästä on kyse

 • Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta 8. toukokuuta ja määräsi uusia pakotteita Irania vastaan.
 • Pakotteiden 1. vaihe tuli voimaan 7. elokuuta. Ne kieltävät Iranilta Yhdysvaltain dollarien ostamisen sekä esimerkiksi kulta-, alumiini- ja teräskaupan. Kohteena on myös Iranin autoteollisuus.
 • Pakotteiden 2. vaihe tulee voimaan 5. marraskuuta. Ne kohdistuvat Iranin öljyteollisuuteen, laivaliikenteeseen sekä Iranin keskuspankkiin.
 • Vuonna 2015 solmittu ydinsopimus rajoittaa Iranin kiisteltyjä pyrkimyksiä kehittää ydinasetta vastineeksi aiempien pakotteiden helpottamisesta.
 • Trumpin mielestä ydinsopimus ei toimi. Hän haluaa neuvotella sen tilalle uuden ankaramman sopimuksen.
 • EU, Venäjä ja Kiina sen sijaan haluaisivat pitää sopimuksen hengissä.

Irania on vaikea puolustella: maa on sekaantunut useisiin Lähi-idän konflikteihin, polkee kansalaistensa ihmisoikeuksia ja sitä on epäilty ydinaseen kehittämisestä.

Pakotteet kuitenkin ovat olleen iranilaisille raskas taakka. Ne ovattutkimusten(siirryt toiseen palveluun) mukaan lisänneet köyhyyttä ja vaikeuttaneet lääkkeiden saantia ulkomailta.

Myös iranilaiset lentokoneet ovat huonossa kunnossa, kun pakotteiden takia niihin ei ole saatu virallisia varaosia. Lento-onnettomuuksissa on 25 viime vuoden aikana kuollut yli 2 000 ihmistä(siirryt toiseen palveluun).

Vuoden 2015 ydinsopimus Iranin, Yhdysvaltojen, Kiinan, Venäjän ja kolmen EU-maan välillä muutti paljon. Ydinaseen kehittämisestä epäilty Iran taipui rajoittamaan ydinohjelmaansa vastineeksi silloisten pakotteiden helpottamisesta.

Sopimuksen ansiosta Iran sai aloittaa uudelleen öljyn myymisen kansainvälisille markkinoille – ja tilata uusia lentokoneita eurooppalaiselta Airbusilta ja yhdysvaltalaiselta Boeingilta.

Ulkomaiset yritykset kiinnostuivat 80 miljoonan kuluttajan markkina-alueesta. Presidentti Hasan Rouhani lupasi iranilaisille uutta vaurauden aikaa.

 

Hedelmäkauppias Reza Mohammadi
Hedelmäkauppias Reza Mohammadi sanoo hintojen nousseen niin paljon, ettei kukaan osta mitään.Jussi Koivunoro / Yle
 

Yhdysvaltain uusi presidentti sen sijaan on vastustanut ydinsopimusta kiivaasti.

Trumpia – kuten myös Yhdysvaltojen liittolaisia Israelia ja Saudi-Arabiaa – ärsyttää, ettei sopimus ole estänyt Irania tukemasta Hizbollah-järjestöä Libanonissa tai Hamasia Gazassa. Se ei ole estänyt Irania myöskään sekaantumasta Syyrian ja Jemenin sotiin.

Trump haluaa nyt pakotteiden avulla painaa Iranin polvilleen. Hän haluaa painostaa Iranin neuvottelupöytään ja saada aikaan uuden ankaramman sopimuksen.

Iranin uskonnollinen johtaja ajatollah Ali Khamenei on kuitenkin torjunut jyrkästi kaikenlaiset neuvottelut.

 

Euroopan unioni puolestaan haluaisi pitää ydinsopimuksen hengissä, koska se pitää sitä yhä parhaana keinona estää Irania kehittämästä ydinasetta.

EU on myös yrittänyt luoda eurooppalaisille yrityksille edellytyksiä jatkaa kauppaa Iranin kanssa.

Valtaosa Iranin markkinoille rynnistäneistä eurooppalaisistakin yrityksistä on kuitenkin säikähtänyt sitä, että Yhdysvaltain pakotteet voivat kohdistua myös niihin.

Saksalainen autonvalmistaja Daimler jäädytti aikeensa aloittaa kuorma-autonvalmistus Iranissa jo elokuussa. Myös ranskalaiset autonvalmistajat Renault ja PSA sekä öljy-yhtiö Total ovat vetäytyneet Iranista.

Myös Airbusin ja Boeingin lentokonekaupat ovat peruuntuneet.

 

 

Kosmetiikkamyyjä
Elham Mir Salehi jäi työttömäksi pakotteiden ja talouskriisin takia.Jussi Koivunoro / Yle
 

Vielä kesällä teheranilainen Elham Mir Salehi oli töissä italialaisyhtiö Echoslinen hiustenhoitotuotteita maahantuoneessa yrityksessä. Elokuussa työt loppuivat.

Ulkomaiset sampoot, hoitoaineet ja hiusnaamiot olivat iranilaisille jo alun perinkin hintavia. Valuuttakriisin takia hinnat kohosivat ostajien ulottumattomiin.

– Kävimme töissä, mutta siellä ei ollut mitään tekemistä. Joten sovimme, että lopetamme.

 

Vuokrat ovat rästissä ja laskut maksamatta.

Elham Mir Salehi

Myös pakotteilla oli vaikutuksensa sulkemispäätökseen. Niiden takia kun esimerkiksi maksuliikenne Iranista ulkomaille uhkaa pysähtyä viimeistään marraskuun alussa.

Hallintotieteitä yliopistossa opiskellut Elham sanoo, että kyseessä ei ollut mikään unelmatyöpaikka. Silti sen menettäminen harmittaa. Vuokrat ovat rästissä ja laskut maksamatta.

– Toisaalta olemme tottuneet tähän. Tällaista tämä on, hän kohauttaa olkapäitään.

 

Surkea taloustilanne on rassannut iranilaisia jo pitkään.
Surkea taloustilanne on rassannut iranilaisia jo pitkään.Jussi Koivunoro / Yle
 

Iranin surkeasta taloustilanteesta ei voi syyttää pelkästään Trumpia ja uusia pakotteita. Korruptio Iranissa on laajaa, ja merkittävää osaa talouselämästä hallitsevat uskonnolliseen johtoon ja esimerkiksi vallankumouskaartiin kytköksissä olevat yhtiöt ja säätiöt.

Nousevat hinnat, työttömyys ja ennen kaikkea pettymys presidentti Rouhaniin kokosivat kansaa kaduille jo viime vuodenvaihteessa. Mielenosoituksia oli kymmenissä kaupungeissa, 25 ihmistä kuoli ja tuhansia pidätettiin.

Kesällä ja syksyllä protestit ovat jatkuneet pienimuotoisempina. Esimerkiksi viime viikolla tuhannet eläkeläiset osoittivat mieltään(siirryt toiseen palveluun) talousahdinkoa vastaan Teheranissa.

Pienipalkkaiset opettajat (siirryt toiseen palveluun)puolestaan ovat olleet istumalakossa, ja kuorma-autonkuljettajat(siirryt toiseen palveluun) ovat lakkoilleet kuukausia kustannusten nousua vastaan.

Tyytymättömyys Rouhania kohtaan on laajaa. Aiemmin uudistusmielisenä pidettyä presidenttiä kritisoivat kovan linjan kannattajat, mutta nyt arvostelijoiden joukkoon on liittynyt myös keskiluokka, joka äänesti häntä presidentinvaaleissa 2013 ja 2017.

 

Ydinsopimuksen solmimisen jälkeen vuonna 2015 Rouhanin kannatus oli vuonna 89 prosenttia, mutta on nyt romahtanut noin 20 prosenttiin, kertoo Kanadassa toimiva IranPoll-tutkimuslaitos(siirryt toiseen palveluun).

Viimeaikaiset mielenosoitukset ja lakot ovat olleet melko pienimuotoisia, mutta niiden määrä on Iranin oloissa hätkähdyttävän suuri. On epäselvää, voivatko protestit jollain tavalla uhata presidentti Rouhanin tai maan uskonnollisen johdon asemaa.

 

Fateme Sadeghi
 on huolissaan lastensa tulevaisuudesta.
Fateme Sadeghi on huolissaan lastensa tulevaisuudesta.Jussi Koivunoro / Yle
 

Mitä Iranissa sitten tapahtuu sen jälkeen, kun Trumpin pakotteet 5. marraskuuta pamahtavat päälle täydellä voimalla?

Teheranissa uskotaan, että öljynvienti vähenee merkittävästi.

– Menetämme öljynviennistä 30–35 prosenttia, mutta loput viennistä säilyy, ennustaa iranilaisen talouslehden Jahan Eghtesadin päätoimittaja Said Taghipur Tšangiz.

 

Tämä herra Trump vähät välittää iranilaisista.

Hamid Seyfi

Muualla(siirryt toiseen palveluun) on arveltu Iranin öljynviennin vähenevän noin puoleen nykyisestä. Iran on vienyt öljyä noin kaksi miljoonaa tynnyriä päivässä.

Suurin osa viennistä on suuntautunut Aasiaan. Iranissa uskotaan ainakin Kiinan ja Intian jatkavan iranilaisen öljyn ostamista myös jatkossa.

Sen sijaan vienti Japaniin, Etelä-Koreaan ja moniin Euroopan maihin todennäköisesti loppuu.

Iranin öljynviennin väheneminen voi johtaa öljyn hinnan nousuun. On kuitenkin oletettu, että Saudi-Arabia korjaa vajeen pumppaamalla markkinoille niin paljon öljyä, etteivät ne häiriinny.

Tämä on yksi syy siihen, miksi saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin murha Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa on Trumpin hallinnolle vaikea asia.

 

Jos taloustilanne vielä pahenee, Hamid Seyfi aikoo muuttaa perheensä pois Teheranista vanhaan kotikaupunkiin.
Jos taloustilanne vielä pahenee, Hamid Seyfi aikoo muuttaa perheensä pois Teheranista vanhaan kotikaupunkiin.Jussi Koivunoro / Yle
 

Teheranilaisen perheenisän Hamid Seyfin mielestä on epäreilua, että talousongelmat koskevat kipeimmin juuri hänenkaltaisiinsa tavallisiin iranilaisiin.

– Toivon kovasti, että hinnat laskevat. Että meillä olisi taas varaa maksaa omat menomme. Ja ehkä vähän enempäänkin.

Yhdysvaltojen nykyisestä Iranin-politiikasta hänellä on vähän sanottavaa. Presidentti Barack Obama oli hänen mielestään iranilaisten näkökulmasta katsottuna nykyistä presidenttiä parempi.

– Tämä herra Trump vähät välittää iranilaisista.

– Paitsi että ei kai hän kuule tätä? Hyökkää vielä kimppuumme, hän lisää nauraen.

Hamidin mielestä olisi hyvä, jos Trump ja Iranin presidentti Rouhani istuisivat neuvottelupöytään.

– Sopisivat ja lopettaisivat vihoittelun. Jolleivät välit parane, tilanne kurjistuu entisestään.

Pahimman varalta perheellä on varasuunnitelma. Se aikoo muuttaa Pohjois-Iraniin vanhaan kotikaupunkiinsa Nishapuriin lähelle Turkmenistanin rajaa.

Elämä siellä tulisi paljon halvemmaksi kuin Teheranissa.

*

Aiheesta aiemmin:

Iran-pakotteet astuvat voimaan – Iran: "Yhdysvallat tulee katumaan"

Syttyykö sota, kehittääkö Iran ydinaseen? Neljä kysymystä siitä, mitä seuraa Trumpin päätöksestä vetäytyä ydinsopimuksesta

 


 

FDP:n Christian Lindner väläyttää hallitusta, joka koostuisi CDU:sta, FDP:stä ja vihreistä, mikäli tämän hetkinen CDU/CSU:n ja SPD:n muodostama suuri koalitio kaatuisi.Der Spiegelin saamien tietojen mukaan liberaalin FDP-puolueen puheenjohtaja Christian Lindner suunnittelee jo aktiivisesti Merkelin jälkeistä tulevaisuutta.

 

Angela Merkel. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Tobias Schwarz

Voiko Angela Merkel kaatua jo ennen kesää?

 

Kristillisdemokraattien tappio Hessenin osavaltiovaaleissa heikentäisi yhä Saksan liittokanslerin asemaa.

Yhä useampi kristillisdemokraattien (CDU) poliitikko katsoo Angela Merkelin kohtalon riippuvan ensi sunnuntaina järjestettävien Hessenin osavaltiovaalien tuloksesta, kertoo Der Spiegel.

 

– En antaisi mitään takuita, jos Hessenin vaalit menevät mönkään, sanoo nimettömänä esiintyvä CDU:n kansanedustaja.

– (Hessenin osavaltion pääministeri) Volker Bouffierin (CDU) on pysyttävä pääministerinä, muuten kaikki voi muuttua, toteaa toinen kansanedustaja viitaten CDU:n johtoon.

Julkisuudessa on spekuloitu, että Merkel saattaa joutua luopumaan puoluejohtajan ja mahdollisesti myös liittokanslerin tehtävistään ennen kesää, jolloin valitaan kärkiehdokas vuoden 2021 liittopäivävaaleihin.

 

Ennen sitä Merkelin kohtalo puolueen puheenjohtajana ratkeaa CDU:n puoluekokouksessa joulukuussa. Jos CDU häviää Hessenin vaalit, moni kristillisdemokraattien poliitikko pitää Merkelin uudelleenvalintaa kyseenalaisena. Merkel on liittänyt puheenjohtajan ja kanslerin tehtävät tiiviisti yhteen. Siten hän voisi joutua luopumaan myös kanslerin tehtävistä.

Hessenin osavaltion pääministerillä voi olla merkittävä rooli tässä. Volker Bouffier syytti jo aiemmin CDU:n baijerilaista sisarpuoluetta CSU:ta ja Merkeliä huonoista kannatusmittaustuloksista.

– Olen vakuuttunut, että Bouffier sysää syyn Merkelin niskaan ja vaatii muutoksia, kolmas nimettömänä esiintyvä kansanedustaja kertoo.

Kannatusmittausten mukaan CDU:n kannatus Hessenissä on 26 prosenttia. Vihreät ovat toisella sijalla 22 prosentin kannatuksella ja demarit kolmantena 20 prosentilla. Hessenin edellisissä vaaleissa vuonna 2013 CDU sai 38,3 prosentin kannatuksen.

 

”Hänestä on kansleriksi”

Spekulaatioita Merkelin mahdollisesta seuraajasta on käyty paljon, mutta kukaan ei ole toistaiseksi noussut ylitse muiden.

Der Spiegelin saamien tietojen mukaan liberaalin FDP-puolueen puheenjohtaja Christian Lindner suunnittelee jo aktiivisesti Merkelin jälkeistä tulevaisuutta.

Lindnerin mielestä Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeri Armin Laschet (CDU) olisi hyvä valinta seuraavaksi kansleriksi.

– Minulla ei ole epäilystäkään, etteikö Laschetista olisi kansleriksi, Lindner sanoo ja muistuttaa miesten välisestä hyvästä yhteistyöstä osavaltiotasolla aiemmin.

Laschet kertoo olevansa samoilla linjoilla. Lindner on ollut myös aiemmin läheisissä väleissä CDU:n poliitikkojen kanssa. Keväällä 2017 hän piti tiiviisti yhteyttä nykyisen terveysministeri Jens Spahnin ja CDU/CSU:n parlamenttiryhmän varapuheenjohtaja Alexander Dobrindtin kanssa.

 

Sekä Spahn että Dobrindt ovat kritisoineet Merkelin pakolaispolitiikkaa, jota kriitikot pitävät liian liberaalina.

Tuoreimpien kannatusmittausten mukaan hallituspuolueiden kannatus on kaikkien aikojen aallonpohjassa. Hallituksen yhteiskannatus on nyt vain 39 prosenttia.

Hallituspuolueiden kerrotaan olevan syöksykierteessä, joka alkoi viime kesän hallituskriisistä. CDU:n ja sisarpuolue CSU:n välit ovat tulehtuneet. CSU on kritisoinut voimakkaasti Merkelin johtaman CDU:n pakolaispolitiikkaa.

 

Myös SPD:n rivit ovat olleet sekaisin siitä lähtien, kun puoluejohto päätti lähteä mukaan suureen koalitioon CDU/CSU:n kanssa. Osa demareista vastusti tätä, mutta puoluejohto runnoi päätöksen läpi. Paine irtaantua mahdollisimman pian hallituskoalitiosta kasvoi entisestään Baijerin vaalitappion vuoksi.

 

Kaikki CDU-poliitikot eivät kuitenkaan näe tilannetta liian synkkänä. Muun muassa talous- ja energiaministeri Peter Altmaier tyrmää spekulaatiot Merkelin ennenaikaisesta syrjäyttämisestä ja hallituksen kaatumisesta.

 


 

Usein kuulee sanottavan, että utopian työmarkkinat sisältäisivät osia Suomen työntekijöiden eduista ja palasia Yhdysvaltain työkulttuurista. Siinä saattaa olla viisauden siemen. Suomessa on ymmärretty, että elämä on paljon muutakin kuin vain työtä, mutta Yhdysvalloissa on tajuttu, että kun työmarkkinat kuitenkin ovat osa elämää, niin ne kannattaa järjestää mahdollisimman toimiviksi.


 
Kommentti
 
 

Suomessa työntekijällä on kissanpäivät -

amerikkalaisnäkökulmasta irtisanomiskiista

kuulostaa absurdilta

 

22.10.2018 07:48 - Kauppalehti

 

Yhdysvalloissa ihminen voidaan irtisanoa, jos hän pitää sopimuksessaan ilmoitetut lomapäivät.

 

 

Alkusyksystä yhdysvaltalainen juristituttava hekumoi, miten hänen uudessa työsopimuksessaan on peräti 30 lomapäivää.

 

 

"Sehän kuulostaa kivalta, voit lähteä kesällä käymään vaikka Pohjoismaissa", mainitsin.

Juristi repesi nauramaan. "Jos kuitenkin pidän yli 15 lomapäivää, minulle annetaan potkut."

 

Ihmettelin, miten se on mahdollista, jos hänen sopimuksessaan kerran lukee 30 lomapäivää. Olisi pitänyt muistaa, että Yhdysvalloissa työnantaja voi antaa potkut mihin tahansa syyhyn vedoten. Kyseisen yhtiön hiljainen "company policy" kuulemma on, että vuodessa on sopimuksesta huolimatta 15 lomapäivää.

 

Mainitsin, että arvostetun yliopiston käyneen juristin voisi kuvitella olevan firmalle niin tärkeä, että hän voisi pitää sopimuksessaan olevat lomapäivät. "Kukaan ei ole korvaamaton."

Olen viettänyt työurani pitkälti Suomessa, ja ylläolevan keskustelun jälkeen oli taas helppoa yhtyä aikaisemminkin ulkomailla kuultuihin mielipiteisiin kissanpäivistäni.

 

Suomessa vellova kiista irtisanomislaista kuulostaa Yhdysvalloissa absurdilta. Täällä kaikki päätäntävalta on työnantajalla, jonka ei ole osavaltiosta riippuen pakko maksaa muun muassa sairauspäivärahoja tai iltalisiä.

Kuulostaa työntekijän painajaiselta, ja sitä se varsinkin matalapalkkatöissä onkin. Yhdysvalloissa suhde työhön ja työnantajiin on kuitenkin erilainen kuin Suomessa. Niin pahassa kuin hyvässä.

 

Yrittäjät ovat sankareita, joita haastatellaan aamutelevisiossa ja joiden mahdollisia menestystarinoita kerrataan rasittavuuteen saakka.

Varsinkin pienyrittäjät, jotka ovat Suomessa kiistan keskipisteessä, nähdään mahdollistajina, jotka omalla riskillään luovat työtä muille. Kaikki osallistujat ymmärtävät pelin hengen, että joskus riski realisoituu ja silloin on parempi päästää työntekijästä irti ennen kuin yritys kärsii, jonka jälkeen kaikki työntekijät kärsivät.

Kaikki voittavat, jos myöhästelevä, paljon sairasteleva tai ilmapiiriä myrkyttävä ihminen lähtee. Hyvää työntekijää tuskin kukaan yrittäjä haluaa päästä lähtemään. Lisäksi irtisanotun tilalle tulee joko aikaisemmin työttömänä ollut, tai parhaimmassa tapauksessa kilpailija menettää rekrytoinnin myötä resursseja.

Tämä on tietenkin helppoa hyväksyä Yhdysvaltain työmarkkinoilla, jossa työttömyysprosentti on historian matalinta ja uusia työpaikkoja luodaan yli 300 000 kuukaudessa. Varsinkin koulutetuista työntekijöistä käydään kovaa kilpailua, eikä irtisanotun ihmisen todennäköisesti tarvitse olla työttömänä kauan.

 

Tilanteeseen on monta syytä, mutta ei vähäisimpänä se, että Yhdysvalloissa rotaatio työmarkkinoilla nähdään osana arkea. Osia täytyy välillä vaihtaa vauhdissa. Maailma myös muuttuu, eikä monella yrityksellä ole aikaa vetää yt-neuvotteluja päästäkseen esimerkiksi filminkehittäjän tai kaupan kassan palkasta eroon. Robotit nimittäin tulloo.

*

Usein kuulee sanottavan, että utopian työmarkkinat sisältäisivät osia Suomen työntekijöiden eduista ja palasia Yhdysvaltain työkulttuurista. Siinä saattaa olla viisauden siemen.

Suomessa on ymmärretty, että elämä on paljon muutakin kuin vain työtä, mutta Yhdysvalloissa on tajuttu, että kun työmarkkinat kuitenkin ovat osa elämää, niin ne kannattaa järjestää mahdollisimman toimiviksi.

*

(Toki ymmärrän, että Suomen riita liittyy oikeasti valtapeliin. Tästä syystä ehdotankin, että siellä vihdoin luovutaan kolmikannasta ja siirrytään nelikantaan, jossa neuvottelupöytään tulee myös työttömien liitto. Silloin siellä olisi edes yksi osapuoli, jolla olisi aito insentiivi saada rotaatiota työmarkkinoille.)

 

Tämä artikkeli liittyy aiheeseen Kansantalous

Artikkelin muut aiheet
YHDYSVALTOJEN TALOUS
 

Listattuja naisia ei ole laitettu järjestykseen. Heidät on kuitenkin luokiteltu viiteen joukkoon, jotka koostuvat yritysjohtajista, kasvuyrittäjistä, insinööreistä, keksijöistä sekä "taistelijoista" eli maailmaa teknologian avulla muuttavista ihmisistä.


 

 

Talouslehti Forbes: suomalainen Linda Liukas

on yksi Euroopan johtavista teknologia-alan

naisista

 

Forbes on listannut 50 euroopalaista naista, jotka ovat edelläkävijöitä teknologia-alalla.

 

Teknologia
Linda Liukas
Linda LiukasMilla Vahtila / Yle

Suomalainen lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas on huomioitu yhtenä Euroopan johtavista teknologia-alan naisista. Talouslehti Forbes on listannut(siirryt toiseen palveluun) 50 eurooppalaista naista, jotka ovat edelläkävijöitä omalla teknologiasektorillaan.

 

Listattuja naisia ei ole laitettu järjestykseen. Heidät on kuitenkin luokiteltu viiteen joukkoon, jotka koostuvat yritysjohtajista, kasvuyrittäjistä, insinööreistä, keksijöistä sekä "taistelijoista" eli maailmaa teknologian avulla muuttavista ihmisistä.

Liukas on lehden mukaan yksi taistelijoista.(siirryt toiseen palveluun) Lehti mainitsee Liukkaan yhtenä Rails Girls -verkoston perustajista. Yli 300 kaupungissa toimiva verkosto järjestää ohjelmointityöpajoja tytöille.

Lisäksi lehti huomioi Liukkaan Hello Ruby -kirjasarjan, joka on käännetty 25 kielelle. Kirjoissa ja niihin liittyvässä sovelluksessa opetetaan lapsille ohjelmointia tarinoiden ja pelien kautta. Sarjan uusin kirja julkaistaan tässä kuussa englanniksi.

Forbesin mukaan listan koostamisessa on otettu huomioon(siirryt toiseen palveluun) kunkin naisen johtoasema, vaikutus talouteen sekä yleinen vaikutusvalta omalla alallaan. Lehti listaa syksyllä Yhdysvaltain ja koko maailman johtavat teknologia-alan naiset.

*

Lue lisää Linda Liukkaasta:

Henkilökuva: Linda Liukas – Neiti täydellinenkin itkee takahuoneessa

 


 

Latvialaiset äänestivät lauantaina parlamenttivaaleissa. Vaalien voittajaksi nousi Venäjä-mielisenä pidetty Harmonia-puolue.

  

Hakkerit iskivät lauantaina Latviassa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Hakkerit iskivät vaalipäivänä ”Latvian

Facebookiin”

 

Sosiaalisen median sivustolle ilmestyi kuva Vladimir Putinista ja taustamusiikiksi Venäjän kansallislaulu.

Latviassa suosittu sosiaalisen median sivusto Draugiem.lv joutui lauantaina venäläisten hakkereiden hyökkäyksen kohteeksi, kertoo uutisportaali Delfi.

 

Latviassa Facebookia suositummalle sosiaalisen median sivustolle ilmestyi aamulla kuvasarja Venäjästä sekä presidentti Vladimir Putinista. Sivustolla soi myös taustamusiikkina Venäjän kansallishymni.

 

Kuvien viereen oli lisätty tekstiä venäjäksi.

– Toverit Latviassa, tämä on teille: Venäjän rajoilla ei ole loppua. Venäläinen maailma saa ja sen pitää yhdistää kaikki, jotka rakastavat venäläistä kulttuuria ja kieltä. Siitäkin huolimatta, missä te asutte, Venäjällä tai muualla.

 

Hyökkäyksen kohteeksi joutunut sivusto on vahvistanut, että venäläiset hakkerit ovat sabotaasin taustalla. Latvian kyberturvallisuusvirasto sekä suojelupoliisi tutkivat tapausta.

 


Näytä
 kuva Twitterissä
Māris Luste@MLuste
 
 

Krievu hakeri jau svin @SaskanaOnline uzvaru Saeimas vēlēšanās?@draugiem

 


 

Bloomberg kirjoittaa, että Kiinan asevoimat olisi toteuttanut operaation tunkeutumalla kalifornialaisen tietokonelaitteita toimittavan Super Micro Computer -yrityksen tuotantoketjuun. Lähteiden mukaan vakoilusirut olisi asennettu emolevyihin alihankkijoiden tehtailla Kiinassa.


 

 

Kohu väitetyn Kiinan harjoittaman

mikrosiruvakoilun ympärillä kiihtyy:

Kiinalaiset tekno-osakkeet sukeltavat

 

Yhdysvaltojen ja Kiinan viranomaiset eivät ole toistaiseksi kommentoineet uutistoimisto Bloombergin uutisessa esitettyjä väitteitä Kiinan Yhdysvaltoihin kohdistamasta vakoilusta.

 

Vakoilu
Siniseksi valaistu konesali..
Mikrosirujen avulla Kiina olisi päässyt käsiksi yritysten ja virastojen sisäisiin tietokoneverkkoihin.Klaus Ohlenschlaeger / AOP
 

Useiden kiinalaisten teknologiayritysten osakkeiden kurssit laskivat perjantaina Hongkongin pörssissä sen jälkeen, kun uutistoimisto Bloomberg oli kertonut väitetystä Kiinan harjoittamasta mikropiirivakoilusta.

 

Esimerkiksi tietokonevalmistaja Lenovon osake laski yli 15 prosenttia ja tietoliikennelaitteita valmistavan ZTE:n osake putosi 11 prosenttia.

Amerikkalainen uutistoimisto Bloomberg uutisoi(siirryt toiseen palveluun) torstaina, että Kiina olisi vakoillut lähes kolmeakymmentä yhdysvaltalaista yritystä tietokonelaitteisiin asennettujen salaisten mikrosirujen avulla.

Bloombergin mukaan muun muassa Apple ja Amazon olisivat vakoilun kohteeksi joutuneiden yritysten joukossa.

Apple ja Amazon ovat kiistäneet voimakkain sanoin Bloombergin uutisessa esitetyt väitteet vakoilumikrosirujen löytymisestä niiden käyttämistä laitteista.

 

Tiedot tulivat nimettömiltä lähteiltä

Bloombergin haastatteleman 17 nimettömänä esiintyvän tiedustelu- ja yrityslähteen mukaan kiinalaiset agentit olisivat asentaneet riisinjyvän kokoisia vakoilumikrosiruja noin 30 yrityksen ja useiden amerikkalaisvirastojen käyttämiin palvelimiin.

 

Mikrosirujen avulla Kiina olisi päässyt käsiksi yritysten ja virastojen sisäisiin tietokoneverkkoihin sekä niiden sisältämiin salaisiin tietoihin.

 

Myös Super Micro Computer kiistää, että sen myymien servereiden emolevyistä olisi löytynyt vakoilumikrosiruja. Yhtiön mukaan yksikään asiakas tai virasto ei ole ollut siihen yhteydessä tällaisten sirujen takia.

Super Micro Computerin osakkeen arvo putosi Bloombergin uutisen jälkeen 38 prosenttia.

– Kiinassa valmistettua elektroniikkaa voidaan pitää turvattomana tämän uutisen takia. Teknologiaosakkeiden arvo putoaa tästä syystä, analyytikko Ray K W Kwokarvioi uutistoimisto AFP:lle.

 

Viranomaiset eivät ole kommentoineet

Kiinan ulkoministeriö ei ole toistaiseksi kommentoinut vakoiluväitteitä uutistoimisto Reutersille. Kiina on aiemmin kiistänyt väitteet, joiden mukaan se olisi tehnyt kyberhyökkäyksiä länsimaisiin yrityksiin.

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI ja Yhdysvaltojen kotimaan turvallisuusministeriö eivät vastanneet Reutersin kommenttipyyntöön. Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n tiedottaja sanoi Reutersille, että virasto ei toistaiseksi kommentoi Bloombergin uutista.

 

Turvallisuusasiantuntijat pitävät kasvavana uhkana sitä, että hakkerit voisivat toteuttaa kyberhyökkäyksiä asentamalla mikrosiruja yrityksille ja virastoille myytäviin laitteisiin.

– Laajat, monimutkaiset ja globaalit tuotantoketjut aiheuttavat riskin pahansuovasta kybertoiminnasta, jonka yritykset joutuvat ottamaan huomioon, sanoi Cyber Threat Alliance -järjestön johtaja Michael Daniel uutistoimisto Reutersille.

 

Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteet ovat olleet koetuksella viime aikoina kauppakiistojen vuoksi. Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence syytti torstaina Kiinaa sotilaallisesta aggressiosta, yrityssalaisuuksien varastamisesta, ihmisoikeusloukkauksista ja sekaantumisesta Yhdysvaltojen tuleviin vaaleihin.

 

Kiinan ulkoministeriö kiisti Pencen väitteet perusteettomina.

 

Lähteet: AFP, REUTERS

 


 

Näkökulma: Tämä on selvästi Saksan ulkoministeriön hyväksymä kuvallinen signaali, Venäjän ilmavoimien toiminnalle Itämerellä viimevuosina! - KimsBlog

 

Saksan kuva tunnistuslennosta. Nato/@MattEichenlaub/twitter.com

Venäjän pommittajat harvinaisella lennolla

Suomenlahdella – Naton hävittäjät ilmaan

 

 

Saksan ilmavoimat julkaisi kuvia tunnistetuista venäläiskoneista.

Baltian Naton ilmavalvontaa suorittavat saksalaishävittäjät hälytettiin tiistaina ilmaan tunnistamaan Suomenlahdella lentäneitä venäläisiä strategisia Tu-160-pommikoneita.

 

Saksan ilmavoimat on julkaissut kuvan tunnistuslennosta. Siinä näkyy venäläiskone ja saksalainen Eurofighter Typhoon -hävittäjä. Toisessa alla olevassa kuvassa näkyy Venäjän pommittajien lentoreitti kartalla.

Kyseessä oli harvinaislaatuinen tapaus. Tu-160-koneita ei ole juuri nähty Suomenlahden yllä.

 


 

Matthias Eichenlaub@MattEichenlaub
 

NEW: fighter aircraft today escorted 2 of ’s Blackjack bombers in intl' airspace over the Baltic Sea. Belgian & German jets patrol the region as part of NATO’s Baltic air-policing mission. On duty 24/7. @beairforce @GermanyNATO @NATOpress

Matthias Eichenlaub@MattEichenlaub
 

Just released: Photo of yesterday’s intercept. Courtesy of the German air force. . pic.twitter.com/7UI1QgFqTM

Näytä kuva
 Twitterissä
 •  
Записки охотника@galandecZP
 

Борт 74460 даёт радио для ТАБЛИЦА : / 862 802 438 950 661 683 /

Записки охотника@galandecZP
 

Пролёт 2 бомбардировщиков Ту-160 (cn 16117 & 16118 ) над Балтикой pic.twitter.com/aCRfc60LFP

Näytä kuva Twitterissä

 


 

 

Saksassa saa olla kiitollinen, jos saa

puhelinliittymän – siitä eroon pääseminen on

vielä hankalampaa

 

Eurooppa-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm tiesi odottaa vaikeuksia astuessaan saksalaisen puhelinoperaattorin liikkeeseen, mutta yllättyi silti.

 

Saksa
Ihminen pitää kännykkää kädessään niin, että ruudulla näkyy viestejä, taustalla Brandenburgin portti.
Saksassa puhelimen internet-yhteys saattaa katketa jopa pääkaupungin keskustassa.Michael Kappeler / EPA
 

Ylen kirjeenvaihtajien juttusarjassa tartutaan puheenaiheisiin eri puolilla maailmaa

 


 

Kirjeenvaihtajat -grafiikka.
Stina Tuominen / Yle

 

Tämä on toinen kerta kun muutan Saksaan. Jotkut asiat ottavat päähän, vaikka osasinkin varautua.

Esimerkiksi matkapuhelinliittymän saaminen on hankalaa – ja siitä eroon pääseminen vielä hankalampaa.

Koska käytän työssäni puhelinta usein ja paljon, prepaid-liittymä ei ollut vaihtoehto. Piti siis solmia sopimus operaattorin kanssa.

Saadakseen matkapuhelinliittymän Saksassa, pitää ensin olla saksalainen pankkitili. Jotta saisi pankkitilin, pitää olla rekisteröitynyt väestörekisteriin. Se ei käy noin vain.

Kun muutin Saksaan edellisen kerran, minun piti jonottaa viisi viikkoa, jotta rekisteröityminen onnistuisi.

Tällä kertaa osasin varautuaBerliinin kaupungin pitkiin jonoihin varaamalla ajan monta viikkoa etukäteen. Silti liittymän hankkimisen vaikeus pääsi yllättämään.

Työpestini Berliinissä kestää vajaan vuoden. Sen vuoksi halusinkin määräaikaisen liittymän, sillä saksalaisesta kännykkäsopimuksesta on hyvin vaikea päästä eroon.

Kun muutin Suomesta, pystyin sanomaan Elisan liittymän irti saman päivän aikana. Saksassa sama ei onnistu.

Kun muutin pois Saksasta kaksi vuotta sitten, sanoin liittymäni irti kolme kuukautta etukäteen. Se ei yksin riittänyt, vaan jouduin esittämään todistuksen poismuutostani. Eikä sekään vielä riittänyt, vaan minun piti esittää myös virkatodistus Helsingistä.

Luulin, että asia oli sillä hoidettu.

Pari kuukautta muuton jälkeen tuli lasku. Minun piti maksaa 1 200 euroa siitä, että puhelinliittymä oli irtisanottu ennen sopimusajan umpeutumista.

Saksaan palattuani päätin, etten ainakaan käytä tätä samaa suurta operaattoria enää. Päätin valita toisen operaattorin.

Siellä vastattiin, että kaikki liittymäsopimukset ovat kaksivuotisia. Jos haluan katkaista sopimuksen ennen sitä, joudun maksamaan erotuksen. Tässä tapauksessa hinnaksi olisi tullut 750 euroa.

– Voit tietysti ottaa saksalaisen liittymän mukaan Suomeen kun palaat sinne, ystävällinen myyjä yritti.

Olin otettu siitä, että tämä toisen operaattorin myyjä suhtautui minuun melkein kuin asiakkaaseen. Toisin kuin ensimmäinen operaattori, jonka myyjä käyttäytyi muutama vuosi sitten kuin DDR:n rajapoliisi konsanaan – hän vaati nähdä passini.

Koska hän ei löytänyt passista oleskelulupaa, ei hän olisi halunnut myöntää minulle matkapuhelinliittymää. Jouduin kertomaan myyjälle, että Suomi on EU-maa eikä minulla tarvitse sen vuoksi olla oleskelulupaa.

Kysyin myyjältä, josko hän oli kuullut EU:n vapaasta liikkuvuudesta. Myyjä myönsi kuulleensa siitä.

Vaikka toisen operaattorin myyjä sentään tiesi, ettei minun tarvitse näyttää oleskelulupaa liittymän saadakseni, päätin kuitenkin kokeilla kolmatta operaattoria.

Siellä myyjä oli yllättävän ystävällinen. Tälläkin yrityksellä oli ainoastaan kahden vuoden puhelinliittymiä, mutta heidän rangaistusmaksunsa ennenaikaisesta irtisanomisesta vastasi ”vain” kolmen kuukauden matkapuhelinmaksuja.

Tietysti edellyttäen, että näyttäisin kaikki todistukset muutostani toiseen maahan.

Järjestelmä pääsi siis yllättämään minut, varautumisestani huolimatta. Saksa on matkapuhelin- ja nettiasioissa teknisesti jälkeenjäänyt ja sopimusasioissa eri planeetalta kuin Suomi.

Ihme, ettei EU-komissio ole puuttunut tähän, sillä tämä on jonkinasteinen rajaeste EU:n sisämarkkinoilla.

Voisin tietysti käyttää suomalaista liittymää Saksassakin. Se on aika halpaa nykyisin – EU:n ansiosta. Valitettavasti kukaan saksalainen ei vastaisi ulkomaalaisesta numerosta tuleviin soittopyyntöihin.

Siksi saan tyytyä siihen, että rangaistus liittymäsopimuksen irtisanomisesta on vain kolmen kuukauden kännykkälaskun suuruinen.

 


 

Kuluneella viikolla tiedustelujohtaja siirrettiin Merkelin hallituksessa istuvien sosiaalidemokraattien (SPD) vaatimuksesta toisiin tehtäviin. Käytännössä hän sai ylennyksen sisäministeriön valtiosihteeriksi. Suuri koalitio oli vähällä kaatua jälleen kerran.


MEDIAHUOMIO
 
 

Saksan valtamedia työntää perinteisiä

puolueita alamäkeen

 

   

Saksan liittokansleri Angela Merkel.
Saksan liittokansleri Angela Merkel. KUVA: CLEMENS BILAN
 
 

Kokenut politiikan tutkija ja tarkkailija uskoo, että asetelma nakertaa erityisesti Angela Merkelin johtaman CDU:n kannatusta.

 

Saksan tiedotusvälineet ovat viime päivinä keskittyneet käytännössä yhteen aiheeseen: maan sisäisestä ­tiedustelusta vastaavan johtajan Hans-Georg Maassenin törppöilyyn Chemnitzissä tapahtuneen puukotuksen yhteydessä.

Välikohtauksessa kuoli yksi 35-vuotias saksalainen. Tekijöiksi epäiltyinä pidätettiin yksi syyrialainen ja yksi irakilainen. Toinen heistä on vapautettu. Puukotus laukaisi Chemnitzissä sarjan oikeistoradikaalien ja uusnatsien väkivaltaisia mielenosoituksia.

Liittokansleri Angela Merkel tuomitsi jyrkin sanakääntein oikeistoradikaalit, jotka hänen mielestään jahtasivat Chemnitzin kaduilla ulkomaalaisilta näyttäviä ihmisiä. Maassen kyseenalaisti tämän näkemyksen.

 

Hans-Georg Maassenin toiminta Chemnitzin mellakoiden yhteydessä oli kaikkea muuta kuin vakuuttavaa. Samaa voi sanoa Berliinin hallituksen tavasta hoitaa kiusallinen jälkipyykki.

Chemnitzin tapahtumien jälkeen haastattelin tunnettua saksalaista politiikan tutkijaa, professori Werner J. Patzeltia Dresdenissä. Aiheena oli maltillista oikeistoa perinteisesti äänestäneiden siirtyminen oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) tueksi.

Patzeltin mielestä Saksan kristillisdemokraatit (CDU) saavat syyttää tästä äänestäjäkadosta puoluetta johtavaa liittokansleri Merkeliä

 

”AfD onnistui ensin mobilisoimaan tietyt äänestäjät eurokriisillä ja sen jälkeen, mikä on oleellista, vielä enemmän Merkelin epäonnistuneella maahanmuuttopolitiikalla”, Patzelt korostaa.

Hänen mukaansa CDU:sta on Merkelin johdolla tullut liian keskustalainen tai jopa sosiaalidemokraattinen ja siksi vanhat kannattajat rankaisevat kansleria äänestämällä AfD:tä.

Patzelt tähdentää, että saksalainen valtamedia vauhdittaa ­tätä ­kehitystä ja työntää Saksan suuria kansanpuolueita eli CDU:ta ja ­SPD:tä alamäkeen.

”Erityisesti CDU:ta perinteisesti äänestävien mielestä todelliset ­ongelmat unohtuvat, kun media keskittyy vatvomaan tiedustelu- johtajan sanomisia tai sitä, miksi oikeistoradikaalien mellakointia ­pitää kutsua”, Patzelt erittelee. ”Todellisilla ongelmilla” hän tarkoittaa kansalaisten huolta huonon maahanmuuttopolitiikan seurauksista.

Patzeltin arvio on, että erityisesti monien konservatiivisesti ajattelevien saksalaisten silmissä tiedotusvälineet keskittyivät Chemnitzin tapauksen yhteydessä paheksumaan oikeistoradikaalien mellakointia ja unohtivat puukotuksessa menehtyneen saksalaisen. Moni on ­professorin mukaan lisäksi vakuuttunut, yleensä huonoin perustein, että valtaa pitävät ovat tavalla tai toisella tässä juonessa mukana. Myös Saksassa puhutaan Lügenpressen (valemedia) ja poliitikkojen liitosta.

Kokenut politiikan tutkija ja tarkkailija uskoo, että asetelma nakertaa erityisesti Merkelin johtaman CDU:n kannatusta.

*

”AfD hyötyy ja toisaalta myös vihreät hyötyvät, koska puolue sanoutuu muita yksiselitteisemmin irti AfD:n maahanmuutto- ja ulkomaalaisvastaisesta linjasta.”

Patzeltin mukaan suhtautuminen kansallisvaltion ja kansakunnan tulevaisuuteen on yhä tärkeämpi puoluekenttää jakava tekijä.

Kirjoittaja on Kauppalehden kirjeenvaihtaja Münchenissä.

Suhtautuminen kansallisvaltion ja kansakunnan ­tulevaisuuteen on yhä tärkeämpi puoluekenttää jakava tekijä.”

 


 

Trump määräsi myös julkaisemaan oikeusministeriön ja FBI:n virkamiesten välisiä tekstiviestejä. Oikeus- ja tiedustelupalvelun virkamiehet ovat vastustaneet tietojen salassapitoluokituksen poistamista sillä perusteella, että tiedot ovat liian arkaluontoisia julkaistavaksi. - Trumpin ahdingossa, hyökkäys on paras puolustus! - KimsBlog


 

 

Trump vaatii Venäjä-tutkinnan salaisia

dokumentteja julkisiksi – tiedustelupalvelun

virkamiehet järkyttyneitä

 

Trumpin määräys koskee myös oikeusministeriön ja FBI:n virkamiesten välisiä tekstiviestejä.

 

Donald Trump
trump
EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on määrännyt poistamaan salassapitoluokituksen osasta Venäjä-tutkintaan liittyvistä dokumenteista ja tekstiviesteistä, uutisoi NBC(siirryt toiseen palveluun).

Kyseessä on ennenkuulumaton toimenpide. Tiedustelupalvelun entisten ja nykyisten virkamiesten kerrotaan olevan asiasta järkyttyneitä.

Trumpin määräys liittyy tietoihin, jotka koskevat muun muassa oikeuden määräystä, jolla Trumpin entinen kampanja-avustaja Carter Page asetettiin tarkkailuun, kertoo Valkoinen talo lehdistötiedotteessa.

 

 


 

Japan Todayn mukaan osuus on kasvussa, sillä viime vuonna yli 70-vuotiaita oli 19,9 prosenttia väestöstä. Yli 65-vuotiaiden osuuden ennustetaan kasvavan 35,3 prosenttiin Japanin väestöstä vuoteen 2040 mennessä. Laskevan syntyvyyden ja väestön ikääntymisen pelätään luovan yhä suurempaa painetta maan taloudelle. Sosiaalimenot kasvavat samalla kun työikäinen väestö kutistuu. Japanin ohella maailman ikääntyneimmät väestöt löytyvät Euroopasta. Yli 65-vuotiaiden osuus on Italiassa 23,3 prosenttia, Portugalissa 21,9 prosenttia ja Saksassa 21,7 prosenttia.

 

Vuonna 2040 noin 35 prosenttia japanilaisista on yli 65-vuotiaita. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Japani täyttyy yli 65-vuotiaista

 

Ikääntyvä väestö ja laskeva syntyvyys luovat yhä kovempaa painetta Japanin taloudelle.

Yli 65-vuotiaiden määrä on kasvanut Japanissa noin noin 440 000:lla viime vuoteen verrattuna. Ikäryhmään kuuluu nyt ennätysmäärä eli 35,57 miljoona kansalaista.

 

70-vuotiaiden ja tätä vanhempien osuus on samalla noussut ensimmäistä kertaa 20,7 prosenttiin Japanin väestöstä. Kyseiseen ikäryhmään kuuluu tällä hetkellä 26,18 miljoonaa japanilaista.

 

 


 

Human Rights Watch -järjestön mukaan uiguurien sorto on ”mittakaavaltaan ennennäkemätöntä Kiinassa vuosien 1966–1976 kulttuurivallankumouksen jälkeen”. Leireille suljetut muslimit pakotetaan kieltämään islamin opetuksia, opiskelemaan kiinalaista kulttuuria sekä vannomaan lojaalisuutta Kiinan kommunistiselle puolueelle. Leireiltä päässeet ovat raportoineet myös kidutuksesta.


 

 

NYT: ”Massiiviset” sortoleirit järkyttävät –

Yhdysvallat harkitsee pakotteita Kiinalle

 
Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.9.2018 09:22

 • Kuva: All Over Press / EPA
  Kuva
  Uiguurien muslimivähemmistö muodostaa noin 40 prosenttia väestöstä luoteis-Kiinassa sijaitsevassa Xinjiangin autonomisessa maakunnassa, jota riivaavat levottomuudet ja väkivaltaisuudet. Arkistokuvassa uiguuriviljelijöitä töissään Turpanissa.
 

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto harkitsee taloudellisia sanktioita Kiinalle uiguurivähemmistön sorron vuoksi. Satoja tuhansia uiguureja ja muita muslimivähemmistön edustajia on suljettu niin sanotuille internointileireille, asiasta raportoiva amerikkalaislehti New York Times kertoo.

 

Pakotteet kohdistuisivat kiinalaisiin korkeisiin virkamiehiin ja kiinalaisyhtiöihin. Lisäksi yhdysvaltalaisten teknologiayhtiöiden myyntejä Kiinaan rajoitettaisiin, sillä Kiinan viranomaiset käyttävät amerikkalaista valvontateknologiaa valvoakseen uiguureja pohjoisessa Kiinassa.

Jos taloudelliset sanktiot toteutuvat, tämä on ensimmäisiä kertoja kun Yhdysvallat asettaa Kiinalle pakotteita ihmisoikeusrikkomusten vuoksi. 

 

Kiinan muslimivähemmistön pakkoleirit ovat olleet kiihtyvän kansainvälisen kriitikin kohteena ja äskettäin muun muassa YK:n ihmisoikeuspaneelin hampaissa. Äskettäin Yhdysvaltain kongressin edustajat vaativat ulkoministeri Mike Pompeota ryhtymään taloudellisiin toimiin kiinalaisvirkamiehiä kohtaan. Presidentti Trump on tähän asti vastustanut Kiinan-vastaisia toimia, joiden pelätään kärjistävän maiden kauppapoliittisia riitoja.

 

”Tämän [sorron] mittakaava on massiivinen”, sanoo senaattori Marco Rubio New York Timesille.

”Kyse ei ole vain ihmisten pelottelusta poliittisella puheella, vaan myös halusta riistää ihmisiltä heidän etninen ja uskonnollinen identiteettinsä tasolla, jollaista emme ole nähneet modernina aikana.”

 


 

Kommunismin rikosten museo vie noin 5 000 neliötä Patarein itäsiivestä. Martin Andrellerin mukaan Viron valtio ei ole vielä ratkaissut, mitä rakennuksen muille osille tehdään. Hän kertoo, että museon rahoitus on osin auki, mutta hanke käynnistyy Viron valtion rahoituksella.


  

 

Tallinnaan perustetaan museo, joka tarjoaa

vastalääkettä neuvostonostalgiaan –

Kansainvälinen museohanke avaa

kommunistimaiden julmuuksia

 

Japanilaisen arkkitehdin laatima design alleviivaa Itä-Euroopan asemaa kahden totalitaristisen vallan puristuksessa.

 

Kommunismi
Kommunismin rikosten museo ja tutkimuskeskus perustetaan entiseen Patarein vankilaan, jossa monet poliittiset vangit
 istuivat neuvostoaikana.
Kommunismin rikosten museo ja tutkimuskeskus perustetaan entiseen Patarein vankilaan, jossa monet poliittiset vangit istuivat neuvostoaikana.Markus Kuokkanen
 

TALLINNATallinnaan perustetaan viiden maan yhteistyönä "Kommunismin rikosten museo ja tutkimuskeskus". Museon tarkoituksena on esitellä kommunistihallintojen rikoksia ihmisyyttä vastaan kaikkialla maailmassa.

 

Museo perustetaan Patarein entiseen vankilaan, jossa istui neuvostoaikana kymmeniä tuhansia poliittisia vankeja.

Viron historiallisen muistin instituutin kuraattori ja tutkija Martin Andreller pohtii, että virolaisilla on velvollisuus kertoa maailmalle totalitarismin karusta todellisuudesta, koska maalla on kokemusta sekä natsi-Saksan että Neuvostoliiton miehityksistä.

 

Patarein selleissä museovieraat saavat tuntumaa vankien arkeen.
Patarein selleissä museovieraat saavat tuntumaa vankien arkeen.Markus Kuokkanen

 

– On ihmisiä, jotka ikävöivät neuvostoaikaa. He haluaisivat olla taas osa suurta supervaltaa. Mutta on pidettävä mielessä, että vaikka Neuvostoliitto oli supervalta, se ei ollut humaani eikä demokraattinen, hän sanoo.

 

Hankkeeseen menee vielä vuosia

Hankkeessa ovat mukana Viron historiallisen muistin instituutti, Latvian miehitysmuseo, Liettuan kansanmurhan ja vastarinnan tutkimuskeskus, Puolan kansallisen muistin instituutti sekä Itä-Saksan kommunistisen diktatuurin tutkimista tukeva Saksan liittovaltion säätiö.

 

Viron historiallisen
 muistin instituutin tutkija ja kuraattori Martin Andreller esittelee Patarein teloitushuonetta.
Viron historiallisen muistin instituutin tutkija ja kuraattori Martin Andreller esittelee Patarein teloitushuonetta.Markus Kuokkanen

 

Patarein historiallisen rakennuksen kunnustamiseen menee kuitenkin vuosia. Martin Andreller arvioi, että Kommunismin rikosten museo avaa ovensa ehkä kuuden vuoden päästä.

Itä-Saksan diktatuurin tutkimussäätion johtaja Anna Kaminsky perustelee kansainvälistä museohanketta sillä, että kommunismikin oli kansainvälinen ilmiö.

– Kommunismi oli maailmanlaajuinen liike. 1980-luvulla yli kolmannes ihmiskunnasta eli kommunistisissa diktatuureissa. Tässä museossa voi saada käsityksen kommunistisen ideologian juurista ja siitä, millaisilla eri tavoilla äärivasemmistolaista ideologiaa toteutettiin diktatuureissaa, Kaminsky sanoo.

 

Tukea kansainväliselle tutkimukselle

Museo on tarkoitettu eläväksi monumentiksi, jolla kunnioitetaan kommunismin uhrien muistoa.

 

Ennen kuin uusi museo voidaan avata, Patarein laaja rakennuskompleksi
 pitää kunnostaa. Kunnostusurakkaan menee vuosia.
Ennen kuin uusi museo voidaan avata, Patarein laaja rakennuskompleksi pitää kunnostaa. Kunnostusurakkaan menee vuosia.Markus Kuokkanen

 

Hankkeen verkkosivulla linjataan, että keskus tutkii ja esittelee historiaa objektiivisesti sotkeutumatta kansallisiin poliittisiin väittelyihin.

Tutkimuskeskus aikoo muun muassa järjestää konferensseja, organisoida kansainvälistä tutkimusta ja luoda opetusmateriaaleja. Sen on tarkoitus myös tukea tutkijoita, joiden omassa maassa laki estää historian julmuuksien tutkimisen.

– Museo ja keskus puolustavat globaalisti ihmisiä, joita vainotaan, koska he tekevät työtä kommunismin rikosten paljastamiseksi, tai jotka kamppailevat aktiivisesti nykyisiä totalitaristisia hallintoja vastaan, hankkeen sivuilla kerrotaan.

 

Design-kilpailun voitto Japaniin

Patareihin rakennettava näyttely kertoo kommunismiajan lisäksi myös holokaustista, sillä se on osa rakennuksen historiaa.

 

Patarei rakennettiin alunperin 1800-luvulla linnoitukseksi. Viimeisen sadan vuoden ajan se on toiminut pääasiassa
 vankilana.
Patarei rakennettiin alunperin 1800-luvulla linnoitukseksi. Viimeisen sadan vuoden ajan se on toiminut pääasiassa vankilana.Markus Kuokkanen

 

Patareissa teloitettiin juutalaisia Viron saksalaismiehityksen aikana. Myös museon design nostaa natsi-Saksan roolin vahvasti esiin.

Japanilainen arkkitehti Shuhei Endo voitti huhtikuussa museon design-kilpailun. Hänen suunnitelmassaan museoon saapuva kulkuväylä on piirretty sellaiseen kulmaan, että se kulkee Berliinin suunnasta Pietarin suuntaan, lävistäen Patarein.

Tämä natsi-Saksan ja Neuvostoliiton välille jännittyvä linja symboloi arkkitehdin mukaan Viron historiaa, jossa väkivallan aallot ovat saapuneet molemmista suunnista.

 

Patarein rannan piikkilanka-aita välittää nyt rakkauden viestiä.
Patarein rannan piikkilanka-aita välittää nyt rakkauden viestiä.Markus Kuokkanen

 

***Kommunismin rikosten museo vie noin 5 000 neliötä Patarein itäsiivestä. Martin Andrellerin mukaan Viron valtio ei ole vielä ratkaissut, mitä rakennuksen muille osille tehdään. Hän kertoo, että museon rahoitus on osin auki, mutta hanke käynnistyy Viron valtion rahoituksella.

Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa keskustellaan siitä tarvitaanko uutta kommunisajan rikoksista kertovaa museota.

 


 

Tutkimuksessa vertailtiin 44 eri maata Euroopassa ja Aasiassa. Näiden kohdalla tutkittiin maantieteen, uskonnon, poliittisen järjestelmän ja kulttuuriperinnön vaikutusta. Tuloksia verrattiin YK:n inhimillisen kehityksen indeksiin (HDI), joka mittaa muun muassa tulotasoa ja elinajanodotetta.

 

DDR:n juhlaparaati Berliinissä vuonna 1989. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Tutkimus: Kommunismi heikentää terveyttä

ja aiheuttaa köyhyyttä

 

 

Kielteinen vaikutus on kestänyt vuosikymmeniä järjestelmän romahtamisen jälkeen.

Entisten kommunistimaiden asukkaat ovat muita köyhempiä ja sairaampia, vaikka kommunismin romahduksesta on jo lähes 30 vuotta.

 

Britannian Royal Society Open Science -sivustolla julkistetussa tutkimuksessa vertailtiin historiallisten tapahtumien ja kulttuuristen tekijöiden vaikutusta inhimillisen kehityksen indeksiin.

– Alhaisen elinajanodotteen taustalla vaikuttavat monet tekijät. Näitä ovat muun muassa korkea alkoholinkulutus, tupakointi, heikot työolosuhteet ja huonolaatuinen ruokavalio, tutkijat kirjoittavat.

– Maiden köyhtymisen vuoksi myös asuinalueet ovat muita heikommalla tasolla.

Kulttuuritaustan havaittiin olevan yhteydessä HDI:hin ja sen eri osiin. Kun maantieteellinen läheisyys otetaan huomioon, vain tulotason ja terveyden osalta voidaan havaita pieniä eroja.

Kun tarkasteluun otettiin mukaan kommunismi ja uskonto, ei kulttuurisella taustalla ollut enää väliä. Kommunismi ennakoi voimakkaasti kielteistä HDI-vaikutusta tulotason ja terveyden osalta.

Tutkimuksen mukaan lähihistorialla on usein suurempi vaikutus yhteiskuntien nykyiseen tilanteeseen kuin syvemmillä kulttuurisilla tekijöillä.