Yhdysvaltain uusimmat tullit astuvat voimaan ensi maanantaina. Tullit nousevat 25 prosenttiin, jos Kiina ei taivu amerikkalaisten vaatimuksiin vuoden loppuun mennessä. Yhdysvaltain kongressin välivaalit pidetään 6. marraskuuta. Vaaleissa valitaan kaikki edustajainhuoneen edustajat ja osa senaattoreista.


 

 

Kiina peruu kauppaneuvottelut USA:n kanssa

– neuvottelupöytään palattaneen välivaalien

jälkeen

 

   

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.
Kiinan presidentti Xi Jinping ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. KUVA: HOW HWEE YOUNG
 
 

Kauppasota ei kestä tuhansia vuosia, sanoo Renminin yliopiston kansainvälisten suhteiden professori

 

Kiina on perunut suunnitellut kauppaneuvottelut Yhdysvaltain kanssa. On epätodennäköistä, että neuvottelupöytään istutaan ennen kuin Yhdysvaltain välivaalit ovat ohi marraskuussa, uutistoimisto Bloomberg kertoo.

Bloombergin lähteiden mukaan Kiina on perunut ensi viikolle suunnitellun vierailun Washingtoniin.

Viimeisin kierros Yhdysvaltain ja Kiinan välisessä tullisodassa nähtiin alkuviikosta, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asetti 10 prosentin tullin kiinalaistuonnille, jonka vuotuinen arvo on 200 miljardia dollaria. Kiina vastasi asettamalla tullilistalleen tavaraa 60 miljardin dollarin edestä.

Renminin yliopiston kansainvälisten suhteiden professorin Shi Yinhonginmukaan Kiina ei voi edetä kauppaneuvotteluissa Yhdysvaltain tuoreimman ilmoituksen jälkeen ilman, että se näyttäytyisi "loukkauksen pyytämisenä".

Jossain vaiheessa osapuolet palannevat neuvottelupöytään.

"Kauppasota ei kestä tuhansia vuosia", Shi sanoo Bloombergille.

 


 

Kyse on historiantutkija Niall Fergusonin mukaan muun muassa Kiinan väestökehityksestä, velkaantumisesta ja maan johdon yhä aktiivisemmasta pyrkimyksestä kontrolloida kaikkia elämänalueita. Tämä on hänen mielestään omiaan lamauttamaan tieteellisen ja taiteellisen vapauden. – Luovuus on kaiken avain. Jos Kiinan hallinto onnistuu kääntämään internetin suureksi valvontakoneistoksi, aivan ensimmäisenä kuolevat mielipiteenvapaus ja luovuus. Voin jo nähdä sen: ystäväni kiinalaisissa yliopistoissa sanovat, että tiede on jäädytetty.

 

Niall Fergusonin mukaan Kiinan järjestelmässä on vakavia ongelmia. Kuvassa Pekingin uusi lentokenttäterminaali. LEHTIKUVA / AFP

Huippututkija ennustaa: Eurooppa

halvaantuu, Kiina voi romahtaa

 

Vertauksista 1930-lukuun on historioitsijan mukaan enemmän haittaa kuin hyötyä.

Nimekäs historiantutkija Niall Ferguson varoittaa Eurooppaa halvaantumisen uhasta. Kiinalla saattaa kuitenkin olla edessään vielä vakavampi paikka.

 

– Uskon, että historioitsijat pitävät tulevaisuudessa brexitiä pelkkänä Euroopan laajemman disintegraatio-ongelman esinäytöksenä, amerikkalaisessa Harvardin yliopistossa työskentelevä brittitutkija sanoi huipputason konferenssissa perjantaina Kiovassa.

– Minusta vaikuttaa, että ongelmat ovat monin verroin isompia kuin mitä Eurooppa voi tai haluaa kuvitella. Ensin epäonnistuttiin finanssikriisin taltuttamisessa, sitten juututtiin arabivallankumoukseen ja – kolmanneksi – luotiin vuosien 2015–16 maahanmuuttokriisin kaaos. Pelkään, että suunta on kohti halvaantumista ja kenties myös perääntymistä Euroopan yhdentymisestä, Ferguson toteaa.

 

Hän tyrmää näkemykset, joiden mukaan historiantutkijoiden tulisi keskittyä menneisiin tapahtumiin eikä arvioida tulevaisuutta.

– Kuten Winston Churchill aikanaan lausui, mitä kauemmas taaksepäin kykenet katsomaan, sitä pidemmälle eteenpäin todennäköisesti näet.

Samalla Ferguson varoittaa vääristä historiallisista rinnastuksista. Erityisesti häntä häiritsee se, että niin kymmenen vuoden takaista finanssikriisiä kuin poliittisen populismin nousua verrataan usein 1930-luvun tapahtumiin.

– Finanssikriisi ei kuitenkaan johtanut suureen talouslamaan, eikä populismi ole sama kuin fasismi, hän painottaa.

 

Uhkaako Kiinaa romahdus?

Vaikka Euroopan tilanne ei ole helppo, lähitulevaisuuden suurimmat myllerrykset voivat Fergusonin mielestä saada sysäyksensä Kiinasta. Maan taloutta ja teknologiaa suitsutetaan nyt runsaasti, mutta nopea romahdus on hänen mukaansa mahdollinen.

– Uskon Kiinan olevan kaukana kyvystä asettua Yhdysvaltoja vastaan. Arvelen, että kiinalainen järjestelmä on erittäin vakavien ongelmien partaalla, hän sanoo.

 


 

"On absurdia, että eurooppalaiset yritykset ostavat eurooppalaisia lentokoneita dollareissa eikä euroissa." Junckerin mukaan komissio tulee antamaan ehdotuksia euron roolin vahvistamiseksi.


  

Juncker: Tilanne absurdi – eurosta tehtävä

globaali valuutta

 
Luotu: 
12.9.2018 11:33

  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
 
|
 

Eurosta pitää tehdä globaali valuutta, sanoo Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker linjapuheessaan.

 

"Meidän täytyy tehdä enemmän, jotta valuuttamme voisi palvella paremmin kansainvälisellä näyttämöllä", Juncker sanoi.

Juncker pitää huolestuttavana, että valtaosa Euroopan energiakaupasta käydään dollareissa.

"On absurdia, että Eurooppa maksaa 80 prosenttia energiatuonnista - mikä on arvoltaan yli 300 miljardia euroa vuodessa - dollareissa. Kuitenkin Yhdysvalloista tulee vain noin kaksi prosenttia tuontienergiasta", Juncker sanoi.

 

 


 

– Ei enää tapahdu samantyyppistä kuin Lehman Brothers. Seuraava tämän kaltainen finanssialan muuttava romahdus on joku täysin eri juttu. Seuraava romahdus tulee taas yllättäen kulman takaa. Den Norsk Bankenin sijoitusjohtaja Henrik Ullner.

 

Markkinoilla näkyy samanlaista hermostuneisuutta kuin kymmenen vuotta sitten. LEHTIKUVA / AFP

Sijoitusjohtaja TE:lle: Seuraava romahdus

tulee yllättäen kulman takaa

 

Markkinoilla näkyy nyt samanlaista hermostuneisuutta kuin 2008, jolloin Lehman Brothers romahti.

 

Den Norsk Bankenin sijoitusjohtaja Henrik Ullner näkee yhtäläisyyksiä tämän hetken ja kymmenen vuoden takaisen kanssa, kun Lehman Brothers romahti 15. syyskuuta 2008, kertoo Talouselämä.

Vuonna 2007 kauppa kävi vielä loistavasti, mutta markkinat hiljenivät hiljalleen vuoden 2008 aikana.

– Kesällä ja syksyllä 2008 markkinoilla alkoi olla jo hermostuneisuutta. Valuaatiot olivat silloin korkealla ja se pisti miettimään, että mitenköhän kauan juhlat kestävät. Samaahan näemme nyt taas, Ullner sanoi TE:lle.

Pankit ovat kuitenkin nykyään eri kunnossa kuin subprime-kriisin aikoihin, mutta se ei Ullnerin mukaan pelasta mahdolliselta katastrofilta.

 

 


 

 

– Geopolitiikan kannalta tilanne on selkeä. Sekä sotilaallisesti että taloudellisesti USA on globaalinen vallan käyttäjä ja geopoliittinen tekijä. Eurooppa tulee selkeästi perässä, eikä ero USA:han tule helpolla olennaisesti pienentymään, Risto Murto kirjoittaa.

 

USA:n dollareita. LEHTIKUVA / JANI KOSKINEN

Eläkeyhtiön johtaja: Näin dollari johtaa

maailmaa

 

Risto Murron mukaan USA pystyy dollarin aseman turvin määrittelemään pakotteita, jotka ohjaavat myös kolmansia maita.

 

Talouspakotteista on tullut suosittu voimapolitiikan väline, kirjoittaa työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto Verkkouutisten blogissa.

– Tuoreimmat sanktiot koskevat Turkin kahta ministeriä ja Irania. Sen lisäksi Yhdysvallat lisäsi Venäjän pakotteita elokuussa ja uhkaa tehdä niitä myöhemmin, Murto kirjoittaa.

Murron mukaan että taloudellisten pakotteiden aktiivinen käyttö on johtanut Yhdysvallat ja EU:n törmäyskurssille. Uusin näkemysero liittyy Iraniin, jota vastaan USA on ottanut uudestaan käyttöön taloudelliset pakotteet.

– USA rajoittaa nyt voimakkaasti amerikkalaisten yritysten ja pankkien liiketoimintaa Iranin kanssa. EU ei tätä tee ja on ilmoittanut, että Iranin kanssa taloudellinen kanssakäynti jatkuu kuten ennenkin. USA:n pakotteet ulottuvat silti käytännössä myös eurooppalaisyrityksiin ja -pankkeihin. Useat eurooppalaiset yritykset ovat jo ilmoittautuneet vetäytyvän Iranista.

Murron mukaan Irania koskevat taloudelliset pakotteet konkretisoivat, mikä ero on dollarilla ja eurolla.

– Käytännössä USA pystyy dollarin ainutlaatuisen aseman turvin määrittelemään pakotteita, jotka ohjaavat myös kolmansia maita.

– Dollari on laajasti käytetty reservivaluutta, mitä euro taas ei ole. Dollari on paljon euroa käytetympi kansainvälisissä liiketoimissa. Ilman dollareita kansainvälinen yritys tai rahoituslaitos ei pysty käytännössä toimimaan maailmalla.

–Tämä uhka antaa Yhdysvaltojen viranomaisille valtaa suhteessa maan ulkopuolisiinkin pankkeihin.

 

Murto kirjoittaa, että tilanne on EU:n kannalta haastava

 

– Taloudellisten sanktioiden suhteen maanosamme on pitkälti vain otettava vastaan Washingtonissa tehtäviä linjauksia. Todellinen voima estää pakotteiden vaikutus eurooppalaisiin yrityksiin on pieni.

 


 

World Economic Survey -raportin asiantuntijoista enemmistö ennustaa viennin hidastuvan lähikuukausina erityisesti Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Myös investointien ja yksityisen kulutuksen odotetaan vähenevän maailmantaloudessa merkittävästi.

 

 

Asiantuntijat ennustavat Yhdysvaltojen viennin hidastuvan. Kuvassa näkymä Manhattanille New Yorkissa. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Odotukset maailmantaloudesta ovat

romahtaneet

 

Asiantuntijoiden enemmistö ennustaa tuoreessa raportissa viennin hidastuvan erityisesti Yhdysvalloissa ja Kiinassa.

Näkemykset maailmantalouden kehityksestä ovat saksalaisen tutkimuslaitos Ifon asiantuntijakyselyssä heikentyneet edelleen kolmannella vuosineljänneksellä.

Nyt mittauksessa ollaan samalla tasolla kuin viime vuoden tammi-maaliskuussa. Asiantuntijoiden arviot talouden nykytilanteesta heikkenivät Ifon mukaan merkittävästi, mutta säilyivät silti vielä korkealla tasolla.

 

Talousodotukset sen sijaan putosivat jyrkästi alimmalle tasolleen sitten vuoden 2011 lopun. Maailmantalouden kehityksen arvioidaan hidastuneen mateluksi.

Näkemykset taloudesta synkkenivät lähes kaikkialla maailmassa. Arviot nykytilanteesta ja odotukset tulevasta heikkenivät merkittävästi Euroopan unionissa, Aasian kehittyvissä ja alikehittyneissä talouksissa ja latinalaisessa Amerikassa.

Yhdysvalloissa talousodotukset heikkenivät, mutta arviot nykytilanteesta paranivat. IVY-maissa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa paranivat sekä odotukset että nykyarviot.

 

 


 

”Suurempi kauppasodan eskalaatio voi muuttaa riskisentimenttiä, ja laittaa painetta jeniin ja dollariin”, Barclaysin valuuttakurssistrategi Shinichiro Kadota kommentoi.


 

 

Sijoittajien katse on Junckerin ja Trumpin

tapaamisessa

 

 

Sijoittajien katse on Junckerin ja Trumpin tapaamisessa
KUVA: PATRICK SEEGER

Dollarin ja euron kursseissa ei ollut aamulla havaittavissa heiluntaa. Myöskään dollari-indeksissä ei ollut muutoksia.

 

 

Sijoittajien katse on Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tämän päiväisessä tapaamisessa, jolloin Junckerin on tarkoitus matkustaa Washingtoniin. Keskustelun aiheena lienee Trumpin Euroopan unionille asettamat teräs- ja alumiinitariffit.

 

Juanin lasku jatkui keskiviikkona sen saavuttaessa 13 kuukauden pohjan. IMF torppasi tiistaina Trumpin väittämät, jonka mukaan Kiina manipuloi juanin kurssia.

IMF:n pääekonomisti Mury Obstfeld sanoi, että taustalla ovat tosi asiassa matalampi talouskasvu, matalammat ohjauskorot ja kauppajännitteet Yhdysvaltojen kanssa.

Euro noteerattiin 10,304895 dollariin ja dollari 111,1670 jeniin 25.07. kello 10:00. Keskeiset valuuttakurssit 25.07. kello 10:00 ja muutos edelliseen päätöskurssiin verrattuna.

 Kurssi Muutos EUR/SEK 10,304895
 -0,0042 EUR/USD 1,169835 +0,0014 EUR/JPY 130,047 +0,1480 USD/JPY 111,1670 -0,0060 

Lähde: Kauppalehti.fi

 


 

Myös Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen otti osaa kokoukseen. Sopimus vauhdittaa esimerkiksi eurooppalaisen viinin, juustojen ja muiden elintarvikkeiden sekä japanilaisten autojen kauppaa. Japani toivoo sopimuksesta vetoapua talouskasvulleen, ja EU puolestaan pääsyä maksukykyisille markkinoille.


 
Ulkomaat
 
 

EU ja Japani solmivat maailman suurimman

kauppasopimuksen - "Tuo valoa laajenevaan

pimeyteen"

 

Uusi sopimus vauhdittaa muun muassa japanilaisten autojen kauppaa.
Uusi sopimus vauhdittaa muun muassa japanilaisten autojen kauppaa. KUVA: KIMIMASA MAYAMA

EU ja Japani aikovat taistella yhdessä kansainvälisestä kauppaa varjostavia jännitteitä vastaan.

 

EU ja Japani ovat solmineet maailman suurimman kauppasopimuksen. Eilen tiistaina solmittu vapaakauppasopimus kattaa lähes kolmanneksen maailman bruttokansatuotteesta.

 

Sopimus on aivan eri linjoilla maailmanlaajuisen kauppapolitiikan nykytilanteen kanssa. Viime aikoina monet vanhat liittoumat ovat rakoilleet Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin politiikan vuoksi ja varsinkin Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota kiristyy jatkuvasti.

"Poliittisessa mielessä kauppasopimus on tuo valoa kansainvälisessä politiikassa vallitsevaan, laajenevaan pimeyteen. Annamme selkeän merkin siitä, että meihin, sekä EU:hun että Japaniin, voi luottaa", Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kommentoi Financial Timesin mukaan.

"On Euroopan, Kiinan, Amerikan ja Venäjän yhteinen velvollisuus tuhoamisen sijaan parantaa maailmanlaajuista kaupankäyntiä. Kauppasotia ei tule aloittaa, sillä ne ovat usein historiamme aikana leimahtaneet aseellisiksi yhteenotoiksi. Voimme yhä estää konfliktit ja kaaoksen", Tusk kommentoi tiedotteessa.

 

Sopimuksen voimaantulo vaatii vielä sekä Euroopan että Japanin parlamentin hyväksynnän.

EU ja Japani aikovat myös vastustaa yhdessä Yhdysvaltojen alumiini- ja terästulleja.

"EU:n ja Japanin suhde ei ole ollut vielä koskaan näin vahva. Olemme maantieteellisesti katsottuna kaukana toisistamme, mutta poliittisesti ja taloudellisesti katsottuna voisimme tuskin olla lähempänä", Tusk julisti CNN:n mukaan.

EU:n tilastojen mukaan EU:n ja Japanin välinen kauppa oli viime vuonna arvoltaan noin 129 miljardia euroa.

 


 

USA:n nykyisestä taloustilanteesta pöytäkirjoissa todetaan, että työmarkkinat ovat jatkaneet vahvistumistaan ja talous on kasvanut vakaasti kuluneen puolen vuoden aikana.


 

 

USA:n keskuspankki huolestui inflaatiosta ja

kauppapolitiikasta

 

   

USA:n keskuspankki huolestui inflaatiosta ja kauppapolitiikasta
KUVA: EPA
 
 

Fedin avomarkkinakomitean useimmat jäsenet puoltavat koronnostojen jatkamista.

 

Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven torstaina julkaisemien kesäkuun kokouksen pöytäkirjojen mukaan koroista päättävän avomarkkinakomitean jäsenten huoli inflaatiosta ja kauppapolitiikasta kasvaa.

 

Vielä joitakin kuukausia sitten ihmeteltiin, miksi hinnat ja palkat nousevat hitaasti vaikka USA:n talous käy kovilla kierroksilla ja työllisyys on kiristynyt niin, että ammattitaitoisen ja sopivan työvoiman rekrytoimisessa on jo vaikeuksia monilla aloilla.

Nyt inflaatio on saavuttanut Fedin asettaman kahden prosentin tavoitteen ja osa avomarkkinakomitean jäsenistä pelkää, että hintapaineet kasvavat entisestään. He varoittavat, että edessä voi olla epätasapaino, joka lopulta johtaisi talouden laskuun.

 

Pöytäkirjoista käy myös ilmi, että useimmat kesäkuun kokoukseen osallistuneet olivat huolissaan siitä, että kauppapoliittiset riskit ovat lisääntyneet ja että niillä on kielteisiä vaikutuksia liiketoiminnan tunnelmiin ja investointeihin.

 


 

Kiina aikoo vastata presidentti Donald Trumpin hallinnon toimiin omilla tulleillaan. Näitä kohdennetaan erityisesti amerikkalaisiin urheiluautoihin, soijapapuihin ja puuvillaan. Trumpin mukaan toimenpiteiden tarkoitus on puuttua Kiinan ”epäreiluun” kauppapolitiikkaan, jonka hän väittää heikentäneen työllisyyttä Yhdysvalloissa. Trump on uhannut Kiinaa 400 miljardin dollarin arvoisilla lisätulleilla, jos se vastaa nyt asetettaviin tullimaksuihin.

 

Yhdysvallat on asettanut teräs- ja alumiinitulleja myös EU:lle. LEHTIKUVA / JARNO MELA

Kiina varoittaa Donald Trumpia: Kauppasota

kostautuu

 

Yhdysvaltojen asettamat tullimaksut astuvat voimaan ensi yönä.

 

Yhdysvaltojen Kiinalle asettamat 34 miljardin dollarin arvoiset tullimaksut ovat astumassa voimaan vuorokauden vaihtuessa.

 

Kiinan viranomaiset huomauttivat torstaina, että noin 20 miljardin osuus vahingoittaa Kiinassa toimivia ulkomaisia yhtiöitä. Kauppaministeriön tiedottaja Gao Fengin mukaan niiden joukossa on myös amerikkalaisomistuksessa olevia yrityksiä.

– Yhdysvallat räiskii ympäriinsä, myös itseään kohti, Gao totesi tiedotustilaisuudessa Wall Street Journalinmukaan.

Gaon mukaan Kiinan hallitus pyrkii vähentämään kauppakiistan vaikutuksia maassa toimiviin ulkomaisiin yrityksiin.

 


 

Stiglitzin mukaan euroalueen ongelmiin on olemassa yksi ratkaisu. –Saksa ja muut pohjoisen Euroopan maat voivat pelastaa yhteisvaluutan osoittamalla enemmän humaanisuutta ja joustavuutta. Mutta, koska olen nähnyt mitä niin monta kertaa aikaisemmin on tapahtunut, en usko niiden muuttavan suuntaansa, hän toteaa.


 

 

Talousnobelistilta karu ennuste eurosta:

”Lisää kärsimystä, lisää työttömyyttä ja

entistäkin hitaampaa kasvua”

 
 
Luotu: 
13.6.2018 18:20

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Joseph Stiglitzin mukaan Italian tilanne on yksi esimerkki, joka saattaa olla merkki uudesta eurokriisistä.
 
|

Talouden nobelisti, Columbian yliopiston professori ja Roosevelt Instituutin pääekonomisti Joseph E. Stiglitz ennustaa euroalueelle vaikeita aikoja.

 

–Läpi koko euroalueen poliittisilla johtajilla on edessään halvaantunut tilanne: kansalaiset haluavat jatkaa EU:ssa, mutta he haluavat samalla kovan talouskurin loppua ja paluuta vaurauteen. Niin kauan kuin Saksa sanoo, ettei tämä ole mahdollista, tuloksena voi olla vain lisää kärsimystä, lisää työttömyyttä ja entistäkin hitaampaa kasvua, Stiglitz kirjoittaa Project Syndicate –sivustolla.

Hän sanoo, että Italian tilanne on yksi esimerkki, joka saattaa olla merkki uudesta eurokriisistä. Stiglitz osoittaa syyttävällä sormella suoraan Saksaan. 

–Italian takaisku on jo odotettavissa: Euroopan dominoiva valtio Saksa viivyttää välttämättömiä uudistuksia ja vaatii politiikkaa, joka pahentaa Italian sisäisiä ongelmia, hän ennakoi.

Italian uutta populistihallitusta on kuvailtu eurokriittiseksi ja sen alustavassa ohjelmaversiossa puhuttiin suoraan Italian euroerosta. Myöhemmin hallituksessa istuvien Viiden tähden liikkeen ja Legan äänenpainot ovat loiventuneet. 

*

Italian hallitukseen politiikan ulkopuolelta valtiovarainministeriksi noussut professori Giovanni Tria linjasi viikonloppuna yksiselitteisesti, ettei uusi hallitus tule edes keskustelemaan euroerosta. Lisäksi hän totesi, että Italia tulee myös nykyisen hallituksen aikana pyrkimään leikkaamaan velkaantumistaan.

 


 

Lagarde ei maininnut Trumpia nimeltä, mutta sanoi ”suurimman ja synkimmän pilven” olevan luottamuksen heikentyminen. Luottamusta nakertavat hänen mukaansa pyrkimykset haastaa tapa, jolla kansainvälistä kauppaa käydään, suhteita hoidetaan ja monikansalliset elimet toimivat.


  

IMF:n Lagarde: Pilvet ovat päivä päivältä

synkkenemässä

 

Julkaistu: 12.6. 10:49  |  Taloussanomat 


 

 
 
IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ei maininnut Donald Trumpia nimeltä, mutta sanoi ”suurimman ja synkimmän pilven” olevan luottamuksen heikentyminen.
Maailmantalouteen kohdistuvat riskit ovat kasvaneet, sillä kehittyneet maat ovat lisänneet kauppasodan uhkaa, sanoo Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtaja Christine Lagarde.


– Horisontissa siintävät pilvet, joista viestimme puoli vuotta sitten, ovat päivä päivältä synkkenemässä ja, sanoisin niiden synkentyneen viikonvaihteen aikana, Lagarde kommentoi eilen tiedotustilaisuudessa Berliinissä.


Viikonvaihteessa G7-maat olivat koolla kaoottiseksi luonnehditussa tapaamisessa, josta Yhdysvaltain presidentti Donald Trump poistui etuajassa Kanadan pääministerin Justin Trudeaun haukkuen.

 

Suomen arvioidaan hyötyneen globalisaatiosta 194 miljardia euroa, neljä miljardia enemmän kuin Ruotsi.


  

Suomi on yksi maailman suurimmista

voittajista talouden globaalistumisessa

 

Suomi on hyötynyt globalisaatiosta lähes yhtä paljon kuin Japani, sanoo arvostettu saksalainen tutkimuslaitos.

 

Globalisaatio
Vuosaaren satama Helsingissä.
Jyrki Lyytikkä / Yle
 

Suomi on maailman maista hyötynyt kolmanneksi eniten talouden globalisaatiosta, sanoo saksalainen tutkimuslaitos Bertelsmann Stiftung uudessa tutkimuksessaan(siirryt toiseen palveluun).

 

Suomi on vuosien 1990 - 2016 välisenä aikana saanut taloudellista hyötyä globalisaatiosta 36 664 euroa asukasta kohti, laitos sanoo.

Suomen edellä ovat vain Sveitsi, jonka saama etu lähentelee 50 000 euroa, ja Japani. Perässä tulevat Irlanti, Israel, Saksa ja Tanska.

Bertelsmann Stiftungin tutkimuksessa oli mukana 42 maata, joiden bruttokansantuote vastaa 90 prosenttia koko maailman BKT:sta.

Maailman suurin talous oli tässä mittauksessa vasta 25. Perää pitivät voimakkaasti kehittyvät Kiina ja Intia. Kiinan talous oli hyötynyt globalisaatiosta runsaat 2 000 euroa asukasta kohti ja Intian runsaat 500 euroa. Niiden lukuihin vaikutti voimakkaasti väestön suuri määrä.

 

Huimia summia

Jos lasketaan yhteen koko kansantalouden saama hyöty, ykköseksi nousee Japani, joka on vuodesta 1990 lähtien kerännyt globalisaation tuomaa etua lähes 5 000 miljardia euroa.

Japanin jälkeen tulevat muut suuret taloudet; Yhdysvallat, Kiina, Saksa ja Italia.

Tutkimuslaitos huomioi selvityksessään maiden taloudellisen tilanteen, sosiaalisen ulottuvuuden sekä politiikan. Talouden painoarvo oli 60 prosenttia.

Talouden osalta tutkittiin tuotteiden ja palveluiden rajat ylittävää kauppaa sekä palkkojen ja pääoman virtoja. Samalla otettiin huomioon kaupan ja pääoman liikkeiden rajoitukset.

Ifo-indeksin positiivinen yllätys on poikkeama viimeaikaisista tilastojulkistuksista, joissa eurooppalaiset barometri-indikaattorit kuten ostopäällikköindeksit ovat pääosin olleet odotettua heikompia.


 

 

Saksan Ifo-indeksi odotuksia parempi

   
 
 

Indeksilukeman monen kuukauden lasku pysähtyi

 

Marraskuun jälkeen laskussa olleen saksan liike-elämän talousluottamusta kuvaavan indeksi Ifo-indeksin pudotus pysähtyi toukokuussa-

Indeksin pisteluku oli toukokuussa 102,2 pistettä, kun uutistoimisto Bloombergin ekonomistipaneeli oli odottanut laskua 102,0 pisteen lukemaan. Tutkimuslaitos nosti samalla huhtikuun lukeman samaan 102,2 pisteeseen aiemmin ilmoitetusta 102,1 pisteestä.

Indeksin odotusosio laski ekonomistien odotusten mukaan 98,5 pisteeseen huhtikuun 98,7 pisteestä. Vastaajien näkemys nykytilasta nousi kuitenkin 106 pisteeseen korjatusta 105,8 pisteestä, kun ekonomistit odottivat 105,5 pisteen lukemia.

 


Kauppasotaa on pelätty, sillä pahimmillaan kierre voisi heikentää talousluottamusta ja investointihalukkuutta ympäri maailmaa ja siten iskeä maailmantalouden kasvunäkymiin.


 

 

Kiina ja USA löysivät yhteisen sävelen:

Kauppasotaa ei tule – Kiinan määrä lisätä

merkittävästi amerikkalaistuotteiden ja -

palveluiden ostoja

 

Neuvottelutulos perustuu maiden presidenttien aiemmin saavuttamaan yhteiseen näkemykseen, Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua kertoo.

 

WU HONG / EPA

Kiina ja USA löysivät yhteisen sävelen: Kauppasotaa ei tule – Kiinan määrä lisätä merkittävästi amerikkalaistuotteiden ja -palveluiden ostoja

Kiina ja Yhdysvallat julkistivat yhteisen lausunnon, jonka mukaan maat ryhtyvät toimiin pienentääkseen Yhdysvaltain Kiinan-kaupan alijäämää. Viime vuonna alijäämä oli noin 375 miljardia dollaria.

Veera Honkanen | Aamulehti

 
 

Kiina ja Yhdysvallat ovat päässeet sopuun talous- ja kauppakysymyksistä. Maat lupaavat, etteivät ne ryhdy kauppasotaan toisiaan vastaan, Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua kertoo.

 

Kiinan talousasioista vastaava varapääministeri Liu He kertoi toimittajille lauantaina Yhdysvalloissa, että molemmat osapuolet ovat luvanneet olla aloittamatta kauppasotaa. Kiina ja Yhdysvallat ovat myös sopineet, että ne lopettavat tullien asettamisen toisilleen, Xinhua kertoo.

Liun mukaan neuvottelutuloksen taustalla on Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja hänen yhdysvaltalaiskollegansa Donald Trumpin aiemmin saavuttama yksimielisyys.

Kiina ja Yhdysvallat julkistivat asiasta myös yhteisen lausunnon, jonka mukaan maat ryhtyvät toimiin pienentääkseen Yhdysvaltain Kiinan-kaupan alijäämää. Viime vuonna alijäämä oli noin 375 miljardia dollaria.

 

Kiinan on määrä lisätä merkittävästi amerikkalaistuotteiden ja palveluiden ostojaan, lausunnossa sanotaan Xinhuan mukaan.

Maiden edustajat jatkavat neuvotteluita siitä, miten Kiina voisi lisätä amerikkalaisten maataloustuotteiden ja energian tuontiaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan yhteisessä tiedotteessa ei mainita, että maat luopuvat tai viivästyttävät tuontitulleja, joita ne ovat aiemmin uhanneet asettaa toisilleen.

 

Tulliuhkauksissa on nähty kevään aikana useampi kierros. Nokittelu alkoi jo tammikuussa, kun Yhdysvallat asetti tariffit kiinalaisille aurinkopaneeleille ja pesukoneille. Maaliskuussa Yhdysvaltain hallinto ilmoitti 25 ja 10 prosentin tullien asettamisesta teräkselle ja alumiinille.

 

Tilanne Yhdysvaltain ja Kiinan välillä kiristyi etenkin sen jälkeen, kun Trump ilmoitti noin 1 300 kiinalaistuotetta koskevista ja yhteensä noin 50 miljardin dollarin arvoisista tuontitulleista. Kiina vastasi uhkaamalla asettaa lisätullit kaikkiaan 106 amerikkalaistuotteelle, muun muassa soijapavuille, autoille ja kemikaaleille. Tullit olisivat koskeneet 50 miljardin dollarin edestä maahan tuotavaa tavaraa. Nämä tullit eivät ole astuneet voimaan.

  

Komissio haluaa myös varmistaa Euroopan investointipankin mahdollisuuden antaa lainoja eurooppalaisten yritysten toimintaan Iranissa. Investointipankin lainat auttaisivat erityisesti niitä yrityksiä, joiden eurooppalaiset rahoittajat saattavat vetäytyä Iranin markkinoilta USA:n pakotteiden takia. Lain läpimenemiseen parlamentissa vaaditaan määräenemmistö.

 

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Emmanuel Dunand

Iran-kiista: Euroopan komissio esittää

vastapakotteiden asettamista

 

Vastapakotteet estävät eurooppalaisia yrityksiä myöntymästä Yhdysvaltojen Iranin pakotteisiin.

 

Euroopan komission tiedotteessa ilmoitetaan komission päätöksestä esittää parlamentille pakotteiden torjuntalakiin (Blocking Statute) turvautumista.

Lain mukaan eurooppalaiset yritykset eivät saa myöntyä Yhdysvaltojen asettamille Iranin pakotteille. Pakotteisiin myöntymisestä seuraa yrityksille rangaistuksia. Pakotteiden vastustamisesta koituvat tappiot korvataan yrityksille.

 


 

The Wall Street Journalin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Euroopan mahdollisuudet pakotteiden kiertämiseen tai vastatoimiin ovat hyvin rajalliset. Lehden mukaan EU voisi esimerkiksi hyödyntää Iranin-kaupassaan Euroopan investointipankin varoja. Italia on myös perustanut viiden miljardin euron suuruisen luotto rahaston Iranin-kauppaan. Tämä järjestely voitaisiin laajentaa koko EU:n kattavaksi, lehti esittää. - Näkökulma: Iran on, kuten Venäjä vain rajallinen poliittinen ja taloudellinen toimija maailmantaloudessa. Iranin ydinohjelma voidaan tuhota tarvittaessa, niin vertikaalisesti, kuin horisontaalisesti eri toimijoiden taholta. Poliittinen ratkaisu ei ratkaise asiassa, itse asiassa mitään, Lähi-Idän alueen pitkäaikaisessa jännitteessä! - KimsBlog


  

 

EU-maat hakevat keinoja kiertää Trumpin

Iran-pakotteet

 

Iran vahvistaa suhdettaan Venäjään ja on valmis aloittamaan "massiivisen ydinohjelman".

 

Ulkomaat
Iranilainen öljytankkeri Persianlahdella.
Iranilainen öljytankkeri Artavil Qeshm Persianlahdella maaliskuussa 2017.Abedin Taherkenareh / EPA

EU-maat pohtivat, miten ne voisivat jatkaa hyvin kehittynyttä kaupallista yhteistyötä Iranin kanssa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi Iranin-vastaiset pakotteet uudelleen käyttöön.

 

Pakotteet merkitsevät, että Iranin kanssa kauppaa käyvä yritys ei voisi toimia Yhdysvalloissa. Pahimmillaan sääntöä rikkova yritys voisi saada suuret sakot.

 

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire vaati Europe 1 -radiokanavan haastattelussa, että Eurooppa alkaa puolustaa itsemääräämisoikeuttaan Yhdysvaltain sanelua vastaan. The Guardian -lehden(siirryt toiseen palveluun) mukaan hän esitti kolmekohtaisen ohjelman.

La Mairen mukaan EU:n pitäisi tehdä samankaltainen päätös kuin vuonna 1996 tehtiin, kun USA asetti pakotteita eurooppalaisia yhtiöitä kohtaan. EU-maat päättivät, ettei Yhdysvaltain sanktiopäätös päde Euroopassa. Yhdysvallat perääntyi pakoteasiassa.

Toiseksi Le Maire haluaa vahvistaa Euroopan talouden itsenäisyyttä, jotta talouden elimillä olisi työkaluja toimia irrallaan Yhdysvaltain vaikutuksesta. Hän esittää eurooppalaisen finanssilaitoksen perustamista valvomaan euromääräistä kauppaa Iranin kanssa.

Kolmanneksi Le Maire ehdottaa eurooppalaista elintä, jonka tehtävänä olisi valvoa ulkomaisia yrityksiä.

Le Mairen ehdotuksista keskustellaan loppukuusta, kun hän tapaa brittiläisen ja saksalaisen virkaveljensä.

 

Onko keinoja kiertää pakotteita?

Trumpin pakotepäätös on aiheuttanut paljon vastalauseita EU:ssa, jonka kauppavaihto Iranin kanssa oli The Wall Street Journal -lehden(siirryt toiseen palveluun) mukaan viime vuonna 21 miljardia dollaria.

EU:n ulkoasioiden korkean edustajan Frederica Mogherinin avustaja Nathalie Tocci sanoi Trumpin päätöksellään "pettäneen täydellisesti Euroopan". Tocci esitti, että Yhdysvaltoja vastaan on tarvittaessa asetettava vastatoimia.

 

Iran katsoo toiseen suuntaan

Iran on ilmoittanut, että se haluaa pitää ydinsopimuksensa voimassa. Samalla reaktiot Yhdysvaltain päätökseen ovat olleet rajuja.

Tuhannet mielenosoittajat ovat Teheranin kaduilla protestoineet Trumpin päätöstä vastaan.

Iranin ulkoministeri Javad Zarif sanoi perjantaina, että maa on valmis käynnistämään ydinohjelmansa ja ydinpolttoaineen rikastamisen uudelleen "teollisessa mittakaavassa".

Perjantaina Kreml ilmoitti, että Venäjä ja sen entiset Neuvostoliittoon kuuluneet liittolaiset solmivat ensi viikolla Iranin kanssa vapaakauppasopimuksen.

Iranin ja Euraasian unionin välisestä sopimuksesta on neuvoteltu jo kauan, mutta Trumpin asettama painostus tuli osapuolten kannalta hyvään aikaan. Iran saa tuotteilleen aiempaa helpomman vientiväylän.

Euraasian unioniin kuuluvat Venäjän lisäksi Kazakstan, Valko-Venäjä, Armenia ja Kirgisia.

 

Lähteet: AP, REUTERS

 


 

Toistaiseksi pysyvän vapautuksen terästulleista on pystynyt neuvottelemaan vain Etelä-Korea. BLOOMBERGIN mukaan vapaaehtoiset tuontikiintiöt ovat EU:lle ongelmallinen vaihtoehto muun muassa siksi, että ne rikkovat Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjä.


 
Maailmantalous

 

Bloomberg: Yhdysvallat ehdottaa EU:lle

teräksen tuonti­kiintiöitä tullien sijasta –

Macron, Merkel ja May lupaavat EU:n

puolustavan etujaan

 

Yhdysvaltojen EU-maille myöntämä tilapäinen vapautus teräksen ja alumiinin tuontitulleista päättyy tiistaina.

 
YHDYSVALLAT ehdottaa EU:lle teräksen tuontikiintiöitä aikaisemmin vaatimiensa tuontitullien sijasta, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Sen mukaan tuontikiintiöt otti esille Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross.


Yhdysvaltojen EU-maille ja kuudelle muulle maalle myöntämä tilapäinen vapautus teräksen ja alumiinin tuontitulleista päättyy 1. toukokuuta eli ensi tiistaina.

Sunnuntaina puolestaan Saksan, Ranskan ja Britannian johtajat kehottivat puhelinkeskustelunsa jälkeen Yhdysvaltoja pidättäytymään kauppaa rajoittavista toimista.

Saksan hallituksen edustaja kertoi, että Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Britannian pääministeri Theresa May olivat sopineet, että EU:n pitää puolustaa etujaan, jos Yhdysvallat ottaa käyttöön tuontitullit.


Talvella Yhdysvallat asetti 25 prosentin tuontitullit teräkselle ja 10 prosentin tuontitullin alumiinille.

Bloombergin tietojen mukaan Yhdysvallat esittää teräksen tuontikiintiöksi 90 prosenttia kahden viime vuoden tuonnin tasosta. Uutistoimiston mukaan EU ei ole hyväksynyt ehdotusta.

HELSINGISSÄ torstaina vieraillut EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström sanoi EU:n esittävän, että Yhdysvallat luopuu tuontitulleista ilman ehtoja. Malmström sanoi myös, että kauppasodan uhka on jälleen todellinen.

EU-maat uhkasivat aikaisemmin vastata Trumpille asettamalla tulleja amerikkalaistuotteille, kuten bourbonviskille, farkuille, moottoripyörille ja maapähkinävoille. Malmström sanoi Helsingissä, että vastatoimien lista on yhä olemassa, mutta ”toivon mukaan sitä ei tarvita”.


Teräksen tuontitullit olivat tällä viikolla esillä myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamisissa Emmanuel Macronin ja Angela Merkelin kanssa.


Reutersin mukaan Trump ei kuitenkaan tarkemmin kertonut aikeistaan tullien suhteen.

MACRON vetosi vapaan kaupan puolesta muun muassa puheessaan Yhdysvaltain kongressille. Merkel kommentoi tullikiistaa lyhyesti, että ”presidentti päättää siitä”.

Reutersin mukaan terästulleista ovat nyt neuvotelleet Yhdysvaltojen kanssa myös Kanada ja Meksiko, ja uutistoimiston tietojen mukaan myös paremmalla menestyksellä kuin EU.
 
 

Draghin mukaan euroalueen talouskasvu on hidastumassa mutta jatkuu yhä vakaana ja laajapohjaisena. Talouslukujen odotetaan hänen mukaansa normalisoituvan, mutta talouskasvun hidastumisen tulkinnassa on oltava varovainen, hän sanoi myös.


 

 

EKP:n Draghi Latviasta: ”Me neuvoston

jäsenet olemme ihmisiä ja meillä voi olla

pulmia”

 

 

Julkaistu: 26.4. 17:34 | Taloussanomat


  

 

EKP:n pääjohtaja korosti EKP:n riippumattomuutta korkopuheessaan tänään.
Euroopan keskuspankin (EKP) johtokunnan jäsenten riippumattomuus on hyvin tärkeä seikka, pääjohtaja Mario Draghi linjasi puhuessaan torstaina Frankfurtissa keskuspankin korkopäätöksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.


Draghi kommentoi Latvian keskuspankin pääjohtajan Ilmārs Rimšēvičsinkorruptiosotkua.

Riippumattomuuden vaatimus yltää myös henkilökohtaiselle tasolle yli institutionaalisen riippumattomuuden, Draghi korosti.

Nykytilanteessa Latvia ei voi äänestää neuvostossa ennen kuin maan keskuspankilla on pääjohtaja, Draghi sanoi.


–Me neuvoston jäsenet olemme ihmisiä ja meillä voi olla pulmia, sen vuoksi oikeusprosessi on käynnissä. Kunkin maan oikeuslaitokset tekevät omat tehtävänsä, Draghi sanoi.

EKP piti odotetusti ohjauskorkonsa ennallaan 0,00 prosentissa. Arvopaperiostot jatkuvat 30 miljardin euron kuukausittaisin netto-ostoin ainakin syyskuun loppuun.

 

Lagarde sanoo kuitenkin, että Trumpilla on myös perusteita huoliinsa, sillä ”osa valtioista ei kunnioita kauppajärjestö WTO:n sääntöjä”.


 

 

IMF:n Lagarde: Kauppasodalla olisi tuhoisat

vaikutukset maailmantaloudelle

 


Christine Lagarden
 mukaan Trumpilla on myös perusteita huoliinsa, sillä ”osa valtioista ei kunnioita kauppajärjestö WTO:n sääntöjä”.

Julkaistu: 7.3. 10:44 | Taloussanomat


  

Christine Lagarden mukaan vaikutukset ovat vakavat erityisesti silloin, jos Yhdysvaltojen toimet aiheuttavat vastatoimia.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin suunnittelemilla teräksen ja alumiinin tuontitulleilla voi olla vakavat seuraukset ja ne voivat helposti käynnistää kauppasodan jolla olisi tuhoisat vaikutukset maailmantalouden kasvulle. Näin sanoi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ranskalaisen RTL:n radiohaastattelussa.


– Makrotaloudelliset vaikutukset olisivat vakavat, ei vain silloin jos Yhdysvallat ryhtyy toimiin, vaan etenkin silloin, jos muut valtiot ryhtyvät vastatoimiin – erityisesti ne, joihin kohdistuisi suurimmat vaikutukset kuten Kanada, Eurooppa ja Saksa.