Myös Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen otti osaa kokoukseen. Sopimus vauhdittaa esimerkiksi eurooppalaisen viinin, juustojen ja muiden elintarvikkeiden sekä japanilaisten autojen kauppaa. Japani toivoo sopimuksesta vetoapua talouskasvulleen, ja EU puolestaan pääsyä maksukykyisille markkinoille.


 
Ulkomaat
 
 

EU ja Japani solmivat maailman suurimman

kauppasopimuksen - "Tuo valoa laajenevaan

pimeyteen"

 

Uusi sopimus vauhdittaa muun muassa japanilaisten autojen kauppaa.
Uusi sopimus vauhdittaa muun muassa japanilaisten autojen kauppaa. KUVA: KIMIMASA MAYAMA

EU ja Japani aikovat taistella yhdessä kansainvälisestä kauppaa varjostavia jännitteitä vastaan.

 

EU ja Japani ovat solmineet maailman suurimman kauppasopimuksen. Eilen tiistaina solmittu vapaakauppasopimus kattaa lähes kolmanneksen maailman bruttokansatuotteesta.

 

Sopimus on aivan eri linjoilla maailmanlaajuisen kauppapolitiikan nykytilanteen kanssa. Viime aikoina monet vanhat liittoumat ovat rakoilleet Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin politiikan vuoksi ja varsinkin Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota kiristyy jatkuvasti.

"Poliittisessa mielessä kauppasopimus on tuo valoa kansainvälisessä politiikassa vallitsevaan, laajenevaan pimeyteen. Annamme selkeän merkin siitä, että meihin, sekä EU:hun että Japaniin, voi luottaa", Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kommentoi Financial Timesin mukaan.

"On Euroopan, Kiinan, Amerikan ja Venäjän yhteinen velvollisuus tuhoamisen sijaan parantaa maailmanlaajuista kaupankäyntiä. Kauppasotia ei tule aloittaa, sillä ne ovat usein historiamme aikana leimahtaneet aseellisiksi yhteenotoiksi. Voimme yhä estää konfliktit ja kaaoksen", Tusk kommentoi tiedotteessa.

 

Sopimuksen voimaantulo vaatii vielä sekä Euroopan että Japanin parlamentin hyväksynnän.

EU ja Japani aikovat myös vastustaa yhdessä Yhdysvaltojen alumiini- ja terästulleja.

"EU:n ja Japanin suhde ei ole ollut vielä koskaan näin vahva. Olemme maantieteellisesti katsottuna kaukana toisistamme, mutta poliittisesti ja taloudellisesti katsottuna voisimme tuskin olla lähempänä", Tusk julisti CNN:n mukaan.

EU:n tilastojen mukaan EU:n ja Japanin välinen kauppa oli viime vuonna arvoltaan noin 129 miljardia euroa.

 


 

Ekonomistien mielestä kauppasodan uhka ja siihen liittyvä nokittelu tariffeilla on vasta maailmantaloutta varjostava riski, joka näkyy lähinnä osakemarkkinoilla. –Toistaiseksi se on vielä riski, ja sen seurauksena lisääntyneellä epävarmuudella on suurempi vaikutus kuin tulleilla, Kärkkäinen arvioi.

 

Meyerin Turun telakka viime vuoden toukokuussa. LEHTIKUVA / LINDA MANNER

Ekonomistit AL:lle: Vielä on kasvua, vahvin

aika jäämässä taakse

 

 

Ekonomistien mielestä kauppasodan uhka on toistaiseksi vasta maailmantaloutta varjostava riski.

 

Teollisuuden luottamus ja tilauskannat ovat kyselymittauksissa yhä hyvällä tasolla, toteaa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

– Nousuvauhti on näiden tietojen perusteella pikemminkin jäähtymässä kuin kääntymässä. Samaa viestiä kertoivat maanantaina julkistetut tiedot viennistä. Parhain nousuvire on toistaiseksi takana ainakin ulkomaankaupassa.

 

– Talouskasvu nojaa edelleen enemmän kotimarkkinoihin. Sekä rakentaminen että palvelut kasvavat kiitettävästi, ja kuluttajien luottamus on korkealla, Brotherus sanoo Aamulehdelle.

Teollisuuden uudet tilaukset supistuivat Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa peräti 34,7 prosenttia edellisvuoden vastaavasta kuukaudesta. Selityksenä on kuitenkin se, että vuodentakainen vertailukuukausi laivatilauksineen oli huippuhyvä.

Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa edelleen 3,5 prosenttia vuodentakaisesta vertailukuukaudesta. Tammi–toukokuussa oltiin 4,6 prosentin kasvuvauhdissa.

Tullin ennakkotietojen mukaan tavaravienti jäi toukokuussa viisi prosenttia vuoden 2017 toukokuuta pienemmäksi.

 

Yksittäiseen kuukauteen ei kannata kiinnittää liikaa huomiota, koska uusissa tilauksissa on paljon kuukausittaista vaihtelua, toteaa Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen.

–Iso taustalla oleva trendi, joka näkyy sekä viennissä että teollisuustuotannossa, on se, että vielä kasvetaan mutta vauhdikkain aika saattaa olla jo takana, Kärkkäinen sanoo.

–Tammi–toukokuun viiden prosentin kasvu teollisuustuotannossa näyttää vielä aivan hyvältä. Uudet tilaukset puolestaan indikoivat sitä, mitä kasvu tulee olemaan lähitulevaisuudessa.

 

Hypon Brotheruksen mielestä kauppasodan uhka on näkynyt yllättävänkin vähän yritysten luottamusmittauksissa.

–Pientä värinää kenties, muttei suurempaa romahdusta. Selvimmin uhka näkyy osakemarkkinoilla, jotka kyllä ovat reagoineet Donald Trumpin twiitteihin, ja valuutat ovat heiluneet, Brotherus sanoo.

 


 

USA:n nykyisestä taloustilanteesta pöytäkirjoissa todetaan, että työmarkkinat ovat jatkaneet vahvistumistaan ja talous on kasvanut vakaasti kuluneen puolen vuoden aikana.


 

 

USA:n keskuspankki huolestui inflaatiosta ja

kauppapolitiikasta

 

   

USA:n keskuspankki huolestui inflaatiosta ja kauppapolitiikasta
KUVA: EPA
 
 

Fedin avomarkkinakomitean useimmat jäsenet puoltavat koronnostojen jatkamista.

 

Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven torstaina julkaisemien kesäkuun kokouksen pöytäkirjojen mukaan koroista päättävän avomarkkinakomitean jäsenten huoli inflaatiosta ja kauppapolitiikasta kasvaa.

 

Vielä joitakin kuukausia sitten ihmeteltiin, miksi hinnat ja palkat nousevat hitaasti vaikka USA:n talous käy kovilla kierroksilla ja työllisyys on kiristynyt niin, että ammattitaitoisen ja sopivan työvoiman rekrytoimisessa on jo vaikeuksia monilla aloilla.

Nyt inflaatio on saavuttanut Fedin asettaman kahden prosentin tavoitteen ja osa avomarkkinakomitean jäsenistä pelkää, että hintapaineet kasvavat entisestään. He varoittavat, että edessä voi olla epätasapaino, joka lopulta johtaisi talouden laskuun.

 

Pöytäkirjoista käy myös ilmi, että useimmat kesäkuun kokoukseen osallistuneet olivat huolissaan siitä, että kauppapoliittiset riskit ovat lisääntyneet ja että niillä on kielteisiä vaikutuksia liiketoiminnan tunnelmiin ja investointeihin.

 


 

Kiina aikoo vastata presidentti Donald Trumpin hallinnon toimiin omilla tulleillaan. Näitä kohdennetaan erityisesti amerikkalaisiin urheiluautoihin, soijapapuihin ja puuvillaan. Trumpin mukaan toimenpiteiden tarkoitus on puuttua Kiinan ”epäreiluun” kauppapolitiikkaan, jonka hän väittää heikentäneen työllisyyttä Yhdysvalloissa. Trump on uhannut Kiinaa 400 miljardin dollarin arvoisilla lisätulleilla, jos se vastaa nyt asetettaviin tullimaksuihin.

 

Yhdysvallat on asettanut teräs- ja alumiinitulleja myös EU:lle. LEHTIKUVA / JARNO MELA

Kiina varoittaa Donald Trumpia: Kauppasota

kostautuu

 

Yhdysvaltojen asettamat tullimaksut astuvat voimaan ensi yönä.

 

Yhdysvaltojen Kiinalle asettamat 34 miljardin dollarin arvoiset tullimaksut ovat astumassa voimaan vuorokauden vaihtuessa.

 

Kiinan viranomaiset huomauttivat torstaina, että noin 20 miljardin osuus vahingoittaa Kiinassa toimivia ulkomaisia yhtiöitä. Kauppaministeriön tiedottaja Gao Fengin mukaan niiden joukossa on myös amerikkalaisomistuksessa olevia yrityksiä.

– Yhdysvallat räiskii ympäriinsä, myös itseään kohti, Gao totesi tiedotustilaisuudessa Wall Street Journalinmukaan.

Gaon mukaan Kiinan hallitus pyrkii vähentämään kauppakiistan vaikutuksia maassa toimiviin ulkomaisiin yrityksiin.

 


 

Euroalue saattaa laitosten mukaan olla erityisen haavoittuvainen kansainvälisen kaupan jännitteille. Tämä johtuu alueen avoimuudesta sekä investointien ja viennin nykyisestä merkityksestä alueen talouskasvun ajureina. Protektionististen toimien lisääntyminen ja laajentuminen ovat laitosten mielestä omiaan heikentämään ulkomaista kysyntää ja investointien kasvua.

 

Euroopan keskuspankin pääkonttori Frankfurtissa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Ennuste varoittaa: Euroalueen talousriskit

kasvavat 

 

Euroalueen talouden ennakoidaan kasvavan vielä tänä vuonna, mutta aiempaa hitaammin.

Talous jatkaa euroalueella tuoreen ennusteen mukaan tänä vuonna kasvuaan, ja koko vuoden kasvuksi tulee 2,1 prosenttia. Kolmen tutkimuslaitoksen yhteisennusteen ovat laatineet saksalainen Ifo, sveitsiläinen KOF ja italialainen Istat.

 

Kasvun päätekijöinä ovat ennusteen mukaan laite- ja rakennusinvestoinnit. Inflaation odotetaan hieman kiihtyvän heinä-syyskuussa kohden nousevien energiahintojen takia, mutta laskevan vuoden lopulla 1,7 prosenttiin. Ennusteessa oletetaan, että raakaöljyn hinta pysyy vakaana ja euron kurssi dollariin nähden pysyy nykyisellä tasollaan.

Tutkimuslaitokset kuitenkin varoittavat talousnäkymiä tällä hetkellä varjostavista riskeistä. Poliittiset jännitteet euroalueella ja protektionismin nousu voivat heikentää talouskasvua tulevaisuudessa.

Lisäksi suurehko finanssielvytys Yhdysvalloissa voi johtaa voimakkaaseen rahapoliittiseen reaktioon. Nousevien korkojen aiheuttamat mahdolliset korjausliikkeet rahoitusmarkkinoilla voivat puolestaan johtaa tiukentuviin rahoitusehtoihin, mikä voi tutkimuslaitosten mukaan vaikuttaa kielteisesti investointeihin.

 


 

Stiglitzin mukaan euroalueen ongelmiin on olemassa yksi ratkaisu. –Saksa ja muut pohjoisen Euroopan maat voivat pelastaa yhteisvaluutan osoittamalla enemmän humaanisuutta ja joustavuutta. Mutta, koska olen nähnyt mitä niin monta kertaa aikaisemmin on tapahtunut, en usko niiden muuttavan suuntaansa, hän toteaa.


 

 

Talousnobelistilta karu ennuste eurosta:

”Lisää kärsimystä, lisää työttömyyttä ja

entistäkin hitaampaa kasvua”

 
 
Luotu: 
13.6.2018 18:20

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Joseph Stiglitzin mukaan Italian tilanne on yksi esimerkki, joka saattaa olla merkki uudesta eurokriisistä.
 
|

Talouden nobelisti, Columbian yliopiston professori ja Roosevelt Instituutin pääekonomisti Joseph E. Stiglitz ennustaa euroalueelle vaikeita aikoja.

 

–Läpi koko euroalueen poliittisilla johtajilla on edessään halvaantunut tilanne: kansalaiset haluavat jatkaa EU:ssa, mutta he haluavat samalla kovan talouskurin loppua ja paluuta vaurauteen. Niin kauan kuin Saksa sanoo, ettei tämä ole mahdollista, tuloksena voi olla vain lisää kärsimystä, lisää työttömyyttä ja entistäkin hitaampaa kasvua, Stiglitz kirjoittaa Project Syndicate –sivustolla.

Hän sanoo, että Italian tilanne on yksi esimerkki, joka saattaa olla merkki uudesta eurokriisistä. Stiglitz osoittaa syyttävällä sormella suoraan Saksaan. 

–Italian takaisku on jo odotettavissa: Euroopan dominoiva valtio Saksa viivyttää välttämättömiä uudistuksia ja vaatii politiikkaa, joka pahentaa Italian sisäisiä ongelmia, hän ennakoi.

Italian uutta populistihallitusta on kuvailtu eurokriittiseksi ja sen alustavassa ohjelmaversiossa puhuttiin suoraan Italian euroerosta. Myöhemmin hallituksessa istuvien Viiden tähden liikkeen ja Legan äänenpainot ovat loiventuneet. 

Italian hallitukseen politiikan ulkopuolelta valtiovarainministeriksi noussut professori Giovanni Tria linjasi viikonloppuna yksiselitteisesti, ettei uusi hallitus tule edes keskustelemaan euroerosta. Lisäksi hän totesi, että Italia tulee myös nykyisen hallituksen aikana pyrkimään leikkaamaan velkaantumistaan.

 


 

Lagarde ei maininnut Trumpia nimeltä, mutta sanoi ”suurimman ja synkimmän pilven” olevan luottamuksen heikentyminen. Luottamusta nakertavat hänen mukaansa pyrkimykset haastaa tapa, jolla kansainvälistä kauppaa käydään, suhteita hoidetaan ja monikansalliset elimet toimivat.


  

IMF:n Lagarde: Pilvet ovat päivä päivältä

synkkenemässä

 

Julkaistu: 12.6. 10:49  |  Taloussanomat 


 

 
 
IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ei maininnut Donald Trumpia nimeltä, mutta sanoi ”suurimman ja synkimmän pilven” olevan luottamuksen heikentyminen.
Maailmantalouteen kohdistuvat riskit ovat kasvaneet, sillä kehittyneet maat ovat lisänneet kauppasodan uhkaa, sanoo Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtaja Christine Lagarde.


– Horisontissa siintävät pilvet, joista viestimme puoli vuotta sitten, ovat päivä päivältä synkkenemässä ja, sanoisin niiden synkentyneen viikonvaihteen aikana, Lagarde kommentoi eilen tiedotustilaisuudessa Berliinissä.


Viikonvaihteessa G7-maat olivat koolla kaoottiseksi luonnehditussa tapaamisessa, josta Yhdysvaltain presidentti Donald Trump poistui etuajassa Kanadan pääministerin Justin Trudeaun haukkuen.

 

Suomen arvioidaan hyötyneen globalisaatiosta 194 miljardia euroa, neljä miljardia enemmän kuin Ruotsi.


  

Suomi on yksi maailman suurimmista

voittajista talouden globaalistumisessa

 

Suomi on hyötynyt globalisaatiosta lähes yhtä paljon kuin Japani, sanoo arvostettu saksalainen tutkimuslaitos.

 

Globalisaatio
Vuosaaren satama Helsingissä.
Jyrki Lyytikkä / Yle
 

Suomi on maailman maista hyötynyt kolmanneksi eniten talouden globalisaatiosta, sanoo saksalainen tutkimuslaitos Bertelsmann Stiftung uudessa tutkimuksessaan(siirryt toiseen palveluun).

 

Suomi on vuosien 1990 - 2016 välisenä aikana saanut taloudellista hyötyä globalisaatiosta 36 664 euroa asukasta kohti, laitos sanoo.

Suomen edellä ovat vain Sveitsi, jonka saama etu lähentelee 50 000 euroa, ja Japani. Perässä tulevat Irlanti, Israel, Saksa ja Tanska.

Bertelsmann Stiftungin tutkimuksessa oli mukana 42 maata, joiden bruttokansantuote vastaa 90 prosenttia koko maailman BKT:sta.

Maailman suurin talous oli tässä mittauksessa vasta 25. Perää pitivät voimakkaasti kehittyvät Kiina ja Intia. Kiinan talous oli hyötynyt globalisaatiosta runsaat 2 000 euroa asukasta kohti ja Intian runsaat 500 euroa. Niiden lukuihin vaikutti voimakkaasti väestön suuri määrä.

 

Huimia summia

Jos lasketaan yhteen koko kansantalouden saama hyöty, ykköseksi nousee Japani, joka on vuodesta 1990 lähtien kerännyt globalisaation tuomaa etua lähes 5 000 miljardia euroa.

Japanin jälkeen tulevat muut suuret taloudet; Yhdysvallat, Kiina, Saksa ja Italia.

Tutkimuslaitos huomioi selvityksessään maiden taloudellisen tilanteen, sosiaalisen ulottuvuuden sekä politiikan. Talouden painoarvo oli 60 prosenttia.

Talouden osalta tutkittiin tuotteiden ja palveluiden rajat ylittävää kauppaa sekä palkkojen ja pääoman virtoja. Samalla otettiin huomioon kaupan ja pääoman liikkeiden rajoitukset.

Ifo-indeksin positiivinen yllätys on poikkeama viimeaikaisista tilastojulkistuksista, joissa eurooppalaiset barometri-indikaattorit kuten ostopäällikköindeksit ovat pääosin olleet odotettua heikompia.


 

 

Saksan Ifo-indeksi odotuksia parempi

   
 
 

Indeksilukeman monen kuukauden lasku pysähtyi

 

Marraskuun jälkeen laskussa olleen saksan liike-elämän talousluottamusta kuvaavan indeksi Ifo-indeksin pudotus pysähtyi toukokuussa-

Indeksin pisteluku oli toukokuussa 102,2 pistettä, kun uutistoimisto Bloombergin ekonomistipaneeli oli odottanut laskua 102,0 pisteen lukemaan. Tutkimuslaitos nosti samalla huhtikuun lukeman samaan 102,2 pisteeseen aiemmin ilmoitetusta 102,1 pisteestä.

Indeksin odotusosio laski ekonomistien odotusten mukaan 98,5 pisteeseen huhtikuun 98,7 pisteestä. Vastaajien näkemys nykytilasta nousi kuitenkin 106 pisteeseen korjatusta 105,8 pisteestä, kun ekonomistit odottivat 105,5 pisteen lukemia.

 


Kauppasotaa on pelätty, sillä pahimmillaan kierre voisi heikentää talousluottamusta ja investointihalukkuutta ympäri maailmaa ja siten iskeä maailmantalouden kasvunäkymiin.


 

 

Kiina ja USA löysivät yhteisen sävelen:

Kauppasotaa ei tule – Kiinan määrä lisätä

merkittävästi amerikkalaistuotteiden ja -

palveluiden ostoja

 

Neuvottelutulos perustuu maiden presidenttien aiemmin saavuttamaan yhteiseen näkemykseen, Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua kertoo.

 

WU HONG / EPA

Kiina ja USA löysivät yhteisen sävelen: Kauppasotaa ei tule – Kiinan määrä lisätä merkittävästi amerikkalaistuotteiden ja -palveluiden ostoja

Kiina ja Yhdysvallat julkistivat yhteisen lausunnon, jonka mukaan maat ryhtyvät toimiin pienentääkseen Yhdysvaltain Kiinan-kaupan alijäämää. Viime vuonna alijäämä oli noin 375 miljardia dollaria.

Veera Honkanen | Aamulehti

 
 

Kiina ja Yhdysvallat ovat päässeet sopuun talous- ja kauppakysymyksistä. Maat lupaavat, etteivät ne ryhdy kauppasotaan toisiaan vastaan, Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua kertoo.

 

Kiinan talousasioista vastaava varapääministeri Liu He kertoi toimittajille lauantaina Yhdysvalloissa, että molemmat osapuolet ovat luvanneet olla aloittamatta kauppasotaa. Kiina ja Yhdysvallat ovat myös sopineet, että ne lopettavat tullien asettamisen toisilleen, Xinhua kertoo.

Liun mukaan neuvottelutuloksen taustalla on Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja hänen yhdysvaltalaiskollegansa Donald Trumpin aiemmin saavuttama yksimielisyys.

Kiina ja Yhdysvallat julkistivat asiasta myös yhteisen lausunnon, jonka mukaan maat ryhtyvät toimiin pienentääkseen Yhdysvaltain Kiinan-kaupan alijäämää. Viime vuonna alijäämä oli noin 375 miljardia dollaria.

 

Kiinan on määrä lisätä merkittävästi amerikkalaistuotteiden ja palveluiden ostojaan, lausunnossa sanotaan Xinhuan mukaan.

Maiden edustajat jatkavat neuvotteluita siitä, miten Kiina voisi lisätä amerikkalaisten maataloustuotteiden ja energian tuontiaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan yhteisessä tiedotteessa ei mainita, että maat luopuvat tai viivästyttävät tuontitulleja, joita ne ovat aiemmin uhanneet asettaa toisilleen.

 

Tulliuhkauksissa on nähty kevään aikana useampi kierros. Nokittelu alkoi jo tammikuussa, kun Yhdysvallat asetti tariffit kiinalaisille aurinkopaneeleille ja pesukoneille. Maaliskuussa Yhdysvaltain hallinto ilmoitti 25 ja 10 prosentin tullien asettamisesta teräkselle ja alumiinille.

 

Tilanne Yhdysvaltain ja Kiinan välillä kiristyi etenkin sen jälkeen, kun Trump ilmoitti noin 1 300 kiinalaistuotetta koskevista ja yhteensä noin 50 miljardin dollarin arvoisista tuontitulleista. Kiina vastasi uhkaamalla asettaa lisätullit kaikkiaan 106 amerikkalaistuotteelle, muun muassa soijapavuille, autoille ja kemikaaleille. Tullit olisivat koskeneet 50 miljardin dollarin edestä maahan tuotavaa tavaraa. Nämä tullit eivät ole astuneet voimaan.

  

Komissio haluaa myös varmistaa Euroopan investointipankin mahdollisuuden antaa lainoja eurooppalaisten yritysten toimintaan Iranissa. Investointipankin lainat auttaisivat erityisesti niitä yrityksiä, joiden eurooppalaiset rahoittajat saattavat vetäytyä Iranin markkinoilta USA:n pakotteiden takia. Lain läpimenemiseen parlamentissa vaaditaan määräenemmistö.

 

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Emmanuel Dunand

Iran-kiista: Euroopan komissio esittää

vastapakotteiden asettamista

 

Vastapakotteet estävät eurooppalaisia yrityksiä myöntymästä Yhdysvaltojen Iranin pakotteisiin.

 

Euroopan komission tiedotteessa ilmoitetaan komission päätöksestä esittää parlamentille pakotteiden torjuntalakiin (Blocking Statute) turvautumista.

Lain mukaan eurooppalaiset yritykset eivät saa myöntyä Yhdysvaltojen asettamille Iranin pakotteille. Pakotteisiin myöntymisestä seuraa yrityksille rangaistuksia. Pakotteiden vastustamisesta koituvat tappiot korvataan yrityksille.

 


 

The Wall Street Journalin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Euroopan mahdollisuudet pakotteiden kiertämiseen tai vastatoimiin ovat hyvin rajalliset. Lehden mukaan EU voisi esimerkiksi hyödyntää Iranin-kaupassaan Euroopan investointipankin varoja. Italia on myös perustanut viiden miljardin euron suuruisen luotto rahaston Iranin-kauppaan. Tämä järjestely voitaisiin laajentaa koko EU:n kattavaksi, lehti esittää. - Näkökulma: Iran on, kuten Venäjä vain rajallinen poliittinen ja taloudellinen toimija maailmantaloudessa. Iranin ydinohjelma voidaan tuhota tarvittaessa, niin vertikaalisesti, kuin horisontaalisesti eri toimijoiden taholta. Poliittinen ratkaisu ei ratkaise asiassa, itse asiassa mitään, Lähi-Idän alueen pitkäaikaisessa jännitteessä! - KimsBlog


  

 

EU-maat hakevat keinoja kiertää Trumpin

Iran-pakotteet

 

Iran vahvistaa suhdettaan Venäjään ja on valmis aloittamaan "massiivisen ydinohjelman".

 

Ulkomaat
Iranilainen öljytankkeri Persianlahdella.
Iranilainen öljytankkeri Artavil Qeshm Persianlahdella maaliskuussa 2017.Abedin Taherkenareh / EPA

EU-maat pohtivat, miten ne voisivat jatkaa hyvin kehittynyttä kaupallista yhteistyötä Iranin kanssa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi Iranin-vastaiset pakotteet uudelleen käyttöön.

 

Pakotteet merkitsevät, että Iranin kanssa kauppaa käyvä yritys ei voisi toimia Yhdysvalloissa. Pahimmillaan sääntöä rikkova yritys voisi saada suuret sakot.

 

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire vaati Europe 1 -radiokanavan haastattelussa, että Eurooppa alkaa puolustaa itsemääräämisoikeuttaan Yhdysvaltain sanelua vastaan. The Guardian -lehden(siirryt toiseen palveluun) mukaan hän esitti kolmekohtaisen ohjelman.

La Mairen mukaan EU:n pitäisi tehdä samankaltainen päätös kuin vuonna 1996 tehtiin, kun USA asetti pakotteita eurooppalaisia yhtiöitä kohtaan. EU-maat päättivät, ettei Yhdysvaltain sanktiopäätös päde Euroopassa. Yhdysvallat perääntyi pakoteasiassa.

Toiseksi Le Maire haluaa vahvistaa Euroopan talouden itsenäisyyttä, jotta talouden elimillä olisi työkaluja toimia irrallaan Yhdysvaltain vaikutuksesta. Hän esittää eurooppalaisen finanssilaitoksen perustamista valvomaan euromääräistä kauppaa Iranin kanssa.

Kolmanneksi Le Maire ehdottaa eurooppalaista elintä, jonka tehtävänä olisi valvoa ulkomaisia yrityksiä.

Le Mairen ehdotuksista keskustellaan loppukuusta, kun hän tapaa brittiläisen ja saksalaisen virkaveljensä.

 

Onko keinoja kiertää pakotteita?

Trumpin pakotepäätös on aiheuttanut paljon vastalauseita EU:ssa, jonka kauppavaihto Iranin kanssa oli The Wall Street Journal -lehden(siirryt toiseen palveluun) mukaan viime vuonna 21 miljardia dollaria.

EU:n ulkoasioiden korkean edustajan Frederica Mogherinin avustaja Nathalie Tocci sanoi Trumpin päätöksellään "pettäneen täydellisesti Euroopan". Tocci esitti, että Yhdysvaltoja vastaan on tarvittaessa asetettava vastatoimia.

 

Iran katsoo toiseen suuntaan

Iran on ilmoittanut, että se haluaa pitää ydinsopimuksensa voimassa. Samalla reaktiot Yhdysvaltain päätökseen ovat olleet rajuja.

Tuhannet mielenosoittajat ovat Teheranin kaduilla protestoineet Trumpin päätöstä vastaan.

Iranin ulkoministeri Javad Zarif sanoi perjantaina, että maa on valmis käynnistämään ydinohjelmansa ja ydinpolttoaineen rikastamisen uudelleen "teollisessa mittakaavassa".

Perjantaina Kreml ilmoitti, että Venäjä ja sen entiset Neuvostoliittoon kuuluneet liittolaiset solmivat ensi viikolla Iranin kanssa vapaakauppasopimuksen.

Iranin ja Euraasian unionin välisestä sopimuksesta on neuvoteltu jo kauan, mutta Trumpin asettama painostus tuli osapuolten kannalta hyvään aikaan. Iran saa tuotteilleen aiempaa helpomman vientiväylän.

Euraasian unioniin kuuluvat Venäjän lisäksi Kazakstan, Valko-Venäjä, Armenia ja Kirgisia.

 

Lähteet: AP, REUTERS

 


 

Toistaiseksi pysyvän vapautuksen terästulleista on pystynyt neuvottelemaan vain Etelä-Korea. BLOOMBERGIN mukaan vapaaehtoiset tuontikiintiöt ovat EU:lle ongelmallinen vaihtoehto muun muassa siksi, että ne rikkovat Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjä.


 
Maailmantalous

 

Bloomberg: Yhdysvallat ehdottaa EU:lle

teräksen tuonti­kiintiöitä tullien sijasta –

Macron, Merkel ja May lupaavat EU:n

puolustavan etujaan

 

Yhdysvaltojen EU-maille myöntämä tilapäinen vapautus teräksen ja alumiinin tuontitulleista päättyy tiistaina.

 
YHDYSVALLAT ehdottaa EU:lle teräksen tuontikiintiöitä aikaisemmin vaatimiensa tuontitullien sijasta, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Sen mukaan tuontikiintiöt otti esille Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross.


Yhdysvaltojen EU-maille ja kuudelle muulle maalle myöntämä tilapäinen vapautus teräksen ja alumiinin tuontitulleista päättyy 1. toukokuuta eli ensi tiistaina.

Sunnuntaina puolestaan Saksan, Ranskan ja Britannian johtajat kehottivat puhelinkeskustelunsa jälkeen Yhdysvaltoja pidättäytymään kauppaa rajoittavista toimista.

Saksan hallituksen edustaja kertoi, että Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Britannian pääministeri Theresa May olivat sopineet, että EU:n pitää puolustaa etujaan, jos Yhdysvallat ottaa käyttöön tuontitullit.


Talvella Yhdysvallat asetti 25 prosentin tuontitullit teräkselle ja 10 prosentin tuontitullin alumiinille.

Bloombergin tietojen mukaan Yhdysvallat esittää teräksen tuontikiintiöksi 90 prosenttia kahden viime vuoden tuonnin tasosta. Uutistoimiston mukaan EU ei ole hyväksynyt ehdotusta.

HELSINGISSÄ torstaina vieraillut EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström sanoi EU:n esittävän, että Yhdysvallat luopuu tuontitulleista ilman ehtoja. Malmström sanoi myös, että kauppasodan uhka on jälleen todellinen.

EU-maat uhkasivat aikaisemmin vastata Trumpille asettamalla tulleja amerikkalaistuotteille, kuten bourbonviskille, farkuille, moottoripyörille ja maapähkinävoille. Malmström sanoi Helsingissä, että vastatoimien lista on yhä olemassa, mutta ”toivon mukaan sitä ei tarvita”.


Teräksen tuontitullit olivat tällä viikolla esillä myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamisissa Emmanuel Macronin ja Angela Merkelin kanssa.


Reutersin mukaan Trump ei kuitenkaan tarkemmin kertonut aikeistaan tullien suhteen.

MACRON vetosi vapaan kaupan puolesta muun muassa puheessaan Yhdysvaltain kongressille. Merkel kommentoi tullikiistaa lyhyesti, että ”presidentti päättää siitä”.

Reutersin mukaan terästulleista ovat nyt neuvotelleet Yhdysvaltojen kanssa myös Kanada ja Meksiko, ja uutistoimiston tietojen mukaan myös paremmalla menestyksellä kuin EU.
 
 

Draghin mukaan euroalueen talouskasvu on hidastumassa mutta jatkuu yhä vakaana ja laajapohjaisena. Talouslukujen odotetaan hänen mukaansa normalisoituvan, mutta talouskasvun hidastumisen tulkinnassa on oltava varovainen, hän sanoi myös.


 

 

EKP:n Draghi Latviasta: ”Me neuvoston

jäsenet olemme ihmisiä ja meillä voi olla

pulmia”

 

 

Julkaistu: 26.4. 17:34 | Taloussanomat


  

 

EKP:n pääjohtaja korosti EKP:n riippumattomuutta korkopuheessaan tänään.
Euroopan keskuspankin (EKP) johtokunnan jäsenten riippumattomuus on hyvin tärkeä seikka, pääjohtaja Mario Draghi linjasi puhuessaan torstaina Frankfurtissa keskuspankin korkopäätöksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.


Draghi kommentoi Latvian keskuspankin pääjohtajan Ilmārs Rimšēvičsinkorruptiosotkua.

Riippumattomuuden vaatimus yltää myös henkilökohtaiselle tasolle yli institutionaalisen riippumattomuuden, Draghi korosti.

Nykytilanteessa Latvia ei voi äänestää neuvostossa ennen kuin maan keskuspankilla on pääjohtaja, Draghi sanoi.


–Me neuvoston jäsenet olemme ihmisiä ja meillä voi olla pulmia, sen vuoksi oikeusprosessi on käynnissä. Kunkin maan oikeuslaitokset tekevät omat tehtävänsä, Draghi sanoi.

EKP piti odotetusti ohjauskorkonsa ennallaan 0,00 prosentissa. Arvopaperiostot jatkuvat 30 miljardin euron kuukausittaisin netto-ostoin ainakin syyskuun loppuun.

 

Rosengren sanoo, että historiallisen alhaisten korkojen seurauksena tavanomaisen rahapolitiikan välineet ovat rajalliset samaan aikaan, kun talouspoliittiset vakautusvälineet ovat rajalliset.


 

 

 

Fedin Rosengren: Yhdysvalloilla ei puskuria,

jos maata kohtaa uusi taantuma

 

 

Julkaistu: 19.4. 13:23  |  Taloussanomat


 

 

Fed-pomon mukaan rahapolitiikan välineet ovat rajalliset.
 
 
Yhdysvaltain kyky vastata talouden tai rahoitusjärjestelmän shokkeihin on vähentynyt, sanoo maan keskuspankin Bostonin-johtaja Eric Rosengren.


Eilen puhuneen Rosengrenin mukaan sekä talous- että rahapolitiikka ovat nyt huonosti asemoituneina talousvaikeuksien varalta.

Valtionvelan suuri määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen saattaa hänen mukaansa vähentää rahoitusviranomaisten kykyä tai halua toimia näitä shokkeja vastaan.


Hän toistaa kehotuksensa, jonka mukaan Fedin on harkittava pankkien kontrasyklisten pääomapuskurien kasvattamista. Nykyisellään nämä puskurit ovat nollassa. Kontrasyklisillä puskureilla tarkoitetaan pankeilta korkeasuhdanteessa vaadittavia ylimääräisiä puskureita.
 

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasuhteiden kiristyminen on herättänyt huolta negatiivisista vaikutuksista maiden vientiin. Kauppatariffien mahdollinen vaikutus selviää vasta myöhemmin.

 

Rahtilaiva Lianyungangin satamassa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / - /

Kiinan talouskasvu ylitti odotukset

 

6,8 prosentin kasvutahti oli ekonomistien ennakkoarvioita korkeampi.

Kiinan talous kasvoi maan virallisten tilastojen mukaan vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä 6,8 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Luku oli ennakkoarvioita parempi ja ylitti hallituksen asettaman 6,5 prosentin kasvutavoitteen. Kasvua vauhditti erityisesti vahva kotimainen kysyntä.

Vähittäiskauppa kasvoi 10,1 prosenttia ja verkkomyynti yli 35 prosenttia.

 

Kiinan taloudessa on silti monia riskitekijöitä, huomauttaa BBC. Velkaantuminen on ollut kasvussa ja asuntokuplan puhkeamisesta on spekuloitu jo pitkään.

 

Nordean Kiina-ekonomisti Amy Zhuangin mukaan lukemat ovat toistaiseksi hyvällä tasolla, mutta asuntomarkkinoiden hyytyminen voi heikentää tulevia kasvuodotuksia.

 


 

Powellilta kysyttiin myös hänen näkemystään Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tuontitulleista ja hänen protektionistisesta kauppapolitiikasta. “Olemme kuulleet useilta yritysjohtajilta ympäri maata, että kauppapolitiikan muutoksista on tullut riski”, Powell sanoi.


 

 

 

Fedin pääjohtaja: kauppapolitiikasta on tullut

riski

   
 
Fedin pääjohtaja: kauppapolitiikasta on tullut riski
KUVA: ANDREW HARRER
 
 
 

“Olemme kuulleet useilta yritysjohtajilta ympäri maata, että kauppapolitiikan muutoksista on tullut riski”, Federal Reserven pääjohtaja Jerome Powell sanoi perjantaina

 

Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven pääjohtaja Jerome Powell sanoi perjantaina, että Yhdysvaltain työmarkkinoiden ja inflaation viimeaikainen kehitys tukevat keskuspankin suunnitelmia jatkaa ohjauskoron nostamista asteittain.

Powellin mukaan palkkojen hillitty nousu osoittaa, että työmarkkinat eivät ole ylikuumentuneet eli että avoimien työpaikkojen täyttämisessä olisi liikaa vaikeuksia. Powellin kommenteista uutisoivat useat ulkomaiset mediat kuten Bloomberg.

“Tavoittelemme edelleen kahden prosentin inflaatiovauhtia, kestävää taloudellista kasvua ja vahvoja työmarkkinoita”, Powell kommentoi perjantaina talousjärjestö The Economic Club of Chicagon tilaisuudessa.

“Niin kauan kuin talous jatkaa laajalti nykyisellä polullaan, asteittainen ohjauskoron nosto tukee parhaiten näitä tavoitteita”, hän sanoi. 

“Tariffit voivat nostaa hintoja”, hän lisäsi.

Powellin mukaan on vielä liian aikaista ennustaa, miten tariffit vaikuttavat Yhdysvaltain talouteen.

Hänen mukaansa työmarkkinadata on ollut hieman ristiriitaista, sillä jotkut indikaattorit ovat osoittaneet, että työpaikkoja on vaikea täyttää, kun taas toiset mittarit ovat osoittaneet päinvastaista.

“Odotan palkkojen nousun kiihtyvän, kun työmarkkina vahvistuu entisestään”, Powell kommentoi.

Pääjohtajan kommentteja tulkittiin markkinoilla niin, että Fed aikoo jatkaa rahapolitiikkansa kiristämistä. Wall Streetin pääindeksit olivat 2,3-2,6 prosenttia miinuksella perjantaina Suomen aikaa kello 22:37.

 


 

Euro on jo varsin vahva ja koroissa on nähty nousupainetta. Elvytyksen loppuminen ja ohjauskoron nousu tulevat vahvistamaan euroa edelleen ja kiihdyttämään korkojen nousua. Näkyvissä olevaa voimakkaan elvytyksen loppumista ei olla ennen koettu. On siksi vaikeaa arvioida, kuinka hallitusti EKP kykenee toteuttamaan rahapolitiikan normalisoimisen tulevina vuosina. Saksan kymmenvuotisen valtiolainan korko on liikkunut hiljattain noin 0,5 prosentissa. Suomen vastaava kymmenvuotinen lainakorko liikkuu noin 0,62 prosentissa.


  

 

Spiegel: Saksa varautuu raskaaseen korkojen

nousuun – prosentin korotuksesta 10

miljardin euron lisäkulut

 

   

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja valtiovarainministeri
 Olaf Scholz
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja valtiovarainministeri Olaf Scholz KUVA: CLEMENS BILAN

Uuden finanssiministeri Olaf Scholzin kerrotaan valmistelevan toimia, joilla Saksan budjetti säilyy tasapainossa korkojen noustessa.

 

Saksan valtiovarainministeriö alkaa varautua korkotason nousun mukanaan tuomiin kustannuksiin.

Asiasta kertoi saksalaislehti Der Spiegel lauantaina.

 

Uuden finanssiministeri Olaf Scholzin kerrotaan valmistelevan toimia, joiden avulla Saksa pystyy pitämään kiinni budjettitavoitteistaan korkokustannusten kasvaessa.

Lehden näkemän valtiovarainministeriön sisäisen dokumentin mukaan vuoteen 2022 ulottuvassa talouspolitiikan suunnittelussa otetaan huomioon "pääomamarkkinoiden tarpeellinen normalisaatio". Yksityiskohtaisempia tietoja valmistelusta ei toistaiseksi ole.

Korkojen normaalitasoa pidetään yleisesti noin 3–4 prosentissa.

Der Spiegelin selvityksen mukaan jo prosentin korotus nykyiseen korkotasoon aiheuttaisi Saksalle vuositasolla noin 10 miljardin euron lisäkulut. Korkotason odotettu nousu hankaloittaa siten merkittävästi budjettitasapainon säilyttämistä.

 

Saksan valtiovarainministeriön edustaja kieltäytyi kommentoimasta selvitystä lehdelle.

Tällä hetkellä Euroopan keskuspankki EKP:n ohjauskorko on nollassa ja talletuskorko -0,4 prosentissa. Koronnostojen ennakoidaan alkavan ensi vuonna. Määrällinen elvytys on lisäksi katkolla vuoden päättyessä.

EKP:n johtokunnan maaliskuun kokouksessa ohjeistus siirtyi jo piirun verran haukkamaisempaan suuntaan.

Keskuspankki pudotti pois joulukuussa 2016 lisätyn maininnan, jonka mukaan pankki on valmis uusiin arvopaperiostoihin, mikäli kasvu ja inflaatio eivät kehity euroalueella suotuisasti.

Koronnostojen aikataulusta toivotaan tarkempia arvioita kesällä, mutta lisätietoja saatetaan joutua odottamaan vielä syksyyn. Voimassa on yhä ilmaus, jonka mukaan korot pysyvät entisellään vielä selvästi yli lainaosto-ohjelman loppumisen.

Atlantin toisella puolella tahti on ollut toinen. Fed nosti maaliskuussa odotetusti keskeistä ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä 1,50–1,75 prosentin vaihteluväliin. Fedin odotetaan nostavan tänä vuonna ohjauskorkoaan vielä kaksi, ehkä jopa kolme kertaa. Taustalla on Yhdysvaltojen työmarkkinoiden vahva veto ja piristynyt inflaatiotahti.

Osake- ja korkoarkkinoilla hiljattain nähty volatiliteetin kasvu alleviivaa keskuspankkitoimien varovaisuuden tärkeyttä.

 


 

Lagarde sanoo kuitenkin, että Trumpilla on myös perusteita huoliinsa, sillä ”osa valtioista ei kunnioita kauppajärjestö WTO:n sääntöjä”.


 

 

IMF:n Lagarde: Kauppasodalla olisi tuhoisat

vaikutukset maailmantaloudelle

 


Christine Lagarden
 mukaan Trumpilla on myös perusteita huoliinsa, sillä ”osa valtioista ei kunnioita kauppajärjestö WTO:n sääntöjä”.

Julkaistu: 7.3. 10:44 | Taloussanomat


  

Christine Lagarden mukaan vaikutukset ovat vakavat erityisesti silloin, jos Yhdysvaltojen toimet aiheuttavat vastatoimia.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin suunnittelemilla teräksen ja alumiinin tuontitulleilla voi olla vakavat seuraukset ja ne voivat helposti käynnistää kauppasodan jolla olisi tuhoisat vaikutukset maailmantalouden kasvulle. Näin sanoi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ranskalaisen RTL:n radiohaastattelussa.


– Makrotaloudelliset vaikutukset olisivat vakavat, ei vain silloin jos Yhdysvallat ryhtyy toimiin, vaan etenkin silloin, jos muut valtiot ryhtyvät vastatoimiin – erityisesti ne, joihin kohdistuisi suurimmat vaikutukset kuten Kanada, Eurooppa ja Saksa.