Yhdysvalloissa ja Venäjällä molemmilla hallinnoilla on poliittisia kannustimia taistelun aloittamiseen vastapuolen kanssa. Molemmat toki haluavat pitää yhteenoton rajattuna, mutta konflikti saattaa alkaa elämään omaa elämäänsä”, Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer kuvailee. Populisteille hän ennakoi suurvoittoa toukokuun eurovaaleissa ja sitä kautta tärkeitä paikkoja Euroopan komissiossa ja Eurooppa-neuvostossa.


 

 

US: Maailma on nyt hyvin lähellä

suurvaltakonfliktia, palkittu professori sanoo

– ”En muista pelottavampaa hetkeä”

 

12.1.2019 13:51päivitetty 12.1.2019 13:57 | Kauppalehti

Kuvahaun tulos haulle G20-kokouksessa joulukuun alussa.KUVA: RALF HIRSCHBERGER

Presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin Argentiinan G20-kokouksessa joulukuun alussa.KUVA: RALF HIRSCHBERGER
 
 

”Ihmisillä ei enää ole vain erilaiset mielipiteet, heillä on nyt myös erilaiset faktat riippuen siitä, mitä lähteitä he seuraavat”, toteaa professori Anne Applebaum Uuden Suomen haastattelussa.

 
 

London School of Economicsin professori, Pulizer-palkittu tietokirjailija Anne Applebaum uskoo, että elämme juuri nyt historiallista ajanjaksoa.

”En muista pelottavampaa hetkeä aikuisikäni ajalta, kuin mitä elämme nyt. Olemme hyvin lähellä läntisten liittoumien murenemista ja suurvaltakonfliktia,”, hän kommentoi Uudelle Suomelle rahastoyhtiö Skagenin sijoittajakonferenssin yhteydessä Tukholmassa.

Puolassa asuva Applebaum nostaa esiin populistien nousun valtaan useissa Euroopan maissa kuten Unkarissa, Puolassa ja Italiassa. Lisäksi hän mainitsee Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin politiikan ja liikkeellä olevan disinformaation, joka jakaa ihmiset rajusti äärilaitoihin eri asioissa.

 

”Ihmisillä ei enää ole vain erilaiset mielipiteet, heillä on nyt myös erilaiset faktat riippuen siitä, mitä lähteitä he seuraavat. ”

Populismin nousu liittyy Applebaumin mukaan kiinteästi nationalismin nousuun. Hän mainitsee esimerkkinä erityisesti Unkarin, jossa istuva hallitus on muun muassa kansallistanut pankkeja ja ottanut mediayhtiöitä valtion haltuun. Italian populistihallituksessa erityisesti Viiden tähden liike on tuonut esiin samoja asioita, ja Ranskassa Marine Le Pen puhuu samoista teemoista.

”Kehitys on Euroopassa pisimmällä Unkarissa. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että nationalistit pitävät riippumattomuutta ja itsemääräämisoikeutta tärkeämpinä kuin talouskasvua ja hyvinvointia”, hän luonnehtii.

 

”Suurvaltakonflikti on juuri nyt osa kotimaan politiikkaan niin USA:ssa, Venäjällä kuin Kiinassakin. (Venäjän presidentti Vladimir) Putin ei epäröi kriisin luomista, jos hän voi siten turvata valta-asemansa ja Putin ei kaikkien tekemistensä jälkeen voi yksinkertaisesti tulla syrjäytetyksi. (Yhdysvaltain presidentti Donald) Trump haluaa yhteenottoa egonsa ja poliittisen profiilinsa vuoksi. Mitä Kiinaan ja Yhdysvaltoihin tulee, niin Kiinan presidentti Xi Jinping saattaa jossain vaiheessa ottaa Trumpin kauppapolitiikan henkilökohtaisesti ja aloittaa aseellisen konfliktin esimerkiksi Taiwanissa”, hän ennustaa.

 

Anne Applebaum sijoittajakonferenssissa Tukholmassa.

 

”Kyseessä on geopoliittinen ilmastonmuutos”

Myös Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer sanoo geopoliittisen tilanteen olevan menossa ”täysin väärään suuntaan”. Myös hänen mukaansa elämme historiallista aikaa.

”Tämä on täysin uutta minun elinaikanani. Kyseessä on geopoliittinen ilmastonmuutos”, hän kirjoittaa vuonna 2019 ennakoivassa raportissaan.

”Tänä vuonna maailmanpolitiikassa istutetaan siemeniä, jotka tulevina vuosina uhkaavat koko globaalia järjestystä. Yhdysvaltojen ja Kiinan välit ovat rikki. Yhdysvalloissa ja Venäjällä molemmilla hallinnoilla on poliittisia kannustimia taistelun aloittamiseen vastapuolen kanssa. Molemmat toki haluavat pitää yhteenoton rajattuna, mutta konflikti saattaa alkaa elämään omaa elämäänsä”, Bremmer kuvailee.

Populisteille hän ennakoi suurvoittoa toukokuun eurovaaleissa ja sitä kautta tärkeitä paikkoja Euroopan komissiossa ja Eurooppa-neuvostossa.

”Se auttaa heitä haastamaan Euroopan nykyisen politiikan esimerkiksi maahanmuutossa, kaupassa ja jäseniä koskevissa säännöissä. Sisäiset erimielisyydet vahingoittavat EU:n kykyä reagoida kriiseihin.”

Bremmer ennakoikin, että lähes kaikki tunnetut globaalit organisaatiot kuten EU, Nato, G20 ja WTO muuttavat tulevina vuosina muotoaan ja osa saattaa hajota kokonaan.

 

”Italia on se maa, josta meidän kaikkien tulee olla huolissamme”

 

Wolfson-talouspalkinnon saanut tunnettu brittiläinen ekonomisti Roger Bootle odottaa Eurooppaan juuri Bremmerin ennustamaa myllerrystä: euroalueen ja ehkä koko EU:n hajoamista.

”Jotta euroalue voitaisiin pelastaa, Saksan pitäisi erota yhteisvaluutasta ja viedä mukanaan Pohjois-Euroopan vauraat maat. Nämä maat pystyvät kestämään euroeron vaikutukset ja kustannukset. Jos Saksa ei näin tee, Italian tulisi jättää euro ja todennäköisesti näin myös tapahtuu”, Bootle sanoi Skagenin konferenssissa.

Lue koko artikkeli Uuden Suomen verkkosivulla.

 
 •  
  Katja Incoronato
  Kauppalehti
   

Yleensä suurpankit ovat ennusteissaan selvästi aggressiivisempia, mikä on näkynyt etenkin kasvuorientoituneiden teknologia- ja viestintäalojen suosimisena. Nyt pelot laskumarkkinasta ovat kuitenkin hillinneet näiden toimialojen suosittamista.


 

 

Wall Streetin jättipankit pelaavat nyt varman

päälle – suosittelevat näitä osakkeita vuodelle

2019

 

29.12.2018 12:54 päivitetty 29.12.2018 13:11 | Kauppalehti

 Kuvahaun tulos haulle kuva wall street

 
 

Yhdysvaltalaisten suurpankkien loppuvuoden osakesuositukset ovat nyt tavallista varovaisempia, mikä kuvastaa markkinoilla nähtyä epävarmuutta.

 

Yhdysvalloissa suurimmat jättipankit ovat loppuvuoden osakesuosituksissaan tavanomaista varovaisempia, kertoo Reuters. Tämä ei ole mikään ihme, sillä osakemarkkinoilla nähtiin vuoden lopussa kovaa turbulenssia, kun huolet maailman talouskasvusta ja yleisen markkinasentimentin kääntymisestä nousivat pintaan.

 

Reuters kertoo, että 10 suuren Wall Streetin pankin joukosta 8 suosittaa painottamaan ensi vuodelle ainakin yhden defensiivisen toimialan osakkeita. Näihin pankkeihin kuuluvat Morgan StanleyGoldman Sachs ja Barclays. Viime vuonna mitään samoista toimialoista suositti samoista 10 pankista vain kaksi.

Defensiivisiin eli markkinalaskulta suojaaviin osaketoimialoihin kuuluvat esimerkiksi päivittäistavaratuotteet sekä energia- ja vesiyhtiöt. Myös lääkeyhtiöt luetaan yleisesti samaan joukkoon. Defensiiviset yhtiöt myyvät palveluita, joiden kulutuksesta asiakkaiden on vaikeaa tai mahdotonta tinkiä, vaikka yleinen taloustilanne heikkenisi rajusti. 

 

Esimerkiksi Bank of America Merrill Lynch suosittaa nyt ylipainottamaan sähköyhtiöitä, joiden 6–8 prosentin arvioitu tuotto saattaa pankin mukaan osoittautua hyväksi nyt, kun markkinaheilunta on suurta.

Defensiivisten osakkeiden aiempi vähäinen suosio on sikäli ymmärrettävää, etteivät ne ole osakehinnalla mitattuna tuottaneet suuria voittoja sijoittajille pitkään jatkuneen nousumarkkinan aikana, vaan tuotot ovat perustuneet lähinnä osinkovirtaan.

 

 • Perttu Räisänen
  Kauppalehti
   

Taustalla on myös Yhdysvaltojen keskuspankin keskiviikkona julkaisema päätös kiristää rahapolitiikkaa neljännen kerran tänä vuonna. Pelkästään tällä viikolla laskua on tullut 6,9 prosenttia. Elokuun 29. päivän huippuarvoon laskua on tullut osakemarkkinoilla yli 20 prosenttia.


 
Maailman seuratuin osakeindeksi laski yli 400 pisteellä ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Drew Angerer

Yhdysvaltain pörssi koki pahimman

laskuviikon 10 vuoteen

 

Maailmantalouden ennustetaan hidastuvan.

Viimeisimmätkin toiveet osakemarkkinoiden piristymisestä menetettiin tällä viikolla, New York Post uutisoi.

 

Perinteisesti Yhdysvaltain osakekurssit ovat kääntyneet nousuun joulukuun viimeisellä viikolla niin kutsutun jouluefektin ansiosta. Sillä tarkoitetaan ennen joulua kasvavasta kulutuksesta johtuvaa piikkiä Yhdysvaltain pörssissä.

Dow Jones Industrial Average-indeksi putosi perjantaina 414 pistettä. Laskun taustalla on ennustajien mukaan Yhdysvaltain epävakaa poliittinen tilanne ja liittovaltion hallinnon osittainen sulkeminen. Käytännössä sulku tarkoittaa sitä, että liittovaltion rahoittamien ohjelmien ja työntekijöiden palkanmaksu on keskeytynyt, koska liittovaltiolta on loppu rahat.

 

– Ensi vuonna arvioimme uudelleen näkemyksiämme taloudesta ja kuuntelemme paitsi markkinoita, myös kaikkia, joiden kanssa teemme yhteistyötä, tarkastelemme kaikkia tietoja ja olemme valmiita arvioimaan näkemyksemme uudelleen, New Yorkin alueellisen keskuspankin puheenjohtaja John C. Williams totesi CNBC haastattelussa.

Yhdysvaltain talouden ennustetaan kasvavan ensi vuonna 2,3 prosenttia. Tänä vuonna vastaavan luvun ennustetaan olevan 3,0 prosenttia.

Edit: Otsikkoa muutettu: Yhdysvaltain pörssi matalimmillaan kymmeneen vuoteen (ent.) Yhdysvaltain pörssikausi koki pahimman laskukauden 10 vuoteen. Yhdysvaltain pörssi laski 414 pistettä, ei pisteeseen.

 


 

Näkökulma: Muutos markkinoilla tulee olemaan odotettua suurempi! - Heikkojen talouksien paperit laskevat, korot nousevat ja markkinat asettuvat uusiin asemiin. Juhlat ovat ohi. !? - KimsBlog


 

 

EKP lopettaa suunnitellusti velkakirjojen

ostot – ohjauskorko pysyy ennallaan

 

Nollakorolla mennään ainakin seuraavan kesän yli.

Korko
Euro-veistos keskuspankin edessä
Arne Dedert / EPA
 

Euroopan keskuspankki pitää ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan 0,0 prosentissa. Pankin mukaan korko pysyy nollassa ainakin ensi kesän yli.

 

EKP vahvisti myös, että joukkovelkakirjojen osto-ohjelma loppuu suunnitellusti tämän kuukauden lopussa. Valtioiden ja yritysten joukkovelkakirjojen ostot merkitsevät käytännössä talouden elvyttämistä.

Koroista talletuskorko jää –0,4 prosenttiin ja maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosenttiin.

Kasvu on edelleen maailmanlaajuisesti hyvällä tasolla, vaikka kasvu nyt taittuukin ennakoitua nopeammin. – Heikompien kasvunäkymien taustalla on keskeisiä, finanssikriisin jälkeisinä vuosina kärjistyneitä haasteita: velkaantuminen ei ole vähentynyt merkittävästi, vaan joillakin alueilla, esimerkiksi Kiinassa, velka on kasvanut. Vanhat velat ovat maksamatta ja uusia epävarmuustekijöitä on jo syntynyt, Aktian pääekonomisti Heidi Schauman toteaa.

 

Aktia laskee Suomen kasvuennustetta vuodelle 2019 1,8 prosenttiin elokuussa ennustetusta 2,2 prosentista. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Aktia laskee Suomen kasvuennustetta

vuodelle 2019

 

Myös maailmantalouden kasvuennustetta vuodelle 2019 on laskettu.

Maailmantalouden näkymät ja Suomen talous ovat heikentyneet syksyn aikana. Huonomman lähihistorian ja heikompien sekä riskialttiimpien tulevaisuuden näkymien vuoksi Aktia ennustaa kasvun olevan vuonna 2019 Suomessa 1,8 prosenttia elokuussa ennustetun 2,2 prosentin sijaan.

 

– Täytyy muistaa, että kyse on kasvun hidastumisesta, ei romahduksesta. Maailmantaloudessa on tällä hetkellä monta epävarmuustekijää, jotka vaikuttavat näkymiin. Varsinkin Euroopan huonontunut taloustilanne vaikuttaa Suomen ennusteeseen, sillä Eurooppa on tärkeä Suomen ulkomaankaupalle.

– Viennin historiallisia tietoja on korjattu alaspäin, mikä luo erittäin heikon kokonaiskuvan vuodelle 2018. Ennusteemme mukaan vienti kasvoi alle prosentin vuonna 2018 ja viennin kasvu pysähtyy 1,5 prosenttiin vuonna 2019, kertoo Aktian pääekonomisti Heidi Schauman tiedotteessa.

Investointien kasvu on ollut pettymys vuonna 2018. Rakennussektorin näkymissä on havaittu heikentymistä, ja muiden investointien jääminen odotetusta on ollut yllättävää.

Suomen talous saa piristettä kotitalouksien kulutuksesta, jota tukee parantunut työllisyysaste. Muuttuneet näkymät voivat kannustaa suomalaisia säästämään kuluttamiseen sijaan.

– Kotitalouksien säästämisaste on ollut usean vuoden ajan negatiivinen. Odotamme, että heikommat näkymät kannustavat kotitalouksia säästämään taloudellista puskuria, mikä on toki hyvä asia, Schauman toteaa.

 

Eurooppa suuri kysymysmerkki

Euroalueen taloudelliset näkymät ovat tällä hetkellä hyvin epävarmat. Vuoden 2018 lopun kasvun heikentymisen jälkeen Aktia ennustaa 1,5 prosentin kasvua vuodelle 2019.

– Odotuksemme on edelleen, että Euroopan keskuspankki nostaa ohjauskorkoa kerran vuoden 2019 toisella puoliskolla. Brexit ja Italia voivat kuitenkin järkyttää koko mantereen taloutta ja nostaa kysymyksiä muun muassa euroalueen rakenteesta. Nämä, heikentyneet hintapaineet tai yllättävän heikko suhdanne voivat häiritä keskuspankin suunniteltua koronnostoa, Schauman huomauttaa.

Aktia laskee myös ennustettaan maailmantalouden kasvusta vuonna 2019. Maailmantalouden ennustetaan kasvavan 3,4 prosenttia (elokuussa 3,8 prosenttia).

 

 


 

Varsinkin Saksassa sijoittajien huolenaihe on käsinkosketeltava. Euroopan talousveturin sijoittajaluottamus on pudonnut vain muutama viikko ennen joulupyhiä 7,2 pisteeseen eli karkeasti 10 pistettä marraskuusta. Huebner kuvaa tunnelman muutosta Saksassa ”henkeäsalpaavaksi” ja arvioi sen taustalla olevan osaksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin uhkaukset autotulleista sekä autoteollisuuden voimakkaasti pudonneet myyntimäärät Kiinassa.


  

Usko on koetuksella – sijoittajaindeksi

romahti Euroopassa

 

10.12.2018 12:41 päivitetty 10.12.2018 12:55 | SIJOITTAMINEN | Kauppalehti

Pimeää. Euroalueen sijoittajat kantavat huolta talousnäkymistä.KUVA: WERNER BACHMEIER
 
 

Varsinkin Saksassa sijoittajien huolenaihe on käsinkosketeltava.

 

Euroalueen sijoittajien talousluottamus on pudonnut alimmilleen sitten vuoden 2014 lopun, käy ilmi markkinatutkimuslaitos Sentixin mittaamasta indeksistä.

Indeksin pisteluku putosi joulukuun mittauksessa lukemaan -0,3, kun vielä tammikuussa se oli 8,8. Muutoksen merkittävyyttä korostaa se, että uutistoimistoista Bloombergin kyselyssä indeksin odotettiin asettuvan 8,3 pisteeseen ja Reutersin kyselyssä 8,1 pisteeseen.

Sentixin toimitusjohtaja Manfred Huebner muistelee Reutersin haastattelussa, että indeksissä havaittu äkillinen heikkeneminen sijoittajien tunnelmissa palauttavat hänen mieleensä finanssikriisiä edeltäneet tunnelmat.

 

”Kansainvälisessä ympäristössä ei näytä olevan lainkaan toivon kipinää”, Huebner arvioi.

Huebnerin mukaan taloustunnelmia synkistävät yhtä aikaa useat tekijät: Yhdysvaltain ja Kiinan kauppakiistat, Italian ja EU:n budjettikriisi, Britannian EU-ero sekä väkivaltaisiksi leimahtaneet mielenosoitukset Ranskassa.

”Euroopan keskuspankki on päättämässä arvopaperien osto-ohjelmaa hetkellä, jolloin huomattavasti hidastumassa oleva talouskasvu haastaa poliitikot ja keskuspankit.”

*

Varsinkin Saksassa sijoittajien huolenaihe on käsinkosketeltava. Euroopan talousveturin sijoittajaluottamus on pudonnut vain muutama viikko ennen joulupyhiä 7,2 pisteeseen eli karkeasti 10 pistettä marraskuusta.

Huebner kuvaa tunnelman muutosta Saksassa ”henkeäsalpaavaksi” ja arvioi sen taustalla olevan osaksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin uhkaukset autotulleista sekä autoteollisuuden voimakkaasti pudonneet myyntimäärät Kiinassa.

*

 •  
  Antti Järvenpää
  Kauppalehti
   

”Tämä on paras taantumaindikaattori, joka meillä on viime vuosikymmeninä ollut, ja siksi sitä katsotaan markkinoilla todella tarkkaan. Toki pitää muistaa, että korkokäyrän kääntyminen tarkoittaa, että taantuma on ehkä 0,5–1,5 vuoden päässä, eli kyseessä on aikainen varoitussignaali”, S-Pankin päästrategi Lippo Suominen kertoo.


 

 

Markkinoita hermostuttaa nyt USA:n

korkokäyrä, jota sijoittajan kannattaa

tarkkailla – ”Aikainen varoitussignaali

taantumasta”

 

5.12.2018 16:37päivitetty 5.12.2018 16:37 | Kauppalehti

 
Taantumamurheita. Yhdysvalloissa markkinoilla on näkynyt viikon aikana paljon varoituksia korkokäyrän kääntymisestä. Kuva New Yorkin pörssistä tiistailta.KUVA: WANG YING
 
 

S-Pankin päästrategi Lippo Suominen kertoo, että takavuosien luotettavin taantumamittari ei enää välttämättä toimi, kuten sen pitäisi.

 

Maailmanmarkkinoilla osakekurssit ovat laskeneet maanantain jälkeen nopeasti. Osa laskusta kiteytyy pettymykseen siitä, että Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja hänen Kiinan-virkaveljensä Xi Jinpinginviikonloppuna julkistama kauppasodan välirauha ei ehkä olekaan niin kestävä, kuin alustava retoriikka antoi ymmärtää.

Toisena selittävänä tekijänä moni analyytikko on nostanut esiin Yhdysvaltojen korkokäyrän, joka kuvaa lyhyiden ja pitkien korkojen välistä suhdetta. Tyypillisesti pitkät korot ovat lyhyitä korkeammat, ja asetelman kääntyminen on aiemmin ollut melko luotettava merkki tulevasta taantumasta, kertoo S-Pankin päästrategi Lippo Suominen.

*

”Tämä on paras taantumaindikaattori, joka meillä on viime vuosikymmeninä ollut, ja siksi sitä katsotaan markkinoilla todella tarkkaan. Toki pitää muistaa, että korkokäyrän kääntyminen tarkoittaa, että taantuma on ehkä 0,5–1,5 vuoden päässä, eli kyseessä on aikainen varoitussignaali”, Suominen kertoo.

Korkokäyrässä seurataan eri pituisten korkojen suhdetta erikseen. Alkuviikolla Yhdysvaltojen 3- ja 5-vuotisten sekä 2- ja 5-vuotisten valtionlainojen korot siirtyivät käänteisiksi niin, että lyhyet korot ovat nyt näissä vertailupareissa suuremmat. Yleisin vertailukohta 2- ja 10-vuotisten korkojen erotus, joka on esitetty alla näkyvässä grafiikassa.

 


 

 

Suominen kertoo kuulleensa korkokäyrän ennustekyvystä kaksi eri teoriaa. Ensimmäisen mukaan pitkien korkojen lasku lyhyitä matalammaksi tekee investoimisesta kannattamattomia, koska investointirahasta joutuu maksamaan enemmän kuin siitä on odotettavissa myöhempää tuottoa.

”Toinen teoria katsoo asiaa pankkien näkökulmasta. Pankkien bisnes on ottaa rahaa lyhyellä korolla sisään ja antaa pitkällä korolla ulos. Jos korkokäyrä on käänteinen, pankki joutuu maksamaan rahasta enemmän kuin se saa sen antamisesta ulos. Tässä tilanteessa pankit alkavat hillitä lainanantoaan, kun bisnes ei ole enää kannattavaa”, Suominen sanoo.

 

Pankkien lainanantohalun hiipuminen on Suomisen mukaan keskeinen seuraus siitä, että pitkien ja lyhyiden korkojen ero lähenee negatiivista. Korkojen yleinen nousu näkyy lisäksi jo Yhdysvaltojen asuntomarkkinoilla hiljentymisenä.

Keskuspankkien korkopäätökset säätelevät lyhyitä korkoja, kun taas pitkä korko muodostuu markkinoilla pitkälti talous- ja inflaatio-odotusten mukaan. Suominen arvioi, että korkokäyrä voi vaikuttaa myös Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin halukkuuteen jatkaa korkojen nostoja.

”Pakon edessä Fedin on toki nostettava korkoja, mutta onko tämä jo riittävää syy sille, että keskuspankki ryhtyisi himmailemaan?”

*

 • Perttu Räisänen
  Kauppalehti
   

Kauppakahinointi on jo tähän mennessä heikentänyt maailmankaupan ja -talouden voimia sen verran, että seuraavaksi riitapukarit ovat itsekin vaarassa lipsua itse itseään heikentävään noidankehään. Kiinan talous on jo heikentynyt, mutta ennen pitkää näin käy väistämättä Yhdysvalloillekin.


  

Kommentti: Kolme syytä, miksi kauppasota

laajenee ennen kuin päättyy

 

Julkaistu: 28.11. 7:42 |  Taloussanomat


 

 

Kauppasodan pääpukarit tapailevat vaihteeksi sopua, mutta rauhaan on pitkä matka. Tämä kahina laajenee helpommin kuin päättyy, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.
Finanssimarkkinoilla on virinnyt vaihteeksi varovaisen toiveikkaita odotuksia Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasuhteiden liennytyksestä. Tai edes siitä, että suhteet eivät ehkä sittenkään enää heikkene nykyistäkin kireämmiksi.


Edes lievästi toiveikkaat odotukset kohdistuvat tämän viikon lopulla Argentiinassa pidettävään G20-maiden kokoukseen.

Kokoukseen ottavat osaa maailman suurimpien talousmahtien johtajat, mutta kauppasuhteiden näkymille tärkeimmät kokousvieraat ovat Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping.

Tapaamiselta onkin lupa odottaa edes varovaisen suotuisia viestejä, sillä kummallakin pääpukarilla on jo melkoisen painavia sisäpoliittisia syitä pyrkiä vaihteeksi kauppasuhteiden edes lievään liennytykseen.
 

”Fantastinen diili” innostaisi markkinoita

Trumpin yksi hyvä syy kauppasuhteiden liennytykseen on Yhdysvaltain osakemarkkinoiden käänne voimakkaasta ja pitkäaikaisesta kurssinoususta kohtalaiseen laskuun.

Osakkeiden kurssilasku on Trumpille kiusallinen takaisku, sillä hän on toistuvasti ja väsymättä kehunut aiempaa kurssinousua omaksi ansiokseen. Hän onkin syyttänyt maan keskuspankkia Fediä liian innokkaasta korkojen nostamisesta ja osakemarkkinoiden tunnelman pilaamisesta.

Korkojen nousu ja rahoitusolojen muunlainen kiristyminen onkin totta ja yksi varsin todennäköinen syy finanssimarkkinoiden tunnelman heikkenemiseen.

Mutta yhtä selvää lienee sekin, että pääosin juuri Trumpin tullien korotuksista ja muunlaisista kauppapoliittisista tempauksista alkunsa saanut kauppasuhteiden kärjistyminen on sekin heikentänyt osakemarkkinoidenkin tunnelmaa, tulevaisuuden odotuksia ja nyt myös kurssikehitystä.
 

Todennäköisesti mikä tahansa sovulta vaikuttava tai edes sovun mahdollisuuteen viittaava ”fantastinen diili” olisi finanssimarkkinoille mieluinen hyvä uutinen.

Vaikka sovittelun toiveita on epäilemättä jo jonkin verran osakekursseissa, olisi mikä tahansa ”diilin” tapainen julistus omiaan innostamaan osakekursseja ennemmin nousuun kuin laskuun.

Tällainen kurssinousun odotus voi kannustaa Trumpia tekemään ”diilin” Xin kanssa – tai ainakin kuuluttamaan lupaavien sopuneuvottelujen alkamisesta.

Kiinan talous heikkenee jo

Kiinan Xin yksi hyvä syy kauppasuhteiden liennytykseen on se, että maan talous näyttää jo tähän mennessä kärsineen kauppakahinan haitoista tuntuvia vahinkoja.

Maan talous näyttää lisäksi kärsineen kauppakahinasta enemmän kuin vastapukarin, Yhdysvaltain, talous.

Kiinan Yhdysvaltoja suurempi haavoittuvuus kaupan kangertelulle on ollut kahinan alusta asti selvää siitä huolimatta, että Xi on vähätellyt asiaa.

Vähättely ei kuitenkaan ole muuttanut sitä tosiasiaa muuksi, että Kiina on kaksikon ylijäämäisenä osapuolena paljon alttiimpi kaupan esteistä ja kutistumisesta koituville menetyksille kuin alijäämäinen Yhdysvallat.

Tässä kauppapoliittisten voimain mittelössä Kiinan harvoihin vahvuuksiin voi toki lukea sen, että maan poliittisella johdolla ja hallinnolla on enemmän keinoja tukahduttaa kansalaisten tyytymättömyyttä kuin Yhdysvaltain hallinnolla.

Toinen Kiinan talousvaikeuksia lievittävä seikka voi olla se, että kasvun hidastuminen voi osaltaan edesauttaa maan johdon pitkäaikaista tavoitetta hivuttaa talouden painoa investointi- ja vientivetoisesta kasvusta kohti kotimaista kulutusta ja palveluita.

Xin riski on kuitenkin maan vientiteollisuuden ja samalla koko talouden liian äkillinen heikkeneminen tai suoranainen supistuminen. Siitä olisi vain lyhyt matka teollisuuden laajoihin irtisanomisiin.

Ei edes Kiinan johto ole niin vahvassa asemassa, että sillä on varaa jättää suurtyöttömyyden ja mellakoiden mahdollisuudet huomiotta. Siksi sopu ja sen edellyttämät myönnytykset voivat olla varteen otettava mahdollisuus ennen kuin kauppakahina kärjistyy vielä lisää.

Ja siksi toiveikkailla on omat hyvät perustelunsa odottaa kauppasuhteiden hellittämistä.

Mutta niin on pessimisteilläkin omat perustelunsa pelätä takapakkeja ja kauppakahinan pitkittymistä ja pahenemista ennen kuin koittaa uuden rauhan aika.

Tullit uhkaavat nousta lisää

Yhdysvallat on jo aiemmin ilmoittanut tuntuvista Kiinaa koskevista tuontitullien korotuksista, jos kauppasopua ei synnykään.

Seuraavat tullien korotukset uhkaavat ensi vuodenvaihteessa, jolloin Yhdysvallat on uhannut nostavansa liki kaiken kiinalaistuonnin tullit enemmän kuin tuplaten nykyistä korkeammiksi.

Korotusuhka koskee suurinta osaa Kiinan noin 250 miljardin dollarin vuotuista vientiä Yhdysvaltoihin. Korotus nostaisi tullit nykyisestä 10 prosentista 25 prosenttiin.

Presidentti Trump varoitti viimeksi tiistaina, että näillä näkymin tullien korotukset astuvat voimaan. Näin siitä huolimatta, että Kiina on luvannut pitkän listan myönnytyksiä. Lista ei välttämättä ole riittävän pitkä.

Kiinan kauppaviranomaiset ovat toimittaneet Yhdysvaltain kauppaministeriölle luettelon peräti 140 erikseen nimetystä myönnytyksestä, joihin Kiina on kauppasovun syntymiseksi valmis taipumaan. Luettelosta ei kuitenkaan löydy esimerkiksi aineettomia oikeuksia turvaavia lupauksia.

Kauppakovistelun kuluessa Kiina on vähin äänin lopettanut vuosia jatkuneet sijoituksensa Yhdysvaltain liittovaltion velkakirjoihin. Syksyn mittaan Kiinan valtio on ryhtynyt hiljalleen vähentämään hallussaan olevien dollarisijoitusten määrää.

Tämä on luonnollisia seurauksia siitä, että Kiinan Yhdysvaltoihin suuntautuva vienti ja vientituloina kertyvien dollareiden määrä ovat supistuneet. Kyse on toisin sanoen ennemmin kauppakahinan epäsuorasta seurauksesta kuin kostosta.

Ehkä ei olisi kuitenkaan suuren suuri yllätys, jos Trump tulkitsee Kiinan dollarisijoitusten supistumisen raukkamaiseksi kiusanteoksi – ja hyväksi syyksi jatkaa tai kärjistää kauppakovisteluja.

Nämä suorat uhat ovat yksi perusteltu syy varautua pettymyksiin. Kaksi muuta ovat epäsuoria mutta silti vakavampia.

Noidankehässä kaikki kärsivät *

Kauppakahinointi on jo tähän mennessä heikentänyt maailmankaupan ja -talouden voimia sen verran, että seuraavaksi riitapukarit ovat itsekin vaarassa lipsua itse itseään heikentävään noidankehään.

Kiinan talous on jo heikentynyt, mutta ennen pitkää näin käy väistämättä Yhdysvalloillekin.
 
*

Vaikka kauppasodan haitat tuntuvat ensin ja kipeimmin ylijäämäisen kaupan maissa, kuten Kiinassa, koituu kasvun heikkenemisestä ennen pitkää haittaa muillekin. Edes Yhdysvaltain talous ei ole niin sulkeutunut, että se selviäisi maailmanlaajuisesta laskusuhdanteesta vaurioitta.

Noidankehä voi helposti voimistuakin, jos Kiina ja Yhdysvallat ryhtyvät kilvan paikkaamaan omia taloushaavojaan yhä uusilla elvytysohjelmilla.

Jos elvytyskeinot ovat vähänkään samantapaisia kuin aiemmin, voivat ne osaltaan voimistaa kauppasodan taustasyitä: Kiinan vientiä ja Yhdysvaltain tuontia – ja samalla maiden välisen kaupan epätasapainoa.

Trump on kaiken aikaa perustellut kauppakovisteluaan tarpeella nostaa Yhdysvaltain kauppatase hirmuisesta alijäämästä tasapainoa kohti. Siksi voi olla turha toivoa kaupparauhaa niin kauan kuin kaupan tasapainohäiriöt jatkuvat tai jopa pahenevat.

Saksa on suuri tasapainohäiriö

Kolmas syy varautua takapakkiin on luonteeltaan vielä epäsuorempi, sillä se kumpuaa Euroopan unionin EU:n talouspoliittisista pyrkimyksistä eikä Kiinan tai Yhdysvaltain toimista.

Saksa on EU:n ja varsinkin euroalueen talouspoliittinen mallimaa, jonka tavoin EU:n talousohjauksesta vastaava komissio soisi kaikkien euromaiden toimivan. Parhaillaan tämä korostuu Italiassa, jolta komissio vaatii talouden uudistamista vientivetoisen kasvumallin muottiin.

Voimakkaasti vientiteollisuuteen nojaava kasvumalli on nostanut Saksan vaihtotaseen historiallisen mittavaan ylijäämään ja yhtä mittavaan pääoman vientiin muun maailman markkinoille. Samalla se on pakottanut koko muun maailman yhdessä täsmälleen tätä Saksan ylijäämää vastaavaan alijäämään.

Saksan ja sen rinnalla Hollannin ja joidenkin pienempien EU:n ylijäämämaiden ylivoimaisesti suurin vientiponnistelujen lopullinen määränpää on Yhdysvallat, jonka tavaramarkkinat ja kaupan alijäämä ovat maailman ylivoimaisesti suurimmat.

Saksan talouspoliittisia ponnisteluja voi kehua omalla tavallaan tehokkaiksi, mutta EU:n tai edes euroalueen kokoisen talousmahdin ponnisteluina niitä voi yhtä hyvin arvostella häikäilemättömäksi merkantilismiksi.

Pysyvää kaupparauhaa voi olla turha toivoa niin kauan kuin Saksa kasvaa muiden kustannuksella ja EU patistelee muitakin euromaita samaan.
 

Dollaripohjaisesta kaupasta luopuminen Venäjän ja Kiinan välillä on Venäjän näkökulmasta osa laajempaa kontekstia. EU:n ja erityisesti USA:n laajennettujen taloussanktioiden takia Venäjä on alkanut rakentaa dedollarisaatio-politiikkaa, jonka tarkoitus on suojautua mahdollisten uusien pakotteiden tuomilta riskeiltä.


 

 

Venäjä ja Kiina lopettavat keskinäisen

dollarikaupan

 

9.11.2018 07:30 | Kauppalehti


Ulkomaankaupan tapaaminen. Pääministerit Dmitri Medvedev ja Li Keqiang tapasivat tällä viikolla Pekingissä.KUVA: THOMAS PETER
 
 

Tällä ­hetkellä ­dollarilla on ­ylivoimainen ­hegemonia maiden välisessä kaupassa.

 

Venäjän ja Kiinan on tarkoitus allekirjoittaa jo tämän vuoden aikana valtiosopimus, jonka mukaan maat ryhtyvät käyttämään keskinäisessä kaupassaan kansallisia valuuttojaan. Asiasta kertoi Venäjän valtiollisen kehityspankin eli VEB:n pääjohtaja Igor Šuvalov tavattuaan kiinalaisia kollegoitaan.

 

Tiedossa ei ole, minkälaisella aikataululla asia voitaisiin käytännössä toteuttaa. Todennäköisesti dollarin poistumiseen keskinäisestä kaupasta kuluu useita vuosia.

Tällä hetkellä Venäjän Kiinan-­viennistä lähes 90 prosenttia ja tuonnista yli 70 prosenttia on dollarimääräistä kauppaa. Kiinasta Venäjälle tuotavista tuotteista vain murto-­osa maksetaan ruplilla.

 

Igor Šuvalovin mukaan Venäjällä ja Kiinalla on maksuliikenteen hoitoon jo oma järjestelmänsä, joka korvaa kansainvälisen ja monien länsi­arvioidenkin mukaan USA:n hallituksen kontrolloiman Swift-maksujärjestelmän.

Ilmeisesti kyse on Venäjän sisällä jo toimivasta SPFS-järjestelmästä, jota Venäjä tarjoaa vaihtoehtona nyt myös muihin Brics-maihin, Euraasian talousunionin maihin sekä Turkkiin ja Iraniin.

Venäjä on lanseerannut myös oman MIR-maksukorttisysteeminsä, joka voi tarvittaessa korvata maassa suositut Visat ja Mastercardit. Ongelma on, että MIR-korttien käyttömahdollisuudet ulkomailla ovat toistaiseksi erittäin rajoitetut.

 *

Dollaripohjaisesta kaupasta luopuminen Venäjän ja Kiinan välillä on Venäjän näkökulmasta osa laajempaa kontekstia. EU:n ja erityisesti USA:n laajennettujen taloussanktioiden takia Venäjä on alkanut rakentaa dedollarisaatio-politiikkaa, jonka tarkoitus on suojautua mahdollisten uusien pakotteiden tuomilta riskeiltä.

*

Mahdollisesti kyse on myös kansallisesta turhautumisesta USA:n ylivaltaan kansainvälisessä politiikassa ja rahoitusmarkkinoilla.

 

Venäjänvaltionvarainministeri Anton Siluanov kertoi noin kuukausi sitten, että ulkomaankauppaa harjoittavat venäläisyritykset luopuvat dollarimääräisistä kauppasopimuksista vuoteen 2024 mennessä. Ministeri lupasi, että dollarista luopuville kaupan osapuolille voidaan myöntää siirtymäaikana verohelpotuksia ja muita subventioita.

Monien rahoitusalan analyytikoiden mielestä dollarista luopuminen ulkomaankaupassa ei ole kuitenkaan Venäjälle pelkkä ilmoitusasia. Esimerkiksi Venäjän ja Kiinan välisessä kauppa-asetelmassa vallitsee epäsuhta.

 

Juanin kurssi on keinotekoinen ja Kiinan hallituksen suorassa kontrollissa. Ruplan kurssi määräytyy markkinoilla, mutta tarvittaessa Venäjän keskuspankki voi ohjata kurssikehitystä.

Ruplaa pidetään kuitenkin reunavaluuttana ja valuuttakeinottelijoiden maalitauluna. Pelkästään tämän vuoden aikana rupla on devalvoitunut dollariin nähden yli kymmenen prosenttia. Kansainvälinen ruplakauppa edellyttäisi asiantuntijoiden mukaan kaupan osapuolilta kalliita suojautumistoimenpiteitä jo valuuttakurssiriskin takia.

Venäjän hallituksen edustajat ovat korostaneet useaan otteeseen, ettei dedollarisaatio-politiikka tarkoita täydellistä eristäytymistä dollarista ja kansainvälisestä rahoitusyhteistyöstä.

Myös venäläispankkien dollaritileillä rahaa pitäviä yrityksiä ja yksityishenkilöitä on rauhoiteltu ja vakuutettu, ettei tilejä lakkauteta tai takavarikoida. Kyseisillä tileillä on dollareita yli sadan miljardin arvosta.

 

Venäjän ja Kiinan välinen kauppa

Kauppavaihdon arvo: 84,1 miljardia dollaria (2017).

Venäjän vienti Kiinaan: 12,0 miljardia dollaria (1/2018).

Venäjän tuonti Kiinasta: 10,3 miljardia dollaria (1/2018).

Maiden välinen kauppavaihto ­kasvoi vuodessa noin 30 prosenttia.

Kiina on Venäjän suurin ulkomainen kauppakumppani noin 15 prosentin osuudella kokonaiskaupasta.

Lähde: Russia Today

”Ruplaa ­pidetään ­reunavaluuttana ja valuutta­keinottelijoiden maalitauluna.”

 

 • Martti Kiuru
  Kauppalehti
   

– Lännen talouspakotteet eivät siis sulkisi Irania pois kansainvälisiltä markkinoilta, mutta veisivät sitä entistä selkeämmin Kiinan ja kumppanien leiriin myös poliittisesti, keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori toteaa. Iranin tilanteen kärjistymisellä voi olla laajoja vaikutuksia alueen vakauteen sekä maailmantalouteen esimerkiksi öljyn hinnannousun kautta.

 

Yhdysvaltain talouspakotteilla voi olla suurempia vaikutuksia. LEHTIKUVA / AFP

”Iran voi joutua turvautumaan Venäjään ja

Kiinaan”

 

Uusimmat talouspakotteet saattavat ajaa Irania poliittisesti kauemmas länsimaista.

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori toteaa tiedotteessa, että Yhdysvaltojen maanantaina voimaan tulevat Iranin-pakotteet saattavat johtaa kiinalaisyritysten kasvuun Iranissa. Tämä vaikuttaisi Vuoren mukaan myös suomalaisyritysten toimintakykyyn Iranin markkinoilla, jos EU ei onnistu järjestämään dollaripohjalle vaihtoehtoisia rahoituskanavia.

 

– Iran voi poliittisesti joutua turvautumaan Venäjän ja Kiinan tukeen, mikä ei ole Kiinan kanssa kauppasotaa käyvän ja Venäjälle sanktiota langettaman Yhdysvaltojenkaan geopoliittisten etujen mukaista – eikä Euroopan unionin etujen mukaista.

*

– Lännen talouspakotteet eivät siis sulkisi Irania pois kansainvälisiltä markkinoilta, mutta veisivät sitä entistä selkeämmin Kiinan ja kumppanien leiriin myös poliittisesti, Vuori toteaa.

Iranin tilanteen kärjistymisellä voi olla laajoja vaikutuksia alueen vakauteen sekä maailmantalouteen esimerkiksi öljyn hinnannousun kautta.

*

Jos kiinalaisyritykset onnistuvat korvaamaan länsimaisia yrityksiä markkinoilla, voi länsimaisilla yrityksillä olla Vuoren mukaan entistä vaikeampi tie palata Iraniin jännitteiden lauettua. Suomalaisyritysten kannalta olisi siis toivottavaa, että USA:n talouspakotteet jäisivät mahdollisimman lyhytaikaisiksi.

– Eräät suomalaiset vientiyritykset ovat toimineet maassa yli 40 vuotta, mikä muistetaan hyvällä juuri tällaisilla markkinoilla, joissa pitkät kauppasuhteet ovat elintärkeät. Tästä syystä Euroopan ja Suomen vientiyritykset ovatkin visaisen pulman edessä.

Suomalaisyrityksiä toimii erityisesti Iranin energia-, vesi-, kaivos- ja metsäteollisuudessa, maataloudessa sekä ICT- ja terveysteknologiassa. Vuoren mukaan suomalaisyritysten menetykset Iranin kaupassa saattavat talouspakotteiden takia nousta jopa miljardiin euroon.

 


 

Niinistön mukaan rahan määrä on seurausta Yhdysvaltojen, Euroopan ja keskuspankkien elvyttävästä rahapolitiikasta. "Tämä herättää sellaisen pohdiskelun, onko se valtava rahan määrä muuttanut jotenkin rahan olemusta tai eriyttänyt eri yhteisöjen käsitystä siitä, mitä raha on", Niinistö pohti.


 

 

Niinistö on huolestunut markkinoilla

vellovasta valtavasta rahan määrästä

 

12.10.2018 15:45 |  Kauppalehti

KUVA: OUTI JÄRVINEN
 
 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on huolissaan markkinoilla liikkuvasta valtavasta rahan määrästä. Rahan määrää on kasvattanut keskuspankkien elvyttävä rahapolitiikka.

 

"Rahan määrä on paisunut valtavasti. Se näkyy velkaantumisena täällä Pohjoismaissa kotitalouksissa ja julkisella sektorilla. Se näkyy oikeastaan koko maailmassa: Kiinassa ja kehitysmaissa", tasavallan presidentti Sauli Niinistösanoi Taloustoimittajien tilaisuudessa perjantaina.

Niinistön mukaan rahan määrä on seurausta Yhdysvaltojen, Euroopan ja keskuspankkien elvyttävästä rahapolitiikasta.

"Tämä herättää sellaisen pohdiskelun, onko se valtava rahan määrä muuttanut jotenkin rahan olemusta tai eriyttänyt eri yhteisöjen käsitystä siitä, mitä raha on", Niinistö pohti.

 

Niinistö otti esimerkiksi pienituloista eläkeläisen, joka laskee jokaisen sentin kaupassa käydessään. Samaan aikaan toisaalla eri toimistoissa ja neuvotteluissa käsitellään miljardeja euroja eläkerahoja, joita yritetään saada poikimaan lisää.

"Niissä pöydissä se rahan olemus ihan toinen. Se on iso luku, jota halutaan kasvattaa. Mutta sen yhteyttä reaalimaalimaan on aika vaikea kuvitella", Niinistö kuvasi.

"Tämä panee miettimään, mitä tällaisesta eriytymisestä seuraa – kun rahan käsite tietyllä tavalla eriytyy eri ihmisten ja yhteisöjen välillä", Niinistö pohti.

 

"Lopputuloksena joutuu kysymään, mikä rahan merkitys kaiken tämän jälkeen mahtaa ollakaan?"

Kysymys on kuitenkin niin vaikea, ettei Niinistö itse edes yrittänyt vastata siihen.

"Mutta en oikein usko, että tällainen kehitys voi loppumattomiin jatkua", hänjatkoi.

"Toinen piirre tässä on, että maailman rikkain prosentti on ehkä varakkaampi kuin loput 99 prosenttia."

 


 

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchinin on varoittanut Kiinaa aloittamasta devalvaatiokilpailua. – Tarkastellessamme kauppakysymyksiä ei ole epäilystäkään, ettemmekö halua varmistua, että Kiina ei harjoita kilpailua devalvaatioilla, hän totesi brittiläiselle talouslehdelle Financial Timesille ennen G20-maiden, IMF:n ja Maailmanpankin kokousta Indonesiassa Balilla.

 

Shanghaista saapuneita rahtilaivoja Long Beachin satamassa Kaliforniassa syyskuun lopussa. LEHTIKUVA / AFP

USA varoittaa Kiinaa kilpailusta devalvaatiolla

 

Yhdysvaltain valtiovarainministeri haluaa nostaa Kiinan valuutan viimeaikaisen heikentymisen pöydälle kauppaneuvotteluissa.

 

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchinin on varoittanut Kiinaa aloittamasta devalvaatiokilpailua.

– Tarkastellessamme kauppakysymyksiä ei ole epäilystäkään, ettemmekö halua varmistua, että Kiina ei harjoita kilpailua devalvaatioilla, hän totesi brittiläiselle talouslehdelle Financial Timesille ennen G20-maiden, IMF:n ja Maailmanpankin kokousta Indonesiassa Balilla.

Mnuchin kertoi Yhdysvaltain valtiovarainministeriön seuraavan valuuttakysymyksiä hyvin tarkasti. Hänen mukaansa Kiinan valuutta renmindi on heikentynyt vuoden aikana merkittävästi, ja hän haluaa keskustella Kiinan johdon kanssa valuutasta osana kauppaneuvotteluja.

Hän myönsi, että renmindin laskun takana on useita tekijöitä, joista yksi liittyy kiinalaisten omiin taloudellisiin kysymyksiin ja maan talouden tapahtumiin.

Renminbi on heikentynyt dollaria vastaan 10,9 prosenttia maaliskuun lopun jälkeen, ja markkinoilla pelätään heikentymisen jatkuvan.

Kiinan valuutalle ovat FT:n mukaan tänä vuonna paineita aiheutuneet kauppasota Yhdysvaltojen kanssa, maan talouskasvun hidastuminen sekä vahvistuvan dollarin kiihdyttämä yleinen laskusuuntaus kehittyvillä markkinoilla.

 


 

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos Bofit arvioi kevään ennusteen tapaan Kiinan kasvun olevan edelleen vahvaa, vaikka se hidastuu 5 prosentin paikkeille vuonna 2020. Bofitin mukaan Kiinalla on resursseja hoitaa monenlaisia ongelmia, mutta kokonaistilanteen heikkeneminen aikaisemmasta tarkoittaa sitä, että on syytä varautua myös ennakoitua jyrkempään kasvun hidastumiseen.


 

 

Protektionismin lisääntyminen varjostaa

kansainvälistä kauppaa – Suomen Pankin

Rehn: EU:n yhteinen kauppapolitiikka tarjoaa

tukevan selkänojan

 

Tullien korotukset erityisesti Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä ovat lisänneet epävarmuutta maailmantalouden kehityksestä, arvioi Suomen Pankki.

 

Kauppapolitiikka
Olli Rehn
Nella Nuora / Yle
 

EU:n yhteinen kauppapolitiikka tarjoaa kiristyneessä tilanteessa tukevan selkänojan viennistä riippuvaiselle Suomelle, sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

 

Protektionismin lisääntyminen varjostaa kansainvälistä kauppaa. Tullien korotukset erityisesti Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä ovat lisänneet epävarmuutta maailmantalouden kehityksestä.

Kiinan talouskasvu on hidastumassa ja näkymät ovat muuttuneet aikaisempaa epävarmemmiksi maan velkataakan kasvaessa ja kauppapoliittisten ongelmien kärjistyessä Yhdysvaltojen kanssa.

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos Bofit arvioi kevään ennusteen tapaan Kiinan kasvun olevan edelleen vahvaa, vaikka se hidastuu 5 prosentin paikkeille vuonna 2020. Bofitin mukaan Kiinalla on resursseja hoitaa monenlaisia ongelmia, mutta kokonaistilanteen heikkeneminen aikaisemmasta tarkoittaa sitä, että on syytä varautua myös ennakoitua jyrkempään kasvun hidastumiseen.

 

Venäjällä kasvu hidastuu ensi vuonna

Siirtymätalouksien tutkimuslaitos ennustaa Venäjän bruttokansantuotteen kasvun jatkuvan tänä vuonna alle kahden prosentin tahdilla ja kasvun hidastuvan ensi vuonna noin 1,5 prosenttiin, jos öljyn hinta pysyy kohtalaisen lähellä nykyistä tasoaan.

Talouden kasvu jää suhteellisen hitaaksi, sillä Venäjällä on Bofitin mukaan liian vähän merkkejä kasvua parantavista järjestelmäuudistuksista.

 


 

Määrällisellä keventämisellä tarkoitetaan rahapolitiikkaa, jossa keskuspankki ostaa suuria määriä valtion joukkovelkakirjoja ja muita arvopapereita pitääkseen pitkiä korkoja alhaalla ja inflaation tavoitteessa. EKP aloitti ostot vuonna 2015. - Näkökulma: EKP:n lisäksi myös muiden maiden merkittävät keskuspankit, ovat tehneet taloushistorian merkitävimpiä osto-ohjelmia viimevuosien aikana. Mm. Yhdysvallat, Japani, Kiina ja Sveitsi. Näin ei voi enää jatkua!? Seuraavaksi EKP:llä on edessään Italian talouskriisi, jossa riskinä on 2300 miljardin euron velan purkautuminen, ja kymmenien pankkien suoritustila, joista valtio ei enää selviä! - KimsBlog

 

Euroopan keskuspankki sijaitsee Frankfurtissa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Ekonomistit: EKP:n kevennettävä

rahapoliittista elvytystä

 

Taloustieteilijöiden enemmistö katsoo, että Euroopan keskuspankin määrällisen keventämisen myönteiset vaikutukset euroalueen talouteen ovat olleet kielteisiä suuremmat.

69 prosenttia ekonomisteista lopettaisi Euroopan keskuspankin harjoittaman määrällisen keventämisen (QE) vuoden 2018 lopussa, selviää Ekonomistikoneen uusista kyselytuloksista.

 

Marraskuussa 2017 avanneella Ekonomistikone.fi-sivustolla 50 suomalaisekonomistia, muun muassa Bengt HolmströmMarkus JänttiMarko Terviö ja Matti Pohjola, ottaa kantaa ajankohtaisiin talouden kysymyksiin.

Yksikään vastaajista ei vaadi määrällisen keventämisen jatkamista, ja 32 prosenttia vastaajista on epävarma tai vailla mielipidettä.

Määrällisellä keventämisellä tarkoitetaan rahapolitiikkaa, jossa keskuspankki ostaa suuria määriä valtion joukkovelkakirjoja ja muita arvopapereita pitääkseen pitkiä korkoja alhaalla ja inflaation tavoitteessa. EKP aloitti ostot vuonna 2015.

Ekonomistikone.fi-sivustolla julkaistiin tänään vastaukset kahteen uuteen, Euroopan keskuspankin rahapolitiikkaa käsittelevään kysymykseen.

74 prosenttia ekonomisteista katsoo, että Euroopan keskuspankin määrällisen keventämisen myönteiset vaikutukset euroalueen talouteen ovat olleet kielteisiä suuremmat. Neljännes vastaajista on epävarma tai vailla mielipidettä.

 


 

Yhdysvallat rankaisee pakotteilla paitsi Irania myös maan kanssa kauppaa käyviä yrityksiä. Monien yritysten kaupankäynti Iranin kanssa on jo hankaloitunut. Käytännössä uhkana on amerikkalaispankkien rahahanojen sulkeutuminen, jos kauppa Iranin kanssa jatkuu. Iranin talous kärsii jo voimaan tulleista pakotteista. Ydinsopimukseen mukaan jääneet maat haluavat vakuuttaa sitoutumistaan siihen. Mogherinin mukaan tarkoituksena on pitää voimassa ydinsopimus, joka estää Irania kehittelemästä ydinasetta. Viisi maata ja Iran sopivat jo kesäkuussa etsivänsä keskinäiseen kaupankäyntiin uusia maksujärjestelyjä.


 

 

Viisi maata sopivat rahoitusjärjestelystä

Iranin kanssa kauppasuhteiden säilyttämiseksi

 

Dollarista riippumattoman maksujärjestelmän on tarkoitus auttaa yhtiöitä jatkamaan kauppaa Iranin kanssa Yhdysvaltain pakotteista huolimatta.

 

Iran
EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica
 Mogherini ja Iranin ulkoministeri Javad Zarif (oik.) tapasivat Brysselissä toukokuussa 2018.
EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini ja Iranin ulkoministeri Javad Zarif (oik.) tapasivat Brysselissä toukokuussa 2018.Yves Herman / EPA
 

Britannian, Ranskan, Saksan, Venäjän ja Kiinan ulkoministerit totesivat yhteisessä julkilausumassaan Iranin ulkoministerin kanssa, että maat perustavat rahoitusvälineen Iranin kauppasuhteiden tueksi.

 

Asian vahvisti EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini tavattuaan YK:n yleiskokouksen yhteydessä Iranin ulkoministerin Javad Zarifin.

Yhdysvaltain dollarista riippumattoman maksujärjestelmän on tarkoitus auttaa öljy- ja muita yhtiöitä jatkamaan kauppaa Iranin kanssa Yhdysvaltain pakotteista huolimatta.

Yhdysvallat sanoutui keväällä irti Iranin kanssa vuonna 2015 tehdystä ydinsopimuksesta, jota Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti liian lepsuna. Hänen mukaansa Iran tukee kansainvälistä terrorismia ja maan vaikutusvaltaa Lähi-idässä pitää vähentää.

Yhdysvallat rankaisee pakotteilla paitsi Irania myös maan kanssa kauppaa käyviä yrityksiä. Monien yritysten kaupankäynti Iranin kanssa on jo hankaloitunut. Käytännössä uhkana on amerikkalaispankkien rahahanojen sulkeutuminen, jos kauppa Iranin kanssa jatkuu. Iranin talous kärsii jo voimaan tulleista pakotteista.

Ydinsopimukseen mukaan jääneet maat haluavat vakuuttaa sitoutumistaan siihen. Mogherinin mukaan tarkoituksena on pitää voimassa ydinsopimus, joka estää Irania kehittelemästä ydinasetta.

Viisi maata ja Iran sopivat jo kesäkuussa etsivänsä keskinäiseen kaupankäyntiin uusia maksujärjestelyjä.

*

Aiheesta muualla:

EU, China, Russia to Bypass U.S. Sanctions on Iran by New Payment Channels(siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP, AFP

 


 

"On absurdia, että eurooppalaiset yritykset ostavat eurooppalaisia lentokoneita dollareissa eikä euroissa." Junckerin mukaan komissio tulee antamaan ehdotuksia euron roolin vahvistamiseksi.


  

Juncker: Tilanne absurdi – eurosta tehtävä

globaali valuutta

 
Luotu: 
12.9.2018 11:33

 • Kuva: All Over Press / EPA
  Kuva
 
|
 

Eurosta pitää tehdä globaali valuutta, sanoo Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker linjapuheessaan.

 

"Meidän täytyy tehdä enemmän, jotta valuuttamme voisi palvella paremmin kansainvälisellä näyttämöllä", Juncker sanoi.

Juncker pitää huolestuttavana, että valtaosa Euroopan energiakaupasta käydään dollareissa.

"On absurdia, että Eurooppa maksaa 80 prosenttia energiatuonnista - mikä on arvoltaan yli 300 miljardia euroa vuodessa - dollareissa. Kuitenkin Yhdysvalloista tulee vain noin kaksi prosenttia tuontienergiasta", Juncker sanoi.

 

 


 

Kiina aikoo vastata presidentti Donald Trumpin hallinnon toimiin omilla tulleillaan. Näitä kohdennetaan erityisesti amerikkalaisiin urheiluautoihin, soijapapuihin ja puuvillaan. Trumpin mukaan toimenpiteiden tarkoitus on puuttua Kiinan ”epäreiluun” kauppapolitiikkaan, jonka hän väittää heikentäneen työllisyyttä Yhdysvalloissa. Trump on uhannut Kiinaa 400 miljardin dollarin arvoisilla lisätulleilla, jos se vastaa nyt asetettaviin tullimaksuihin.

 

Yhdysvallat on asettanut teräs- ja alumiinitulleja myös EU:lle. LEHTIKUVA / JARNO MELA

Kiina varoittaa Donald Trumpia: Kauppasota

kostautuu

 

Yhdysvaltojen asettamat tullimaksut astuvat voimaan ensi yönä.

 

Yhdysvaltojen Kiinalle asettamat 34 miljardin dollarin arvoiset tullimaksut ovat astumassa voimaan vuorokauden vaihtuessa.

 

Kiinan viranomaiset huomauttivat torstaina, että noin 20 miljardin osuus vahingoittaa Kiinassa toimivia ulkomaisia yhtiöitä. Kauppaministeriön tiedottaja Gao Fengin mukaan niiden joukossa on myös amerikkalaisomistuksessa olevia yrityksiä.

– Yhdysvallat räiskii ympäriinsä, myös itseään kohti, Gao totesi tiedotustilaisuudessa Wall Street Journalinmukaan.

Gaon mukaan Kiinan hallitus pyrkii vähentämään kauppakiistan vaikutuksia maassa toimiviin ulkomaisiin yrityksiin.

 


 

Stiglitzin mukaan euroalueen ongelmiin on olemassa yksi ratkaisu. –Saksa ja muut pohjoisen Euroopan maat voivat pelastaa yhteisvaluutan osoittamalla enemmän humaanisuutta ja joustavuutta. Mutta, koska olen nähnyt mitä niin monta kertaa aikaisemmin on tapahtunut, en usko niiden muuttavan suuntaansa, hän toteaa.


 

 

Talousnobelistilta karu ennuste eurosta:

”Lisää kärsimystä, lisää työttömyyttä ja

entistäkin hitaampaa kasvua”

 
 
Luotu: 
13.6.2018 18:20

 • Kuva: EPA / All Over Press
  Kuva
  Joseph Stiglitzin mukaan Italian tilanne on yksi esimerkki, joka saattaa olla merkki uudesta eurokriisistä.
 
|

Talouden nobelisti, Columbian yliopiston professori ja Roosevelt Instituutin pääekonomisti Joseph E. Stiglitz ennustaa euroalueelle vaikeita aikoja.

 

–Läpi koko euroalueen poliittisilla johtajilla on edessään halvaantunut tilanne: kansalaiset haluavat jatkaa EU:ssa, mutta he haluavat samalla kovan talouskurin loppua ja paluuta vaurauteen. Niin kauan kuin Saksa sanoo, ettei tämä ole mahdollista, tuloksena voi olla vain lisää kärsimystä, lisää työttömyyttä ja entistäkin hitaampaa kasvua, Stiglitz kirjoittaa Project Syndicate –sivustolla.

Hän sanoo, että Italian tilanne on yksi esimerkki, joka saattaa olla merkki uudesta eurokriisistä. Stiglitz osoittaa syyttävällä sormella suoraan Saksaan. 

–Italian takaisku on jo odotettavissa: Euroopan dominoiva valtio Saksa viivyttää välttämättömiä uudistuksia ja vaatii politiikkaa, joka pahentaa Italian sisäisiä ongelmia, hän ennakoi.

Italian uutta populistihallitusta on kuvailtu eurokriittiseksi ja sen alustavassa ohjelmaversiossa puhuttiin suoraan Italian euroerosta. Myöhemmin hallituksessa istuvien Viiden tähden liikkeen ja Legan äänenpainot ovat loiventuneet. 

*

Italian hallitukseen politiikan ulkopuolelta valtiovarainministeriksi noussut professori Giovanni Tria linjasi viikonloppuna yksiselitteisesti, ettei uusi hallitus tule edes keskustelemaan euroerosta. Lisäksi hän totesi, että Italia tulee myös nykyisen hallituksen aikana pyrkimään leikkaamaan velkaantumistaan.

 


 

Suomen arvioidaan hyötyneen globalisaatiosta 194 miljardia euroa, neljä miljardia enemmän kuin Ruotsi.


  

Suomi on yksi maailman suurimmista

voittajista talouden globaalistumisessa

 

Suomi on hyötynyt globalisaatiosta lähes yhtä paljon kuin Japani, sanoo arvostettu saksalainen tutkimuslaitos.

 

Globalisaatio
Vuosaaren satama Helsingissä.
Jyrki Lyytikkä / Yle
 

Suomi on maailman maista hyötynyt kolmanneksi eniten talouden globalisaatiosta, sanoo saksalainen tutkimuslaitos Bertelsmann Stiftung uudessa tutkimuksessaan(siirryt toiseen palveluun).

 

Suomi on vuosien 1990 - 2016 välisenä aikana saanut taloudellista hyötyä globalisaatiosta 36 664 euroa asukasta kohti, laitos sanoo.

Suomen edellä ovat vain Sveitsi, jonka saama etu lähentelee 50 000 euroa, ja Japani. Perässä tulevat Irlanti, Israel, Saksa ja Tanska.

Bertelsmann Stiftungin tutkimuksessa oli mukana 42 maata, joiden bruttokansantuote vastaa 90 prosenttia koko maailman BKT:sta.

Maailman suurin talous oli tässä mittauksessa vasta 25. Perää pitivät voimakkaasti kehittyvät Kiina ja Intia. Kiinan talous oli hyötynyt globalisaatiosta runsaat 2 000 euroa asukasta kohti ja Intian runsaat 500 euroa. Niiden lukuihin vaikutti voimakkaasti väestön suuri määrä.

 

Huimia summia

Jos lasketaan yhteen koko kansantalouden saama hyöty, ykköseksi nousee Japani, joka on vuodesta 1990 lähtien kerännyt globalisaation tuomaa etua lähes 5 000 miljardia euroa.

Japanin jälkeen tulevat muut suuret taloudet; Yhdysvallat, Kiina, Saksa ja Italia.

Tutkimuslaitos huomioi selvityksessään maiden taloudellisen tilanteen, sosiaalisen ulottuvuuden sekä politiikan. Talouden painoarvo oli 60 prosenttia.

Talouden osalta tutkittiin tuotteiden ja palveluiden rajat ylittävää kauppaa sekä palkkojen ja pääoman virtoja. Samalla otettiin huomioon kaupan ja pääoman liikkeiden rajoitukset.