Krimin niemimaan yhdistäminen sillalla Venäjään on ollut satavuotinen hanke, joka on kaatunut aiemmin rahanpuutteeseen tai poliitiikkaan.


 

 

Rysky Riiheläisen kolumni: Vladimir Putinin

ikioma silta on kuva Putinin Venäjästä

 

Juuri avattu Kertšinsalmen silta Venäjällä lietsoo venäläiset uskomaan Krimin valtauksen oikeutukseen. Samalla osoittaa maailmalle Venäjän mahtia ja kykyä tehdä mitä se haluaa, kirjoittaa Janne "Rysky" Riiheläinen.

 

Venäjä
Janne Riiheläinen
Janne RiiheläinenJyrki Lyytikkä / Yle
Ikkuna-logo.

Ikkuna on Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan palvelu, joka kokoaa yhteen mielipiteet ja näkökulmat, keskustelee ja hakee ratkaisuja. Ikkunan kolumneja kirjoittaa laaja joukko Ylen ulkopuolisia tekijöitä.

> Kaikki kolumnit löydät täältä
> Ykkösaamussa kuullut kolumnit Areenassa ja podcasteina
> Tutustu Ikkunan kolumnistikaartiin

Silta Kertšinsalmen yli Venäjältä Krimin niemimaalle on avattu. Siltahanke on itsessään monin tavoin kuin Putinin Venäjä. Valtavan maan valtavassa hankkeessa voimavaroja suunnataan isoeleisesti kertomaan Venäjän suuruudesta ja mahtavuudesta. Hankkeen taustalla on maan vaikutusvallan laajentaminen aggressiivisesti ja vastuuta onnistumisesta kantavat presidentin luotetut. Työn tuloksia esitellään omille ja muille mahtipontisesti.

Ukraina on vuoden 2014 miehityksen jälkeen sulkenut kapean kannaksen, joka johtaa sieltä Krimin niemimaalle. Krimillä ei siis ole ollut tähän asti maayhteyttä Venäjälle, vaan huolto on järjestetty lautoilla ja lentokoneilla. Siltaa tarvitaan paitsi elvyttämään Krimin romahtanutta pääelinkeinoa matkailua, myös helpottamaan rajusti varustellun niemimaan sotilaallista huoltoa.(siirryt toiseen palveluun)

Kansainvälinen yhteisö ei ole Krimin miehitystä ja liittämistä Venäjään hyväksynyt(siirryt toiseen palveluun)eikä näillä näkymin tule hyväksymäänkään edes ajan kuluessa. Se tulee hankaloittamaan Venäjän kansainvälistä asemaa monin tavoin. Sillan rakentamisen aikana Venäjä rikkoi(siirryt toiseen palveluun) myös alueella solmittuja kansainvälisiä sopimuksia vapaasta kulusta alueen satamiin, kun rakennustyöt sulkivat väyliä.

Sillan rakentamisesta vastasi oligarkki Arkadi Rotenberg, Putinin vanha ystävä jo Pietarin vuosilta. Urakkaa ei kilpailutettu, joka saattoi tosin johtua siitä, että työn vaativuuden lisäksi urakkaan liittyi monta muutakin hankaluutta. Kilpailutus saatettiin jättää tekemättä senkin takia, että halukkaita osallistujia siihen ei juuri olisi ollut.

 

Siltaurakka ei hulppeasta hinnastaan huolimatta ole todennäköisesti mikään kovin tuottava bisnes.

 

Ensinnäkin sillan rakentaminen miehitetylle Krimille tarkoittaa rakentajan ja yrityksen joutumista EU:n ja Yhdysvaltain pakotelistoille. Kaikenlainen kaupankäynti miehitetylle Krimille on kiellettyä. Rotenberg ja hänen yrityksensä niillä listoilla ovat jo valmiiksi. Toisekseen siltaurakka ei hulppeasta hinnastaan huolimatta ole todennäköisesti mikään kovin tuottava bisnes. Venäjän elinkeinoelämän sääntöihin kuuluu kuitenkin tarpeen tullen tehdä vaikka tappiota valtion hyväksi. Kolmanneksi teknisesti äärimmäisen vaativassa urakassa ei ole hankkeen symboliarvon takia sallittua epäonnistua.

 

Venäjän infrastruktuuri on hyvin heikossa kunnossa ja he ovat sitä mieltä itsekin.(siirryt toiseen palveluun)Siltaan käytetyt kolme miljardia euroa olisivat olleet siis tarpeen muuallakin. Rekkamiesten protestit teiden kunnostusta varten kerättäviä tiemaksuja vastaan ovat olleet yksi harvinaisista näkyvistä protesteista vallanpitäjiä vastaan. Erityistä suuttumusta on herättänyt se, että tiemaksuja perii yksityinen yritys. Sen osakkaana on myös Arkadi Rotenberg.

 

Joka tapauksessa silta on nyt avattu autoliikenteen puolelta ja virallisesti ensimmäisenä sen yli ajoi tietysti presidentti Vladimir Putin. Oranssin kuorma-auton ratissa oli varmaotteinen maan johtaja, joka reteästi ilman turvavyötä ylitti 19 kilometriä pitkän sillan. Farkkujalkainen ajo päässee Putin-kuvastossa kurkien johtamisen(siirryt toiseen palveluun)paidatta ratsastamisen(siirryt toiseen palveluun) ja muiden vastaavien poseerausten(siirryt toiseen palveluun) joukkoon.

Kuvassa Putin ja rekkakuskeja naureskelemassa.
 
 

Silta tarvittiin, koska Putin valtasi alueen naapurimaaltaan ja on lietsonut kansansa uskomaan valtauksen tärkeyteen ja oikeutukseen. Sillalla on tarkoitus osoittaa myös muulle maailmalle Venäjän mahtia ja kykyä tehdä mitä se haluaa. Hämmästyttävä hanke toteutettiin poliittisen ja taloudellisen eliitin yhteisellä voimalla. Kansainvälisistä sopimuksista tai säännöistä ei välitetty missään vaiheessa.

Tämä silta ei siis ole vain väylä Kertšinsalmen yli. Tämä silta on Putinin Venäjä.

Janne "Rysky" Riiheläinen

Kirjoittaja on joensuulainen bloggari, joka on aktiivinen turvallisuuspolitiikan keskustelija. Riiheläinen on vapaa toimija, joka ei ole sidottu mihinkään asemaan, organisaatioon tai ajatussuuntaan.

 


 

Jonsson FOI:n tutkimusjohtaja Daniel tuli katsomaan, mitä tapahtui Ukrainassa. Siellä paikallisten energialaitosten valvontahenkilökunta kertoi äskettäin menettäneensä tietojärjestelmän hallinnan. Syylliseksi laajamittaisiin häiriöihin on epäilty Venäjää. Maa on Jonssonin mukaan halunnut toimia joutumatta vastuuseen teoistaan. - Näkökulma: Venäläisen sanaan ei ole koskaan voinut luottaa. - KimsBlog


 

 

 

Putin: Toivotamme Sergei Skripalille hyvää

terveyttä

 

Vladimir Putinin ja Angela Merkelin tapaamisessa pääpaino oli maiden toimivien suhteiden ylläpidossa.

 

Vladimir Putin
Vladimir Putin ja Angela Merkel kättelevät Sotšissa.
Angela Merkel ja Valdimir Putin tapasivat Sotšissa perjantaina.Mikhail Metzel / OPA

Saksan liittokansleri Angela Merkel on tavannut Venäjän presidentin Vladimir Putinin Sotšissa, Mustanmeren rannalla..

Johtajien tapaamisessa käsiteltiin monia maiden välejä hiertäviä kysymyksiä. Merkel painotti kuitenkin, että maiden välit ovat monista erimielisyyksistä huolimatta hyvät.

– Meillä on strateginen intressi säilyttää hyvät suhteet Venäjään. Kaikkien erimielisyyksien sisällä on teemoja, joista olemme täysin samaa mieltä, Merkel totesi.

Putin oli samoilla linjoilla.

– Ongelmien ratkaiseminen ei ole mahdollista, jos ei ole keskinäistä dialogia, hän sanoi. Putin totesi Saksan olevan Venäjän "avainkumppani" erityisesti talouden alalla.

Nord Stream 2 -kaasuputki on maiden yhteinen hanke, mutta se aiheuttaa geopoliittista kinaa. Saksa vaatii, ettei putki heikennä Ukrainan asemaa venäläisen kaasun kauttakulkualueena.

 

Terveisiä Skripalille

Entinen venäläinen vakooja Sergei Skripal on päässyt tänään sairaalasta. Länsimaissa uskotaan, että Skripalin myrkyttämisen takana on Venäjä, joka kuitenkin kiistää tämän jyrkästi.

Putin otti asiaan kantaa Sotšissa. Hän kertoi Venäjän tarjonneen brittivirkamiehille tutkimusapua useaan otteeseen, mutta britit eivät ole vastanneet tarjoukseen.

– Luoja suokoon hänelle terveyttä. Jos [murhayrityksessä] olisi käytetty sotilastyyppistä myrkkykaasua, hän olisi kuollut siihen paikkaan. Luojan kiitos hän on toipunut ja poistunut kävellen ulos sairaalasta. Toivon hänen pysyvän turvassa ja terveenä, Putin lausui.

Lähteet: AP, TASS, AFP

 


 

Putin vakuutti tänään 18.5.2018, että taloudellisesti järkevä määrä venäläiskaasua tulee jatkossakin kulkemaan Ukrainan kautta. Ukrainan konfliktista molemmat johtajat totesivat, ettei Minskin rauhansuunnitelmalle ole vaihtoehtoa. -Näkökulma: Nämä poliittiset premissit, ovat olleet pitkään Venäjälle, ennakkoehdot tapaamiselle EU:lta ja Saksalta.- KimsBlog

 

Arkadi Rotenbergin kerrotaan ostaneen kiintistöjä Berliinistä. Thomas Wolf/Wikimedia Commons.

Vladimir Putinin kaverin uskotaan kiertäneen

pakotteita miljardilla

 

Venäläisen oligarkin Arkadi Rotenbergin epäillään käyttäneen kulissiyrityksiä EU:n asettamien pakotteiden kiertämiseksi ja ostaneen Saksan suurkaupungeista kiinteistöjä miljardin euron edestä, kertoo uutissivusto Berliner Zeitung.

 

Arkadi Rotenberg on Venäjän presidentti Vladimir Putinin lapsuudenystävä ja judokaveri. Rotenberg on sekä EU:n että Yhdysvaltain pakotelistoilla. Hänen yhtiönsä rakensi juuri avatun sillan Venäjän Ukrainalta kaappaaman Krimin niemimaan ja manner-Venäjän välille.

 


 

Saksassa asiantuntijoiden kerrotaan pitkään kritisoineen sitä, että kiinteistöjen omistussuhteet voidaan piilottaa. Suomessa Rotenberg tunnetaan eräänä Hartwall-areenan ja Jokerien omistajista. Venäjän Forbes-lehti tituleerasi Rotenbergiä vuonna 2015 Venäjän valtiontilausten kuninkaaksi.

 

Itsenäisyyden tukijoiden mielenosoitus Barcelonassa. LEHTIKUVA / AFP

Saksan tiedustelun mukaan Venäjä saattoi

sekaantua Katalonian vaaleihin

 

Venäjän väitetään vaikuttaneen äänestäjiin Espanjan Kataloniassa.

Saksan tiedustelu syyttää Venäjää Katalonian itsenäisyysmielisten tukemisesta ja epävakauden ruokkimisesta Espanjassa, The Times kertoo.

 

***Saksan kotimaan tiedustelun BfV:n johtaja Hans-Georg Maassenin mukaan on ”erittäin todennäköistä”, että Venäjä pyrki vaikuttamaan Katalonian lokakuun itsenäisyysäänestykseen disinformaatiokampanjalla.

Maassen kertoi asiasta tiedustelukonferenssissa Berliinissä. Hän ei avannut asian yksityiskohtia enempää, mutta totesi näkemyksensä perustuvan ”luotettavaan tietoon” muilta tiedustelupalveluilta.

 


 

Saksan kotimaan tiedustelun BfV:n johtaja Hans-Georg Maassenin mukaan on ”erittäin todennäköistä”, että Venäjä pyrki vaikuttamaan Katalonian lokakuun itsenäisyysäänestykseen disinformaatiokampanjalla.


 

 

Putin avaa kiistellyn Krimin sillan 

 

Krimin niemimaan yhdistäminen sillalla Venäjään on ollut satavuotinen hanke, joka on kaatunut aiemmin rahanpuutteeseen tai poliitiikkaan.

 

Krim
Kertšinsalmen siltaa rakennettiin kovaa vauhtia kesällä 2016.
 

Ohjelma alkaa 7 minuutin 56 sekunnin kuluttua

Ohjelma on tulossa katsottavaksi lähetyksen jälkeen

Venäjä saa tänään tiistaina yhden megahankkeensa virallisesti valmiiksi, kun Euroopan pisimmän sillan on määrä avautua Krimin niemimaan ja Venäjän välille.

 

Venäjän presidentin Vladimir Putinin avaa Kertšinsalmen ylittävän sillan iltapäivällä.

Silta on lähes 20 kilometriä pitkä, se jättää pituudessa taakseen Lissabonissa sijaitsevan Vasco da Gama -sillan. Uudella sillalla on neljä kaistaa, ja sitä voi käyttää 40 000 autoa päivässä. Vedomostin (siirryt toiseen palveluun)mukaan silta aukeaa autoiliikenteelle keskiviikkoaamuna kello puoli kuusi paikallista aikaa.

 

Silta valmistuu kuukausia etuajassa. Kertšinsalmen yli rakennettavan rautatiesillan on kerrottu sen sijaan valmistuvan ensi vuoden loppuun mennessä. Sillalta Simferopoliin menevä moottoritie valmistunee vasta vuonna 2020.

Euroopan pisin silta on maksanut lähes 230 miljardia ruplaa eli noin 3 miljardia euroa.

 

Vahva symboli

Silta parantaa Ukrainalta vallatun Krimin yhteyksiä Venäjään tuntuvasti. Siltaurakan voitti vuonna 2015 Putinin liittolaisen Arkadi Rotenbergin omistama yhtiö. Rotenberg on sekä EU:n että Yhdysvaltain pakotelistoilla.

Rotenbergin osallistumisen vapaaehtoisuudesta(siirryt toiseen palveluun) on ollut erilaisia arvioita. Virallisen version mukaan Rotenberg tarjoutui mukaan hankkeeseen viestien, että mikään uhraus ei ole liian suuri isänmaan palvelemiseksi.

Ukraina on tuominnut rakennusprojektin sanoen, että projekti on vahingoittanut luontoa. Lisäksi sillasta on haittaa laivaliikenteelle Ukrainan satamiin.

Aiemmin Kertšinsalmen yli on päässyt lentämällä tai lautalla. Vedomostin mukaan esimerkiksi kaksi kolmasosaa turisteista on käyttänyt laivayhteyttä niemimaalle. Putin kertoi maaliskuussa venäläisturistien voivan matkustaa sillan kautta tänä vuonna.

New York Timesin(siirryt toiseen palveluun) mukaan silta on enemmän vahva symboli Venäjän suuruudesta kuin mikä sen merkitys on liikenteen kannalta.

 

Tsaari, Stalin ja natsit eivät saaneet aikaan

Vuoroin politiikka, vuoroin rahat ovat olleet siltahankkeen esteenä.

Krimin siltaa alettiin suunnitella jo Venäjän viimeisen tsaarin, Nikolai II:n aikana. Hanke tyssäsi tuolloin ensimmäiseen maailmansotaan.

 

Myös Josif Stalin yritti 1930-luvulla edistää siltahanketta

 

Toisen maailmansodan aikaan saksalaiset miehittivät alueen ja aloittivat sillan rakentamisen, mutta hanke ei valmistunut.

 

Lähteet: AFP, STT, TASS

 


 

Putin onkin ylistänyt hankkeen olevan merkittävä ei vain maalleen vaan koko maailmalle. Ukraina ja länsimaat ovat pysyneet kannassaan ja tuomitsevat edelleen Venäjän Krimin niemimaan valtauksen vuonna 2014. EU on pitänyt voimassa talouspakotteet Venäjää vastaan.

 

Kremlin muuri Punaisella torilla Moskovassa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Kreml teki virhearvion – ”Vladimir Putin ei

ymmärrä Eurooppaa”

Kremlin pelotteluyritykset ovat tutkijoiden mukaan epäonnistuneet vuosikymmenestä toiseen.

 

Venäjä tekee hartiavoimin töitä lyödäkseen kiilaa Yhdysvaltain ja sen eurooppalaisten liittolaisten välille. Nyt, kuten kylmän sodan aikanakin, tulokset voivat olla jopa päinvastaisia, nimekkäät Venäjä-asiantuntijat arvioivat. Syy on heidän mukaansa Venäjän johdon kyvyttömyydessä käsittää, miten Euroopassa ajatellaan.

Äskettäisen USA:n vierailunsa aattona Ranskan presidentti Emmanuel Macron varoitti heikkoudesta Vladimir Putinin edessä. William Courtney ja Michael Haltzel tulkitsevat, että viesti oli osoitettu Kremlille

.

– Omaksi tappiokseen Kreml tuntuu kuitenkin usein kuulevan huonosti, kun kyse on eurooppalaisten kuuntelemisesta, he sanovat Moscow Timesin julkaisemassa kirjoituksessaan.

 

Kremlin tökeryyttä ilmensi ulkoministeri Sergei Lavrovin maaliskuinen puheenvuoro, jossa hän leimasi venäläisdiplomaattien karkotukset Euroopasta USA:n ”kolossaalisen kiristyksen” tulokseksi.

– Moskova ei vain loukannut eurooppalaisia, vaan myös aliarvioi heidän itsenäisyytensä ja tahtonsa, Courtney ja Haltzel sanovat.

 

– Kenties oman valtansa luonteen vuoksi Venäjä arvostaa liikaa sotilaallisten toimien tehokkuutta, mutta poliittista ja taloudellista pääomaa liian vähän. Tämän vanhentuneen prisman läpi tarkasteltuna Eurooppa näyttää Kremlin silmissä Yhdysvaltain heikolta sisarelta. Virhearvio on johtanut Venäjän toistuvasti erehtymään, minkä vuosikymmenten turhautuneet ponnistukset eurooppalaisten jakamiseksi ja heidän erottamisekseen Yhdysvalloista osoittavat.

 

Euro-ohjukset tulivat sittenkin

Kremlin pieleen menneet pelotteluyritykset eivät ole uusi ilmiö, vaan ne edustavat amerikkalaistutkijoiden mukaan jatkumoa vuosikymmenten takaa.

– Kun USA:n presidentti Ronald Reagan kehotti 1980-luvun alussa aiempaa kovempaan linjaan Neuvostoliittoa kohtaan, Kreml näki siinä tilaisuuden vieraannuttaa eurooppalaisia Yhdysvalloista, he muistuttavat.

Amerikkalaisten keskipitkän matkan ohjusten sijoittaminen Eurooppaan pyrittiin leimaamaan kolmanteen maailmansotaan johtavaksi sapelinkalisteluksi, vaikka Neuvostoliitto oli jo aiemmin sijoittanut omia SS-20-ohjuksiaan Varsovan liiton maihin.

Kremlin masinoima laajamittainen pelottelukampanja myötävaikutti siihen, että kymmenet tuhannet ihmiset lähtivät kaduille osoittamaan mieltään Pershing-ohjuksia vastaan. Protestit eivät kuitenkaan horjuttaneet puolustusliiton konsensusta.

 

– Kaikki viisi maata, joihin ohjuksia oli määrä sijoittaa, ottivat ne vastaan. Ilman eurooppalaista järkähtämättömyyttä vuonna 1987 allekirjoitettu sopimus, jossa molempien osapuolten kaikki vastaavat ohjukset määrättiin tuhottaviksi, ei olisi ollut mahdollinen.

Samankaltainen kaava toistui amerikkalaistutkijoiden mukaan 1990-luvulla, kun Venäjä pyrki sotaisalla retoriikallaan kaatamaan Puolan, Tšekin ja Unkarin Nato-pyrkimykset. Pelottelu ei silloinkaan tuottanut tulosta, vaan puolustusliiton ovet kolmelle entiselle Varsovan liiton jäsenmaalle pysyivät avoimina.

– Laajentuminen eteni vuonna 1999 ja on sen jälkeen jatkunut useassa vaiheessa. Se on taannut turvallisuuden yli sadalle miljoonalle ihmiselle äskettäin demokratisoituneissa Keski- ja Itä-Euroopan maissa. Tämän turvallisuuden arvo kävi selväksi, kun Venäjä vuonna 2014 hyökkäsi Ukrainaan, tutkijat sanovat.

 

Pakotteet pysyivät voimassa

Venäläispäättäjien voi olla vaikeaa itsekään enää erottaa faktaa fiktiosta, Courtney ja Haltzel toteavat. Monien edelleen vaalima neuvostoaikainen nollasumma-ajattelu antaa Euroopan ymmärtämiseen heikot eväät.

 

– Putin altistui Euroopalle pitkäaikaisemmin vain toimiessaan KGB:n agenttina Itä-Saksassa, jolla on nyky-Saksan kanssa vain vähän yhteistä.

Venäjän hyökättyä vuonna 2014 Ukrainaan jotkut uskoivat, että EU:n yhteisymmärrys Venäjälle asetetuista pakotteista järkkyisi nopeasti. Niin ei kuitenkaan ole tapahtunut, vaan lännen yhtenäisyys yllätti jälleen Kremlin.

 

– Neljä vuotta myöhemmin pakotteet eivät vain ole voimassa, vaan niitä on kiristetty. Nato on vahvistanut joukkojensa rotaatiota Puolassa ja Baltiassa. Sotilaallisesti liittoutumattomat Ruotsi ja Suomi ovat Venäjän sotaisuudesta huolestuneina solmineet läheiset kumppanuussuhteet Natoon, tutkijat huomauttavat.

Samalla he muistuttavat, että Putinin autoritaarisella hallinnolla on edelleen kannatusta sekä vasemmisto- että oikeistopopulistien keskuudessa Länsi- ja Keski-Euroopassa. Balkanilla Venäjä pyrkii vaikuttamaan tuoreisiin demokratioihin tavalla, joka estäisi niiden integroitumisen euroatlanttiseen yhteisöön. Kamppailu siis jatkuu yhä.

 


 

– Kaiken kaikkiaan Venäjän ulkopolitiikka on kuitenkin lujittanut Euroopan tahtoa. Kuten neuvostoaikana, myös nyt eurooppalaiset ja amerikkalaiset voivat kiittää Kremliä läntisen päättäväisyyden vahvistamisesta, Courtney ja Haltzel toteavat. - William Courtney on RAND-tutkimuslaitoksen tutkija, joka on toiminut aiemmin suurlähettiläänä ja USA:n presidentin Venäjä-asioiden erityisavustajana. Michael Haltzel on Johns Hopkins -yliopiston tutkija, jolla on vuosikymmenten kokemus ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvistä tehtävistä Yhdysvaltain hallinnossa.

 

Ruplan, euron ja dollarin valuuttakursseista Moskovassa maaliskuussa 2016. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Kipeä kuva paljastaa Vladimir Putinin tyhjän

lupauksen

 

Venäjän presidentti on toistanut venäläisille samaa pakenevaa talouslupausta jo vuodesta 2007.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on luvannut jo ainakin vuodesta 2007 nostavansa Venäjän maailman viiden suurimman talouden joukkoon. Näin ei kuitenkaan ole vieläkään tapahtunut.

 

Lupauksia on koottu mediasta otettuina kuvakaappauksina muun muassa alla näkyvään tviittiin. Asiasta tässä uutisoivan Meduzan mukaan sama lupaus on esitetty ainakin vuosina 2007, 2008, 2011 (kaksi kertaa), 2012 ja 2018.

 

Vuonna 2013 Vladimir Putin totesi Venäjän jo nousseen maailman viiden suurimman talouden joukkoon, mutta vain bruttokansantuotteessa. Tuolloin presidentti myönsi, että Venäjä kärsii työn tuottavuudessa kaksin- tai kolminkertaisesta erosta kehittyneisiin maihin.

Alta ilmenee, kuinka Putinin lupauksien aikataulu on elänyt. Välillä lupauksen oli määrä toteutua jo vuonna 2015.

– 2007: Venäjästä tulee maailman viidenneksi suurin talous vuonna 2017.

– 2008: Venäjästä tulee maailman viidenneksi suurin talous vuonna 2020.

– 6/2011: Venäjästä tulee maailman viidenneksi suurin talous vuonna 2021.

– 9/2011: Venäjästä tulee maailman viidenneksi suurin talous vuonna 2016.

– 2012: Venäjästä tulee maailman viidenneksi suurin talous vuonna 2015.

– 2018: Venäjästä tulee maailman viidenneksi suurin talous vuonna 2024.

Quartzin mukaan voisi olettaa, että lupauksen saavuttamiseen menevä aika vähenisi ajan myötä. Juttuun on liitetty kuvaaja edes takaisin sinkoilleista arvioista.

– Putinin suunnitelma tarjoaa paljon lupauksia ja ennustuksia, kuten kasvava syntyvyys ja terveydenhoidon parantuminen. Jos tätä kuvaajaa on uskominen, ei niitä kannata ottaa kovin vakavasti.

Julia Davis@JuliaDavisNews
 
 

Putin in 2007: "Russia will be one of top 5 global economies by 2017"
Putin in 2011: "Russia will be one of top 5 global economies by 2021"
Putin in 2012: "Russia will be one of top 5 global economies by 2014"
Putin in 2018: "Russia will be one of top 5 global economies by 2024"


 

– Putinin suunnitelma tarjoaa paljon lupauksia ja ennustuksia, kuten kasvava syntyvyys ja terveydenhoidon parantuminen. Jos tätä kuvaajaa on uskominen, ei niitä kannata ottaa kovin vakavasti.


 

 

Ennätysmäärä venäläisiä hakee nyt

turvapaikkaa Yhdysvalloista – samaan aikaan

Venäjällä spekuloidaan maastamuuton

estämisellä

 

Huhtikuun aikana Venäjällä on käyty keskustelua siitä, miten esimerkiksi opiskelijat ja ohjelmoijat voitaisiin saada pysymään maassa.

 

Venäjä
Teknologiakeskus Novosibirskissä.
Teknologiakeskus Novosibirskissa Siperiassa.Kirill Kukhmar / AOP

Venäjältä pakenee Yhdysvaltoihin enemmän ihmisiä kuin kertaakaan vuoden 1994 jälkeen, kertoo uutissivusto Radio Free Europe(siirryt toiseen palveluun).

 

Sivuston saamien tietojen mukaan yli 2 600 venäläistä haki turvapaikkaa Yhdysvalloista vuoden 2017 syyskuun loppuun mennessä. Se on ennätys Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen aloitetuissa tilastoissa.

 

Turvapaikanhakijoiden määrä on ollut jyrkässä kasvussa vuodesta 2012, jolloin presidentti Vladimir Putin aloitti kolmannen kautensa maan johdossa. Samana vuonna aloitettiin erityisesti kansalaisjärjestöjen ja aktivistien toimintamahdollisuuksia sekä sukupuolivähemmistöjen oikeuksia heikentävien lakien säätäminen.

 

Aivovuoto herättää huolta

Kotimaansa jättävistä venäläisistä vain murto-osa on turvapaikanhakijoita. Venäjältä muuttaa vuosittain noin 100 000 ihmistä, kertoo Moscow Times viitaten tutkimuslaitos RANEPA:n raporttiin(siirryt toiseen palveluun).

Muuttajista 40 prosenttia on korkeakoulutettuja. Neljännes kertoi valtion tutkimuslaitoksen tekemässä kyselyssä, että lähdön syynä on Venäjän politiikka.

Maastamuutto ja aivovuoto ovat Venäjällä toistuvia puheenaiheita. Huhtikuun aikana venäläisiin viestimiin on kuitenkin putkahtanut uutisia, jotka varmasti huolestuttavat erityisesti ulkomailla asumisesta haaveilevia opiskelijoita.

Uutissivusto Republic on pannut keskustelun merkille(siirryt toiseen palveluun) ja puhuu jo "venäläisten orjuuttamisesta käytävästä keskustelusta". Erityisen huomion kohteena näyttävät olevan korkeakouluopiskelijat ja ohjelmoijat, joiden muuttamista haluttaisiin rajoittaa.

 


Taloustieteen opiskelijoita
Venäläispankki Sberbankin opiston opiskelijoita luennolla.Mikhail Japaridze / AOP

 

Opiskelijat pakolla valtiolle töihin

Venäjän liittokokouksessa eli parlamentin ylähuoneessa käytiin huhtikuun lopulla keskustelu siitä(siirryt toiseen palveluun), miten aivovuotoa voitaisiin ehkäistä.

Edustajien kuulemat asiantuntijat ehdottavat keinoiksi esimerkiksi sitä, että ne venäläiset opiskelijat, joiden koulutuksen valtio on maksanut, pakotettaisiin maksamaan velkansa takaisin työskentelemällä valtiolle tai valtio-omisteisille yrityksille valmistumisensa jälkeen.

Samaa on ehdotettu jo huhtikuun alkupuolella duumaedustajan toimesta(siirryt toiseen palveluun).

Asiantuntijat ehdottavat myös, että opiskelijat voitaisiin velvoittaa takaisinmaksuun myös esimerkiksi patenteista ja tekijänoikeuksista saaduista tuloista perittävillä lisämaksuilla.

 

Opiskelija taulun ääressä.
Matematiikan opiskelija oppitunnilla Dagestanissa.AOP

 

Kolmantena ideana ehdotetaan, että Venäjä peruisi muiden maidensa kanssa tekemänsä sopimukset yliopistodiplomien vastaavuuksista. Tämä tarkoittaisi sitä, että Venäjällä opiskeltu tutkinto olisi arvoton ulkomailla.

Myös ulkomailla jo opiskelevat halutaan takaisin Venäjälle. Valtiollinen Rossodtrudnichestvo-virasto julkaisi hiljattain ohjelman(siirryt toiseen palveluun), jonka tarkoituksena on saada opiskelijat palaamaan Britanniasta "ja muista Venäjään epämiellyttävästi suhtautuvista maista" takaisin kotimaahan.

Palaaville opiskelijoille tarjotaan mahdollisuutta opiskella moskovalaisessa eliittiyliopistossa MGIMO:ssa tai päästä töihin esimerkiksi Venäjän Kaukoitään.

 

Ohjelmoijat täytyy pitää maassa

Venäjän hallinnon lehden Parlamentskaja Gazetan mukaan aivovuoto on huolestuttavaa erityisesti Venäjän turvallisuuden kannalta. Liittokokouksessa aiheesta käydyssä keskustelussa puhuttiin teknologian merkityksestä maanpuolustuksen ja tulevien sotien kannalta.

Keskusteluun osallistuneiden asiantuntijoiden mielestä teknisten osaajien ja esimerkiksi ohjelmoijien pitäminen maassa on tästä syystä tärkeää.

 


Teknologiakeskus Novosibirskissä.
Ajanviettoa teknologiakeskuksessa Novosibirskissa.Kirill Kukhmar / AOP

Myös valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin sivuilla on julkaistu artikkeli(siirryt toiseen palveluun), jossa ohjelmoijien työskentelyä erityisesti Yhdysvalloissa paheksutaan. Artikkelissa myös väitetään, että Yhdysvallat pakottaa venäläisiä ohjelmoijia työskentelemään itselleen.

 

Onko aivovuoto todellinen?

Siitä, kuinka vakava ongelma aivovuoto on Venäjälle, on hyvin erilaisia tulkintoja. Keskustelua aiheesta käytiin erityisesti vuonna 2016, kun Yhdysvaltalainen ajatushautomo Stratfor julkaisi Venäjän aivovuotoa käsittelevän artikkelin(siirryt toiseen palveluun). Stratforin tulkinta tuomittiin esimerkiksi Vtsiom-tutkimuskeskuksen arvioissa liioitteluksi(siirryt toiseen palveluun).

Toisaalta riippumattoman Levada-keskuksen kyselyssä(siirryt toiseen palveluun) noin joka viides venäläinen ilmoitti vuonna 2016 haluavansa muuttaa pysyvästi pois Venäjältä.

Vielä useampi opiskelija haluaisi muuttaa. Moskovan kauppakorkeakoulun vuosi sitten julkaistun tutkimksen mukaan(siirryt toiseen palveluun) jopa 26 prosenttia venäläisistä opiskelijoista haluaisi muuttaa pysyvästi pois maasta.

 


 

Tilastoista ei käy ilmi, miten hakijat perustelevat tarvettaan turvapaikalle tai mitkä ihmisryhmät hakevat juuri nyt turvapaikkaa. Radio Free Europen haastattelussa tapauksia käsittelevä asianajaja mainitsee esimerkkinä liikemiehet, jotka uskovat joutuneensa poliittisesti motivoitujen syytteiden kohteeksi. Uutissivuston tiedot perustuvat Yhdysvaltojen kansalais- ja maahanmuuttoviraston vielä julkaisemattomiin tilastoihin, jotka Radio Free Europe sai käsiinsä.

 

RAF:n hävittäjä lähdössä iskemään Syyriaan 14. huhtikuuta Akrotirin tukikohdasta Kyproksella. LEHTIKUVA/AFP

Lännen Syyria-iskut yllättivät ja nolasivat

Kremlin

 

 

Kokemukset Syyriasta heikentävät Venäjän rummuttaman A2/AD-kyvyn uskottavuutta.

 

Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan 14. huhtikuuta Syyriaan tekemien ohjusiskujen vaikutuksesta on esitetty ristiriitaisia arvioita. Jotkut ovat pitäneet niitä onnistuneina, toiset taas kyseenalaistaneet niiden merkityksen, koska ne eivät ratkaisseet Syyrian tilannetta tai muuttaneet sodan kulkua.

Iskujen on myös väitetty olleen helpotus Venäjälle, sillä ne olivat tarkoin rajattuja eikä venäläistappioita syntynyt.

 

Nimekäs suomalaisasiantuntija tyrmää kriittiset arviot ja katsoo Venäjän liikkumatilan päinvastoin kaventuneen iskujen myötä.

– Venäjän, joka haluaa hallita muita maita, on otettava huomioon, että se voi yhä useammin saada vastustajakseen liittouman. Sellaisen asetelman muodostuminen niin nopeasti Syyriassa on aivan varmasti huolestuttanut Kremliä, professori Stefan Forss sanoo Ruotsin kuninkaallisen sotatieteellisen akatemian julkaisemassa artikkelissaan.

Venäjän kannalta iskut olivat hänen mukaansa epämieluisa ja odottamaton poikkeus vallitsevaan trendiin.

– Kremlin horisontista katsoen asioiden pitäisi tapahtua juuri päinvastoin: Venäjä vastaa yllätyksistä. Valmistautumaton ja vailla suojausta oleva länsi reagoi etanan vauhdilla, jos ollenkaan, Forss toteaa.

 

Kova kolaus Venäjän aseuholle

Kolmen länsivallan Syyriaan tekemät ohjusiskut olivat Forssin mukaan myös erittäin huonoa mainosta Venäjän aktiivisesti rummuttamille asejärjestelmille.

 

– Venäläisestä näkökulmasta venäläisaseiden vaikutus oli kiusallisen vähäinen, ellei jopa olematon. Vaikka kuvan kirkastamiseksi on ponnisteltu kovasti, valheiden latelu saattaisikin harhauttaa jonkin aikaa omaa kansaa, mutta tuskin muita eikä ainakaan vakavamielisiä venäläisten sotatarvikkeiden potentiaalisia ostajia, Forss sanoo.

Venäjän puolustusministeriö on väittänyt, että venäläisaseisiin nojaava Syyrian ilmapuolustus olisi toiminut lännen ohjusiskuja vastaan suorastaan ilmiömäisen hyvin. Kenraalimajuri Igor Konošenkovin mukaan Syyria olisi ampunut 25 Pantsir-S1-torjuntaohjusta, joista 23 olisi osunut maaleihinsa. Hän ylisti myös Buk-järjestelmän tehokkuutta.

Stefan Forssin mukaan Venäjän väitteet ovat täyttä hölynpölyä.

 

– Vallitseva läntinen käsitys on, että nämä venäläisselvitykset ovat puhtaasti satua. Suomalaiset diplomaatitkin ovat virallisesti todenneet, että syyrialaiset tai venäläiset eivät kyenneet ampumaan risteilyohjuksia ylipäätään. Tavanomaisessa tilanteessa venäläiset olisivat oitis näyttäneet kuvia alasammuttujen ohjusten jäännöksistä, hän sanoo.

– Amerikkalaistaholta on sen sijaan kuvailtu, kuinka syyrialaiset laukaisivat 40 ilmatorjuntaohjusta, mutta ei kohteisiinsa jo osuneita hyökkääviä ohjuksia kohti, vaan olemattomiin maaleihin vasta hyökkäyksen jälkeen.

 

– Hyökkäykset Syyriaan 14. huhtikuuta antavat kenties aiheen miettiä uudelleen. Merkittäviä läntisiä suorituskykyjä jäi sitä paitsi täysin käyttämättä. Venäjä voi tietenkin yhtä lailla väittää, että tehokkaimpia asejärjestelmiä ei pantu peliin, mutta se olisi ristiriidassa kenraali Konošenkovin mahtipontisten selostusten kanssa, Forss huomauttaa.

 


 

Havainnot Syyriasta antavat professori Stefan Forssin mielestä aihetta tarkastella suhtautumista Venäjän väitettyyn taistelualueen eristämiskykyyn (A2/AD). Ajatuksena on ollut, että Venäjä pystyisi pitkälti juuri ilmapuolustusjärjestelmiensä avulla olennaisesti vaikeuttamaan tai jopa estämään vastustajan sotilaallista toimintaa tietyllä alueella – esimerkiksi Itämerellä.


  

"Meille hän ei ole tsaari" – Venäläinen

ihmisoikeusjärjestö: Yli 1 000 otettu kiinni

opposition mielenosoituksissa

 

Mielenosoituksia on järjestetty lauantaina kymmenissä kaupungeissa presidentti Vladimir Putinin maanantaina pidettävien virkaanastujaisten alla.

 

Vladimir Putin
Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi.
Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi otettiin kiinni Moskovassa pian mielenosoitusten alkamisen jälkeen.Kirill Kudryavtsev / AFP
 

– Putin on varas! Putin on varas!

 

Tuhannet mielenosoittajat ovat lauantaina huutaneet opposition tuttua mantraa kymmenissä kaupungeissa ympäri Venäjän. Protestin on kutsunut koolle niin ikään tuttuun tapaan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi.

 

Mielenilmaus vastustaa presidentti Vladimir Putinin neljännen kauden alkua ja protestin nimikin – "Meille hän ei ole tsaari" – viittaa suoraan Putiniin. Putinin virkaanastujaiset on tarkoitus järjestää maanantaina.

Ihmisoikeusjärjestö OVD-Info-järjestön mukaan(siirryt toiseen palveluun) poliisi on ottanut kiinni yli 1 000 ihmistä eri puolilla Venäjää. Pelkästään Moskovassa on järjestön mukaan otettu kiinni lähes 500 ihmistä.

Myös Navalnyi itse otettiin kiinni Moskovassa pian mielenosoitusten alkamisen jälkeen iltapäivällä.

*** Navalnyin kannattajat ovat saaneet luvan mielenosoituksen järjestämiseen muutamassa kaupungissa, kuten Vladivostokissa ja Habarovskissa. Pietarissa ja Moskovassa mielenosoituksiin ei ole lupaa, ja venäläiset ovat raportoineet poliisin sulkeneen pääsyn(siirryt toiseen palveluun) ainakin osalle kaavailluista mielenosoituspaikoista Pietarissa.

 

Uutista on muutettu klo 15.43 ja 17.32: Päivitetty kiinniotettujen määrää.

Lähteet: REUTERS, AFP

 


 

Navalnyin kannattajat ovat saaneet luvan mielenosoituksen järjestämiseen muutamassa kaupungissa, kuten Vladivostokissa ja Habarovskissa. Pietarissa ja Moskovassa mielenosoituksiin ei ole lupaa, ja venäläiset ovat raportoineet poliisin sulkeneen pääsyn(siirryt toiseen palveluun) ainakin osalle kaavailluista mielenosoituspaikoista Pietarissa.

 

Venäjän hallinnollinen keskus Kreml. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Näin Kremlin vaikuttaja-agentit toimivat –

heitä ei voida estää

 

Kylmän sodan aikaiset KGB-keinot ovat analyysin mukaan yhä aktiivisessa käytössä.

Venäjän hyväksi länsimaissa operoivien niin sanottujen vaikuttaja-agenttien ja luottamuksellisten kontaktien toimintaan on tuoreen analyysin mukaan erittäin vaikea puuttua.

 

– Kremliä tukevien näkemysten levittäminen tai sen tavoitteiden edistäminen eivät ole rikoksia varsinkaan, se tapahtuu ”ideologisen tai poliittisen hengenheimolaisuuden” pohjalta, Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen julkaisema analyysi toteaa.

 

Vaikuttaja-agentin käsite juontaa juurensa kylmän sodan ajalta. Sillä tarkoitettiin alun perin Neuvostoliiton tiedusteluelinten ohjeiden mukaisesti toimivaa henkilöä, joka käyttää virallista tai näkyvää asemaansa ja muita keinoja vaikuttaakseen kohdemaan politiikkaan tai kansalaismielipiteeseen. Vaikuttaminen saattaa kohdistua myös tiettyihin nimenomaisiin prosesseihin sekä viranomaisten ja poliittisten organisaatioiden toimintaan.

Määritelmällisesti vaikuttaja-agentti tietää toimivansa vieraan valtion hyväksi ja hän saa toiminnastaan korvauksen. Siinä he eroavat niin sanotuista luottamuksellisista kontakteista – kohdemaan kansalaisista, jotka toimittavat tietoa ja tekevät palveluksia vieraan valtion tiedustelupalveluille sitoumuksetta.

– Luottamukselliset kontaktit voivat väittää – ja toisinaan jopa aidosti uskoa – kommunikoivansa venäläisten diplomaattien tai vain ystävällisten venäläisten eikä Venäjän tiedustelupalvelujen upseerien kanssa, hybridikeskuksen analyysi sanoo.

 

– On loogista olettaa, että ainakin osa niistä henkilöistä, joita kutsutaan hyödyllisiksi idiooteiksi (termi, joka on ilmeisen virheellisesti kirjattu Leninin nimiin), saattaa esiintyä luottamuksellisina kontakteina Venäjän tiedustelupalvelujen kortistoissa.

Läntisten tiedustelupalvelujen on analyysin mukaan käytännössä miltei mahdotonta luotettavasti erottaa, ketkä ovat Venäjän palveluksessa olevia vaikuttaja-agentteja ja ketkä vain Venäjän hyväksi toimivia luottamuksellisia kontakteja. Vielä epäselvempi on rajanveto luottamuksellisten kontaktien ja pelkkien ”hyödyllisten idioottien” välillä.

 

Venäjän toimiin voidaan vastata

Kylmän sodan aikaiseen KGB-sanastoon kuului aktiivisten toimenpiteiden käsite, jolla viitattiin kohdemaiden politiikkaan kohdistuvaan vaikuttamiseen. Tyypillisesti pyrkimyksenä oli kylvää epäluottamusta länsivaltojen välille ja horjuttaa Yhdysvaltain asemaa.

 

Vaikka aktiivisista toimenpiteistä ei Venäjällä enää puhuta, ne eivät hybridikeskuksen analyysin mukaan ole Venäjän tiedustelupalvelujen keinovalikoimasta mihinkään kadonneet. Jopa Venäjän ulkomaantiedustelusta säädetyssä laissa viitataan tukitoimenpiteisiin, jotka ovat pääteltävissä aiemman aktiivisten toimenpiteiden käsitteen poliittisesti korrektiksi vastineeksi.

Useiden länsimaiden äskettäin toteuttamat diplomaattistatuksella toimineiden venäläisten karkotukset saattavat analyysin mukaan jossain määrin vaikeuttaa Venäjän tiedustelupalvelujen toimintaa. Niiden länteen kohdistuva tiedustelutoiminta ja siihen liittyvät vaikuttamistoimet eivät kuitenkaan katoa, vaan korkeintaan muuttavat muotoaan.

Hybridikeskuksen analyysi sisältää joukon suosituksia keinoista, joilla Venäjän aggressiiviseen tiedustelutoimintaan tulisi vastata.

 

– Lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa huomion tulisi kohdistua kysymykseen vaikuttaja-agenteista ja erityisesti luottamuksellisista kontakteista. Lainsäätäjille tämä on vaikea pähkinä purtavaksi. Nykyisten veronkiertoa ja rahanpesua koskevien lakien kehittäminen ja asianmukainen toimeenpano sekä lobbaustoiminnan saattaminen nykyistä läpinäkyvämmäksi kaventaisivat kuitenkin keinoja, jolla vaikuttaja-agentit ja luottamukselliset kontaktit toimivat.

Analyysi kehottaa lisäämään poliitikkojen, diplomaattien, toimittajien, akateemisen maailman, ajatushautomojen ja suuren yleisön tietoisuutta Venäjän tiedustelupalvelujen vaikuttamisoperaatioissaan käyttämistä toimintatavoista.
Myös tietoturvakysymyksiin olisi analyysin mukaan kiinnitettävä olennaisesti nykyistä enemmän huomiota. Venäjän tiedustelupalvelut voivat käyttää hyväkseen kaikenlaisia vuotoja ja tietomurto-operaatioita, ja niiden avulla saatua informaatiota voidaan syöttää venäläisiin propagandakanaviin.

 


 

Venäjän tiedustelutoiminnan torjunnassa perinteisilläkin keinoilla on edelleen oma, tärkeä roolinsa. – On sanomattakin selvää, että erittäin korkeatasoinen vastatiedustelutyö on torjuntatoimien kannalta olennainen asia, analyysi muistuttaa. Hybridikeskuksen teettämän analyysin on laatinut tohtori Ivo Juurvee, joka toimii Kansainvälisen puolustus- ja turvallisuustutkimuskeskuksen (ICDS) turvallisuus ja resilienssi -tutkimusohjelman johtajana Tallinnassa.


  

Neuvostorockia, mellakoita ja harmaantuvia

kommunisteja – Näin vappu muuttui

itänaapurissa kaikkien juhlien äidistä

kevätloman lähtölaukaukseksi

 

Ylen entiset kirjeenvaihtajat muistelevat vapunviettoa neuvostovallan vuosilta nykyaikaan.

 

Vappu
Kommunistit marssivat Moskovassa vappuna 2013.
Kommunistit marssivat Moskovassa vappuna 2013.Sergeo Chirikov / EPA

Vapun vietto on muuttunut Moskovassa täysin vuosikymmenten kuluessa. Entiset Ylen kirjeenvaihtajat kertovat, miten muutos tapahtui.

 

Boris Jeltsinin Venäjällä vappupäivän paraatin kieltäminen johti vuonna 1993 mellakkaan, jossa loukkaantui yli sata ihmistä, kertoo Ylen entinen kirjeenvaihtaja Jyrki Saarikoski. Lähijunat taas täyttyivät datšojen viljelypalstoille kiiruhtavista isoäideistä.

Nykyään vappu on Venäjällä ennen kaikkea kevätlomien ja mökkeilykauden avaus,kertoo Ylen toimittaja Erkka Mikkonen. Paraateissa näkyy enää kutistuva joukko harmaantuvia kommunisteja.

 

Artikkelit on julkaistu alunperin Ylen verkkosivuille keväällä 2016.

 


 

Neuvostoliitossa vappu merkitsi ennen kaikkea mahtipontista paraatia Moskovan Punaisella torilla, muistelee Ylen entinen kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä. Illalla Moskovan kaduilla saattoi kuulla ensimmäisiä neuvostorockin rytmejä.

 

Dimitri Medvedev. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Venäjä kaavailee USA:n pakotteiden

kriminalisointia

 

Pakotteiden noudattaminen olisi Venäjällä jatkossa rikos.

Venäjän parlamentin alahuone duuma on tehnyt ehdotuksen laista, joka kriminalisoisi Yhdysvaltain asettamien pakotteiden noudattamisen, kertoo The Moscow Times.

 

Pääministeri Dimitri Medvedev on ilmoittanut tukevansa esitystä. Hänen mukaansa pakotteiden tarkoitus on tuhota Venäjän sosiopoliittinen järjestelmä sekä vahingoittaa taloutta ja yksilöitä.

”Jos tämä on näin, sitten näiden pakotteiden noudattaminen kansalaistemme toimesta tulee olla rikos”, hän sanoo.

Medvedevin mukaan Venäjän hallituksen tulee myös tukea pakotteiden kohteena olevia yrityksiä, varmistaakseen ettei työpaikkoja menetettäisi.

Näkökulma: Päätös on kuin Stalinin ajan kommunismista. Kansainvälisiä sopimuksia ei noudateta, ja ulkomaiset investoinnit kansallistetaan. Näin Venäjä sanoutuu lopullisesti irti kansainvälisestä yhteisöstä. Valtio kuihtuu ja jää jälkeen mm. teknologiassa. - Rajat sulkeutuvat ja kansa köyhtyy! - KimsBlog


 
 
Venäjän suurlähetystö Washington D.C.:ssä. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Brendan Smialowski

Karkotettujen joukossa loikkareita

seuranneita Venäjän vakoojia

 

Venäjän tiedustelu ottaa kohteikseen loikkareita.

Yhdysvaltojen hiljattain karkottamien kymmenien venäläisten diplomaattien joukossa oli epäiltyjä vakoojia, joiden uskotaan seuranneen venäläisiä loikkareita ja heidän perheitään Yhdysvalloissa, CNN paljastaa.

 

Viranomaislähteet kertovat esimerkiksi eräästä tapauksesta, jossa Venäjän vakoojat jäljittivät Yhdysvalloissa CIA:n ohjelmassa uuden henkilöllisyyden saanutta venäläistä.

Tämän ja muiden tapausten kerrotaan vahvistavan Britannian myrkkyiskun nostamia huolia siitä, että Venäjän tiedustelu pyrkii ottamaan kohteikseen loikkareita lännessä.

Yhdysvallat karkotti kaikkiaan 60 venäläistä diplomaattia vastauksena entisen venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen Julia-tyttärensä murhayritykseen. Skripalit myrkytettiin venäläisellä hermomyrkyllä Salisburyssä maaliskuussa.

 


 

 

Venäjän Viron suurlähetystö Tallinnassa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Raigo Pajula

11 nimen lista – he ovat Viron käräyttämät

Venäjän vakoojat

 

 

Viron suojelupoliisi tunnetaan Venäjällä vaikeana vastuksena.

Venäjän tiedustelutoiminta on kiihtynyt viime aikoina kylmän sodan tasolle. Tämä näkyy etenkin Naton itäisellä sivustalla.

 

Jutussa todetaan, että Viron suojelupoliisia KaPoa (Kaitsepolitseiamet) pidetään eräänä parhaista ja Venäjälle vastustuskykyisimmistä turvallisuuspalveluista koko entisessä itäblokissa. Tämän myöntävät tutkimuslaitoksen mukaan venäläisetkin.

Warsaw Institute kertoo Venäjän tiedustelutoiminnasta Virossa ja listaa tunnettuja vakoojatapauksia. Verkkouutiset keräsi alle artikkelissa mainitut Viron kiinni ottamat Venäjän vakoojat. Listalta löytyy ensimmäinen Viron pidättämä Venäjän sotilastiedustelun GRU:n agentti sekä peräti viisi vuosina 2015-2016 kiinni jäänyttä Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n vakoojaa. Heidän taustansa ja toimintansa maalaa kuvan siitä, miten Venäjän tiedustelu toimii Virossa.

 

Artjom Zintshenko

Viron suojelupoliisi otti viime vuoden tammikuussa ensi kertaa kiinni Venäjän sotilastiedustelun GRU:n agentin. Warsaw Institute ei nimeä vakoojaa tai kerro paljoa tapauksen taustoista. Verkkouutiset kertoi vakoojasta enemmän tässä KaPon vuosiraporttiin perustuvassa jutussa.

Vuosiraportin mukaan kyseessä oli Artjom Zintshenko -niminen Venäjän kansalainen, jolla oli oleskelulupa Virossa. Hän sai viime vuoden toukokuussa viiden vuoden vankilatuomion valtion vastaisesta toiminnasta.

Kapon mukaan Zintshenko oli värvätty GRU:n palvelukseen vuonna 2009. Hän oli kerännyt venäläisille tietoja Viron puolustuksesta ja julkisista palveluista vuodesta 2013 alkaen. Zintshenko välitti tietojaan GRU:lle erilaisilla viestintätavoilla ja kävi myös tapaamisissa Pietarissa.

 

Aleksandr Rudnev

Maaliskuussa 2015 pidätetty Viron ja Venäjän kansalainen Aleksander Rudnev oli vakoillut FSB:lle vuodesta 2013. Hänelle maksettiin tietojen keräämisestä Viron armeijasta ja Nato-liittolaisista sekä rajavalvonnasta. Rudnev muun muassa kuvasi ja videoi asevoimien liikkeitä ja toimitti tietoja Venäjän tiedustelun käsittelijälleen. Rudnev tuomittiin neljän vuoden vankeuteen lokakuussa 2015.

Maksim Gruzdev

Viron kansalainen Maksim Gruzdev aloitti niin ikään yhteistyön FSB:n kanssa vuonna 2013. Hän raportoi Venäjälle Viron turvallisuusviranomaisten toiminnasta ja vakoili myös KaPon toimintaa. Hänet tuomittiin neljän vuoden vankeuteen helmikuussa 2016.

Pavel Romanov

Virossa asuva kansalaisuudeton Viron venäläinen Pavel Romanov värvättiin Venäjän tiedustelun palvelukseen jo vuonna 1994. Hän jäi kiinni vuonna 2015. Salakuljettajana tunnettu Romanov oli arvokas tietolähde rajavalvonnasta. Venäjä sai hänen kauttaan tietoa muun muassa Viron rajan valvontajärjestelmistä ja rajavartioiden taktiikoista. Romanov välitti Venäjälle tietoa myös Etelä-Viron sotilaskohteista. Hänet tuomittiin neljän vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen.

 

Artjom Malishev

FSB värväsi Artjom Malishevin vuonna 2011. Hän seurasi Viron armeijan ja liittolaismaiden asevoimien toimintaa ja liikkeitä sekä antoi Venäjälle tietoja Viron rajavalvonnasta. Hänet tuomittiin kahden ja puolen vuoden vankeuteen vuonna 2016.

 

Alik Tshutsbarow

Alik Tshutsbarow työskenteli FSB:n vakoojana vuodesta 2012. Hän toimitti Venäjän tiedustelulle tietoja Piusan rajavalvontapaikasta. Hän sai kolmen vuoden vankeustuomion.

 

Aleksei Vasiljev

KaPo pysäytti Virossa opiskelevan Venäjän kansalaisen Aleksei Vasiljevin rajanylityspaikalla Narvassa marraskuussa 2017. Hänet asetettiin syytteeseen vakoilusta ja kyberrikoksista. Vasiljev odottaa oikeudenkäyntiä vangittuna.

Vasta 20-vuotias Vasiljev syntyi Venäjän Jaamassa lähellä Viron rajaa. Hän muutti lukioon Viroon ja palasi sen jälkeen Venäjälle. Virallisesti hän meni töihin, mutta todennäköisesti kyse oli FSB:n koulutuksesta. Vasiljev tuli takaisin Viroon opiskelemaan tietotekniikkaa Tallinnan teknilliseen yliopistoon kesällä 2017.

 

Aleksei ja Viktoria Dressen

Aviopari Aleksei ja Viktoria Dressen otettiin kiinni Tallinnan lentokentällä helmikuussa 2012. Viktoria Dressenillä oli tuolloin hallussaan salaista materiaalia sisältänyt muistitikku, jonka hän oli saanut hetkeä aiemmin mieheltään Alekseilta.

Viron KaPossa työskennelleestä Aleksei Dressenistä tuli KGB:n agentti tiettävästi jo vuonna 1991. KGB:n seuraaja FSB uudisti kontaktit Dresseniin vuosia myöhemmin ja värväsi miehen pitkäaikaisessa operaatiossa vuosituhannen vaihteessa. Dressen lähti kunnolla yhteistyöhön FSB:n kanssa vuonna 2007. Hänen työnsä KaPossa keskittyi ääriaineisten toiminnan seuraamiseen ja torjuntaan. Todellisuudessa hän teki samalla myyräntyötä Venäjän FSB:n vastavakoiluosastolle. Dressen tapasi venäläiskontaktejaan usein lomamatkoilla esimerkiksi Malesiassa, Tunisiassa ja Marokossa. Viktoria Dressen toimi myös tiedonvälittäjänä.

Aleksei Dressen tuomittiin heinäkuussa 2012 kuudentoista ja hänen vaimonsa Viktoria kuuden vuoden vankeuteen.

Aleksi Dressen oli Venäjälle ilmeisen arvokas. Hänet vaihdettiin Venäjän kaappaamaan KaPon virkailijaan Eston Kohveriin lyhyen vankeuden jälkeen. Venäläismediassa liikkuneiden tietojen mukaan Dressen oli toimittanut Venäjälle muun muassa kovan luokan tietoa länsimaisista tiedusteluoperaatioista Venäjällä.

 

Herman Simm

Kenties arvokkain Venäjän tiedustelun agentti Virossa on ollut Herman Simm. Korkea puolustusvirkailija Simm vuoti vuosien saatossa Venäjälle tuhansia asiakirjoja, jotka käsittelivät niin Viron kuin Natonkin salaisuuksia.

Viron puolustusministeriössä työskennellyt Simm värvättiin hänen omien sanojensa mukaan kiristämällä Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n palvelukseen vuonna 1995. Simm kertoi aikanaan oikeudessa Venäjän tiedustelun uhanneen paljastaa hänen vanhat KGB-kytköksensä, mikäli hän ei suostuisi yhteistyöhön. Tästä huolimatta Simm sai myös rahallista korvausta toiminnastaan.

Herman Simmistä tuli vuonna 2001 Viron puolustusministeriön turvallisuusosaston päällikkö. Kolme vuotta myöhemmin hän nousi Viron kansallisen puolustuksen osaston johtajaksi ja pääsi samalla käsiksi Naton arkaluontoisiin tietoihin. Venäläisvastaisista puheistaan tunnettu Herman Simm oli pitkään kaiken epäilyksen yläpuolella. Hänet palkittiin vuonna 2006 kunniamerkillä palveluksistaan Viron kansalle. Samalla hänen kerrotaan saaneen salaisen ylennyksen SVR:n kenraalimajuriksi. Tuolloin länsitiedustelu pääsi miehen jäljille.

Viron KaPo seurasi Simmin toimintaa vuosia ja keräsi tiedustelutietoja yhdessä liittolaisten kanssa. Lopulta Simmille syötettiin tarkoituksella väärennettyä tietoa. Vakooja otettiin kiinni, kun tieto päätyi vahvistetusti venäläisille. Simm tuomittiin helmikuussa 2009 kahdentoista ja puolen vuoden vankeuteen. Hän ei saanut viidentoista vuoden maksimirangaistusta, koska myönsi tekonsa ja teki yhteistyötä viranomaisten kanssa.

 

Vladimir Veitman

Eläkkeellä oleva KaPon virkailija Vladimir Veitman pidätettiin elokuussa 2013. Salakuunteluekspertti ja entinen KGB-mies oli aikanaan palkattu KaPon palvelukseen taustastaan huolimatta, koska hänen taitojaan haluttiin hyödyntää. SVR:n kanssa yhteistyötä tehnyt venäläinen ystävä värväsi Veitmanin Venäjän tiedustelun palvelukseen vuonna 2002.

Veitman tuomittiin viidentoista vuoden vankeuteen. Hän sai tiedoistaan vuosien saatossa noin 120 000 euron palkkiot.

 


 

– Epäilemättä eräs aktiivisimmista alueista tämän salaisen sodan rintamalla on Viro, Puolalainen Warsaw Institute -tutkimuslaitos kuvaa tästä löytyvässä artikkelissaan.

 

Venäjän Viron suurlähetystö Tallinnassa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Raigo Pajula

11 nimen lista – he ovat Viron käräyttämät

Venäjän vakoojat

 

 

Viron suojelupoliisi tunnetaan Venäjällä vaikeana vastuksena.

Venäjän tiedustelutoiminta on kiihtynyt viime aikoina kylmän sodan tasolle. Tämä näkyy etenkin Naton itäisellä sivustalla.

 

Jutussa todetaan, että Viron suojelupoliisia KaPoa (Kaitsepolitseiamet) pidetään eräänä parhaista ja Venäjälle vastustuskykyisimmistä turvallisuuspalveluista koko entisessä itäblokissa. Tämän myöntävät tutkimuslaitoksen mukaan venäläisetkin.

Warsaw Institute kertoo Venäjän tiedustelutoiminnasta Virossa ja listaa tunnettuja vakoojatapauksia. Verkkouutiset keräsi alle artikkelissa mainitut Viron kiinni ottamat Venäjän vakoojat. Listalta löytyy ensimmäinen Viron pidättämä Venäjän sotilastiedustelun GRU:n agentti sekä peräti viisi vuosina 2015-2016 kiinni jäänyttä Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n vakoojaa. Heidän taustansa ja toimintansa maalaa kuvan siitä, miten Venäjän tiedustelu toimii Virossa.

 

Artjom Zintshenko

Viron suojelupoliisi otti viime vuoden tammikuussa ensi kertaa kiinni Venäjän sotilastiedustelun GRU:n agentin. Warsaw Institute ei nimeä vakoojaa tai kerro paljoa tapauksen taustoista. Verkkouutiset kertoi vakoojasta enemmän tässä KaPon vuosiraporttiin perustuvassa jutussa.

Vuosiraportin mukaan kyseessä oli Artjom Zintshenko -niminen Venäjän kansalainen, jolla oli oleskelulupa Virossa. Hän sai viime vuoden toukokuussa viiden vuoden vankilatuomion valtion vastaisesta toiminnasta.

Kapon mukaan Zintshenko oli värvätty GRU:n palvelukseen vuonna 2009. Hän oli kerännyt venäläisille tietoja Viron puolustuksesta ja julkisista palveluista vuodesta 2013 alkaen. Zintshenko välitti tietojaan GRU:lle erilaisilla viestintätavoilla ja kävi myös tapaamisissa Pietarissa.

 

Aleksandr Rudnev

Maaliskuussa 2015 pidätetty Viron ja Venäjän kansalainen Aleksander Rudnev oli vakoillut FSB:lle vuodesta 2013. Hänelle maksettiin tietojen keräämisestä Viron armeijasta ja Nato-liittolaisista sekä rajavalvonnasta. Rudnev muun muassa kuvasi ja videoi asevoimien liikkeitä ja toimitti tietoja Venäjän tiedustelun käsittelijälleen. Rudnev tuomittiin neljän vuoden vankeuteen lokakuussa 2015.

Maksim Gruzdev

Viron kansalainen Maksim Gruzdev aloitti niin ikään yhteistyön FSB:n kanssa vuonna 2013. Hän raportoi Venäjälle Viron turvallisuusviranomaisten toiminnasta ja vakoili myös KaPon toimintaa. Hänet tuomittiin neljän vuoden vankeuteen helmikuussa 2016.

Pavel Romanov

Virossa asuva kansalaisuudeton Viron venäläinen Pavel Romanov värvättiin Venäjän tiedustelun palvelukseen jo vuonna 1994. Hän jäi kiinni vuonna 2015. Salakuljettajana tunnettu Romanov oli arvokas tietolähde rajavalvonnasta. Venäjä sai hänen kauttaan tietoa muun muassa Viron rajan valvontajärjestelmistä ja rajavartioiden taktiikoista. Romanov välitti Venäjälle tietoa myös Etelä-Viron sotilaskohteista. Hänet tuomittiin neljän vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen.

 

Artjom Malishev

FSB värväsi Artjom Malishevin vuonna 2011. Hän seurasi Viron armeijan ja liittolaismaiden asevoimien toimintaa ja liikkeitä sekä antoi Venäjälle tietoja Viron rajavalvonnasta. Hänet tuomittiin kahden ja puolen vuoden vankeuteen vuonna 2016.

 

Alik Tshutsbarow

Alik Tshutsbarow työskenteli FSB:n vakoojana vuodesta 2012. Hän toimitti Venäjän tiedustelulle tietoja Piusan rajavalvontapaikasta. Hän sai kolmen vuoden vankeustuomion.

 

Aleksei Vasiljev

KaPo pysäytti Virossa opiskelevan Venäjän kansalaisen Aleksei Vasiljevin rajanylityspaikalla Narvassa marraskuussa 2017. Hänet asetettiin syytteeseen vakoilusta ja kyberrikoksista. Vasiljev odottaa oikeudenkäyntiä vangittuna.

Vasta 20-vuotias Vasiljev syntyi Venäjän Jaamassa lähellä Viron rajaa. Hän muutti lukioon Viroon ja palasi sen jälkeen Venäjälle. Virallisesti hän meni töihin, mutta todennäköisesti kyse oli FSB:n koulutuksesta. Vasiljev tuli takaisin Viroon opiskelemaan tietotekniikkaa Tallinnan teknilliseen yliopistoon kesällä 2017.

 

Aleksei ja Viktoria Dressen

Aviopari Aleksei ja Viktoria Dressen otettiin kiinni Tallinnan lentokentällä helmikuussa 2012. Viktoria Dressenillä oli tuolloin hallussaan salaista materiaalia sisältänyt muistitikku, jonka hän oli saanut hetkeä aiemmin mieheltään Alekseilta.

Viron KaPossa työskennelleestä Aleksei Dressenistä tuli KGB:n agentti tiettävästi jo vuonna 1991. KGB:n seuraaja FSB uudisti kontaktit Dresseniin vuosia myöhemmin ja värväsi miehen pitkäaikaisessa operaatiossa vuosituhannen vaihteessa. Dressen lähti kunnolla yhteistyöhön FSB:n kanssa vuonna 2007. Hänen työnsä KaPossa keskittyi ääriaineisten toiminnan seuraamiseen ja torjuntaan. Todellisuudessa hän teki samalla myyräntyötä Venäjän FSB:n vastavakoiluosastolle. Dressen tapasi venäläiskontaktejaan usein lomamatkoilla esimerkiksi Malesiassa, Tunisiassa ja Marokossa. Viktoria Dressen toimi myös tiedonvälittäjänä.

Aleksei Dressen tuomittiin heinäkuussa 2012 kuudentoista ja hänen vaimonsa Viktoria kuuden vuoden vankeuteen.

Aleksi Dressen oli Venäjälle ilmeisen arvokas. Hänet vaihdettiin Venäjän kaappaamaan KaPon virkailijaan Eston Kohveriin lyhyen vankeuden jälkeen. Venäläismediassa liikkuneiden tietojen mukaan Dressen oli toimittanut Venäjälle muun muassa kovan luokan tietoa länsimaisista tiedusteluoperaatioista Venäjällä.

 

Herman Simm

Kenties arvokkain Venäjän tiedustelun agentti Virossa on ollut Herman Simm. Korkea puolustusvirkailija Simm vuoti vuosien saatossa Venäjälle tuhansia asiakirjoja, jotka käsittelivät niin Viron kuin Natonkin salaisuuksia.

Viron puolustusministeriössä työskennellyt Simm värvättiin hänen omien sanojensa mukaan kiristämällä Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n palvelukseen vuonna 1995. Simm kertoi aikanaan oikeudessa Venäjän tiedustelun uhanneen paljastaa hänen vanhat KGB-kytköksensä, mikäli hän ei suostuisi yhteistyöhön. Tästä huolimatta Simm sai myös rahallista korvausta toiminnastaan.

Herman Simmistä tuli vuonna 2001 Viron puolustusministeriön turvallisuusosaston päällikkö. Kolme vuotta myöhemmin hän nousi Viron kansallisen puolustuksen osaston johtajaksi ja pääsi samalla käsiksi Naton arkaluontoisiin tietoihin. Venäläisvastaisista puheistaan tunnettu Herman Simm oli pitkään kaiken epäilyksen yläpuolella. Hänet palkittiin vuonna 2006 kunniamerkillä palveluksistaan Viron kansalle. Samalla hänen kerrotaan saaneen salaisen ylennyksen SVR:n kenraalimajuriksi. Tuolloin länsitiedustelu pääsi miehen jäljille.

Viron KaPo seurasi Simmin toimintaa vuosia ja keräsi tiedustelutietoja yhdessä liittolaisten kanssa. Lopulta Simmille syötettiin tarkoituksella väärennettyä tietoa. Vakooja otettiin kiinni, kun tieto päätyi vahvistetusti venäläisille. Simm tuomittiin helmikuussa 2009 kahdentoista ja puolen vuoden vankeuteen. Hän ei saanut viidentoista vuoden maksimirangaistusta, koska myönsi tekonsa ja teki yhteistyötä viranomaisten kanssa.

 

Vladimir Veitman

Eläkkeellä oleva KaPon virkailija Vladimir Veitman pidätettiin elokuussa 2013. Salakuunteluekspertti ja entinen KGB-mies oli aikanaan palkattu KaPon palvelukseen taustastaan huolimatta, koska hänen taitojaan haluttiin hyödyntää. SVR:n kanssa yhteistyötä tehnyt venäläinen ystävä värväsi Veitmanin Venäjän tiedustelun palvelukseen vuonna 2002.

Veitman tuomittiin viidentoista vuoden vankeuteen. Hän sai tiedoistaan vuosien saatossa noin 120 000 euron palkkiot.

 


 

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haleyn mukaan maa tulee asettamaan Venäjälle uusia pakotteita Syyriassa käytettyjen kemiallisten aseiden tiimoilta, kertoo The Independent. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchinin on tarkoitus esitellä pakotteita tarkemmin viimeistään maanantaina 16.4. - Näkökanta: Talous on Venäjän heikoin lenkki; heikon arvostuksen lisäksi. - Siksi siihen isketään läntisillä arvoilla ja markkinoilla nyt armotta!! - KimsBlog

 

Nikki Haley. LEHTIKUVA / AFP

USA rankaisee Syyrian tukemisesta: Venäjälle

uusia pakotteita

 

 

Pakotteet kohdistuvat yrityksiin, joilla on ollut tekemistä Bashar al-Assadin tai kemiallisten aseiden tuotannon kanssa.

 

”Ministeri Mnuchin tulee esittelemään ne maanantaina, jos hän ei jo ole tehnyt niin, ja ne tulevat kohdistumaan suoraan minkälaisiin yrityksiin tahansa, joilla on tekemistä välineistön kanssa jotka liittyvät Bashar al-Assadiin ja kemiallisten aseiden käyttöön”, Haley sanoi CBS-kanavan haastattelussa.

Haleyn mukaan al-Assad on tehnyt kemiallisten aseiden käyttämisestä tavanomaisempaa ja Venäjä on peitellyt asiaa. Hänen mukaansa tämän kaiken tulee loppua.

Venäjä ja Syyria ovat itse kiistäneet osallisuutensa kemiallisten aseiden käyttöön. Venäjä on myös esittänyt Douman kaasuiskun olleen Britannian käsialaa.

 


 

Siihen, millaisiin tehtäviin yksityisiä sotilasyhtiöitä tulevaisuudessa käytetään, asialla saattaa sen sijaan olla olennainen vaikutus. – Jos puolustusministeriö vetää pisimmän korren, yhtiöistä tulee tosiasiallisesti osa armeijaa siitä riippumatta, millaisiksi ehdot määritellään. Jos niitä kontrolloikin FSB tai GRU, niistä muodostuu asevoimat, joita Moskova voi lähettää minne haluaa myös siinä tapauksessa, että se olisi ristiriidassa tavanomaisten sotilaallisten suunnitelmien kanssa, Venäjää vuosikymmeniä seurannut Goble toteaa Jamestown Foundation -tutkimusinstituutin julkaisemassa artikkelissa.

 

Venäjällä saatetaan laillistaa palkkasotilasyhtiöt. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Venäjä laillistaa sotilasyhtiöt – edessä raju

sisäinen kädenvääntö

 

Yksityiset palkkasotilasyhtiöt saattavat tulevaisuudessa horjuttaa myös maan sisäistä vakautta.

 

Vaikka yksityiset sotilasyhtiöt ovat Venäjällä muodollisesti laittomia, niillä on tiettävästi ollut merkittävä rooli maan sotatoimissa Ukrainassa ja Syyriassa. Jos vireillä oleva lakihanke toteutuu, ne saattavat pian saada virallisesti tunnustetun aseman.

 

Kulisseissa käydäänkin jo kovaa kamppailua siitä, mikä Venäjän kilpailevista valtakeskuksista saa ne valvontaansa.

Palkkasotilaita ulkomaisiin operaatioihin lähettävistä venäläisfirmoista on otsikoihin noussut etenkin Wagner, jonka kerrotaan kärsineen tuntuvia tappioita Syyriassa.

Amerikkalaistutkija Paul Goblen mukaan Wagner, kuten muutkin vastaavat yhtiöt, on toistaiseksi toiminut Venäjän puolustusministeriön tosiasiallisessa ohjauksessa. Nyt siviilitiedustelusta vastaava FSB ja sotilastiedustelu GRU haluaisivat hänen mukaansa saada nämä firmat omaan kontrolliinsa.

– Maan molemmat keskeiset tiedusteluelimet selvästi uskovat, että yksityiset sotilasyhtiöt tulevat näyttelemään yhä tärkeämpää roolia Venäjän toimissa rajojensa ulkopuolella. Siksi ne haluavat varmistaa, että ne kontrolloivat näitä yhtiöitä puolustusministeriön asemesta, Venäjää vuosikymmeniä seurannut Goble toteaa Jamestown Foundation -tutkimusinstituutin julkaisemassa artikkelissa.

Puolustusministeriö ja tiedustelupalvelut eivät hänen mukaansa käy kädenvääntöä suoraan keskenään, vaan kahden muodollisesti itsenäisen organisaation välityksellä. Niistä toinen on puolustusministeriöön kytkeytyvä Vapaaehtoisjärjestö armeijan, ilmavoimien ja laivaston tueksi (DOSAAF) ja toinen tiedustelupalveluja lähellä oleva Donbasin vapaaehtoisten unioni. Molemmat organisaatiot ajavat nyt duumassa kilpailevia lakihankkeita sotilasyhtiöiden laillistamiseksi.

Se, kumpi niistä toteutuu, määrittänee Goblen mukaan samalla, kuka yhtiöiden toimintaa tulevaisuudessa valvoo. Panokset ovat suuret, sillä kyse on myös merkittävästä taloudellisesta ja poliittisesta vaikutusvallasta.
Sisäisten välienselvittelyjen välineeksi?

Jotkut asiantuntijat ovat Goblen mukaan esittäneet arvioita, joiden mukaan yhtiöiden kontrollivastuu saatettaisiin jakaa useammalle eri taholle. Tällöin DOSAAF vastaisi hyökkäysjoukoista, FSB niin sanotuista vapaaehtoisorganisaatioista ja GRU Wagner-tyyppisistä joukoista.

Tällainen vallanjako ei Goblen mielestä todennäköisesti muodostuisi pitkäaikaiseksi. Hän viittaa Venäjän sisäministeriön Vityaz-erikoisjoukoissa palvelleen Petr Fefelovin näkemykseen, jonka mukaan sotilasyhtiöt on keskitettävä yhden tahon komentoon. Ellei niin tapahdu, uhkana on, että ne alkavat toimia keskenään ristiriitaisesti.

– Vaikka hän ei avoimesti niin sano, hänen sanansa vihjaavat mahdolliseen huoleen siitä, että jos yhtiöiden valvonta on jaettu, näitä palkkasotilasjoukkoja voitaisiin käyttää isäntiensä poliittisiin tarkoituksiin paitsi ulkomailla, myös kotimaassa. Sellainen kehitys voisi tietenkin vaarantaa Venäjän kansallista turvallisuutta, Goble arvioi.

 

Sotilasyhtiöiden mahdollinen laillistaminen saattaa johtaa siihen, että niiden palveluksessa olevat palkkasotilaat pääsevät valtion suojelukseen ja heille tarjotaan vakuutus ja eläke. Siinä tapauksessa sillä, mikä viranomainen yhtiöitä valvoo, ei liene heidän näkökulmastaan suurta merkitystä, hän toteaa.

Tähän sisältyy hänen mielestään vakavia potentiaalisia riskejä. Hän muistuttaa noin 200 Wagner-yhtiön palkkasotilaan saaneen surmansa USA:n iskuissa Syyriassa, vaikka Venäjän asevoimien mukaan alueella ei pitänyt olla venäläisiä.

– Välikohtaus synnytti kriisin Moskovan ja Washingtonin välille, mutta myös Venäjän pääkaupungin sisälle, hän sanoo.

 


 

Bäckman on toiminut Venäjän presidentin alaisessa Venäjän strategisen tutkimuksen instituutissa RISS:ssä, jonka on katsottu kytkeytyvän Venäjän tiedustelupalveluun. Vielä viime elokuussa hänet esiteltiin instituutin sivuilla RISS:n Pohjois-Euroopan edustajana. Vuonna 2014 Bäckman haki Suomen lapsiasiainvaltuutetuksi. - Näkökulma: Sanomattakin on selvää, että Bäckman on ollut vuosia osallisena Venäjän tiedustelun "Suomen likaisten temppujen" ; vaikuttamisen toimintamallissa. -Nyt Suomen linja kiristyy ja häkin ovi heilahtaa, tarvittaessa! Ennemmin tai myöhemmin. - KimsBlog


  

 

Johan Bäckmania vastaan nostettu syyte Ylen

toimittajan vainoamisesta ja törkeästä

kunnianloukkauksesta

 

Syyttäjän mukaan epäilty teko kohdistuu median edustajaan ja ilmeisenä tarkoituksena on ollut vaikuttaa työn laatuun.

 

Johan Bäckman
Johan Bäckman
Johan BäckmanJussi Nukari / Lehtikuva

Johan Bäckman joutuu oikeuteen epäiltynä Ylen toimittajaan kohdistuneista rikoksista.

 

Bäckmania syytetään Helsingin käräjäoikeudessa Ylen toimittajan Jessikka Aron vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta.

Syyttäjä nosti asiassa syytteen tänään maanantaina. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2014–2016.

Bäckman on esiintynyt julkisuudessa muun muassa Venäjän ja Suomen välisten lapsiasiakiistojen yhteydessä, ja häntä siteerataan usein venäläisviestimissä.

Syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen pitää kunnianloukkausta törkeänä muun muassa kokonaisuuden laadun ja asianomistajalle aiheutuneiden seurausten takia.

– Siinä on tietyllä tapaa sekin, että teko kohdistuu median edustajaan tämän työn vuoksi ja ilmeisenä tarkoituksena on ollut vaikuttaa työn laatuun, Hämäläinen sanoo STT:lle.

Hän ei vielä kommentoi tarkemmin epäiltyä tekoa tai rangaistusvaatimustaan.

– Yksityiskohdat tulevat julkisiksi sitten, kun asia on ollut esillä tuomioistuimessa. Esitutkinnassa epäiltynä oli myös Ylen työntekijä, jota epäiltiin avunannosta vainoamiseen. Syyttäjä Hämäläinen kuitenkin jätti syytteen työntekijän osalta nostamatta, sillä tämän rooli oli niin vähäinen.

Johan Bäckman ei halunnut kommentoida asiaa Ylelle.

Jessikka Aro on yhtenä asianomistajana myös MV-julkaisuun liittyvässä suurtutkinnassa.

 


 

Kun palkkasotilaiden rekrytointi vuonna 2015 aloitettiin, heille maksettu kuukausipalkka saattoi värvärin mukaan nousta noin 6 500 euroon. Nykyisen palkkatason hän sanoo lähtevän 2 100 eurosta. Palkkaus määräytyy tehtävien vaativuuden mukaan. Parhaille ansioille ovat päässeet muun muassa Deir El-Zorin ja Palmyran operaatioihin osallistuneissa taistelujoukoissa palvelleet taistelijat.

 

Wagnerin keskeisenä tehtävänä Syyriassa on värväysupseerin mukaan tukea Kremlin suojattia presidentti Bashar al-Assadia. Vartiopaikka lähelläDamaskosta. LEHTIKUVA/AFP
 
 
 

Värväysupseeri paljastaa Kremlin salaisten

sotien karun todellisuuden

 

Venäjän palkkasotureista tihkuu uutta tietoa. Värväysupseerin mukaan tavoitteet tulevat suoraan puolustusministeriöltä.

 

Venäläisiä palkkasotilaita ulkomaille lähettävä Wagner-yhtymä on kaihtanut visusti julkisuutta. Helmikuussa firma nousi kuitenkin näyttävästi otsikoihin helmikuussa. Silloin jopa parinsadan sen riveissä Syyriassa taistelleen venäläissotilaan arvioitiin kaatuneen Yhdysvaltain tukemissa iskuissa.

 

Lisävalaistusta salamyhkäisen Wagnerin taustoihin ja toimintatapaan tuo nyt sen värvärinä toimiva venäläisupseeri ranskalaisen France 24 -tv-yhtiön kirjeenvaihtaja Elena Volochinen haastattelussa.

Vaikka Venäjä ei ole piilotellut meri- ja ilmavoimiensa aktiivista osallisuutta Syyrian sisällissodassa, maaoperaatioiden matalaan profiiliin on nimettömänä pysyttelevän värvärin mukaan painavat perusteet.

– Kyse on ennen kaikkea kaupallisista intresseistä. Oletteko nähnyt, millaisen mediamyllytyksen maajoukkojen tappiot ovat aiheuttaneet? Entä jos kyseessä olisivat olleet vakinaiset joukot, hän kysyy.

Jos Yhdysvaltojen tukemat iskut olisivat kohdistuneet Venäjän varsinaisiin asevoimiin, seurauksena olisi voinut hänen mielestään olla jopa kolmas maailmansota.

Wagnerin keskeisenä tehtävänä Syyriassa on värväysupseerin mukaan tukea Kremlin suojattia presidentti Bashar al-Assadia ja samalla ansaita rahaa.

– Yksityisen sotilasyhtiön olemassaolon tarkoitus on tuottaa voittoa ja lisäksi puolustaa valtion intressejä siellä missä se ei voi hyödyntää vakinaista armeijaansa, hän selittää.

– Se, mitä tapahtuu Syyriassa, on yhtäältä taistelua Isisin edustamaa kansainvälistä terrorismia vastaan, toisaalta maamme etujen vahvistamista niin, että Venäjä voisi kaapata osan öljyvarojen valtavista markkinoista.

Tavoitetta Syyrian öljyvarojen saattamisesta Venäjän kontrolliin värväri pitää oikeudenmukaisena.

– Me emme tätä sotaa aloittaneet, mutta meidän on viimeisteltävä tämä työ, hän perustelee.

Kysymykseen, onko Wagner aktiivinen muualla kuin Syyriassa, värväysupseeri antaa suorasukaisen vastauksen.

– Seuraavassa vaiheessa mennään todennäköisesti Libyaan – sinnekin taistelemaan terroristeja ja kiihkoilijoita vastaan, mutta myös puolustamaan maamme intressejä, hän sanoo.

Vaikka Wagnerin johto ei ole maininnut Libyaa ääneen, suunta on värvärin mielestä helposti pääteltävissä.

– Ei pidä olla hölmö: kun rekrytoidaan väkeä ja rokotetaan heidät afrikkalaisia tauteja vastaan, ymmärtää heti, minne heidät ollaan lähettämässä.

 

”Tavoitteet asettaa puolustusministeriö”

Wagnerin kaltaisia sotilasfirmoja on ollut Venäjällä muitakin, mutta ne ovat värväysupseerin mukaan menettäneet kilpailuasemansa.

– Täytyy ymmärtää, että säilyäkseen hengissä mikä tahansa yhtiö, mikä tahansa bisnes, tarvitsee markkinoita. Muutamia muitakin yrityksiä on ollut, mutta ainoa, joka on kestänyt ja kehittynyt, on Wagner. Se on saanut sopimuksia ja sen on sallittu tulla Syyriaan, hän sanoo.

– Yhtiö solmii sopimuksia Syyriassa toimivien öljyntuotanto ja -jalostusfirmojen kanssa niiden kaupallisten intressien puolustamiseksi. Vastineeksi siitä se saa rahaa. Syyrian maaperällä tuotantolaitoksia on venäläisillä Lukoililla ja Gazprom Neftillä.

Venäjän puolustusministeriö asettaa värväysupseerin mukaan Wagnerin taistelutoimien tavoitteet.

– Yhteisten missioiden puitteissa Wagner toimii sitten rinnakkain Venäjän ilmavoimien kanssa ja tykistön tukemana, hän kertoo.

– Puolustusministeriö antaa palkkasotilaille aseet, ampumatarvikkeet ja varusteet. Mutta tämä yhteistyö on vastoin lakia, eikä sitä siis virallisesti ole olemassa.

 

Ehdot ovat kovat

Toiminnan karut pelisäännöt ovat värväysupseerin mukaan jokaisen mukaan lähtevän tiedossa.

– Jos liityt yksityiseen sotilasyhtiöön, olet myynyt itsesi sille rahaa vastaan. Firma voi käyttää sinua siten, kuin se hyväksi näkee, hän selittää.

– Mitä sinulle tapahtuu, kun olet kuollut? Pelkistyt jauhelihan tilaan. Entä ruumis? Se pakataan säkkiin ja sinetöidään sinkkiin. Sitten – parhaassa tapauksessa – se lähetetään kotiin.

Syyriassa helmikuussa kaatuneet palkkasotilaat saattavat värvärin mukaan päästä kotimaansa multiin, kunhan Venäjän presidentinvaalit ovat ensin poissa päiväjärjestyksestä.

– Se tapahtuu useassa erässä, ei yhdellä kertaa. Toimitetaan pieniä lasteja. Jos tietyltä alueelta on viisi, kuusi tai kahdeksan kuollutta, heidät luovutetaan perheilleen yksi tai kaksi kerrallaan, sikäli kuin luovutetaan ollenkaan.

Venäläisvärvärin haastattelu julkaistiin ranskalaisessa Libération-lehdessä.

 


 


 
 
 
 
 

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja syyttää

Puolaa toisesta maailmansodasta

 

VERKKOUUTISET - Heikki Hakala
 

21.8.2017. Päivitetty 25.11.2017


 

 

 

Ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova väittää Puolan vääristelevän historiallista totuutta.

 


 

 

Puolan ulkoministeri Witold Waszczykowskin äskettäinen lausunto Neuvostoliiton merkittävästä osallisuudesta toisen maailmansodan syttymiseen nostatti sanallisen vastahyökkäyksen Kremlin taholta.

 

– Olemme hyvin pahoillamme siitä, että kun korkea-arvoiset puolalaispoliitikot pyrkivät oikeuttamaan halunsa tarkistaa historiaa, kiistämään puna-armeijan suuret ansiot ja sen tehtävän Euroopan vapauttajana, he näyttävät olevan valmiita turvautumaan väärennökseen ja loukkaaviin huomautuksiin, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoo viime viikolla esittämässään lausunnossa.

 

Toisen maailmansodan katsotaan alkaneen, kun natsi-Saksan asevoimat ylittivät Puolan rajan 1.9.1939. Vain runsasta kahta viikkoa myöhemmin noin 800 000 Neuvostoliiton puna-armeijan sotilasta vyöryi Itä-Puolaan. Neuvostoliitto ja Saksa olivat sopineet Puolan jaosta osana niin sanotun Molotov-Ribbentrop -sopimuksen sisältämää laajempaa etupiirijakoa saman vuoden elokuussa.

 

Nyt Zaharova torjuu puolalaisnäkemyksen, jonka mukaan Neuvostoliitto ja natsi-Saksa jakavat syyllisyyden maailmansodan puhkeamisesta.

– Olemme aina antaneet tähän selkeän mutta hienovaraisen vastauksen, oikaisseet puolalaisia kollegojamme ja ilmaisseet huolemme ja näkemyksemme asiasta, hän sanoo.

 

”Syyllinen olikin Puola”

Lausuntonsa erikoisimmassa osuudessa Maria Zaharova esittää oman versionsa 1930-luvun tapahtumista Euroopassa. Siinä Puola näyttäytyy natsi-Saksan kyynisenä kumppanina, ja Josif Stalinin Neuvostoliitolle on varattu nurkkaan ahdistetun sijaiskärsijän rooli.

– Katsomme, että kun eräät puolalaiset viranomaiset eivät ole esittämässä Venäjän vastaisia väitteitä, heidän kannattaisi kerrata eräitä yleisesti tunnettuja tosiasioita.

– 1930-luvun kuluessa Neuvostoliitto pysyi fasismin pääasiallisena vastustajana. Saman ajanjakson aikana Puola edusti (AdolfHitlerin Saksaa Kansainliitossa, torjui Ranskan esityksen itäsopimuksen solmimiseksi kahdesti – 1934 ja 1936 – ja liittyi mukaan lännen liennytyspolitiikkaan, Zaharova sanoo.

Se, että Puola ei vuosina 1938 ja 1939 sallinut kymmenien puna-armeijan divisioonien kauttakulkua alueensa halki, johti Zaharovan mukaan jännitteiden kärjistymiseen ja teki ”vakavat seuraukset Euroopalle väistämättömiksi”.

Neuvostoliitolle ei tässä tilanteessa jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin solmia hyökkäämättömyyssopimus natsi-Saksan kanssa. Tähän Molotov-Ribbentrop -sopimukseen sisältyneen salaisen lisäpöytäkirjan, joka määritteli maiden välisen etupiirijaon, Zaharova jättää lausunnossaan mainitsematta.

Ulkoministeri Waszczykowskin viittausta Neuvostoliiton hyökkäykseen Zaharova väittää tekosyyksi pyrkimykselle poistaa Puolassa edelleen olevia neuvostomonumentteja.

– Ehkä tällaisessa ilmapiirissä on helpompi vakuuttaa kansalaisia tarpeesta poistaa neuvostoliittolaisia sotamuistomerkkejä muka jäänteinä Puolan miehityksestä. Kaikenlaiset historialliset hämäykset kuitenkin kääntyvät ennemmin tai myöhemmin keksijöitään vastaan, Zaharova ilmoittaa.

***

Kansainliitto, johon Zaharova lausunnossaan viittaa, erotti Neuvostoliiton jäsenyydestään 14.12.1939 – kaksi viikkoa sen jälkeen, kun puna-armeija oli hyökännyt Suomeen.

Myös vastuu talvisodan syttymisestä on nyt joutunut uuteen tarkasteluun Venäjällä. Maan puolustushallinnon alainen tv-kanava Zvezda julkaisi heinäkuun lopulla artikkelin, jossa väitettiin talvisotaan johtaneita Mainilan laukauksia suomalaisen kenttätykistön ampumiksi. Tämä alun perin neuvostopropagandaan perustuva väite on viime vuosikymmenten kuluessa venäläisessäkin historiantutkimuksessa moneen otteeseen perättömäksi todettu.

Heikki Hakala